Асен Василев: Роднините на Васил Терзиев нямат значение. Вили Лилков вече се яви на избори и спечели 10 000 гласа

Асен Василев: Роднините на Васил Терзиев нямат значение. Вили Лилков вече се яви на избори и спечели 10 000 гласа

Роднините на Васил Терзиев нямат значение. Това обяви финансовият министър Асен Василев пред БНР.

Той смята, че издигането на кандидатурата на Вили Лилков за кмет на София от група интелектуалци е преекспониран проблем.

"Васил Терзиев ще бъде добър кмет на София, който ще може да реши истинските проблемите на града. Кои са роднините на едни човек няма никакво отношение към това как той ще си свърши работата. Господин Лилков се яви на избори за кмет на София и мисля , че спечели около 10 хиляди гласа". 

Силно вероятно е  ПП и ДБ да се явят заедно на местните избори и в други градове, освен София, съобщи Василев. 

"Очакваме до седмица-две да започнем да обявяваме кандидати и в други градове. В повечето, особено в големите, колегите искат да се явяват заедно".  

Заслужаваше си рискът, който ПП-ДБ пое при съставянето на това правителство, каза още финасовият министър. 

"България се върна на международната сцена. Успяхме да направим нормален бюджет, който да не изгони инвеститорите и да започнем политики, които са смислени".

Василев коментира и искането на синдикатите да се намерят още 300 милиона лева, необходими за увеличение на заплатите в бюджетната сфера. 

"През последните 15 години има само една, в която от МВР не са протестирали за заплати. През миналата те получиха увеличение с 20%. Да се прави ново, но без тази система да е реформирана, ми се струва не много разумно. Това обаче е преценка на депутатите". 

По думите на Василев "всичко е възможно, но е въпрос на преценка дали тази политика трябва да се проведе.

"НС преценява. Ние ще му предоставим информацията. Моят съвет е много внимателно да се огледа какви са заплатите, колко са се вдигнали през последните няколко години и дали избирателно да се повишават в някои сектори. В момента се подхожда с еднакъв аршин към всички. Ако депутатите решат да вдигнат избирателно заплатите в някои сектори, това е тяхно право".

В капиталовата програма има резерви, защото всички средства за завършващите европейски програми са заложени, без оглед дали проектите ще бъдат реално завършени, посочи Василев. 

Има известни буфери в бюджета, но те не са толкова много, с колкото би било спокойно, обясни още той. 

"Бюджетът е изпълним, но е трудно изпълним. Към края на май заварихме дефицит от 1.2 милиарда. Вече сме на излишък от 200 милиона. Приходните агенции заработиха в един по-ритмичен режим. Ръст от 1.8% е една идея по-нисък от този, който ще постигнем. Не се притеснявам за бюджетния дефицит от 3% към момента. Очаквам да успее да издържи бюджетната рамка". 

Финансовият министър не очаква БЕХ и ВМЗ – Сопот да останат без средства за модернизиране и развитие заради внасянето на дивидент.

"По последния тримесечен отчет в БЕХ има 2.4 млрд. – в дружеството майка и още около 3 милиарда в другите дружества. Допълнителният дивидент, който трябва да внесат, е 800 милиона. По никакъв начин не е застрашена инвестиционната програма. За ВМЗ – Сопот има неразбиране. Ние взимаме 100% от дружествата, където държавното участие е 100%. Те си остават на 50% дивидент".

Финасовият министър обясни защо не са върнати старите данъчни ставки на ДДС, въпреки че COVID пандемията, заради която бяха въведени, приключи.

"Връщаме ДДС върху цената на газа, защото енергийната криза отмина. Останаха 3 ДДС ставки, които не са върнати – едната е върху детските храни и има нагласа тя да остане по-ниска за по-дълго. Втората е върху хляба – тук все още не са се успокоили напълно пазарите. Третата е свързана с ресторантьорството, където има заявка за изсветляване на сектора, а 9-те процента помагат за това. Предвидили сме запазването й. В данъчното законодателство обаче ще бъде записано, че клиентът може да стане и да си тръгне без да плати сметката, ако не получи касов бон".

Този бюджет не затяга коланите, увери Василев. 

"В него има 12% увеличение на пенсиите. Повишени са и почти всички социални разходи. Има увеличение на лекарските и учителските заплати, както и над 600 млн. лева допълнително увеличение на заплатите в администрацията. Има рекордна инвестиционна програма. Този бюджет не намалява или орязва драматично разходи, и въпреки това сме в рамките на позволените 3%. Това се случва, защото успяваме да си съберем данъците".  

Асен Василев потвърди, че ПП-ДБ ще излъчи кандидатура за вицегуверньор на БНБ.

"Когато групата има номинация, тя ще бъде съобщена".

Той обясни ,че все още не е взето решение дали ПП-ДБ ще издигне своя номинация за управител на Сметната палата.

Василев коментира и аргументите срещу провеждането на референдума на "Възраждане" за еврото. 

"Те са чисто юридически. Така формулираният въпрос е забранен от Конституцията, защото е по ратифициран международен договор. Сега трябва да се произнесе Конституционният съд".

 

Източници: БНР, Клуб Z

 

 

Коментари

  • Препиши коментар

    16 Юли 2023 18:11ч.

    "Ники 16 Юли 2023 12:29ч. На нас българите все ни обясняват нещата от живота хора които не са работели нито един ден през живота си,боклуци които не стават за нищо друго,затова и издигани от Посолството им."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD

    16 Юли 2023 18:21ч.

    Е, добре, напред с откраднатото знаме от децата ни, от сътворената по Божият промисъл, дъга! Без ала-бала, ще броим "плащането от нас", по тертип на Хитър Петър. Каквото повикало, такова се обадило.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    16 Юли 2023 18:41ч.

    Псевдоексперта Дянков окраде резерва на НЗОК и затегна коланите ни, само за да намали дефицита и да покрием критериите за чакалнята за Еврозоната, което облагодетелства малцина, а мнозинството години наред яде "постна пица". Сега пък тоя финансов гуру ще окраде печалбите на държавните дружества, за да намали дефицита, само за да влезем прибързано в Еврозоната, което отново ще облагодетелства малцина, докато мнозинството пак ще го духа, но много по-здраво...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нашето име

    17 Юли 2023 12:15ч.

    та нали василев развърза кесията и ви увеличи заплатите? пак сте недоволни. е , повдигна доста и инфлацията.....няма угодия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    16 Юли 2023 18:50ч.

    Почна се..... шарлатани и ДСари срещу синя, демократична София!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СОД

    16 Юли 2023 21:21ч.

    Докато го писа това скачаше ли като маймуна с две пръстчета и викаше СДС,СДС, времето е наше...урааааааа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    16 Юли 2023 19:09ч.

    Васил Терзиев има родина, той е роден и расъл в България, за разлика от теб и Простокирча... айде холан! ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    16 Юли 2023 19:38ч.

    ДС е точно синьото и демократичното. След начина на съставяне на правителство и отказа за референдум, отиваме към откровено тоталитарен режим, така, че за каква демокрация се говори изобщо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джо гладника

    16 Юли 2023 19:56ч.

    "мисля, че спечели около 10 хиляди гласа..." -- е, те се знаят поименно. :D

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джо гладника

    16 Юли 2023 19:59ч.

    "България се върна на международната сцена." -- това хвалба ли е? 404 е постоянно на "сцената". циркаджия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Г-н Василев, ако роднините нямаха значение, ти днес нямаше да си това, което си!

    17 Юли 2023 10:40ч.

    И ако нямат значение, тогава реабилитирай комунизма - който НЕ е бил и никога няма бъде "престъпен режим" освен в платените проекти=поръчки възложени от небългарски интереси, за етикиране с цел унищожение на държава и народ! ... Значи г-н Василев, щом роднините нямат значение, тогава комунизма нито е престъпен, нито е режим! ......... Второ, за референдума

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Г-н Василев, референдума е за ОТЛАГАНЕ на датата за приемане на еврото!

    17 Юли 2023 10:49ч.

    Отлагането няма нищо общо с никакво нарушение на "ратифициран международен договор", в който НЯМА ДАТА за заличаване на националната ни валута - българския лев. Има ли дата в този "ратифициран от България международен договор" или няма, г-н Василев?! Ами няма дата - има условия, които трябва да се изпълнят! ........ От сайта на ЕУ: ......... Това са държавите, в които еврото все още не е въведено, но те ще влязат в еврозоната, когато изпълнят необходимите условия! В по-голямата си част това са страни, влезли в Съюза през 2004 г., 2007 г. и 2013 г., след като еврото бе пуснато в обращение през 2002 г. - България; Чехия; Унгария; Полша; Румъния; Швеция. Та г-н Василев, ЗАЩО ПРИТЕСНЯВАТЕ НАРОДА СИ с бързане и въвеждане на еврото?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Г-н Василев, в сайта на ЕС пише още: държави членки с възможност за неучастие в еврозоната

    17 Юли 2023 10:54ч.

    "Понякога държави членки могат да се договорят да не прилагат част от законодателството или някои договори на Европейския съюз, както и да постигнат споразумение да не участват в определени области на политиката. Що се отнася до единната валута, такъв е случаят с Дания. Тя запази предишната си валута, след като стана член на ЕС. Дания! " Ние искаме с референдума отлагане на приема на еврото, след 20 години, когато МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА в България достигне тази в Германия или Франция!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ангел

    17 Юли 2023 12:45ч.

    Според Василев няма никакво значение, че техният кандидат за градоначалник на столицата е израстнал в среда, където коментарите и примера за презрение към българската интелигенция и различно мислене от съществуващата диктатура в тогава не е формирало неговия мироглед???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    04 Окт 2023 9:56ч.

    В коя държава е живял Асен Василев, че мисли как роднините на Терзиев нямат значение! Явно не в тази!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    04 Окт 2023 10:03ч.

    Нямаше да се налага татето на Терзиев да краде технологии от Запада, както му казвахме, ако просто имахме свободен достъп до тях. Твърди че няма пливилегировано детство, а кой тогава излизаше навън? ДС избиха десетки хиляди хора, унищожиха милиони човешки съдби, особено когато дядо му е бил 53 в ДС не само във външнополитически план - участието му в потушаването на Пражката пролет, но и във вътрешен (жестоката история с ТКЗС-тата например). Терзиев е продукт на тази среда, която открадна външнотърговските фирми след прехода и имаше контактите. Няма софийски бизнесмен-милионер от наистина едрите, които познавам, който да не е от ДС или чедо на пякой от там. Как отричаше Терзиев, после как обясняваше невинно за Кимкооп, как младия му електорат си мисли, че тия неща нямат никакво значение, просто защото не знаят откъде идват - и затова не знаят къде отиват...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи