Асен Василев: По-обединяващ празник от 24 май няма

Асен Василев: По-обединяващ празник от 24 май няма

Следвайте "Гласове" в Телеграм

По-обединяващ празник от 24 май няма. Това заяви в предаването "На фокус" по Нова тв финансовият министър Асен Василев.

Той отрече да има политическа сделка с ГЕРБ и настоя, че това са предложения, за които се търси подкрепа. За промени в конституцията трябват 160 гласа и той смята, че за промяна на националния празник такава вече има.

"Бюджетът е изпълним в този му вид. Успяхме да защитим голяма част от мерките за събиране на приходите. Разходната част е направена добре", настоя министърът. Според него това не е бюджет затягане на коланите и всяка сфера била достатъчно финансирана.

За исканията на униформените за повече средства за заплати, той попита ще получим ли повече патрули, камери и сигурност след вдигането на възнагражденията. Тъй като не отговорило на тези въпроси, тези средства не били предвидени в бюджета. Парламентът реши друго, заяви министърът.

Василев смята, че не са направили политически компромис и са изпълнили плановете си за 3% дефицит.

Подкрепени са всички сфери, смята Василев. Въпреки че има брожения, има и средства за културата - преди били 240 млн., а м.г. били заложени 340 млн., които обаче не били използвани. Сега са заложени 357 млн. лв. Пари в торба не се дават, трябва ясна идея за какво ще се използват, настоя министърът.

Василев смята, че в културата действа като последните годни на тоталитаризма - "даваха се пари безотчетно, за да е спокойно всичко и да се славят управляващите". Недоволството започнало, защото се заговори за проектен принцип.

Той се оплака, че субсидирането е на делегирана бройка и квадратен метър, а не е има ли танцови състави, колко човека са посетили библиотеката и какво е свършено. "Може да взима пари и без дейност, защото има квадратни метри. Това не е нормално и трябва да се смени", заяви той. Според него м.г. Фондът за култура е заработил много добре.

Няма да има такси по базови сметки, подчерта той във връзка с едно от нововъведенията в бюджета. За възмущението си след края на продължителната бюджетната комисия тпреди окончателното гласуване на финансовата рамка, той уточни, че проблем са били данъчните закони. В крайна сметка в зала обаче минало всичко, без идеята му за касовата бележка - да не се плаща без такава.

Според бившият депутат от ПП имало определени корпоративни интереси, които не са щастили, че използва изсветляване на икономиката и действали през всички партии. "Възраждане" и ИТН, например, гласували срещу данъчните закони. Всички фирми, които теглят дивиденти на каса, и след това раздават пари в плик, вече няма да могат да го правят, защото дивидентът ще върви по банка и НАП ще може да затегне контрола.

Източници: NOVA, "24 часа"

 

 

 

 

 

Коментари

  • Необичаен

    30 Юли 2023 22:13ч.

    Има. Вашето напускане на властта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Настолен указател за напреднали

    30 Юли 2023 23:07ч.

    ДЕМАГОГИЯ !!!! Отрязаха с 33% бюджета за култура, докато гласуваха 24 май за национален празник !!! Слава Американу, слава Булгаристану, героям слава и АМИН !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лекуващ лекар

    30 Юли 2023 23:08ч.

    24 май е църковен празник. А какво общо има Булгаристан с Кирил и Методий? По дяволите Кирил и Методий не са българи, и това е факт !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен до Лекар

    30 Юли 2023 23:18ч.

    Нека четем преди да пишем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джо гладника

    30 Юли 2023 23:21ч.

    верно. надявам се да дойде ден, когато хората ще разберат каква посредственост, продажност и наглост е управлявала територията. обидно е, м.. му!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • елмаг

    30 Юли 2023 23:21ч.

    майка им обаче днес е българка. българка, която отдавна е напуснала тези географски ширини, поради което в момента фашизираното правителство на денков и сие, в безсилието си да промени хода на историята, всячески се опитват да я ликвидират. платено им е за това. но колкото повече се стараят, толкова по-могъща става тя. и божият гняв ще се стовари с пълната си сила върху всеки, който има наглостта да й посяга.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Василев, нека да те светна

    31 Юли 2023 2:17ч.

    Няма празник, няма делник, който да ме “обедини” с мафиоти и шарлатани. И кой ти е казал, че напирам да се обединявам с някого? Докато не видя всички мафиоти, крадци и шарлатани в затвора, никакво обединяване! Забрави! 24 май няма нищо общо с някакво обединяване. Това са пълни глупости!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нашето име

    31 Юли 2023 13:30ч.

    искаш да кажеш 11 май.....но пък празникът на буквите се е празнувал и преди 1878 година....ама карай....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    30 Юли 2023 22:14ч.

    ояден, затлъстял, безчувствен! има нещо сбъркано: на този морален кастрат се дава трибуна и му се позволява да размахва пръст срещу всички, които знаят, че е продал съвестта си на чужди (US) интереси…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чудят се каква глупост да генерират, само и само да не е трети март.

    30 Юли 2023 22:16ч.

    Този няма как да знае, щото е калинка и си мисли, че историята почва от него. Имаше едно време един седерастичен президент, конски пешо един такъв, дето искаше да въвежда латиницата. Щото кирилицата не била достатъчно европейска.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    30 Юли 2023 22:17ч.

    Как е възможно да се изказва по въпроси, от които нищо не разбира! Що за наглост!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • KuKu

    30 Юли 2023 22:22ч.

    Кой си ти Бе да определяш Какво Ще празнувам АЗ?? И да смениш празника АЗ ще празнувам 3 МАРТ в Руското Посолство!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бжБц453

    30 Юли 2023 23:35ч.

    Асене колкото и да си тъп ще разбереш,руснаците са ни освободили!!1 Не можеш да промениш нищо в ьърцето на Българина!!!! Ако ще САЩ и Нещастнила дементен Байдън да ти заповядват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истината

    30 Юли 2023 22:22ч.

    за тази Tunte няма значение празника, а за народ без просвета 24 май е най- неподходящ за национален празник! 3 март така или иначе ще изчезне, ако не заради американците, то скоро заради турците…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кариеристи и двуличници

    30 Юли 2023 22:26ч.

    Но защо мислите че искаме да се обединим с вас? Казано от вас, думата "обединение" означава съглашателство и безмълвно съгласие. Кариеристи...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария ...

    30 Юли 2023 22:27ч.

    асене, така ли ти казаха от посолствоТО?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    30 Юли 2023 22:30ч.

    На вас като европейци ви прилича цивилизационният избор на подписването на Берлинския договор. Как не сте се сетили?! На 13 юли 1878 г. Великите сили подписват Берлинския договор, който променя разпоредбите на Санстефанския мирен договор от 3 март 1878 г. и определя бъдещето на Балканите. Според решенията от него Санстефанска България е унищожена, а българските земи са разпокъсани на няколко части. Северна България, без Северна Добруджа, и Софийският санджак образуват Българско княжество. Неговата територия е 63 752 кв. км и има население 2 007 919 (по преброяване от 1881 г.). Южна България под името Източна Румелия е обособена като автономна област под върховната военна и административна власт на султана. Югозападните български земи, известни като Македония, Беломорска Тракия и Одринско се връщат на Турция. Северна Добруджа се предоставя на Румъния, а към Сърбия освен Нишкият санджак (както е и по Санстефанския договор) се добавят Пиротско и Вранско. Нека бъде европейският избор! Даже американците може да са доволни! Евала!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • козият рог

    30 Юли 2023 23:36ч.

    Затова пък след 13х3 годни на 13 юли 1917 г. е казно друго, което някои хора не искат и никога не са искали да знаете. За щастие вече нищо не зависи от тези служетели на дявола, които скоро ще се пържат в собствения си вмирисан поамериканчен сос. Ако пресменете циклите от 39 години, ще разберете, че всичко е приключило на 13 юли 2022г. Така че напъните на тези дришливи безродници са напълно излишни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вася Илиева

    30 Юли 2023 22:35ч.

    Когато управник е враг на рода си, той сменя и подменя национален празник, смисли и значения. Такъв човек не схваща кога и как Бог го елиминира, вкл. чрез власт. Клетници безумни и фалшиви, липсата на здравина и свяст ги погубва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Историк

    30 Юли 2023 22:38ч.

    Искането за промяна на националния празник от 3 март на 24 май се прави от исторически неграмотни персони, опитващи се да засвидетелстват вярност пред външните си покровители. Това е поредният опит за пренаписване на историята, за изтриване на паметта и приноса на българите за освобождението. Една война и/или политика се оценяват по резултатите. А както е известно в резултат на Освободителната руско турска война от 1877-78 г. на европейската карта се появява държава с името България. 3 март става национален празник по времето на Стефан Стамболов, който за сведение на днешните „демократи“ не може да бъде обявен за русофил. Празникът не е за да обединява или разделя, а за да пази в националната памет жив спомена за историческата истина, а тя е, че третата българска държава е създадена благодарение на Русия след война с вековния поробител Османската империя. ДЪРЖАВАТА ОЗНАЧАВА СИЛА, а бездържавието е БЕЗСИЛИЕ! Управлението на неподготвени хора е безсилие, водещо България към пълен разпад!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дедо

    31 Юли 2023 0:22ч.

    Най-тъпото е, че има и други уж мъдри хора, които в опита си да изкарат България и българите по древни от Господа Бог, оспорват и годината на легитимирането на Първата българска държава, благодарение на което името България се появава за пръв пат на картата на света. А Първата и Четвъртата са много свързани, защото онова, което не виждаме зад завесата и тогава и сега е грозното озъбено лице на сатаната, който винаги се е опитвал да изтръгне сърцето на Първата, която даде живот на делото на тези, които са извезани на обратната страна на Самарското знаме. Така че, кой дели и кой обединява двете дати и двете лица на знамето? Покушението върху 3 март е покушение и върху Божията майка и върху славянските братя, нищо че еднокнижниците се заклеха в 24 май . Това е тяхното самопризнание. Защото в 24 май лежи вече умъртвения 11 май. А за такова библейско престъпление, огън ще гори престъпниците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вася Илиева

    31 Юли 2023 1:03ч.

    Верен акцент - " празникът не е, за да оцединява или разединява", а за да издигне националната стоъност. Аналогично с Държавния глава, когото ПП тата клеймят като "разединител". Работата на Президента не е да обединява, а да постъпва правилно с оглед на национален интерес. И защото и народ, и Президент не са във фалшшвия оркестър на властта, народа го линчуват с намерението за смяна на националния празник, а Държавния глава критикуват без верти основания. Но тежко им на променкаджиите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    30 Юли 2023 22:39ч.

    Да, "по-обединяващ празник [с Русия] от 24 май няма", щото и руснаците го честват, за разлика от 3 март. Та никак не е в синергия с евроатлантическия интернационал...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    30 Юли 2023 22:47ч.

    Какво по-разделящо от политиканите, инсталирани във властта, които мнозинството българи не одобряват? Ако толкова са загрижени замвнението на народа защо не правят референдуми? Защото знаят, че хората ги ненавиждат и не одобряват безумията, които творят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако го нямаше 3-ти март,

    30 Юли 2023 22:48ч.

    нямаше да я има България барабар с всичките й празници!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    30 Юли 2023 23:31ч.

    За да няма конфликти, дайте да изберем дата. Референдум с пет-шест дати, то толкова са всички възможости. Кво има да го мислите, това е начинът да разберете, какво ни обединява... Ама това ли е най-важното сега? И с национален празник на трети март България ще загине след година-две??? Гиди идиоти с идиоти. Голем го вадехте, ама сега видяхте, че не ставате за нищо и почнахте мимикрията, само и само да се промени нещо в конституцията, без да се промени системата. Това ви е играта. След три месеца ще сте спрели да говорите за конституция... Щото требе да се краде. А единственият начин за вас е да мрънката за конституция. Празни кратуни сте.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С гейове не се обединявам !

    30 Юли 2023 23:41ч.

    Дори и на 24-ти май. Вън зависимите същества от властта !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    30 Юли 2023 23:47ч.

    Тъпанар. Заради това да докажете че сте достатъчно тяхни кучи синове ще сблъскате двата празника и ще разделите народа по още една линия. Но за вас това няма значение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омраза

    30 Юли 2023 23:59ч.

    Това не е ваша работа, 7% , народа не иска това от вас,-алабалисти

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да, прав е няма по-обединяваща дата

    31 Юли 2023 0:44ч.

    от 24 май. Ще се обединим с македонците, руснаците, сърбите, дори с гърците които не пишат на кирилица. Стига да не стане някоя патаклама по повода, както се случва по тези ширини. А като чета какво мисли за финансирането на културата, скоро май всички нейни деятели ще се преквалифицират в чалгаджии, буфо или сенки на мейд оф Халваджян. Все пак имат семейства, деца...и няма да са виновни за това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А що не 11

    31 Юли 2023 0:54ч.

    Инак най -обединяваща дата е петък-следобед. При добра година може и 53 пъти да го отбележим

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    31 Юли 2023 1:12ч.

    "По-обединяващ празник от 24 май няма". Че аз не искам да се обединявам с вас. Че и да празнувам с вас?! I sictir!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Витгенщайн

    31 Юли 2023 1:31ч.

    Последното, в превод, е желание за тотално единение. Поне физически

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • народът

    31 Юли 2023 1:48ч.

    Аха, и тука цензура демократична.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХХ

    31 Юли 2023 1:58ч.

    За кого ма, асенке ? За майкопродавците като теб ли ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Василев се оказа русофил!

    31 Юли 2023 1:58ч.

    Ще празнуваме 24 май заедно с Русия! Заявяваме на Запада, че не принадлежим към техния католически свят, а че сме отделна цивилизация. Православна!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И по щастлив край от този

    31 Юли 2023 2:01ч.

    на североизточно православното славянство

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да спрат да шмъркат

    31 Юли 2023 2:16ч.

    Безродници и българофоби нямат право да определят националния празник на българите. Да не разсейват суверена с партенки, ами да внимават колко ще откраднат и в какви национални катастрофи ще ни набутат, щото май точно те ще бъдат прецедент в осъждане за национално предателство и ощетяване на хазната с милиарди

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мидхат Паша

    31 Юли 2023 3:40ч.

    Българите , около мен, имат поговорка" кат' имаш пари всеки ден е Байрям".. .но им се малага да бачкат и на Великден...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рашистки дебил

    31 Юли 2023 8:00ч.

    демокрацията ни отне 9 септември като нац. празник, сега ще ни отнеме и 3 март...мъкааааа, мъка!На кого ни остави, Бащице В.В.Путьо, на кого...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • за _ рашистки дебил 31 Юли 2023 5:00ч.

    31 Юли 2023 8:48ч.

    Затова пък имаш 10 януари за национален празник, денят в който американците хвърляха бомби над София! Хормонален слабоумник!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За хормоналния глупак

    31 Юли 2023 8:58ч.

    Отминават коледните празници в студена и затъмнена София. ........... Идва мразовитият и слънчев 10 януари 1944 г. ......... Около 12,30 ч. на обед формация от около 200 американски бомбардировача В-17 и В-24 е на подстъпите към София. ............ Съпровождат ги не по-малко от 100 двукорпусни изтребителя Р-38 “Лайтнинг”. ......... Бомбардировачите нанасят удар по София в 12,35 ч., а в 22 часа през нощта 80 британски бомбардировача “Лелингтън” повтарят удара и хвърлят нови 1000 бомби предимно в източните квартали. ........... Убити са 750 души, ранени са около 700. ........ Напълно са разрушени 3304 сгради, частично – 427. ........ Съобщителната и водоснабдителна мрежа са прекъснати, пламтят южното крило на Народния театър, сградата на БАН, съседните здания.... ............... Това е първата съвместна дневно-нощна атака, при което английската авиация атакува през нощта, а американската, която има по-добро изтребително прикритие – през деня. .......... Дневната е извършена от 330 американски самолета. ....... Градът е атакуван от два американски бомбардировъчни полка В-24 и В-17 „Флаинг Фортес“ – около 220 бомбардировача и 110 изтребителя „Лайтнинг“. .......... Бомбардировката е извършена към 13:00 часа когато атакуват бомбардировачите, т. нар. „Летящи крепости“........

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    31 Юли 2023 10:27ч.

    Цар Борис III: "Освобождението на българския народ е най-величавият момент,най-крупното събитие в нашата история.То е апотеозът на сбъднатите най-съкровени въжделения хранени с векове в българската душа. На това място преди 57 години българската съдба се беше спряла в колебание.По тия върхове руси и българи водиха трудни страшни боеве от които зависеше изхода на освободителната война. Старинната доблест на руското войнство се покри тук с нови лаври,а българското опълчение,родоначалника на нашата храбра армия,извършиха своя легендарен подвиг. И пред удивените погледи на света тук възвися славата на българското оръжие възкръснала след пет векове. На "Орлово гнездо" блесна първият сияен лъч на българската свобода. Шипка е героичният образ на българското възраждане. Тя събра в един епичен устрем мъжеството и духовните сили на българският народ. Но пътя до Шипка бе далечен път. По него е килията на Паисий, българската църква във "Фенер", лобното място на Левски, на Ботев и черешовото топче, които символически отбелязват преходите на неудържимия възход на българския народ. Народните будители и апостоли на революцията, борците за българската църква и борците за българската държава работиха всеки със средствата на своето време, но с еднаква любов и със същата надежда за българско освобождение. Победоносната, освободителна война, водена от руските войски, начело с незабравимия благороден рицар, Цар-Освободителя, бляскаво увенча тоя поглед на българина към свобода и народно добруване. Тая война бе от страна на братския руски народ едно дело на великодушие, без друг пример в историята на народите. Господа, но тая светла епоха от борби, на това велико дело за Освобождение и на техните дейци и герои, народната признателност издигна тук, на това място, тоя величествен паметник. Всеки паметник обаче, е разрушим от времето. Неразрушим е само споменът, който живее в поколенията и ги вдъхновява към подвиг. Такъв невидим паметник трябва да издигнем и ние в душите си за великата епопея на освобождението, за безсмъртния подвиг на Шипка и да го предадем на нашите поколения. С тия чувства на развълнувана почит, с които у всеки българин е свързана неделимо и почитта към братския руски народ и към руските герои и ветерани от Освободителната война, аз се прекланям дълбоко пред делото на нашето Освобождение и от името на българския народ откривам тоя паметник и го предавам на грядущите поколения за назидание, вечна слава и признателност. Да живее България! Ура!”

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • единството мъжко

    31 Юли 2023 11:13ч.

    п еда ли от вси страни обединявайте се около задния си отвор

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    31 Юли 2023 11:44ч.

    В момента бълтарският народ празнува съвсем обединено и двата празника, ако се отнеме от тежестта на единия, това ще разедини народа на две групи - българи с българско самосъзнание и българи с потиснато самосъзнание. Колкото до светите братя, няма защо да им търсите българската националност, Божиите пратеници са от „нацията Христова“, която е над всяка земна нация, това са хората, които са директно изпратени свише да въздигнат рода ти, да го възвърнат към изначалното му величие. Защото тяхната визия, т.е. божествената, е била да се подпомогнат всички славянски народи, но през българския народ, който е също пратеник. Тук не става дума за тип букви само, а за това чрез кого и по какъв начин истината и светлината отгоре да достигат до света - през българския народ и през неговата древна писменост, възвърната към свещената й мисия. Кирил и Методий са живели като истински българи и са допринесли за рода ни повече от всеки съвременен политик или трол. А и от почтените хора дори, които обаче нямат този светъл пламтящ дух в себе си, за да „обръщат“ времето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    31 Юли 2023 13:50ч.

    Какъв обединяващ празник търсите у един силно разединен народ??? Вместо да работите, за да види този народ, че нещо може да стане, вие сте решили да го накарате да си купи премяна, за да изглеждат всички като други хора, с които няма нищо общо. Не става така. Но понеже много бихте тъпана с тази конституция, сега трябва да замажете очите и хвърляте всичката пара в свирката, белким забравят за какво иде реч в приказките ви.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи