Асен Василев: Няма да подпишем нов договор с "Газпром"

Асен Василев: Няма да подпишем нов договор с "Газпром"

България няма да подпише нов договор с "Газпром" за доставки на синьо гориво, заяви вицепремиерът Асен Василев в бюджетната комисия в парламента. Сегашният изтича в края на декември. 

Василев коментира, че в момента в България не се купува руски природен газ, защото компанията едностранно е спряла да изпълнява договора си. 

"Отговорът на вашия въпрос към момента, кога това правителство ще преговаря с "Газпром" за нови количества газ, имайки предвид държанието на "Газпром" и отказа да изпълнява подписан договор, по който ние сме били абсолютно изрядни - единственият отговор, който мога да ви дам е никога", заяви финансовият министър.

Според вицепремиера "Газпром" решава на коя държава да приеме плащанията и на коя не. И на базата на това какъв обем доставя и кога изтича съществуващият й договор:

"Не може, когато някой ти спре газа, въпреки че си плащаш и си изпълняваш договора, ти да разчиташ същият този човек, че няма да ти спре газа, когато си в трудна ситуация. Затова моят отговор е такъв, защото имаме ненадежден партньор, доказано ненадежден".

В момента страната ни купува азерски и американски газ, добави вицепремиерът Асен Василев.

Актуализацията на бюджета влиза в парламента идната седмица, съобщи още Василев.

По думите му бюджетът продължава да е с положително салдо в размер на 570 милиона лв. към 31 май. 

„Това включва и плащането на увеличена вноска към бюджета на ЕС, като до момента сме платили 672 милиона лв. Приходите от ДДС растат по-бавно. Основният растеж е в приходите от корпоративен данък, където имаме 24% на годишна база за първите 5 месеца. Приходите от данъците на физическите лица също растат по-бавно. Очакваме актуализацията да бъде внесена за разглеждане следващата седмица“, добави вицепремиерът. 

"Към края на май имаме очаквани приходи в размер малко над 22 млрд. лева. Приходите нарастват с над 2 млрд. лв. спрямо миналогодишните. Данъчните и неданъчните постъпления нарастват, данъчните също са над 2 млрд. докато постъпленията в частта на помощите се доближават до тези през 2021 г. 22,185 млрд. лева са разходите. През май 2021 разходите са били малко над 20 млрд. ", информира Василев. 

„Целта на ЕЦБ за инфлацията е 2%, в момента е 8.1% средно. Има държави в Еврозоната с 20% инфлация. Ако погледнем конвергентния доклад на ЕЦБ, се казва, че през годините сме се движили от минус 0.9% до 4%. Не мисля, че имаме проблем с датата 1 януари 2024 г. Техническият план беше приет и техническата работа е започнала така, че парламентът да има възможност да реши. Даже и да се сетим, че искаме на 1 януари 2024 г. Да приемем еврото, това няма как да стане, ако не сме технически готови“, коментира още Асен Василев. 

България вече никога няма да преговаря с "Газпром" за доставки на синьо гориво в България, защото е ненадежден партньор, каза още Асен Василев.

Василев коментира въпроси кога правителството ще поднови договорите с руската компания. Василев посочи, че договорът с "Газпром“ не е прекъсван от страна на България, а доставките на природен газа са едностранно спрени от Русия. По думите му "Булгаргаз" редовно напомня на "Газпром", че не изпълнява договорите. Ако сега подпишем договор с "Газпром" и те го спрат през февруари, ние ще останем без природен газ за индустрията и без парно за хората, каза Василев. 

Според финансовия министър Русия спира доставките на природен газ с претенции за плащане в рубли за страни, които са с малко потребление и със скоро изтичащи договори. 

Еврото може да се приеме в България от началото на 2024 година, но трябва да се направят промени в над 100 закона, включително и в закона за БНБ, посочи той. 

Вторият въпрос, свързан с приемането на еврото, е инфлацията, каза Василев. При нас инфлацията се движи изпреварващо спрямо другите страни в ЕС, защото енергията и храните са с по-голям дял в потребителската кошница, отколкото в другите европейски държави. 

При тези стоки имаше сериозно поскъпване. Ние виждаме, че при енергията инфлацията вече е овладяна, а поскъпването на храните е почти овладяно. Имаме вторични ефекти при облеклата, обувките и транспорта, но се надяваме в следващите месеци и там да овладеем инфлацията. Освен това във втората половина на годината ще мерим поскъпването от по-висока база, посочи финансовият министър. 

Държавата не може да намали ефекта от инфлацията, внесена през горивата, каза Василев. Цената на природния газ по съществуващите договори се вдигна за една година четири пъти. Няма бюджет в света, който да издържи на подобен натиск, изтъкна министърът. 

За цената на електроенергията се прилага компенсационна схема. Цената на тока за бизнеса е същата като септември миналата година, а за домакинствата тя е без промяна от юли 2021 г. Ние сме страната с най-ниските акцизни ставки на горивата, не са повишавани данъците, освен това е ограничен и монополният натиск, каза Василев по повод борбата с инфлацията и за подкрепата за хората и за бизнеса.

Източник: Новини.бг, БТА

 

Коментари

  • Няма да подпишете

    02 Юни 2022 18:25ч.

    Защото няма да ви има!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Без асен

    02 Юни 2022 18:48ч.

    Те няма нищо повече да подписват. Ние ще си подписваме договорите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • BobbyWak

    02 Юни 2022 18:53ч.

    walmart pharmacy online [url=https://swenqw.company.site/#]cheap prescription drugs [/url] buy generic viagra online <a href="https://canadian-pharmaceutical.webflow.io/#">online pharmacies of canada </a> online pharmacy drugstore https://swenqw.company.site/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Явор

    02 Юни 2022 20:39ч.

    ще помоля да не ругаете козякските тролове,майни и други подобни.От посолството обявиха месец юни за месец на тяхната хахо-идентичност.Да ги оставим да грухтят и лаят на воля

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не ни питат съгласни ли сме

    02 Юни 2022 18:27ч.

    Не ни питат, когато теглят заеми. Кои сме ние, кои са те! Трябва да има изход, това е абсолютна либерастка политика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • АЙДЕ ЧУПКА

    02 Юни 2022 20:05ч.

    Този ли ни мисли за малоумни или наистина сме !?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петър

    02 Юни 2022 20:30ч.

    България ще преговоря отново с Газпром, а никога е тежка дума. Асен Василев трябва да си заминава за Димитровград. Оставка бе, дебел американски педал!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Николай II

    02 Юни 2022 18:28ч.

    Никога да се чете докато ние предателите сме на власт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Слуга народа"?

    02 Юни 2022 18:29ч.

    Yes!"Слуга на американския народ"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наполеон Бонапарт

    02 Юни 2022 18:32ч.

    Може да дойдеш на власт с помощта на щикове(американски) . Но не може да управляваш, седейки само върху щикове(американски).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е тия се опитват да седят на негърско копие

    02 Юни 2022 21:35ч.

    и гледам, че им харесва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Апропо, не е ли на Талейран

    02 Юни 2022 21:36ч.

    цитатът?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    02 Юни 2022 18:34ч.

    Това го заявихте отдавна. Но е явно, че ви доставя удоволствие да го повтаряте. И защо постоянно говорите за спиране на доставките, а не казвате, че не искате да плащате?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    02 Юни 2022 19:34ч.

    Тез обявиха, че няма да подписват нов договор, още преди Жужо да поиска плащането да става в рубли.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Миню

    02 Юни 2022 18:34ч.

    Леле какъв гламавник този Ококорчо. След 4 месеца ще ти видим перкането. Дядо Мраз, цените, безработицата, загиващото производство ще ви пометат от управата на държавата. Ако народът проумее какво го чака, свършени сте много по-рано.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • същността на проамериканската диктатура у нас

    02 Юни 2022 18:38ч.

    Народът ни няма да стои на студено, нито ще плаща по-скъпо. Никой не те пита - щом си назначенец на чужди лобита, махай се. По-бедни ли ще ни правиш заради ината си? И как ще се оправдаваш, след като си заменим?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оцъкленото

    02 Юни 2022 18:41ч.

    Офте Мофте! Иди сега при посланик Мустафа за наградка и не забравяй да поемаш нов външен дълг по веднъж на седмица.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 333

    02 Юни 2022 18:48ч.

    До два месеца да ви няма !Вашите действия са заплаха за националната икономика и сигурност !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЙацкРоцк

    02 Юни 2022 19:04ч.

    Всичките про-американски боклуци и всичките про-евроатлантически такива трябва да бъдат насочвани към тухларната край китния български град Белене за да допринесат с нещо за родината си България въпреки, че са с американско самосъзнание.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    02 Юни 2022 19:06ч.

    Дебилна американска марионетка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • един народ, една цел

    02 Юни 2022 19:07ч.

    Кирчо и Асенчо трябва да бъдат изметени най-късно в началото не есента. Всеки ден на тези индивиди във властта носи дългосрочни вреди за народа ни във всякакъв аспект - политически, икономически, финансови и репутационни. Обединихме се да свалим тиквата, сега трябва да се обединим за харвардците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Той няма да подпише никакъв договор,

    03 Юни 2022 1:06ч.

    защото ще бъде подсъдим. ... ако има късмет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо трябва да се чака до есента?

    03 Юни 2022 9:14ч.

    Тия продажници трябва да бъдат изметени НЕЗАБАВНО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Напиши Коментар

    02 Юни 2022 19:12ч.

    Значи другарки и другари , дами и господа, когато през зимата ви е гладно, студено, нямате транспорт и работа, а за да си платите сметките за ток и парно, ще трябва да продадете поне бъбрек, да знаете,че единствената причина е, че този е мъж, та дрънка. Следващият път да гласувате с ум и разум, а не с нагласата, че "...тези ще ни оправят", щото каква я мислехме, каква стана....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • внимавайте,

    02 Юни 2022 19:46ч.

    Не ги карайте да гласуват, защото пак ще ги излъжат. Не става с демократични процедури, защото в условията на цифровашка диктатура всичко се фалшифицира, а политиката е театър. Без политици на сцената - гражданско самоуправление чрез гражданско неподчинение!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    02 Юни 2022 19:12ч.

    Асенчо няма да подписва с Газпром. Той е подписал с посредника, който ще подпише с Газпром и ще ни дава газа 30-40% по-скъпо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Z T.M.

    02 Юни 2022 19:18ч.

    Вие не, но тези които дойдат след вас ще подпишат. И дано да е по- скоро, преди окончателно да сте съсипали държавата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ей за такива, като този

    02 Юни 2022 19:21ч.

    е измислена думата гьонсурат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оставка на това правителство

    02 Юни 2022 19:34ч.

    щом заради идеологически съображения намества политиката в икономиката. Никога в историята си не сме видели добро от подобни намеси. Ама колко ли знаят нашата история тези харвардски еничари и колко ли им пука за икономиката? Затова оставка на тези натегачи и слуги на американското посолство!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-Единственият въпрос

    02 Юни 2022 19:41ч.

    Е дали ще останат БЕЗНАКАЗАНИ като всички предишни.Ще си отидат в това нямам съмнение.Мисля че това ще е най- кървавото сдаване на власт от 44г насам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наглец и лъжец!

    02 Юни 2022 19:41ч.

    Най-дебилните слагачи на американците в цяла Европа! Омитайте се колкото може по-бързо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    02 Юни 2022 19:43ч.

    следващият път пак дремете по изборите не мислите и вкарвате куцо и къораво в нс сега защо ревете зимата хем студ хем глад хем с доходите си няма да издържим това правителство трябва да падне и да идва ново което да говори с газпром мен ес и сащ не ме интересуват

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България вече никога няма да преговаря с "Газпром" за доставки на синьо гориво в България, защото е ненадежден партньор, каза още Асен Василев.

    02 Юни 2022 19:50ч.

    ако така го е казал, е вярно - България е ненадежден партньор. Само дето не е за хвалене.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • стара харвардска поговорка"

    02 Юни 2022 20:22ч.

    "...България вече никога няма да преговаря с "Газпром" за доставки на синьо гориво в България..." поне докато това зависи от теб, умнико. Но то не е вечно, така че, никога не казвай "Никога!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мимето

    02 Юни 2022 20:57ч.

    След като купуват азерски и американски газ, защо парното расте с 40 %! Това е въпросът на въпросите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MAG

    02 Юни 2022 22:18ч.

    Явно на запад не са ги учили в основния принцип на търговията,затова ще им дам един безплатен съвет или по-точно виц:

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MAG

    02 Юни 2022 22:26ч.

    Вървят през пустинята евреин и бедуин. Евреина носи на рамо торба с жълтици, а бедуина 2 меха с вода. Евреинът ожаднява и казва на бедуина: - Да си направим пазар. Бедуина се съгласил и сложили торбите пред себе си. Евреина пита: - Колко искаш за водата? Бедуина отговаря:

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MAG

    02 Юни 2022 22:26ч.

    - Торба злато, за мех вода. Евреина: - Скъпичко ги даваш. Бедуина: - Ееее... поразходи се, огледай и другите сергии, може и да е по-евтино, пък може и да не искат злато...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    02 Юни 2022 22:27ч.

    Защо бе, кукло, няма да подпишете ? Не ви дават от американското посолство ли ? Ама кажете си го в прав текст - ние сме кукли на кунци и кукловодите не разрешават! Искат да ви изцедят с високи цени! Само глупаците не го разбират.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ... /...

    02 Юни 2022 22:32ч.

    Явно нищо не сте разбрали. СПЕШНО се чакат едни пари от европа и за да дойдат ще правят и свирки и ще се въртят на шиша, тоест нас, те отдавна са си запазили място на самолета...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да бе, да

    03 Юни 2022 7:05ч.

    Те и онези в Афганистан така си мислеха, докато не установиха, че перката на самолета не е най-удобното място, да не говорим, че е извън него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    02 Юни 2022 22:38ч.

    Не само България, цяла Европа бяга от бизнес с Русия. В момента Газпром е паднал до 3-тия доставчик на газ за Европа с 21 %.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    02 Юни 2022 22:52ч.

    Е, и?Срамно е че се защитава фашистки режим.Слава на Русия.Или да се убиват хора защото искат да живеят различно от урките е хубаво за теб? Утре ще си ти!Американски педал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БОЙКОТ на майната

    02 Юни 2022 22:51ч.

    Не четете инсинуациите му и не коментирайте. Пък и той сега празнува цял месец нареденото от козяк...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Говори се, че единствените два договора, в които...

    03 Юни 2022 7:11ч.

    ...било предвидено плащане и в рубли били нашият и молдовският? Вярно ли е?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вярно е,

    03 Юни 2022 8:18ч.

    но американските марионетки го заглушиха в публичното пространство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    03 Юни 2022 8:12ч.

    Ясно е, че ти няма да подпишеш, защото след няколко месеца ще си никой и още едно доказателство защо хора с хромозомни проблеми не трябва да са във властта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да си бил

    03 Юни 2022 9:16ч.

    истински финансист.Никога.Предлагам тоя бабаит да мине през проверовъчен изпит по това що е то финанси, а след това и през психолог за проверка на психическо отклонение.ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.Не може да се говори за основополагши неща така лекомислено.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • mini96

    03 Юни 2022 10:27ч.

    Не научихте простото правило :никога не казвай никога!Ако хипотетично утре руснаците предложат цена 1 евро за 1000 кубика пак ли няма да подпиште бе краварски подлоги!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Корнелия Нинова

    03 Юни 2022 16:27ч.

    Истински държавник, отказващ да козирува на авторитарния режим в съветския съюз, за разлика от тези преди него. Браво!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Gen Gurko

    03 Юни 2022 17:44ч.

    Като ви изритаме тогава много бързо ще се намери някой да преговаря и да го подпише. Не е нужно ти да го подписваш, но пък така си подписваш оставката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    03 Юни 2022 18:15ч.

    Глубчо, ами като няма да подпишете договор купи си билет и си заминавай! Още ли не си разбрак Кокорчо такъв, че никои не ви желае в България ПростоКирчо, защото сте българофоби! Ако останете най-вероятно ще сте съдени, при това заслужено!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи