Асен Личев: Само българското МОСВ почива, когато има човешки жертви от наводнения

Асен Личев: Само българското МОСВ почива, когато има човешки жертви от наводнения

Автор: Асен Личев, Фейсбук Следвайте "Гласове" в Телеграм

Само българското МОСВ почива, когато има човешки жертви от наводнения, това написа във Фейсбук бившият министър на околната среда и водите Асен Личев като коментар на трагедията сполетяла Южното Черноморие. Според него липсата на адекватно предупреждение и превенция от страна на държавата са довели до човешките жертви в Царево.

Моите съболезнования на близките на загиналите в наводненията!

Но държавата-мафия тази тема въобще не я вълнува!

Ето обективни доказателствата:

1. Само България от целия ЕС няма Планове за управление риска от наводнение за периода 2022-2027 г.(снимка 1);

2. Само българското МОСВ почива, когато има човешки жертви от наводнения и когато НИМХ е към МОСВ и когато НИМХ и МОСВ са длъжни да предупреждават за наводнения(снимка 2)

Вижте човешките жертви от наводнения не са "Национални новини" за министъра на околната среда и водите! За него и за неговите подчинени днес е Национален празник и не работят! Апропо, когато бях директор и служебен министър се работеше и в почивните дни при такива кризи и се мобилизираха кризисните звена в съответните басейнови дирекции и се даваше два пъти на ден информация в сайта на МОСВ за динамиката на наводненията!;

3. Да видим НИМХ и МОСВ какво са ни предупредили в рубриката "Прогноза за опасни явления"! Ето какво:
"-на 05.09 главно в южните черноморски реки със значителни повишения във водосборите на реките Ропотамо, Дяволска, Караагач, Лисово дере, Велека, Силистар и Резовска, като са възможни локални разливи; Водните количества ще бъдат под праговете за внимание!?!? Тоест - не му берете въобще грижа за наводнение, тук-таме ще се разлее и ще се отлее!?!(снимка 3);

4. Да се върнем и един ден назад за да не сме пропуснали некое "предупреждение(снимка 4).

И какво сме пропуснали - нищо:

"....на 05.09, в резултат на валежи, ще има повишения на речните нива, като по-значителни ще са повишенията както следва:
- на 05.09 на южните черноморски реки, във водосборите на реките южно от този на р. Средецка, включително;"

"Водните количества ще бъдат под праговете за внимание"- т.е. не се прогнозират дори само "разливи", камо ли страховити наводнения с човешки жертви!?!;

За Бургаска област е издадено предупреждение(жълто) е издадено жълто предупреждение за "Силен вятър" и "Гръмотевични бури" но не за наводнения!

А ето какви условни знаци трябваше да има в предупрежденията(според Meteoalarm) за да се избегнат човешките жертви(снимка 5)!

Един от трите условни знака посочени с червена стрелка и един от двата цвята - оранжев или червен за да се предупредят хората и институциите, че са " Възможни са човешки жертви." или, че " Съществува повишена вероятност за човешки жертви."!?! 

Напомням ви, че България участва в Meteoalarm чрез НИМХ, което пък е към МОСВ!!!

Това са само обективните институционални причини за изоставането на държавата от обективното прогнозиране на опасни явления, свързани със вероятността за човешки жертви!

Но да допуснем, че всички "предупреждения" от държавните институции са достоверни, тогава причината за наводненията и жертвите не са на небето, а са на земята!

Аз оперативните причини на земята няма да коментирам, защото ще ви стъжня още повече, но не мога да прескоча коментара на г-н Емил Пейчев във Фейсбук - цитирам извадки:

"Години наред казвах и показвах, че не може да се засипват деретата, защото уж били“сухи“. "Такова дере имаше в района на Пожарната в Царево, такова дере имаше до имота на Ангел Цигуларов в Промишлената зона.

И понеже ги засипаха със земна маса и ги превърнаха в УПИ-та, сега водата няма откъде да изтече, залива и помита всичко по пътя си.

Подобни „сухи“ дерета имаше в района на Арапя и Нестинарка. Тарикатите около кмета ги засипаха и сега там водата отнесе всичко.

Относно падналия мост между стария и новия град в Царево за тези, които не знаят или вече са забравили, ще припомня, че само преди около два месеца там се извърши ремонт, като се намали незнайно защо „прохода“ под моста. Тогава отново сигнализирах до компетентните органи, но без резултат."

Оставм без коментар!

 

 

Коментари

  • ФРОЙД Д-Р

    09 Sep 2023 18:09ч.

    Блестящ анализ, но той не отчита, че настоящият министър на МОСВ Юлиян Попов, е инсталиран там, за да узакони завода за батерии и всички др. зелени схеми на ПП/ДБ и Прокопиев, а не да се справя с наводнения! Не отчита и факта, че Юлиян Попов е и UK гражданин, кскъво беше и миналия път като служебен министър и се отчита пред MI 6, а не пред България, и затова не му пука дали спазва Конституцията! Не отчита и факта, че е бил на ясла при Сорос, от който е лансиран! В резултат е як милионер с имоти в Лондон, без един ден трудов стаж извън министерстването. Нарича се агент за влияние!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    09 Sep 2023 23:26ч.

    "Блестящ анализ, но той не отчита, че" въпросното лице е било дълги години директор на дирекция води в мосв.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рене от съпротивата

    09 Sep 2023 18:41ч.

    За мое огромно съжаление виждам, че мнението ми в което споменах, че "Гласове" в една рекламна статия за Артекс нарича кмета на Царево Георги Лапчев (ГЕРБ) "новатор и визионер" е изстрито и имам забрана за публикуване на мнения (да живее VPN, Tor и др.), но истина е, че не аз съм написал и публикувал статията с подобни квалификации от които явно се срамувате до степен да цензурирате. https://glasove.com/novini/desetki-rodni-muzikanti-vzeha-uchastie-v-praznichnite-kontserti-na-fondatsiya-nashiyat-dom-e-balgariya-v-tsarevo

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    09 Sep 2023 19:17ч.

    Не пипай Артекс. Все едно да ровиш в счетоводството на Синода.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Просто бизнес

    09 Sep 2023 19:38ч.

    Донякъде е прав го'сина. Но има едно голямо "НО". Причината за катастрофата не са само дъждовете и дали имало предупреждения. Тези служебни министри не управляваха ли около 2 години? Колко дерета на реки изчистиха, колко язовира укрепиха, ремонтираха, развалиха концесии за неподдържане на язовири, контролираха кметовете по места чрез областните управетели и т.н. Ако този бивш министър беше подпукал и колегите си от служебните и предходни кабинети щях да го поздравя. НО? В тези проблеми не са виновни само "денковчетата" ( не съм им симпатизант). Всички сме в кюпа. И тези, които хвърляме боклуци и няма кой да ни глоби , и секачи на дървесина, и земеделци, и прокурори , но най-вече институциите непосредствено задължени за предотвратяването или ограничаване на такива катастрофи. Иначе излиза оня лаф на Баце " То пък ти си много убав", нали?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дундуль

    09 Sep 2023 21:05ч.

    Браво на Асен Личев! Но него не го канят по телевизиите. А там как един "журналист" не попита лапчев/кмета/, дали не вижда някаква вина в себе си и органите в града? Браво и на Рене и на Емил Пейчев, който списва тук! А за моста някой ще го отнесе, разбира се. Я проектант, я строител или контрол...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Личев да беше си признал, че преди повече от 10 години именно той прие "Речната" версия на риск от наводнения на България по ЕВродирективата от 2006 година

    09 Sep 2023 21:58ч.

    Преди няколко години Ресорният институт определящ дъждовете беше разпарчетосван насам-натам между БАН, МОН и МОСВ. А каква материална база има днес НИМХ? Колко разари за определяне потенциално количество на валежи имаме в България? За сметка на това - командировки на климатични чиновници по Европа и Света - бол!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    09 Sep 2023 23:58ч.

    Българското МОСВ работи само когато има за крадене, през останалото време защо да работи ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Старшината

    10 Sep 2023 0:11ч.

    Няма да забравя, как боко тиквата раздаваше пари на близките на удавените в с. Бисер и те му благодаряха. Що за кретен трябва да си, та да благодариш на убиеца на близките ти ?! Всички наводнения се дължата на краденето, безхаберието, некадърността и алчността на управляващите, а не на природата!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Каракочев

    10 Sep 2023 18:08ч.

    Че вие какво искате от МОСВ. Та министърът няма нищо общо с България, освен може би името.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи