Асен Василев: Актуализация на бюджета е нужна, за да има пари за пенсионерите

Асен Василев: Актуализация на бюджета е нужна, за да има пари за пенсионерите
Актуализацията на бюджета не се налага, защото приходите и разходите няма да бъдат изпълнени, а за да не предвидат пари за пенсионерите и останалите извънредни социални разходи, а не да се вземат от други пера. Това обясни финансовият министър Асен Василев в предаването "120 минути" на Би Ти Ви.

 

"Малко над 8 милиарда има по сметките на държавата, но 5-6 милиарда не могат да бъдат пипани. Реално МФ разполага с малко над 2 милиарда лева. Приходите засега се изпълняват точно, разходната част трябва да се изпълнява в зададените параметри. Непредвидените разходи обаче са за сметка на съкращаване на други разходи.

Няма да има проблем да останем в дефицита от 4,9 милиарда, който е бюджетиран. Но трябва да се направи актуализация на бюджета на разходните пера. Очакваме да вдигнем значително приходите благодарение на новия начин на работа на НАП и митниците. От другата седмица започват проверките на големите фирми. Ако имаме 500 милиона повече приходи, не можем да ги харчим без разрешение от парламента. Нуждата от актуализация не идва от това, че е нарушен балансът на приходи и разходи, а от това, че за април и май не бяха заложени допълнителните разходи за пенсии. Но бяха направени като се дърпат от други пера. За да продължим мярката за пенсионерите дръпнахме по 0,8% от разходите на всяко министерство", заяви служебният министър на финансите.

"За мое голямо учудване Фондът на фондовете, който управлява 1 милиард лева е на загуба. Това е силно притеснително. Необяснимо е как се стига до натрупване на дългове по 20-50 милиона към НАП. За да се стигне да такова натрупване или не е имало реакция или тя е била затруднена", описа завареното положение Василев.

"Общите касови наличности по фирмите са над 4 милиарда лева, а най-големият фирма за земекопна дейност държи 32 милиона в каса. Това чисто методологично е една много рискова фирма, която трябва да бъде проверена. Гласовете се купуват в кеш и той трябва да излезе от някъде – или от фирми, които го имат на каса или някой да го изтегли от лична сметка. Не вярвам, че купувачите на гласове теглят лични пари от банката", разясни той тезата си, че фирми, които държат големи касови наличности участват в изборна търговия.

"Притеснително е, че на всички нива във всички системи се виждат системни течове", каза Асен Василев.

 

 

Източници: бТВ, "24 часа"

 

 

 

 

 

Коментари

 • ¿??????¿

  30 Май 2021 20:29ч.

  Да те "дръпнат" и върнат оттам откъдето изпълзя, Асенчо Фалитчо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  30 Май 2021 20:35ч.

  Не гледам 120 минути и не разбирам особено много от икономика, обаче не разбирам как ГЕРБ години наред управляват с един и същи бюджет, (специалистите коментират, че е почти еднакъв), а на новите им се вижда малък. Доколкото си спомням, те твърдяха, че пари има много, но „милиарди се крадат“. Радев обеща да не краде, ползвайте си тези милиарди, които няма да откраднете, Нинова и тя ще помогне да източите „паралелната държава“!!! Или предизборното говорене не е вярно или просто това служебно правителство иска да се впусне в някакви неразумно големи харчове. Нали все се твърдеше до сега, че бюджетът е дори по-голям от нужното, за да оставали излишъци, с които премиерът да се разпорежда. Сега излиза, че този, който „хвърлял пари от джипката“, всъщност се е справял с пари, с които новите не могат да се справят, дори без да хвърлят нищо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ужас

  30 Май 2021 21:31ч.

  Тоя Харвард е в състояние да ни върне във времената на Гечев и Жан!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нашенец

  30 Май 2021 22:12ч.

  Уж намери пари за пенсиите от различните министерства и ведомства, уж от ония невнесени милиарди щеше да започне ударното им внасяне, пък сега трябвала актуализация на бюджета. Така или иначе до новия парламент такава няма да има. Ако е нямало пари, защо са обещали допълнителните пари за пенсиите.... Въпроси, въпроси...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Джак, оня Джак

  30 Май 2021 23:13ч.

  Абе не знам за вас, но аз чух, че едни приятелчета от Англия го търсят този господин да го питат нещо, ама то не било само за питане, та той побързал да се уреди с държавна охрана! За всеки случай!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Григор Здравков, Българска Легия Антимафия

  30 Май 2021 23:39ч.

  Относно министъра на финансите Асен Василев. Евгения Константинова Пеева, зам.-министър на образованието, Асен Василев, министър на финансите и Николай Денков, министър на образованието са в една и съща фондация - „Заедно в час“. Кирил Петков, министър на икономиката заедно с Асен Василев, финмин са във фондация "ЦЕНТЪР ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ СТРАТЕГИИ И КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ". Кирил Петков заедно с Николай Денков са във фондация "ЦЕНТЪР ПО ПРИЛОЖНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ И ИНОВАЦИИ". Асен Василев има отношение към 3 офшорки през годините, лично и чрез свързани лица. 1-ва ошфорка: "АКСЕЛБЕРТ", ВИРДЖИНСКИ О-ВИ, Роуд Таун, Тортола, Кларънс Томас Билдинг, п.к. 4649; 2-ра ошфорка: "Лессно ЛЛС", САЩ, Делауер, Леуес, Съсекс, Квартал 16192 Коустал Хайуей; 3-та ошфорка: "Невек Капитал Партнърс Лимитед", ВИРДЖИНСКИ О-ВИ(бр.), Тортола, Роуд Таун, Квартал Комърс хаус, Уикъмс Кей 1. Законно е, ДА, но дали е логично той да отговаря за публични финанси в държава от ЕС . (Има налични документи.) Схемата за фондацията „‘Заедно в час“ е благодарение на „РОД“ и тяхната петиция. Защо се чудите, че американският посланик дефилира по кабинетите им? И няма нищо нелогично да искат актуализация на бюджета, въпреки че има буфери за покриване на извънредните разходи за времето на едно служебно правителство, нали:) Ошфорките и фондациите трябва да се захранват редовно, нали:)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Загрижен Базедов

  31 Май 2021 7:16ч.

  Още един се загрижил за пенсионерите ! От толкова грижи пенсионерите поумряха, нейсе... Абе Асане, пенсионерите вече са си заработили своето и то е в пенсионните фондове. Какво общо има бюджета ти с пенсиите ? Ако сте окрали пенсионните фондове то се грижете как да спасите затвора, а не за пенсионерите...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  31 Май 2021 7:45ч.

  този е с ниво на икономически техникум....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А бе

  31 Май 2021 7:53ч.

  много гербави калинки налазиха сайта рано, рано, явно много неприятности им се събират? Кой каквото сам си надроби, да си го сърба!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха ха, ужас, Христо пак е тук!

  31 Май 2021 12:17ч.

  Герберски келеш, нервен и напрегнат, не се мъчи, изкъпи се със студена вода. Изкачи се на близкия хълм. Порадвай се на ветреца. Пусни хвърчило. И пак се насери. Докато гледаш усмихнатия Плевнелиев. И г-н Ципов е много приятен... ха ха ха, ужас...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  31 Май 2021 12:18ч.

  днеска повече няма да пускам пост, имам неприятности и силни противоречия с любовния ми мъжки партньор, само неприятности и ядове, вчера с изразителен скандал и тежки последствия... https://glasove.com/media/2021/03/19/85162/180x120.jpg?_=1616138906

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи