Асен Василев: Правителството на Борисов е виновно за орязания План за възстановяване

Асен Василев: Правителството на Борисов е виновно за орязания План за възстановяване

Намалението на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) е в резултат на механизъм, подписан от правителството на Бойко Борисов, пише в съобщение на Министерството на финансите. 

Днес Бойко Борисов заяви: "Това правителство и служебното правителство буквално провалиха Плана за възстановяване и вчера ЕК намали общата сума на безвъзмездните средства с корекция 578 милиона евра. Губят се милиарди от некадърност, от безотговорност". Министерството на финансите е напълно съгласно с определението "некадърност и безотговорност", но то се отнася за правителството на Бойко Борисов, което през февруари 2021 г. е подкрепило и е гласувало в ЕС задължението за намаление на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) като част от правната рамка на Механизма за възстановяване и устойчивост, пишат от финансовото министерство. 

В подписаната от правителството на Бойко Борисов правна рамка е залегнало решението 30 на сто от общото безвъзмездно финансиране да бъде преизчислено на базата на реално отчетения икономически растеж през 2021 г. Данните за този растеж са финализирани към юни 2022 г., на базата на което е направено намалението за страната ни, защото България има по-добри икономически показатели от средните за ЕС. Промяната в средствата от ПВУ е в резултат на по-добър от очаквания икономически растеж за 2021 г. Тъй като българската икономика надвиши очаквания към февруари 2021 г. растеж, докато други европейски икономики се представиха под очакванията, и на базата на приетата в началото на 2021 г. правна рамка, към тях бяха пренасочени средства между държавите членки.

Преизчислението засяга всички страни членки едновременно и не се отнася само до България. На 22 държави членки грантовото финансиране по механизма е намалено, като на 7 държави е намалено с по-големи суми от българското. С около 2 млрд. евро са намалени средствата на Румъния и на Франция. Само 5 държави имат увеличения, се уточнява в съобщението.

Изпълнението на българския План за възстановяване е в ход и към момента съответства на договорените срокове. Преизчисляването не налага на този етап промени в него, допълват от МФ.

Правителството в последните три месеца поставя активно на европейско ниво въпроса за компенсиране намалението на грантовите средства и търси възможности за компенсиране с друго европейско финансиране, включително по линия на ново финансиране за държавите, търпящи енергийни последици от войната в Украйна, пише още в съобщението.

 

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

 • Lorell Morell

  05 Юли 2022 15:20ч.

  Чудя се, ако стана приятел с хАсенчо, министерското място ми е почти сигурно. К'во толкова, ще се прежаля за един сезон (мандат).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  05 Юли 2022 23:04ч.

  Преди на ГЕРБ виновен бе Станишев.....................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • teridan

  05 Юли 2022 15:24ч.

  Т. е. колкото повече лъжем и се хвалим какъв голям растеж преживява икономиката ни, толкова повече средства ще отрежат. Кофти дилема - хем трябва да се хвалиш пред електората, че идат избори, хем като се хвалиш ти режат парите от ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Една българка

  05 Юли 2022 20:20ч.

  Не,не опира работата до хвалене и да ти орежат парите. И на Румъния, и на Франция им орязват средствата по ПВУ. "Евростат" отчита добрия растеж на икономиките и решава да насочи средствата към други,които са се представили по-зле от очакваното.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  05 Юли 2022 15:47ч.

  То затова на българския казан с продажни души, няма дявол-надзирател. Тая практика трябва да я приложим челно в ЕС - прееби другарче, за общото благо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Асен Василев: Правителството на Борисов е виновно за орязания План за възстановяване

  05 Юли 2022 16:04ч.

  А ти, той и Лорерови сте невинни, като девствен планински сняг.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • христо

  05 Юли 2022 16:08ч.

  евала бе, циркаджии...Бойко ви виновен...и що...щото икономиката се развива над очакванията ли....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всичките ти крайници да орежат, педал канадски

  05 Юли 2022 17:16ч.

  Не ни трябват отровните пари на Брюксел

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бигот

  05 Юли 2022 21:07ч.

  ЕВАЛА! Ей това трябва да го осъзнае всеки българин!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаирсъзин

  05 Юли 2022 17:41ч.

  Не си прав момче, Орешарски е виновен !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бигот

  05 Юли 2022 21:09ч.

  Виновен не е правилната дума за нещо толкова хубаво

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • от една страна

  05 Юли 2022 21:27ч.

  Асенчо е нагъл, че се не трае, от друга страна, на Баце му се връща и днес с него се оправдават така, както той се оправдаваше 12 години де с комунистите, де с Орешарски. На публиката обаче и се повръща и от двамата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи