Асен Василев: Отношенията ни с президента са на най-ниското ниво

Асен Василев: Отношенията ни с президента са на най-ниското ниво

Отношенията между президентството и правителството са на най-ниската точка, на които някога са били" , каза Асен Василев в "Карай направо" във връзка с прехвърчащите искри между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2. 

"Не е прекратена комуникацията между нас и президента, но това, което се прави като изявления от негова страна, не помага. Отношенията ни се намират на най-ниската си точка, на която са били. Радев е в правото си да изразява позиция, ние също имаме такова право. Не е нормално да кажем, че българския интерес е функция на нечии чужд интерес", допълни Василев.

Той беше категоричен, че кабинетът няма да се разпадне. "Прогнозираха първо, че въобще няма да се състави правителство. Ние минахме през най-разнообразни кризи и все още сме тук", коментира още съпредседателят на "Продължаваме промяната".

„Работим по въпроса на база на договорите, които има към момента „Булгаргаз”. Това, което се опитваме да направим, е да започнем да си получаваме азерския газ по оригиналния договор. Ако това стане, даже може да има намаление на цената”, каза Василев. 

Той отново подчерта, че правителството е било подготвено за сценария, при който Русия ни спира доставките на газ. „Не сме спрели транзита към Сърбия и Унгария, няма спиране към потребителите и у нас, няма поскъпване нито за бизнеса, нито за потребителите”, коментира Василев. 

Той припомни, че на 5 май у нас се събира Координационен център на ЕС, който включва всички Балкански държави, Украйна, Турция, Азербайджан, Италия. На него ще се изработи обща стратегия как българската газопреносна система да захрани целия регион с над 20 куб. метра газ и как той да бъде на по-ниска цена. 

Ако страната ни не договори нищо, най-лошият сценарий бил цената да се увеличи с 20%. Хранилището в Чирен ще започне да се пълни в средата на май, което било нормално след зимния сезон. 

„Винаги на края на отоплителния сезон пада до 10% и през лятото се запълва”, обясни вицепремиерът. 

България си е платила на Русия за газа. „Направено е плащането за 50 милиона долара в „Газпромбанк”, но то беше върнато. Няма държави, които да заобикалят санкциите. Ще видим дали другите плащания ще ги приеме, или ще ги върне”, коментира Василев. 

Василев коментира и отношенията между Президентството и правителството,които според него били на най-ниската точка, на които някога са били. 

„Не е прекратена комуникацията между нас и президента, но това, което се прави като изявления, не помага. Отношенията ни се намират на най-ниската си точка, на която са били. Радев е в правото си да изразява позиция, ние също имаме такова право. Не е нормално да кажем, че българския интерес е функция на нечии чужд интерес", допълни Василев. 

„Прогнозираха първо, че въобще няма да се състави правителство. Ние минахме през най-разнообразни кризи и все още сме тук", каза още финансовият министър. „Надявам се както с президента, така и между коалиционните партньори да се намери общ език в името на българския интерес", допълни той. 

„Нашият интерес не е като ни обявят икономическа война, ние да отидем да килимчето и да молим да не правят така. Това е подлизурство. Точно както Борисов ходеше да чака за среща с Путин по 7 часа и да му подарява кученце", каза Асен Василев.

 

Коментари

  • Жени

    01 Май 2022 8:41ч.

    Нагъл продажник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какъвто продаденият, такъв и продажникът.

    01 Май 2022 10:31ч.

    Асен Василев се отнася към Радев така, както Радев се отнася към Корнелия Нинова. И двамата са обикновени използвачи и неблагодарници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    01 Май 2022 8:46ч.

    Какво падение! Да говориш пред медиите за отношенията си с държавния глава!?! Нито един, уважаващ себе си политик не би направил подобно нещо. Но, всъщност какъв политик е този? Никакъв. Вероятно ще се окаже прав неговия съдружник, който преди време го нарече мошеник. Държавният глава е избран пряко от народа, а този беше инсталиран във властта!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Друг гражданин

    01 Май 2022 11:09ч.

    Оправдано е, когато разбереш, че държавният ти глава е национален предател, бранещ интересите на вражеска държава в ущърб на българския интерес.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    01 Май 2022 8:53ч.

    Прокуратурата трябва да се задейства и вместо да чака тези да я притискат, да ги провери за доставките на газ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Припомнете си

    01 Май 2022 11:23ч.

    Припомнете си тезата на Ленин за полезните идиоти. Българските русофили, заслепени от симпатията си към всичко руско, така и не направиха разлика между руските олигарси, изнесли над два трилиона "омразни" щатски долара от Русия, и обикновените руснаци, живеещи в най-богатата на ресурси държава в света с един от най-ниските жизнени стандарти в Европа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Енергийният министър: Който разпише анекса към "Газпром", е потенциален клиент на Прокуратурата. Ако бяхме приели за плащаме в рубли, газът ще поскъпне с 11% само от това

    01 Май 2022 13:35ч.

    Според него щетата само от първото плащане по този начин е щяла да бъде около 100 млн. евро и прокуратурата с право е щяла да го попита защо позволява ощетяване по този начин. -> https://business.dir.bg/energien-pazar/energiyniyat-ministar-koyto-razpishe-aneksa-kam-gazprom-e-potentsialen-klient-na-prokuraturata

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ни моим поече

    01 Май 2022 9:17ч.

    Това чучело още ли се изживява министър?! За мен отдавна е престанал да бъде такъв.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    01 Май 2022 9:17ч.

    Сигурен ли си, аз вече не мисля, че вие с него дъно си нямате ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    01 Май 2022 9:47ч.

    Откъде ще намериш тези 20 млрд. куб. метра газ , бе и имаш ли толкова транспортен капацитет ? Ех, МЕЧТИ,МЕЧТИ !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    01 Май 2022 9:53ч.

    Той брада няма, дошъл е да за спре газовите ни връзки, да пусне СМ в ЕС, да прокара джендърята, да съсипе държавата за отрицателно време, да си вземе милиончетата и да го върнат обратно в Лондон... който остане да му мисли как ще се оправя! Като ти гласува за оръжие, като ти сключи интернационални договори - ходи се оправяй на арбитраж! Корнела после и да напуска коалицията - все тая!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лъжеш като руснак

    01 Май 2022 11:27ч.

    Рукола Z, лъжеш като руснак. След тезата, че не Русия е нападнала Украйна, сега ни убеждаваш, че не Русия, а Кокорчо ни е спрял газа. Това руските подлоги (цитирам Митрофанова) сте непоправими.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    01 Май 2022 11:30ч.

    Не кокорчо... те са Макс и Мориц в чужди ръце и Русия никога не ни е спирала газа, България сама се отказва от него, ще го кара на свещи ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Признания

    01 Май 2022 9:49ч.

    Изобщо правителството е много неподготвено да реагира адекватно на газовата криза. Не са очаквали и са в паника. И вече не те вземат решения. Време е да си го признаят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не са паникьосани, възползват се

    01 Май 2022 11:49ч.

    Съвсем не приличат на паникьосани. Възползват се доста умело от ситуацията. Махат хранените хора на Газпром от кранчето с газа и слагат ново кранче, на което чакат техни хора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    01 Май 2022 9:58ч.

    Ако още не сте разбрали, не краварите ни управляват в момента, а лондонското сити! ... те скрупули нямат! ... краварите не са доволни от това и затова играта става сложна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Краварите печелят най-много

    01 Май 2022 10:41ч.

    В момента точно краварите печелят най-много пари от глупостта на Путин, обхванала и фашизираните руснаци. Пари от оръжейни доставки за Украйна и цяла Европа, по-висока цена на зърното и другите култури за фермерите от Средния запад, по-висока цена на втечнения газ, по-малък конкурентен натиск от Германия. Да продължавам ли изброяването?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    01 Май 2022 9:59ч.

    Това, което трябва да направи правителството е да следва политиката на ЕС и да изолира пропутинските партии така както Путин изолира опозицията в Раша. Нищо повече.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    01 Май 2022 10:02ч.

    И какво от това? БОКО като ги изолираше толкова години, като гонеше "руски шпиони", като спираше руски проекти - какво се промени? Кога ще осъзнаете, че държавата това са хората, които я образуват, а управляващите са нищо? А в България даже циганите са за Русия ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виж сега, Рукола Z,

    01 Май 2022 10:35ч.

    Да твърдиш, че Бойко е спирал руски проекти, е като да кажеш, че управлението на ГЕРБ беше най-малко корумпираното през последните 32 години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    01 Май 2022 11:27ч.

    Той сам си го казва, а и правителството на ГЕРБ не е по-корумпирано от това на Костов... него никой не може да го задмине!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    01 Май 2022 12:30ч.

    вие сте 15 %, това че тука пишете до по 20 ника не ви прави повече. След като самоубият Джуджето съвсем ще изчезнете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • zzz

    01 Май 2022 11:25ч.

    Политиката на българското правителство се диктува от Вашингтон.Смешни и наивни са мислите на Василев,че ще изпълни докрай мисията си и ще заслужи награда от Вашингтон.Ще бъде изгонен позорно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • kmk

    01 Май 2022 11:29ч.

    Съд за Василев,Петков и наркомана Наско.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съд за путинистите

    01 Май 2022 11:33ч.

    Съд за путинистите в България, работещи за врага по време на война. Ако не можем да ги осъдим ние, да ги екстрадираме в Украйна. Къде блее НАТО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А, не така:)

    01 Май 2022 13:39ч.

    Най-голямата присъда за тях ще е наградата им да понесат последствията от каузата, за която се борят, като ги изпратим с еднопосочен билет в "Русский мир", т.е. в Русия на Путин, без право да напускат поне 2 години, както прави Путлер с отвлечените от Донбас:)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сигналиста

    01 Май 2022 12:05ч.

    Че като стана дума за Борисов... Трябваха ми няколко години преди да ми опротивее. Тези мискини успяха за има-няма три месеца.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така е

    01 Май 2022 12:23ч.

    Така е, защото коефициентът ти на интелигентност е по-нисък от този на Борисов и той е успял да те заблуди. Но не бързай да се радваш, че си по-умен от Кирчо и Кокорчо. Не си. Други, по-хитри от теб те водят за носа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    01 Май 2022 12:50ч.

    И с народа също. С такава некадърност и наглост не се управлява. Оставка!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    01 Май 2022 12:55ч.

    Не виждам кой ни е обявил икономическа война. Русия винаги е изпълнявала задълженията си по доставкита, няма нито един случай в историята за направено плащане и неполучен газ. Но пък в историята ни вече има случай за платени милиарди и неполучени самолети. А колкото до чакането за среща с Путин, не знам някой да е канил Асенчо на такава среща.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи