Асен Василев не можа да отговори на Делян Добрев за фактурите от посредниците на "Газпром"

Асен Василев не можа да отговори на Делян Добрев за фактурите от посредниците на "Газпром"

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Асен Василев не можа да обясни защо правителството на "Продължаваме промяната" е купувало руски газ от посредници с 30 % по-скъпо, докато се хвалеше, че България се е освободила от руската енергийна зависимост. Делян Добрев от ГЕРБ показа на Василев две фактури в предаването "Панорама" по БНТ и го попита защо "Промяната" е продължила да купува по-скъп руски газ, след като предизвика спирането на доставките от "Газпром" с отказа си да плаща в друга сметка, както искаха руснаците. Добрев донесе в студиото две фактури - едната от "Газпром", според която предложената цена на природния газ за юли е 84 долара за мегаватчас. Втората фактура, която представи, е от румънска дъщерна компания, посредник на "Газпром", която е предложила цена на газа за юли от 110 евро. Василев не отговори.

"Официалната позиция на партията е, че не бихме преговаряли само с "Възраждане". Моето лично мнение е, че не трябва да преговаряме и с "Промяната" и съм много доволен, че те днес са отказали каквито и да е преговори с ГЕРБ, защото според мен "Промяната" са точно обратното на това, което изглеждат". Това заяви Делян Добрев от ГЕРБ в "Панорама".

"От една страна уж са прозападно ориентирани, но в същото време тяхното правителство работеше за интересите на Путин и за бюджета на Путин, между другото. Говореха, че ще строят магистрали, не закърпиха и една дупка. Говореха, че са против корупцията, а всъщност най-големите корупционни схеми се случиха по времето на тяхното управление", каза той.

Добрев донесе в студиото две фактури - едната от "Газпром", според която предложената цена на природния газ за юли е 84 долара за мегаватчас. Втората фактура, която представи, е от румънска дъщерна компания, посредник на "Газпром", която е предложила цена на газа за юли от 110 евро.

"Вместо България да купи газ за 84 долара от "Газпром", купува пак от "Газпром", парите пак отиват при Путин или разликата се дели по някакъв начин, не знаем. Тази компания "Винтерсхау Румъния" е дъщерна компания на "Газпром Швейцария", която е дъщерна на "Газпром Русия". Тоест газът идва през Швейцария по документи и парите се връщат по същия път".

ГЕРБ категорично са съгласни България да изпрати оръжие на Украйна, заяви Добрев.

"Готови сме да направим отстъпки, така че да удовлетворим до максимална степен колегите от Демократична България" само и само да има правителство, защото е важно да има правителство. Без "Промяната" и без "Възраждане", но е важно да има правителство".

На въпрос дали ГЕРБ биха подкрепили правителство на "Продължаваме промяната", ако се стигне до втори мандат, Добрев отговори, че той лично "по-скоро би си отрязал ръката". По думите му държавата трябва да се развива по точно обратния начин, по който те предлагат.

"Медиаторите ще опитат да говорят с "Промяната", но аз ви казах моето лично мнение. Държавата е в разруха след тези осем месеца тяхно управление. Те се самосвалиха, бяха орел, рак и щука. ИТН оттегли подкрепата си, защото се скараха за някакви пари", каза още Делян Добрев.

Според него избирателите сами са дали своята оценка за управлението им.

"Четирите партии - ПП, ДБ, БСП и ИТН, имаха 134 депутата в предишния парламент, след изборите имат 98. Единствената причина да са втора политическа сила е силният негативен вот, те не казаха нищо какво ще направят, освен да построят затвор в Банкя", каза още Добрев.

Относно подкрепата за Украйна, той бе категоричен, че от ГЕРБ категорично подкрепят военната помощ за Киев. "Външният им министър Кулеба дойде в България и поиска да бъде изслушан. С гласовете на "Промяната" не го допуснахме до залата и му запушихме устата, за да не го чуем", каза той.

"Готови сме на компромис относно въпроса за главния прокурор, за да се разберем с ДБ", каза още той.

Добрев разкритикува изтеглянето на дълг на 4,88 процента, вместо да го вземе на 2 през февруари. "Разликата е повече от един милиард лева – магистрала "Тракия" цялата струва един милиард лева, затова не смятам, че трябва да имаме общо с Промяната.

Има документи, които доказват, че обществото ни е ощетено със стотици милиони", каза още той. Добре, че това правителство падна, защото можехме да стигнем до по-големи ексцесии като през 1997 година 

На въпрос дали биха подкрепили правителство с мандат на ПП, той отговори: "По-скоро бих си отрязал ръката, отколкото да подкрепя кабинет на Промяната. Аз лично не искам подкрепа от "Промяната", не искам да имаме нищо общо с тях, смятам, че държавата трябва да се развива по съвсем различен начин. Кой печели от тези 30 долара по-скъп газ, печели Путин. От една страна уж е прозападно, от друга - работи за него", допълни Добрев.

Той напомни, че "Балкански поток" е българска собственост, като по него може да тече азерски газ или втечнен природен газ.

"Изходният капацитет на Балкански поток, която е построена с кредити, взето от търговсото дружество, е 12 милиарда кубични метра годишно. Русия изнася 150 милиарда на година, което означава, че 8 процента от износа минава през България. Мислите ли, че с 8% се заобикаля Украйна?", попита той.

 

Коментари

  • ?????

    07 Окт 2022 22:44ч.

    Стари песни на нов глас. Що не се гръмнете всичките?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Начи, кви са новити песни бръчет?

    07 Окт 2022 22:54ч.

    Кво ша вазразиш? Ку шса плуй саму пу Тирана, царе сте. Ма кът са извадат фактити и дукиментити ко ша плуйш?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Градски Либераст

    07 Окт 2022 23:18ч.

    Асенката може само за Спецов и Просто Наско да разказва, но само с червена точка 18+.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Павел

    07 Окт 2022 23:34ч.

    Асен Василев отговори! Че няма такива фактури и схеми и че ще предаде копията дадени от ДД на прокуратурата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да да, той каза

    09 Окт 2022 18:43ч.

    Е па нема такова животно, а? Е как да муне ....вярваш на такъв!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    07 Окт 2022 23:53ч.

    Имам голям проблем! Ненавиждим и мразя геппса, но ненавиждам и мразя и изменчивите. Само дето на моменти си разменят местата. Както винаги, гепсовците изхождат простотии. ДД размахваше някакви документи. Без експертен анализ те не значат НИЩО! Едното беше ПРОФОРМА (на човешки език значи търговско предложение), другото беше ФАКТУРА. От този спор излезе само, че АВ е катег. по-умен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бръчет

    09 Окт 2022 3:42ч.

    Секи месец ГаСпром представя проформа фактура на БулгаргаС. БулгаргаС не е открил сметка в рубли с ГаСпромбанк и затуй няма сделка И фактура. Фактура има за посредника при $30 повече за мгват. Толку ли ни сфащаш или си ут агитпропа на Базедувуту Учо?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    08 Окт 2022 0:10ч.

    Поредната евроатлатикогейска гнус.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майката на костов

    08 Окт 2022 0:39ч.

    Абе трябва да направят едно евроатлантическо правителство, да им уврят главите на простите хора като започнат бомбардировките и келешите им ги пратят на фронта! Без телефони и интернет!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще имат много здраве да им воювам за натовската гнус. Аз съм давал клетва на Народната Република. Да събират неслужилите келеша и да им правят единичното обучение, да полагат клетва и на фронта.

    08 Окт 2022 13:33ч.

    Имам постоянна повиквателна, но смятам да я игнорирам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тази вечер по Панорама,

    08 Окт 2022 3:53ч.

    в сравнение с Асен Василев, всички други изглеждаха като нещо, което е довлякла котката-

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Въобще, самити вий българята сравнени с други държави

    08 Окт 2022 3:54ч.

    изглеждате като нещо което довлякла котката-

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нещо гнило

    08 Окт 2022 9:55ч.

    Ако все пак фактурите на Делян Добрев са истински,огромно учудване в мен предизвиква как в 100% евроатлантическите Румъния и напоследък Швейцария оперират и печелят пари подставени фирми на "Газпром"? Има нещо много гнило и смърдящо в целия евроатлантизъм и това е ... нахално лицемерие. Май само България и Полша са пуяците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Излезе от ситуацията

    08 Окт 2022 11:55ч.

    Асен щял да даде документите на прокуратурата - тя да реши. Така се прави в "правовите държави" - браво! Ама ние не сме, тъй че си знаем че ни преметна. Да, лъже, и сега го тушира с арогантност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Туй то

    09 Окт 2022 13:45ч.

    Театър за пред хората, тези са нещо като триглава ламя, и един рог.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • безсилие

    09 Окт 2022 18:46ч.

    На някои хора не им се ще да видят очевидното: ПП са жалки лъжци и крадливи селски тарикати! Но, по-зле от тях са тези, които им вярват!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи