Асен Василев: Ако бяхме запазили схемите на служебното правителство, компенсациите щяха да са по-ниски

Асен Василев: Ако бяхме запазили схемите на служебното правителство, компенсациите щяха да са по-ниски

 

С анализите ние приключихме, що се отнася до компенсациите, още през декември. Тогава беше приета нова схема за компенсации. Ако бяхме запазили старата схема на служебното правителство, компенсациите щяха да бъдат доста по-ниски.

 

Това каза вицепремиерът Асен Василев в кулоарите на парламента по повод отправени по-рано през деня от Румен Радев критики към правителството за липсата на резултати от промените в сферата на енергетиката.

 

"Не виждам прехвърчане на искри. Разбирам президента, той съвсем ясно отразява това, което и всички хора казват - колкото по-бързо тези проблеми се разрешат, толкова по-добре за България. И ние работим изключително бързо в тази посока", коментира Василев. Той разказа, че за небитовите потребители компенсационната схема вече се разплаща, а за битовите потребители в момента оглеждали всичко, което може да се направи, така че в най-скоро време очаквал и там да има решение. Много важно е да се каже, че това не е криза само в България, а в цяла Европа, каквато тя не е виждала, тъй като за първи път имаме тази свързаност на всички енергийни пазари. Така че трябва да се търсят решения на проблеми, които тепърва Европа има да решава, допълни Василев.

 

Първо, с анализите ние приключихме, що се отнася до компенсациите, още през декември. Тогава беше приета нова схема за компенсации. Ако бяхме запазили старата схема на служебното правителство, компенсациите щяха да бъдат доста по-ниски, каза още вицепремиерът.

 

Той обясни, че с новата схема компенсацииите са доста по-високи. Тя беше нотифицирана в Брюксел още в края на декември, получихме обратен отговор. В сметките вече е отразено. Така че тук не говорим за анализи, а за действия, които вече са се случили, допълни той.

 

Що се отнася до действията, свързани с това как работи борсата, какви договори има и т.н. и цените за бита - знаем, че има нов регулатор от по-малко от седмица, трябва да му дадем 2-3 седмици да се ориентира в ситуацията и да може да предприеме съответните действия, каза още Василев.

 

По повод протеста на прокуратурата за орязания бюджет, Василев обясни: "България има най-големия бюджет за съдебна власт като процент от БВП в целия ЕС. При нас е 0,7% от БВП, средно за ЕС е 0,3% от БВП."

 

Няма политически натиск, категоричен бе вицепремиерът. И обясни, че решението е на парламента.

 

По повод напрежението в управляващата коалиция по темата за АЕЦ "Белене", Василев обясни, че коалиционното споразумение е абсолютно ясно: България е ядрена държава, тя ще изгражда нови ядрени мощности. Трябва да се направи анализ къде е най-евтино това да се случи, допълни той.

 

Лъч надежда има за българската енергетика, не свързано с посещението в САЩ, а с това, че Министерството на енергетиката започна много сериозно да работи за зелена трансформация на нашата енергетика, от една страна. От друга страна, за максимално удължаване на живота на въглищните централи, които да дадат основа и време да се случи този преход. Тоест, за първи път виждаме истинско планиране в електроенергийната система и план как да постигнем целите, които сме записали за 2-3 г., каза още вицепремиерът. 

 

Той разказа и за срещите си в САЩ. Там въпросът бе по-скоро енергийна сигурност от гледна точка на случващото се в Украйна. Което при едно евентуално спиране на газови доставки сериозно би затруднило не само България, но и цяла Европа, каза Василев.

 

А от друга страна, да се огледат всички налични нови технологии и да се запознаем с техните плюсове и минуси, което колегите правят. Оттук нататък имаме да свършим нашето домашно и да решим с какви технологии ще се работи и това трябва да стане така, че да доведе до най-евтината себестойност на електроенергията в България, допълни той.

 

Разгледани били абсолютно всички съвременни технологии, не само ядрената енергетика. Много се говори за малките модулни ядрени реактори, които излизат, но истината е, че такъв работещ в света още няма. Има планове да се изгради такъв някъде, след това вече да се видят разходите, ползите, така че това е технология, която не е налична, коментира министърът.
Има 4-5 батерийни технологии, които са налични, и то в големи размери.
Има технологии, свързани с геотермалните, които също са налични в големи размери. Там говорихме с Турция, със САЩ, с европейски партньори, които са изградили такива, за да видим какво е налично, допълни той.

 

Източник: "24 часа"

 

Коментари

  • бля бля бля

    17 Фев 2022 15:08ч.

    Корнелио, чупи правителството, че отива коня у ряката!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • в. Сега: Тройно повече българи предпочитат позициите на Радев пред Петков

    17 Фев 2022 15:45ч.

    "Не виждам прехвърчане на искри. Разбирам президента, той съвсем ясно отразява това, което и всички хора казват - колкото по-бързо тези проблеми се разрешат, толкова по-добре за България. И ние работим изключително бързо в тази посока"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кокорчо бре,

    17 Фев 2022 16:47ч.

    Вече с напъплилата ни двуцифрена инфлация,кого компенсирахте вече за изминалите почти три месеца,а? Кого,пенсионерите ли,работещите в държавния сектор ли,укротихте цените на горивата,лекарствата и хранителните продукти ли,услугите ли,а, харвардски мошеник?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи