Армения обвини Азербайджан, че е окупирал нейни територии след нови кръвопролитни сблъсъци

Армения обвини Азербайджан, че е окупирал нейни територии след нови кръвопролитни сблъсъци

Последвайте "Гласове" в Телеграм

Армения и Азербайджан се обвиниха взаимно в нови нападения, след като вчера и двете страни съобщиха за десетки загинали при поредните бойни действия за спорния регион Нагорни Карабах.

Армения обвини днес Азербайджан, че е окупирал още нейни територии - през втория ден от военната ескалация, която доведе до смъртта на повече от 150 човека и постави под опасност крехките преговори за мир, предаде Франс прес.

Най-малко 105 арменски войници са били убити, обяви министър-председателят Никол Пашинян. Това означава, че арменските жертви са два пъти повече от вчера.

"Врагът е окупирал от май досега 40 кв. км арменска земя, а сега превзе нови 10 кв. км", каза Пашинян и призова азербайджанските войски да се оттеглят.

Азербайджан обяви днес смъртта на 50 свои военнослужещи и предложи да предаде на Армения телата на 100 убити нейни войници.

Според арменското министерство на отбраната Азербайджан "е подновил атаките с артилерия, минохвъргачки, дронове и едрокалибрени оръжия в посока Джермук и Верин Шоржа" - две общини в близост до границата с Азербайджан. Баку от своя страна обвини арменските въоръжени сили в обстрел с гаубици по три азербайджански села. Армения отхвърли обвиненията.

Подновяването на кръвопролитните сблъсъци показва колко напрегната продължава да бъде ситуацията, не само в Нагорни Карабах, но и по официалните граници между двете държави, отбелязва АФП.

Армения призова международната общност да реагира, а Европейският съюз, САЩ, Франция, Русия, Иран и Турция изказаха загриженост и поискаха прекратяване на огъня. Към призивите днес се присъединиха германското правителство и папа Франциск, съобщи БТА.

Министър-председателят на Армения Никол Пашинян и президентът на Азербайджан Илхам Алиев имаха три срещи в Брюксел тази година, като последната се състоя на 31 август. Според Гела Васадзе, политолог от грузинския Център за стратегически анализи, сегашната ескалация е заличила целия постигнат напредък.

Това са най-жестоките сблъсъци от края на войната през 2020 година, изгубена от Армения, в която бяха убити 6500 души.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

Коментари

  • :)))))))))

    14 Sep 2022 21:59ч.

    Очаквам да се разпалят всички възможни конфликти около Русия и за около 5-6 години тази федерация да се разпадне безвъзвратно, като Турция, Япония, Китай и Казахстан ще получат дял от тортата разбира се :))))))))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Толкоз за чл 4 от устава на ОДКБ

    14 Sep 2022 22:09ч.

    ОДКБ ограничилась заявлением, в котором выразила «обеспокоенность» обострением обстановки и принесла «соболезнования» Армении. ....Б.Р. ОДКБ - Организация договора о коллективной безопасности

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ето защо повечето хора съжаляват за СССР

    14 Sep 2022 22:13ч.

    Имаха стабилност , сигурност, работа и спокойствие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лалю

    14 Sep 2022 22:34ч.

    Съвсем като овцете в кошарата. Само дето навън не ги пускаха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 1/6 от земната суша

    15 Sep 2022 1:48ч.

    СССР беше незаконно разтурен на 01.01.1992 г., след държавния преврат в Беловежката гора на 08.12.1991 г. и превратаджийте останаха ненаказани. Всички овци от всичките кошари по света ги доят, стрижат и колят безплатно след разпада на СССР. Тази зима немалко овци от ЕС предстои да измършавеят и да се преселят в другия свят, отвъдният. Блейте, овци въртоглави!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По-големи овце от населението на ЕС

    15 Sep 2022 11:44ч.

    не е имало скоро в исторически план

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фоня Лайня

    14 Sep 2022 23:12ч.

    Как Европа ще каже нещо на Азербайджан? Нали са тотално зависими от азерския газ. А мецнаха лицемерите гадни, а азербайджанският диктатор Алиев им е запродавл газта на нещастниците за азербайджански тугрици.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лалю

    15 Sep 2022 3:08ч.

    Ще кжем, че азерите се бият за град Лачин, международно признат за част от Азербейджан. Включително от Армения и Русия. Това е една малка разлика, която е убягнала не само на костя, ами и на "Гласове". Някой да е изненадан?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Армения получава. това което

    15 Sep 2022 9:16ч.

    заслужава предвид нейната русофобска насоченост и изяви!И както са в подкаралида губят всичко и ще се наложи може би нова вълна “клети” арменци да приютява България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи