Асен Василев: Еврото трябва да бъде въведено до 1 януари 2024 г.

Асен Василев: Еврото трябва да бъде въведено до 1 януари 2024 г.

Това каза вицепремиерът и финансов министър по време на парламентарен блиц контрол

"Планът за въвеждане на еврото е приет миналата година и е публикуван за обществено обсъждане, като са получени технически бележки за някои от сроковете. Еврото се въвежда по текущ курс. Няма промяна в курса. Целевата дата е 1 януари 2024 г. Ние стоим зад това еврото да бъде въведено". Това каза вицепремиерът и финансов министър Асен Василев  по време на парламентарен блиц контрол в отговор на въпрос на депутата Цончо Ганев все още ли стои зад мнението, че България трябва да въведе еврото от 2024 година, съобщава DarikNews. 

"Последните 5 месеца станахме свидетели на няколко много сериозни кризи – едната започна с повишаване цените на енергоизточниците. Втората голяма криза е войната в Украйна, която доведе до по-трудни и скъпи доставки, както и запасяване с продоволствие", заяви Василев.

"Това, което ние наблюдаваме, е значително увеличение на производството в българската икономика. Увеличението е с над 20%. Същото нещо се отнася и за износа. Това се дължи до голяма степен на българските фирми и на българските работници, които са си свършили добре работата и са били ефективни", допълни той.

По думите му правителството, с помощта на парламента, успя да осигури сравнително стабилни цени на основните енергоизточници.

"Цената на електроенергията за бита е на нивата от юли месец миналата година. Това е безпрецедентно в Европа", подчерта Василев.

Той добави, че въпреки прекъсването на доставките на газ, ценовите нива, които в момента "Булгаргаз" заявява в КЕВР, са подобни или малко по-ниски от тези, които бяха април месец.

На въпрос на депутата Цончо Ганев все още ли стои зад мнението, че България трябва да въведе еврото от 2024 година, министърът заяви, че Планът за въвеждане на еврото е приет миналата година и е публикуван за обществено обсъждане, като са получени технически бележки за някои от сроковете. 

И допълни: "Еврото се въвежда по текущ курс. Няма промяна в курса. Целевата дата е 1 януари 2024 г. Вие ме попитахте дали ние стоим зад това еврото да бъде въведено и отговорът е "да". 

Народното събрание провежда блиц контрол и редовен парламентарен контрол. Премиерът Кирил Петков и неговите заместници ще отговарят на актуални въпроси на депутати. В рамките на редовния контрол ще участват министър-председателят, вицепремиерите Асен Василев, Борислав Сандов, Гроздан Караджов, Калина Константинова и още 10 министри.

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев ще представи повече разчети за предстоящата актуализация на бюджета, както и разходите, които са необходими за прилагането на пакета от мерки, свързани с войната в Украйна.


Източник: NOVA TV

 

 

 

Коментари

  • Какво значи "трябва"!

    13 Май 2022 11:17ч.

    Кой му натиска бутоните на нашия Асенчо?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Трябва

    13 Май 2022 11:18ч.

    е мръсна дума

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Приказки за деца от братя грим

    13 Май 2022 11:21ч.

    То европа няма да има, камо ли еврейски съюз, а пък за некво си евро да не говорим изобщо празни приказки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Имаме стабилен валутен борд

    13 Май 2022 11:22ч.

    От какъв зор "трябва" да въведем еврото и да станем солидарни длъжници с фактически фалиралите държави от ЕС, с огромни заеми, по-големи от годишните им БВП не стана ясно. Това е заповедта на сатанистите от ЕС: Скачайте от последния етаж на небостъргача без парашути, защото едни идиоти преди вас вече скочиха! Но Англия отказа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    13 Май 2022 11:22ч.

    Дали този човек разбира за какво става дума!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много добре разбира

    13 Май 2022 11:24ч.

    Целта е умишлен саботаж на държавата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така е

    13 Май 2022 11:33ч.

    Разбира и го прави нарочно. По план за бързо унищожение. Еврейските планове обаче са неосъществими, ако се закучат веднъж. А те вече са се закучили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Софиянци, убиъте този хомосексуалист предател

    13 Май 2022 11:28ч.

    Гръмнете го вече!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 13 Май 2022 11:21ч. А злотодобива в Челопеч и "Аурубис " може ли и тях да ги национализираме?

    13 Май 2022 11:32ч.

    Що, бе? Ако не го въведем какво ще стане?. Ще те компрометират публично ли или ще те направят една глава по-нисък, ма то е безмислено, то и без това си кинта и 50?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 13 Май 2022 11:22ч. От какъв зор "трябва" да въведем еврото и да станем солидарни длъжници с фактически фалиралите държави от ЕС, с огромни заеми, по-големи от годишните им БВП не стана ясно

    13 Май 2022 11:33ч.

    Имено, както и за да ни изкупят на безценица немците /разбирай американските фондове/ окончателно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    13 Май 2022 11:34ч.

    Никой няма да приеме страна в дългова спирала и хиперинфлация ! Не, че другите от ЕС ще са нещо по-разцъфнали, ама що да се бутаме допълнително и в техните мурафети ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дълговата спирала и хиперинфлацията НЕ СА

    13 Май 2022 14:26ч.

    фактори, с които се съобразяват, ако са приели "политическо" решение. Не помним ли Ф-ките? Пристигна си Цв. Цв. от молитвена закуска, и съобщи: "Решено е! Купуваме Ф-16! Това решение е политическо. Разторгването на сделката (започнала вече) с Швеция е дреболия!" Не ни интересува какво мисли "шофьорът" на изстребител в Президентството...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    13 Май 2022 11:35ч.

    Дотогава вие ще сте лош спомен. ЕС в този си вид може да не съществува. България може да е под руската сфера на влияние.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Това, което ние наблюдаваме, е значително увеличение на производството в българската икономика. Увеличението е с над 20%. Същото нещо се отнася и за износа."

    13 Май 2022 11:39ч.

    Хахахахахаха, този ситнеж явно няма никакъв допир до реалната икономика?! Износът бил скочил, да на горива и всякакви продукти произведени ишлеме. Ние сме ишлемеджийницата на Европа, сиреч задния й двор. Това не е икономика, а икономическо робство!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Износът наистина е скочил

    13 Май 2022 11:46ч.

    Но преобладаващия дял е на оръжията, къмто 8 млрд, а не на нещата които си изброил

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • надай се на еврото

    13 Май 2022 11:41ч.

    смешник оцъклен

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вила вилекула

    13 Май 2022 11:46ч.

    България НЯМА задължение да приема еврото в определен срок, има само приниципно задължение за това.. Кога и как всяка страна решава. Никой нормален човек в тази държава не вижада като как България ще е готова за влизане януари 2024. Та следва въпроса - какъв и чий е пак зорът?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Играта

    13 Май 2022 11:52ч.

    Нека припомним отново примера на Дания. Там има известна условност, която след нейния договор вече отсъства практически. Дания единствена не е поела твърд ангажимент да въведе еврото, останалите се задължават, макар и без срок. Дания си стои в механизма, отдавна е изпълнила всички критерии, но не отваря дума за въвеждане на еврото като нац. валута. Типична скандинавска практичност и разсъдливост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Асен Василев: Еврото трябва да бъде въведено до 1 януари 2024 г.

    13 Май 2022 11:53ч.

    Стив Ханке: Българският народ ще загуби от въвеждане на еврото. Това е лудост

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Играта

    13 Май 2022 11:59ч.

    Тандемът Петков/Василев е пратен целево. В мига на произнасяне името Петков от през. Байдън (след мъчително взиране и леко сричане), хората трябваше да разберат "играта". Още ни липсват сетива. За да има личен ангажимент и отговорност, задачите са били видимо разпределени м/у двамата. Петков е по общополитически въпроси. Украйна, РСМ, ИК. Василев отговаря за стопанство и финанси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вила вилекула

    13 Май 2022 14:52ч.

    И тандемът е натресен за ликвидиране на държавата., абсолютно видно е. И да не забравяме кой ги натересе - Румен Радев. Не знам още какво трябва да кажат, свършат, заявявят, че тоя загубен народ да реагира?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Играта

    13 Май 2022 12:04ч.

    Още през декември, росен-росен, зелен откъснат, по много принуден и подозрително категоричен начин Василев при всеки повод, а когато разговорът вървеше в дру.га посока, сам си създаваше повод, ЗАЯВЯВАШЕ КАТЕГОРИЧНО, ЧЕ ПРОЕКТЪТ БЕЛЕНЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЛИКВИДИРА. На второто казване (при липса на каква да е експертиза у него) ми светна, че този е пратен заради друг, не за България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ние стоим зад това еврото да бъде въведено

    13 Май 2022 12:06ч.

    Що? Къде е анализът на "ползите"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отговори Име Email Коментар Изпрати Откажи Играта 13 Май 2022 12:04ч. ...ПРОЕКТЪТ БЕЛЕНЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЛИКВИДИРА. На второто казване (при липса на каква да е експертиза у него) ми светна, че този е пратен заради друг, не за България.

    13 Май 2022 12:08ч.

    Жалко, че няма да сме около него, когато менторите му съобщят, че вече нямат нужда от него като марионетка в кукления им театър, което е неизбежно, за да се наслаждаваме злорадо на реакцията му.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Играта

    13 Май 2022 12:17ч.

    Понякога животът ни поднася събития, които в същността си са доста странни, дори уродливи. ДД и Ленгли са дали задачи и инструкции на лицата Пет/Вас и са задействали многоходова операция по тяхното инсталиране в Бг. Радев един ден ще дължи убедителни отговори, дано може. Вас вече е рапортувал, че задача "Убий Белене" е изпълнена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Играта

    13 Май 2022 12:20ч.

    Обичайно е при такива важни събития и "постижения" да се напише един аналитичен доклад. Доста е любопитно съдържанието на доклада на Василев. Чудя си, докъде е стигнала наглостта му?! Дали твърди, че е свършил сам работата, или автентично е признал, че задачата е постигната без участието му, като истинският изпълнител е ... Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Играта

    13 Май 2022 12:10ч.

    Проф. Ханке многократно е доказал, че е последователен в убежденията си и е лоялен към България. Другият човек, който автентично и патриотично покрива темата е доц. Сарийски. Позволявам си да ви привлека вниманието също към серията ми постинги в темата за новия фонд 195 млрд. Радетелите на евро в Бг. в действителност работят за реализиране на вреден за страната акт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • РЕФЕРЕНДУМ!

    13 Май 2022 12:13ч.

    Нищо не е задължително. Какво ни интересува, че не желаете да разочаровате покровителите ви? Не се купува фабрика на 8 септември 1944 г. Поне в България това е пагубно. Щом UK (за цялото време на членуването си), Унгария, Румъния и останалите сегашни членове които са запазили валутите си, а Швейцария в сърцето на Европа НЕ ПОМИСЛЯТ дори да го приемат, какъв е нашият зор да го?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Z T.M.

    13 Май 2022 12:15ч.

    Това ще е последният пирон в нашата икономика, ще изсмучат безжалостно малкото, което е останало. Единствената надежда е тези безродници и чужди агенти да не останат дълго на власт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Единствената ни надежда реално е да се самоорганизираме,

    13 Май 2022 14:38ч.

    както преди години това направи това изправящия се тогава се политически гигант (на глинени крака) Слави Трифонов, и да направим подписка за редферендум, а трезвите партии в Парламента (ПП Възраждане) да настояват и се борят за провеждането му! Днес Латиф от ДПС изтъкна като заслуга, че сме станали членове на НАТО благодарение на ДПС!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вместо вие да ни въвеждате еврото,

    13 Май 2022 12:18ч.

    Ние ще ви изведем от властта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    13 Май 2022 12:28ч.

    Няма лабаво. Тези са с поставени задачи и ще ги изпълняват, каквото и да струва на народа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дедо ви Ванго

    13 Май 2022 12:34ч.

    Час по скоро избори . И тия с коалицията си и ГЕРБ и ДПС та вън . Трябва ни ляво правителство иначе умираме гладни и бедни като въшки .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво конкретно , разбираш

    13 Май 2022 12:42ч.

    под ляво правителство? Кои политически играчи визираш като леви?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дедо ви Ванго

    13 Май 2022 14:09ч.

    Освен Възраждане друго изобщо има ли като алтернатива.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Възраждане

    13 Май 2022 15:24ч.

    Не са лява партия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евроман

    13 Май 2022 12:40ч.

    Ок, приемаме го. Ама не съм съгласен курса да е 1.96 лева за евро! Курса трябва да е 0.15 лева за евро.. Все пак в еврозоната напечатиха милиарди, а нашия курс не е мръднал.. само инфлацията. НЕ СМЕ СЪГЛАСНИ на курса 1.96! Курса трябва да е 0.15 лева за евро или по-малко!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Wizz

    13 Май 2022 14:57ч.

    Това е и причината да искат да го въведат спешно - европа печатас пари и плаща разходите а ние не можем заради валутнич борд. Ние сме вързани с курс и сме с ограничен бюджет. Тея искат да се вържем да напечатаните пари и така да управляват 5-6 години докато еврото се срине но тогава те ще са далеч на остров с палми...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “Трябва”?

    13 Май 2022 13:10ч.

    Защо бе серсемино? Някакъв аргумент? Нищо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    13 Май 2022 13:12ч.

    Този гном вчера влезе във властта и взе да решава кардинални за българина, за БЪЛГАРИЯ НЕЩА! нНе казвам проблеми, защото ние нямаме проблеми с лева, но този ще ни вкара в такива с еврото. Той ако иска и със злато да си купува хляба, но ние нямаме евро и няма как да получаваме толкова, колкото ще ни трябва за единия хляб. САМО С РЕФЕРЕНДУМ за евро, за нато и ес!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маги

    13 Май 2022 13:33ч.

    То е повече от ясно, за какво са пратени тия у нас, въпросът е, дали ние сме толкова глупави, за да не разбираме, до какво ще ни доведе това? Умните хора ни предупреждават, че приемането на еврото ще бъде последният пирон в нашето пропадане, въпросът е ние толкова ли сме глупави, да не го разберем?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пак Маги

    13 Май 2022 13:36ч.

    Сега ще си проличи, ние умни ли сме или глупаци, да се оставим да ни нареждат как да се доубием?!? Къде са младите и умни българи, за да направят нужното?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • XAXA

    13 Май 2022 13:39ч.

    Ни думай ва! И що пък? Имаш заръка ли ? Или трябва да ни смучат западняците още ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ирационалност на властта

    13 Май 2022 13:44ч.

    Не трябва на никого въвеждането на никакво евро! Това си го издълбай на челото ако е нужно, за да не плачеш после! Въвеждането на еврото е като задължителната ваксинация - ни повече, ни по-малко. С тая разлика, че положителни аргументи за въвеждането няма никакви, т.е. това е терористичен акт на управляващите спрямо целия български народ, а не само спрямо части от него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Играта

    13 Май 2022 14:22ч.

    Чудесна метафора е тероризмът. Не бях се сетил. Ето как форумно, кратко и изцедено обсъждане може да ражда плодове на същностите, на формите, на огласяването!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Паралелна вселена

    13 Май 2022 13:46ч.

    Ако някой външен слушател слуша какво бодрячество струи от оцъкления ляво ориентиран Асен, ще помисли че сме цъфнали… НИЕ и ТЕ живеем в разни светове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Играта

    13 Май 2022 14:27ч.

    Много подходящо ни напомняш за този "ляв" елемент. Не ми е минавало и през ум, че ще гласувам за тях, но после разсъждавах, как успяха да излъжат толкова хора! Онази фраза за ползване на десни инструменти за постигане на леви цели, трябваше да запали мощен прожектор: Тревога, братя българи! Нищо подобно не се случи. Извод: гласуване за партии еднодневки крие силно завишен риск.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • HANKE

    13 Май 2022 14:44ч.

    Ако България влезе в еврозоната, ще има по-висок дълг, повече корупция и инфлация!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако България влезе в еврозоната

    13 Май 2022 15:21ч.

    няма да има България, всички решения ще се взимат от Брюксел и ще се свеждат за изпълнение на местната администрация. И сега е така, но може да се откачим, след това няма да можем. Изборите и референдумите няма да имат никакво значение, справка Гърция 2015.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма да стане

    13 Май 2022 14:50ч.

    До тогава ще сте отнесли хурката!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дзопино

    13 Май 2022 15:00ч.

    на този етап ми се струва по-уместно да се развърже еврото от лева . Щом икономиката ни расте според тоз то и лева ще има стабилен курс и даже може да поскъпне спрямо еврото което се обезценява ежедневно заради лудото печатане

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Играта

    13 Май 2022 15:27ч.

    Към момента на връзване, левът е бил брутално подценен. Брутално, брутално, ама не измъкна Бг от ямата. Сметките за икономически обоснован разменен курс не са прости, трябва ползване на различни техники и експертни тегла, което ще удави процеса в субективизъм. Инфл. диференциал вероятно е "изял" маржа и вероятно сме близо до паритет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Играта

    13 Май 2022 15:34ч.

    От коя страна на паритета сме :)) не е катег. ясно, особено като се има предвид, че в момента инфл. процеси са безконтр., а вероятно и нарочни. Никой няма интерес да сметне "правилен" курс през ППС. Междинен период. Тест на курса през истин пазар няма. Предлож ви е интересно, но и рисково. При единна, стегната, мотивирана нация, грамотна и морална БНБ, липса на спекул. атаки ... може??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дзопино

    13 Май 2022 16:28ч.

    Е да при нормални условия имах предвид. То е ясно че ако САЩ реши може да срине един независим лев за няколко дена. Но логично погледнато ние пари не печатаме а сме вързани за едно евро което се обезценява. Което сега се оказва проблем защото нашата валута така също се обезценява без да печатаме пари... Борд при висока инфлация на еврото си е странна работа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • прах в очите

    13 Май 2022 15:39ч.

    За 17-18 месеца доста неща могат да се случат. А ЕС или Европа вече е бита карта, тя ще е жертвеното агънце на глобалистите (и от двата полюса).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ала_Бала

    13 Май 2022 17:41ч.

    Кокорчо, защо Британия никога не пожела Еврото?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    13 Май 2022 19:16ч.

    Първо асенчо да въведе еврото в Харвард, пък после ще направим едно референдумче по въпроса да бъде или да не бъде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи