Асен Василев: Отнемането на концесията на пристанище "Росенец" от "Лукойл" трябва да бъде добре обмислено

Асен Василев: Отнемането на концесията на пристанище "Росенец" от "Лукойл" трябва да бъде добре обмислено

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Свързани статии: ПП-ДБ предлага да се отмени концесията на "Лукойл" на пристанище "Росенец"

Надежда Йорданова: Прекратяването на концесията за „Росенец“ е изискване на ЕС

Отнемането на концесията на пристанище "Росенец" от "Лукойл" трябва да бъде добре обмислено и да стане след изготвянето на доклад как това да стане. Това каза министърът на финансите Асен Василев, който беше изслушан по темата в бюджетна комисия на парламента.

По думите му, НАП и митниците са там и всичко е наред на пристанището, монтирани са уреди каквито са изискванията на закона.

"Имаме списък от това какво прави "Лукойл", обезпечаване, измервателни уреди, предлагам един доклад какво трябва да се изпълни. Министерството на транспорта е започнало работа, 24-часово наблюдение си има и в момента. Работят контролните механизми в момента на НАП и митниците. Да се отдели пристанището ще са нужни инвестициите, няма доклад от енергийното министерство. Не съм сигурен кога ще има доклад", обясни Асен Василев.

Само преди дни народните представители приеха Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

Той бе приет с гласовете на 129 депутати, от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. "Против" гласуваха от "Възраждане". Депутатите от БСП гласуваха "против" и "въздържал се", а четирима народни представители от ИТН гласуваха "въздържал се". Днес промяната, касаеща прекратяването на концесията беше приета освен на първо, и на второ четене.

Василев повдигна и въпроса с изтичащата дерогация за внос на руски петрол в края на годината:

"Имайки предвид, че дерогацията изтича 2024 г., компанията да представи план как стига до 0 руски петрол в края на годината. Без това да доведе до недостиг на петролни продукти у нас. Моят съвет е да се направи преглед как да протече този процес, за да не се наруши националната сигурност."

Източник: БНТ

 

 

 

Коментари

  • Отвратен

    25 Юли 2023 16:53ч.

    По тази тема Василев е прав, но нали вече в НС неговата партия внесе и гласува отнемането на концесията? Или пък изказването му е някаква манипулация за пред народа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    25 Юли 2023 19:20ч.

    Не е манипулация, просто са тъпи (натегачи). Побързаха да "отнемат" концесията със закон и да "върнат" пристанището на държавата, но без да знаят как на практика до го направят. Или "много искат, малко могат".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    25 Юли 2023 17:01ч.

    ако осъдят българия да се запише някъде кои ще плаща и с какви средства

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Луцифер

    25 Юли 2023 19:37ч.

    Когато осъдят Булгаристан за отнемане на концесията, нека официално да се запише някъде, след като се хвърлят по корем да угаждат на чорбаджиите си, КОЙ ЩЕ ПЛАЩА И С КАКВИ СРЕДСТВА ??? Нека се обявят „ДОСТОЙНИТЕ“, ЗА ЧЕСТА, ДА БЪДАТ ОДРАНИ ЖИВИ !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джо гладника

    25 Юли 2023 17:04ч.

    тоя наглец ли е, дебил ли е, или и двете? дали "отнемането" не трябваше да бъде "добре обмислено" преди да се хвърлят по корем да угаждат на чорбаджиите си?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шизофренията е задължителен критерий

    25 Юли 2023 17:41ч.

    за участие във властта

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Катил

    25 Юли 2023 17:44ч.

    Стягайте се. Задава се петролна криза, у нас и Македония. Доносническа България в съюз със чекмеджетата, малоумниците на ПРО100-то и анадолската диаспора ще разкатаят държавата съгласувано с Посолството на Обкома!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • компанията да представи план как стига до 0 руски петрол в края на годината

    25 Юли 2023 17:45ч.

    По кой закон са длъжни да представят такъв план? Те не са ли частна компания? Не могат ли просто нищо да не правят? Управляващите са истински потрес - първо се надупват, после питат за какво са се надупили, а накрая обмислят как точно да го направят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гласове

    25 Юли 2023 17:46ч.

    трябва да знаеш ,че дървото което ще хапнем не става за ядене,помислете преди да почнете да го дъвчете

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    25 Юли 2023 18:11ч.

    Изискване на ЕС ли беше да се затворят 2 блока на Козлодуй от водачката на някаква скалъпена абревиатура, еврокомисарка и пр. Отде ги намират все такива? Колко заводи имаше, и то за износ на промишлени стоки.... след т.нар. приватизация всичко започна да се разпада.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD

    25 Юли 2023 18:24ч.

    Явно са още зелени, внесените ни и туземните"еничари"! Дали от INJ bank Или директно от центъра на Ротшилдите са им казали нещо за последствията за тях? Може би, Не само Козяците плащат на профи протестърите? Аматьорски игри, на циркова арена, пред неосъзнаваща публика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абсолютно всяко едно действие, гласувано в така нареченото "народно" събрание след десети ноември е било антинародно и антидържавно

    25 Юли 2023 18:27ч.

    Аз бих изгорил прокълнатата сграда с лицемерния надпис, като предварително вържа вътре всички, които са били депутати след 1989 г. Отделно внимание бих оказал на гласувалите влизането в ЕС, НАТО, спирането на АЕЦ Белене и Френското предложение. Сигурно има и други, достойни за одиране жив.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Танас

    25 Юли 2023 19:33ч.

    Изказването му звучи странно - имайки предвид, че постоянно вършат тъпотии без да ги обмислят...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво да се коментира?!

    25 Юли 2023 19:55ч.

    Лешоядите ръфат живо месо от майка България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сметката винаги идва

    25 Юли 2023 20:16ч.

    С измамения му за десетки милиони съдружник може и да се е споразумял, но с народа няма да му се отвори парашута и ще си плати вредната и ощетяваща българите и държавата политика и действоия срещу националната ни сигурност

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Свиха сърмите

    25 Юли 2023 21:06ч.

    На кака Асенка с гъстите вежди от родата на Ротшилдите ... Ех Асенке, Асенке, хитра се пишеш , но си още мома аджамийка. Лесно се лъжеш. Бръкна в торбата да фанеш кремвирша, а та се оказа ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Даа, рефлекса на счетоводителя (а колко ще ни струва това чудо) май надделя над невежия възторг на идиота-политик!

    25 Юли 2023 21:19ч.

    Едно време нашите умни прадети точно затова са измислили "Божите заповеди" които да са задължителни за всички , включително и за идиотите-водачи и политици... За днешните политици НЯМА божи заповеди - те са готови НЕЗАБАВНО да ни самоубият, включително и СЕБЕ СИ!!! Тези, които едно време вярваха на капиталистическия Евроатлантизъм като сигурно убежище, днес гримасничят при вида на експроприацията на милиардите на руските олигарски изнесли се във Великобритания. А бумеранга се връща със страшна сила и отнася Главата (!!!)на евроатлантическия капитализъм - Втората швейцарска банка фалира, защото богатите световни богаташи си изтеглиха парите от там - нямат им ДОВЕРИЕ! А Швейцарските банки бяха синоним на сигурност още от зората на капитализъма преди векове... днес Нама Бъдеще!!! ( по Рон Пол) Днес всеки е "храна" за надзъртащия зад ъгъла звяр... И всеки се оглежда за ДРУГО по-сигурно место за живеене... Дали ще успеем да си направим НАШЕТО СИГУРНО МЕСТО ЗА ЖИВЕЕНЕ? с тези днешни политици- НИКОГА!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лукойл

    25 Юли 2023 21:22ч.

    Делян Добрев сподели, че ще внесат проект на решение за отнемане на дерогацията на Лукойл за руския петрол, защото според него това не влияе положително на българските граждани. Експертите споделят, че без Лукойл няма да останем без гориво, но се очаква неголямо поскъпване на горивата, тъй като цената на руския петрол е около 60 долара за барел, а другите видове са с около 30% по-скъпи. И последното ще повлияе много положително???!! Закриваме Лукойл, защото не можем вече да изнасяме гориво за Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • едно малко увеличенийце !

    25 Юли 2023 22:35ч.

    Само мъничко, такова, с 30 %. И така бензиня и нафтата ще се изравнят с цените в Германия. Жълто-паветниците са щастливи. Ръгай Деляне !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    25 Юли 2023 22:10ч.

    Било "изискване на ЕС"....Повече нужно ли е да се коментира.Всичко затваряйте и затривайте.Камъв да те остане.Мръсна Гадна Колония.Много Изроди има за физическо унищожаване...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    25 Юли 2023 23:55ч.

    Сделката, сделката... Росенец на Доганя, а Доганя пази правителството и одобрява бюджета, само дето нещо се запецнаха ли, че Асанчо Адемовия намери проблемацийки в бюджетчето... някой не иска да изпълни договорнякът? Казах ви, без Лукойл, Росенец мое да фръкне барабар с доган сарай и надуваемия шушляк Ристю Бойкики ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Право казва човечецът (пардон за неуместното определение на това аберацио)

    26 Юли 2023 0:40ч.

    Трябва да се внимава. Изобщо, в съвременното "свободно" и "либерално" общество има само три правила: 1. Рано лягай, рано ставай, във картинката внимавай. 2. Във картинката да се внимава, щот' шъ става к'вот' шъ става! и 3. Който не внимава в картинката, шъ му пръсна ...зинката! Та, като гласувате (или като не го правите), внимавайте в картинката. Да не плащаме всинца зимъска по 5 лв. бендзиня и още неколкостотин милиона обезщетения на "Лукойл"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точен

    26 Юли 2023 1:37ч.

    Що за кретени първо приемат закон и след това тръгват да го "обмислят". По-скоро спешно трябва да бъде прекратена задокеанската концесия върху Народното събрание.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи