Асен Василев: България ще развива нови ядрени мощности

Асен Василев: България ще развива нови ядрени мощности

Снимка: БНТ

 

България ще развива нови ядрени мощности и това е записано в коалиционното споразумение, заяви в кулоарите на парламента вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, съобщава БНТ.

 

Той обясни, че целта на визитата му с енергийния министър Александър Николов в САЩ е била да обсъдят варианти, в случай че бъдат застрашени енергийните доставки към България заради кризата в региона.

 

Относно разработката на малки ядрени мощности в САЩ, Василев посочи, че все още няма работещ прототип. За сметка на това са разгледани нови налични технологии. "И тук задачата ни е да си свършим нашето домашно и да решим какъв тип енергетика ще развиваме", каза вицепремиерът. Той допълни, че има 4-5 налични геотермални технологии, както и технологии за съхранение на електроенергия.

 

Асен Василев отговори и на критиките на президента Румен Радев,

 

че времето за анализ е свършило и липсват реални мерки за цената на тока. Вицепремиерът изтъкна, че компенсациите са факт, а при наличие на нов състав на КЕВР трябва да се даде време на регулатора за цените за бита.

 

По повод орязания бюджет на прокуратурата и критиките на главния прокурор Иван Гешев Асен Василев заяви, че България е страната с най-голям бюджет за съдебна власт - 0,7% от БВП, спрямо 0,3% за ЕС и отрече да има политически натиск.

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи