Асен Василев: Фирмите да работят в събота и неделя, за да пестят ток (видео)

Асен Василев: Фирмите да работят в събота и неделя, за да пестят ток (видео)
Финансовият министър Асен Василев посъветва индустрията да работи в събота и неделя, за да може "по-оптимално да използва енергията". По думите му, ако работят събота и неделя и избягват най-пиковите дни в седмицата, ще спестят от високите енергийни цени.

 

Бюджетът за годината ще бъде внесен до края на януари, като започва публично обсъждане в средата на месеца. Това заяви Василев.

 

"Той ще бъде със сравнително малко заложени политики, понеже не са готови министрите спрямо коалиционното споразумение", обясни Василев.

 

Той коментира и актуализацията в средата на годината на новия бюджет.

 

"Няма как ново правителство да направи нова програма за две седмици. Затова се взе решение анализите и изготвянето на програмата да се направят в първото полугодие и после да има актуализация", поясни финансовият министър.

 

Той обобщи, че 2021 г. завършваме с бюджетен дефицит от 3%, като има 7,9 милиарда по-високи приходи от приходите, реализирани през 2020 година.

 

Според Василев дефицитът за тази година щеше да бъде по-висок, тъй като се очакваха приходи, които не се случиха.

 

"В момента начислената основа ще бъде близка до касовата такава. Приходната и разходна част за 2022 година се надяваме да се случи по планирания начин. Още по време на коалиционните разговори се взе решение да има актуализация на бюджета. Причината е, че няма как ново правителство да направи нова програма за две седмици. Тази програма няма как да бъде и остойностена за този срок. Взе се решение анализите и изготвянето на програмата да се направят в първото полугодие на 2022 година, след което да се направи актуализация на бюджета”, обясни министърът.

 

Асен Василев добави, че в момента правителството осъществява безпрецедентна програма за енергийно подпомагане.

 

„Общата стойност е милиард и половина, от които са разплатени поне 450 милиона лева. Подкрепата е за всички бизнеси, не само за ресторантьорите. Мерките по порграмата 60/40 също продължават. Започват се и секторни политики от ББР”, допълни той.

 

Във връзка с високите цени на природния газ и евентуални компенсации за небитовите потребители, министърът допълни, че такива не се обсъждат на този етап. „Помощ ще има обаче за битовите потребители във връзка с високите цени на природния газ”, обясни Василев. Министърът обърна внимание и на Плана за възстановяване. По думите му средата на януари ще бъде изготвена версия, която да работи еднакво добре както за Брюксел, така и за родната енергетика.

 

Василев добави още, че е разработена амбициозна програма за редица инфраструктурни обекти. „В програмата е включено изграждането на мостове над Дунав, тунели под Стара планина, завършване на АМ „Струма” и „Черно море”, както и редица пътни отсечки. Общата стойност е над 12 милиарда лева, като идеята е програмата да бъде реализирана през следващите четири години”, обясни той.

 

Правителството предвижда изцяло нов модел на пенсионната система до 2030 година, допълни финансовият министър.

 

 

 

Източници: "24 часа", бТВ

 

 

 

 

Коментари

 • Славов

  04 Яну 2022 16:10ч.

  След като продължаваш промяната без политики, за какъв грезд.. и какво се захващаш да променяш . Какво са си говорили : Без Баце - като Баце.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алоо

  04 Яну 2022 16:41ч.

  Ейй наглец, а защо не спрете износа на евтин ток от АЕЦ и спрете да купувате скъпия на ТЕЦ Марица Изток 3?? Откъде ви намериха такива некадърници и нагли алчни продажни национални предатели?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мечо Кух

  04 Яну 2022 16:43ч.

  Този виден експерт, дали е наясно, че немалка част от индустрията е на непрекъсваем режим на работа /24 часов/ и за тях няма събота и неделя? Само смешници начело на държавата последните 20 години

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • drrrr

  04 Яну 2022 16:45ч.

  Като няма хлюб - яжте пасти ! :):):):) и фръкнала нечия тиква

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  04 Яну 2022 16:49ч.

  Аре стига с тия ток бе герберунгели. Тва е световен проблем, пък и вие сте виновни за ситуацията. Колко мощности построихте за 12 години ? :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отче Ваш

  04 Яну 2022 17:10ч.

  Фирмите да работят ПРЕЗ НОЩТА и в събота и неделя, за да пестят ток !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами

  04 Яну 2022 17:28ч.

  Те като работят в събота и неделя токът ще стане скъп в събота и неделя

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  04 Яну 2022 17:59ч.

  Егати и наглеците! И още нямат партия! Значи и отговорност. Тя ще е на зам. министър, Нестимир Ананиев и СО. Ех, овце драги, мили!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мунчо спасов

  04 Яну 2022 18:19ч.

  кокорчо , а вие каква работа свършихте? я си вижте вашата работа първо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • trassporter

  04 Яну 2022 18:35ч.

  В условия на кризи казаното от вицепремиера е най-адекватно. А за нямането на политики, незнаещите да прочетат предизборните програми и коалиционното споразумение. Решението за актуализация на още неприетия бюджет в средата на годината при току що съставено правителство е зряло управленско решение. Съмняваме усвояването на 12 милиярда за инфраструктура - 2022 се очертава подготвителна? Да не са харесали "Хемус" без кражба?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чугун

  04 Яну 2022 18:38ч.

  А ако не работят въобще, ще спестят още повече. Нали? И ще изнасяме още повече ток на печалба , ура.!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  04 Яну 2022 18:40ч.

  Скоро не бях чел нещо, което да ме разсмее. Момчета ,що не си тръгнете докато е време ? Кажете,че не можете. Така е в света на възрастните. Ще ви разберем. С тия "икономически седмици" от соца освен да ви се смеят ,няма да постигнете нищо друго.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ники

  04 Яну 2022 18:44ч.

  Бе направо да направят да работим само събота и неделя тогава,аман от идиотщини.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тези другарчета така ни подкараха,

  04 Яну 2022 18:50ч.

  че фирмите изобщо няма да работят ни в празник, ни в делник !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "изцяло нов модел на пенсионната система до 2030 година, допълни финансовият министър."

  04 Яну 2022 19:18ч.

  2030 е годината определена от давоския щаб за пълното премахване на собствеността. ... "нямам нищо и съм щастлив" е заглавието на статия, поисана 2016, на уеб сайта на световния иконом форум от давос... допълнение: пенсионери почти няма да има ....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 2030 год е срока за

  04 Яну 2022 19:24ч.

  НСР да се установи. Пълен контрол чрез парите или доходите обвързани с поведението на човека. Напр сега в канада няма да дават помощи за ковид на безработни, които са отказали да се ваксинират.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гербераст

  04 Яну 2022 19:59ч.

  Не си спомням досега на някое правителство да са му се нахвърляли така още през първия месец. Срещу 50 ст. верно, но все пак.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  04 Яну 2022 20:43ч.

  ъъъъъ, я пак? това нещо - питам най-серизно ако имате примерно баничарница, или пък глобална корпорация ще го назначите ли да мие тоалетните, без да хеджирате през застраховка риска от удавянето му в работно време?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Магарешки свят

  04 Яну 2022 20:51ч.

  Кокорчо да внимава колко товари и с колко камшика бие магаретата, че да не получи къчове като от атове и да се чуди къде да се скрие от българското търпение на инат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • С какви сметки ще изпратим първия месец от новата година

  04 Яну 2022 21:39ч.

  Тези на ТЕЦ и ел. ток са компенсирани на старите регулирани цени САМО до края на мораториума, но другите на газ са ощетени и притиснати до стената до невъзможност да си плащат и при най0високи икономии, отоплявайки по няколко часа и по една стая. Семейство пенсионери дължи над 1000 лева за декември, а за ноември е платило 640 лева. Битовите абонати бяха сериозно ударени от лавинообразния скок на цената на газа. По официални данни, в България има 140 хиляди домакинства, които ползват природен газ. Всички те вече получиха сметките си за декември, с драстично увеличена цена, а от 1 януари, тя вече е рекордно висока. Правителството вече обясни, че ще даде 200 милиона лева за компенсации, заради цените на газа, но огромна част от тези пари всъщност ще бъде пренасочена към топлофикациите, които от една страна плащат скъп газ, от друга - не могат да променят тарифите, заради мораториума. На фона на всичко това се появи и надежда за поевтиняване. След шоковото поскъпване с 30 % на газа от 1 януари, от „Булгаргаз” ще поискат от 1 февруари да има поевтиняване - пак с около 30 %. Така цената вероятно ще се върне на нивата от декември. За месец ноември Петя Калинова вади 640 лева от джоба, за да плати сметката си за газ,която оказва се, е почти непосилна за покриване. Сега обаче дошла сметката за декември. „Този месец идва сметка 1003 лева и 2 стотинки. В стаята, в която спим, не пускаме никакво парно, затворили сме всички врати”, допълва тя. Огромната сметка, ще удари сериозно бюджета на семейството, убедена е Петя. „Нужни са две мои пенсии, за да си платим сметката”, обясни Петя. Друг факт с пенсионерка, която за миналия декември 2020 г. е платила 110 лв. а този декември 2021 г. 640 лв. Повече от половината пенсия ще отдели Милка Нешкова, за да покрие задълженията си газ за декември. „Не ми се мисли, много е трудно да говори един пенсионер за бюджет, от който трябва да извади 400 лева при пенсия 740”, казва тя. Нешкова направи сравнение с миналата година, когато е платила 110 лева. „ Отоплявам само две стаи, спя на студено и не вдигам температура по-висока от 21,5 градуса. Имам отоплителен период от 7 до 21 часа”, казва тя. Милка и Петя са категорични, че държавата трябва да окаже помощ на битовите потребители. Мерки ще има, но още не били ясни, обяви министърът на енергетиката. „Програмата за компенсация включваща природен газ е нова и е разработена след встъпване в длъжност на новото правителство към момента се изчистват всички детайли. Същите се променят и с оглед ценовото решение на КЕВР, тъй че в момента в който цялата структура е известна ще ви информирам”, заяви енергийният министър Александър Николов. А Петя и Милка признават, че най-голямото им притеснение е с каква сметка ще изпратят първият месец от годината, след поредното повишение на газта. При това, с рекордните 30%. ---> https://nova.bg/news/view/2022/01/04/352073/%D1%81-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B8-%D1%81%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B8-%D1%89%D0%B5-%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BC-%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8%D1%8F-%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%86-%D0%BE%D1%82-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • terrarium

  04 Яну 2022 21:45ч.

  И все по-безочливи ще стават с кирето, нямат друго развитие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  04 Яну 2022 22:07ч.

  Вместо да предлага рецепти от байтошово време, когато всяка област почиваше в различни дни, а София се ползваше с привилегията това да са събота и неделя, по-добре да затвори борсата за ток и износа за Гърция. Вярно, някои особено важни персони ще загубят, но пък избирателите ще са му благодарни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Работата ще ви направи свободни!"

  04 Яну 2022 22:35ч.

  Боко само си ги говореше такива, идеализирайки идеята, но Кокорчо започна да прилага на практика хитлеристкия принцип над стадото в затвора. Нали ПП ПП се обявиха за предимно ПРАКТИЧНИ. Скоро и мислите ще започнат да ни контролират. Който не мисли политкоректно, няма ток, газ, парно. Сещам се за мисъл на един виден философ, че човек докато е жив, не е свободен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хехе

  05 Яну 2022 0:19ч.

  Връщат се ленинските съботници, през които овчедушният народ ще работи безплатно и се надграждат с ленински неделници, през които овчедушният народец ще си плаща тока, за да работи :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  05 Яну 2022 0:30ч.

  Бързо вървим към началото на 80 -те години на 20 век, когато имаше подобни призиви, работа на 3 смени, тока го спираха на 2 часа по кварталите - България приличаше на дискотека. Благодарим ви с най-голямо умиление за старите спомени! Ех, младост, младост....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 4П са велики,

  05 Яну 2022 0:40ч.

  ако не друго, поне въображение имат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • висок

  05 Яну 2022 8:08ч.

  Браво българи- бунаци, вие си ги избрахте тези некадърни измамници. Духайте супата. Спасете си парите от банките, след година ще са по-малко отколкото сега!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • машините ги избраха тези некадърни измамници

  05 Яну 2022 8:42ч.

  Не хората, с искл на една щепа зблудени много млади и много стари хора, но техните гласове нямаше да стигнат. Машините, които се програмират според указанията. Казват: машините не лъжат, хората лъжат - правилно. Но машините правят точно така както са програмирани. Напр всеки 2ри глас за партия ХХ се брои за партия УУ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нещо му се размъти мозъка

  05 Яну 2022 9:08ч.

  Хахахах промяната дойде хахаххахахаха! какда го кажа с мерки от 18 век и 19 ще борим проблема с цената на ел. енергия!! Ххехехех, а ве малоумни избиратели дето гласувахте за ИТН и след това за ПП нещо така да ви идва в празните кратунки?? А между другото щом няма заложени политики в нови ябюджет това означава че ЩЕ ЯДЕТЕ ПОСНА ПИЦА !!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До хехе на 05.01.2022 в 00:19

  05 Яну 2022 9:11ч.

  Пич съгласен съм че с тия ленински съботници бяха по прекалили но само да ти припомня щото май не го знаеш доста дълго време се учеше и работеше в събота!! А в добавка в доста азиатски страни и така даваната за пример Южна Корея се е работило до онзи ден и в неделя!! А по времето на ленинските съботници основно се работеше по почистване на между блоковете пространства и рядко се работеше истинска работа. И това да ти го кажа щото и това не го знаеш не си участвал де!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нещо му се размъти мозъка

  05 Яну 2022 9:12ч.

  Тоя чува ли се какви ги говори?? Тоя наясно ли ече трябва да им апромяна на трудовото законодателство най-малкото?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • обективен

  05 Яну 2022 9:45ч.

  Датският съдружник на кокорчо в софтуерните му начинания се оказва прав - този е завършен мошеник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гербераст

  05 Яну 2022 9:49ч.

  не остана, още 3 месеца до свободата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...........

  05 Яну 2022 13:33ч.

  това ми звучи малко като, ,,като няма хляб яжте пасти''.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • машините ги избраха тези некадърни измамници на 05.01.2022 в 08:42

  05 Яну 2022 15:25ч.

  Така е. Не само програмирани машини, а и контролирани в реално време от центъра за изборни фалшификации, базиран в Информационно обслужване АД (не ЕАД, т.е. не на 100% собственост на МТИТС, а само на 99,...%, за да може МТИТС - Министерството на транспорта, корупцията и злоупотребата с власт да има вратична за оправдание). Как става контрола в реално време? - Чрез интернет. Какъв интернет, след като машинките не са свързани чрез кабел и/или WiFi? - Ами такъв, какъвто осигуряват операторите на мобилен интернет - Виваком, А1, Теленор. Кой купи Виваком и Нова ТВ? - Някакви аватари на ЦРУ. Чии са машините? - На SmatrMatic USA, компанията за фалшифициране на избори по света. Кой е начело на основаното от Сорос "Отворено общество" (към ада)? - Самият кафяв дявол (така се казва) baron/lord/господар Malloch[молох] Brown - от януари 2021 г., - като преди това е бил президент на борда на директорите на компанията SmartMatic за машинни фалшификации на изборите по света, вкл. и в самите САЩ. Как става шашмата в реално време? - Чрез обикновен смартфон и доверено лице. Смартфона чрез функцията TETARING служи като ретранслатор на данни между съответната машина за изборни фалшификации и щаба за следене на фалшификациите в реално време - Информационно обслужване АД. (Към кое министертво е сега?..) Накрая машината разпечатва такъв протокол, какъвто е достатъчен за не много подозрителна "изборна победа" на нужната партия и за недопускане на "вредни/опасни/ненужни" партии във властта, а дори и за лишаването им от субсидии. Така от едни партии гласове се прехвърлят на други партии. Кой беше пръв адепт за изборните машинни фалшификации - Корнелия Нинова, Мая Манолова, Славуца Трифонов. Какъв беше претекста за 100% машинен вот = 100% фалшификации? - Купуването на гласове уж само от ГЕРБ и най-вече - унищожаването на част от изборните бюлетини от членовете на СИК чрез едно драсване с химикалка! Защо партиите в Народното събрание се услушват и не променят Изборния кодекс така, че да бъде невъзможна машинната фалшификация? - Защото всичките, с изключение на партия ВЪЗРАЖДАНЕ са работните коне на американското посолство в София. От там е директивата за машинно гласуване, на която проводници станаха Нинова, Манолова, Станислав Трифонов. Как може да се поправи злината = машинна фалшификация на избори? - Много просто! ПЪРВО, като се даде право на избирателя да ИЗБИРА как да гласува - дали машинно или с хартиена бюлетина. ВТОРО, машинният протокол да има само справочен характер за контрол на работата на СИК, а съставеният ръчно протокол на СИК от преброяването на изборните бюлетини и машинни разписки ЕДИНСТВЕН да има юридическа сила за изборния резултат. ТРЕТО, машинните разписки, отчитащи гласуването по партии и по преференции, да имат юридическото значение на попълнена и подадена бюлетина, без значение дали е надраскана, смачкана, закъсана. ЧЕТВЪРТО, броят на подписите, положени в изборните списъци да е равен на броя на подадените бюлетини/машинни разписки със силата на попълнени и подадени бюлетини. Неграмотните да слагат кръстче или друг знак пред очите на СИК и това да се описва в изборния протокол. Най-напред да се пуска бюлетината/ машинната разписка в урната, след това да се полага подписът, а при отказ от подпис, документът за самоличност, взет преди гласуването, да се задържа до съставяне на изборния протокол и да се връща чрез полиция в рамките на два дни, като предварително се обяви процедурата. ПЕТО, машините да се проверяват на 100% от различни оторизирани фирми и вещи лица за вградени в дънните платки антени, така както антени са вградени в дънните платки на съвременните лаптопи, както и за самият приложен софтуер, машина по машина! ШЕСТО, да се прекрати злоупотребата с гласуването в чужбина, като се ограничат изборните секции до 35, в държавите извън ЕС, така както беше до преди прокараната от ИТН поправка за неограничен брой на изборните секции в държавите извън ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Генерал Жостов

  05 Яну 2022 18:44ч.

  Ами те, ако не работят, най-много ще пестят!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи