Асен Василев: Не съм чел българския "Магнитски", който излезе в медиите (видео)

Асен Василев: Не съм чел българския "Магнитски", който излезе в медиите (видео)

Не съм чел текста на българския закон "Магнитски", който вчера излезе по медиите. Това, което е публикувано, не е прието от работната група и не е пуснато за обществено обсъждане. Това обясни вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев след заседанието на правителството по повод изтеклия вчера текст на законопроект, който редица експерти определиха като мракобесен.

Преди ден, се появи работен вариант на проект за закон, авторството за който не признаха нито от финансовото, нито от правосъдното министерство. Днес всички политически партии го обявиха за противоречащ на конституцията и законите и обявиха, че в този вид той няма да бъде приет.

Има работна група, която работи по българския закон "Магнитски" в момента. Тя е в Министерството на правосъдието и в нея участват представители на финансовото и външно министерство, ДАНС и други институции. Тя подготвя 2-3 варианта на правосъдното министерство, ние сме дали технически бележки, заяви Василев.

Те са свързани с това как експертно да се определи кога има опасност за нашата финансова и икономическа система при налагане на санкция на български граждани. Списъкът "Магнитски" не е единственият санкционен списък, има и други. Ще има съдебен контрол, разбира се, но Министерството на правосъдието е специалист как това да стане по правния ред, допълни още той.

Днес приехме плана за приемане на еврото. Той е първа техническа стъпка и предстои приемането на редица закони, които ще минат през парламента, каза още финановият министър.

В началото на заседанието премиерът Кирил Петков обяви, че днес планът за еврото ще бъде приет от кабинета въпреки настояването на коалиционните партньори от ИТН и БСП преди това в парламента да се разгледа анализ за последствията и ползите от него.

Този анализ се изготвя в момента от Министерството на финансите и БНБ. В момента чакаме БНБ и след това той ще бъде публикуван. В коалиционното споразумение е записано, че еврото трябва да бъде прието възможно най-скоро, а техническата подготовка ще отнеме поне 18 месеца, коментира Василев.

България де факто е приела еврото през валутния борд, поясни министърът.

 

 

Източник: "24 часа"

 

 

 

 

 

Коментари

  • Педерастът финансист се е подстригал

    27 Май 2022 15:56ч.

    Вероятно заради посещението в Давос и гъза си е епилирал

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    27 Май 2022 16:24ч.

    Планът вероятно е спуснат директно от делегацията на Сащ миналата седмица, ама Асен и никой от правителството нищо не знаят. Обсебени са от стокхолмския синдром на одата на всички радостни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спиноза

    27 Май 2022 17:02ч.

    Не го е чел, разбира се, само го е писал!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моско москала

    27 Май 2022 20:02ч.

    не го е и писал.Мустафата му го е написал(използвам местоимение за 3л.ед.ч.мъжки род,защото съм убеден ,а е и видно ,че мустафата има в пъти повече тостестерон и анаболни стероиди от наш асенча)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Триумвират Киро-Кокорко-Лорер

    27 Май 2022 17:53ч.

    менажират България като корпорация, която е създадена за обогатяване и завършва с целево банкрутиране, когато собствениците си прибират парите и затварят дюкяна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ала_Бала

    27 Май 2022 19:00ч.

    Кокорчо го писал. Личи по високи харвардски стил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • първи

    27 Май 2022 19:34ч.

    "Асен Василев: Целта на български закон "Магнитски" е да защити институциите" Горния цитат ка се вързава с твърдението, че не го е чел?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи