Асен Василев: Ако няма сериозни доказателства, това е акция по сплашване на шефката на митниците

Асен Василев: Ако няма сериозни доказателства, това е акция по сплашване на шефката на митниците

Ако няма сериозни доказателства, които да излязат в края на тази акция, за мен това е акция по сплашване на шефката на митниците, която тръгна да пресича контрабандните канали и уволни 20 митничари по сигнали на чужди митнически организации, правителства и служби. Това заяви пред журналисти в Министерския съвет министърът на финансите в оставка Асен Василев, коментирайки акцията на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и Комисията за противодействие на корупцията в сградата на Агенция „Митници“. 

Василев посочи, че той и премиерът в оставка Николай Денков не са били информирани за днешната акция. 

„Това е въпрос, който трябва да зададете към ДАНС. Доколкото разбирам, те са провели акцията. Силно се надявам, че тази акция не е насочена срещу ефективната работа на г-жа Петя Банкова. Знаете, че откакто тя стана шеф на Агенция „Митници“, имаме рекордно заловени количества наркотици, в това число 170 килограма хероин на пристанището. Освен това, по сигнал от австрийското правителство и от няколко други служби, бяха уволнени над 20 митничари. В това число бяха сменени и шефовете на пунктове и шефовете на смени по ключовите гранични пунктове, където върви контрабанда“, каза Василев. 

„Другото, което г-жа Банкова успя да направи, е, че имаме вече митничари от САЩ на „Капитан Андреево“ и в Бургас. Очакваме митничари от Англия на „Капитан Андреево. Доколкото разбирам, днес акцията се е случила точно преди срещата ѝ с посланичката на Австрия, за да дойдат и австрийски митничари“, коментира още той. 

Василев призова да се изчакат доказателствата по случая. 

„До момента съм видял изключително ефективна работа от г-жа Банкова по пресичане на каналите“, каза още министърът на финансите в оставка. „Това, което излезе като информация неофициално, е, че когато са влезли, са иззели от нейното бюро разработки за пресичани на допълнителни канали за контрабанда“, посочи още Василев. 

По думите му Петя Банкова е имала пълна свобода да определя своите екипи за работа, а Василев е изисква от нея единствено да координира работата с международните партньори, за да бъде защитена границата по най-добрия начин. 

На въпрос очаква ли приемственост между него и предстоящата служебна власт, Асен Василев заяви: "Ако знаете кой е следващият министър на финансите, мога да отговоря на този въпрос, иначе е малко трудно“. 

Попитан възможно ли е член на неговия екип или настоящ заместник-министър на финансите да оглави министерството в рамките на бъдещия служебен кабинет, Василев посочи: „Доколкото знам, с тях не е разговаряно до момента". 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • Защо бе, хАсена?

  03 Апр 2024 16:21ч.

  Ако бях на мястото на кокорчо вече щях да съм направил поне 500 милиона и щях да съм изчезнал безследно поне преди месец на някой далечен остров в Южния Тих океан или Югоизточна Азия. Колко трябва е прост за да е още тук?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ElCondor

  03 Апр 2024 16:29ч.

  Асена ще замине, но само с Румен С.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 500 милиона са смешни за Василев

  03 Апр 2024 16:40ч.

  Това са джобни пари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • !!! финансовият министър и премиерът не са уведомени !!!

  03 Апр 2024 17:19ч.

  Браво! Държава мечта! Да живее Христо Иванов, който осигури на ГЕРБ цялата власт рано рано .. и завинаги!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДаЙ му власт

  03 Апр 2024 18:15ч.

  Кокора е супер алчен, затова седи тука, зинал е за още. Както казва народа "лаком г@$ глава затрива"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  03 Апр 2024 16:24ч.

  И с ареста на Тиквата ли така беше бе, ВаЗЕлинов? Сплашване, а?... Нищо, и твоя ред ще дойде, гей мръсен!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мдааа

  03 Апр 2024 16:34ч.

  Тиквата първо арестуваше и след това събираше доказателства! Държеше хората по две години в предварителния арест и след това ги пускаше, поради липса на доказателства!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Асен Василев: Ако няма сериозни доказателства, това е акция по сплашване на шефката на митниците

  03 Апр 2024 16:52ч.

  Хъм, а арестуването на Баце от ПП ПП акция по какво беше?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А това нящо, леля Асена,

  03 Апр 2024 17:04ч.

  защо все още не е при бай Ставри? Доказателства ли няма за идиотиите, сътворени ит него? Ако има прокуратура, това следва да стане реалност! Анадънму?👍

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  03 Апр 2024 17:12ч.

  Що на европейска(ЕС) митница идват митничари от страни извън ЕС? Що не пробват да пратят митничари на холандско или испанско пристанище?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  03 Апр 2024 17:58ч.

  Писали сме едновременно

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  03 Апр 2024 17:58ч.

  Митничари от САЩ и Англия в една суверена европейска страна? И с това Асенку се хвали? Затвор за този за национално предателство!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи