Арх. Шишков откри, че недостроените участъци на „Хемус“ са зазимени

Арх. Шишков откри, че недостроените участъци на „Хемус“ са зазимени

Служебният министър ще ускорява с инспекции довършването на магистралата

Строителният служебен министър Иван Шишков се опитва с проверки да ускори стоежа на „Хемус“. По времена днешната той установи, че от пролетта строителството на лот 1 и 2 е спряло, като причината е неплащането от страна на възложителя - държавната фирма „Автомагистрали“. По думите му той е заварил обектът зазимен, последните пари за строителя са били преведени от предишния служебен кабинет. Според него „не се работи, както трябва“.

Шишков каза, че ще се търси възможност да се плати на строителите, независимо дали в бюджета на АПИ има пари, за да може да се възстанови строителният процес. „Другото е, което ще направим е, след плащанията, какви срокове ще поемат строителите за довършване на отсечката. Ще поискам, ако е възможно, да не се изместват сроковете 2023 и 2024 г.“, добави той и поясни, че по първия лот трябва спешно да бъдат завършени започнатите мостове и виадукти.

"Искаме да видим всички големи инфраструктурни обекти в страната в какво състояние са, защото целта е да бъдат максимално бързо завършени", обясни целта на проверката Шишков.

На път за двата лота екипът на регионалното министерство провери и как вървят ремонтите в тунелите "Ечемишка" и "Витиня". Заради тях в последните седмици се образуват километрични задръствания в дните на по-силен трафик.

"Основният проблем с всички катастрофи у нас е това, че инфраструктурата в България е недостатъчна. Ще направим всичко възможно не само да контролираме започналото строителство на големите инфраструктурни обекти, а да дадем начален тласък и на нови такива, поне като планиране, за да има проходими пътища, а не тапи", каза Шишков.

Лот 1 трябва да бъде завършен през 2023 г., но самият министър не може да каже кога точно. Лот 2 пък трябва да е готов през 2024 г. Пускането им обаче зависи и от завършването на лот 3.

Служебният министър припомни, че за следващите два - 4 и 5, където преди около година е било установено незаконно строителство, ще трябва санкция на парламента, за да може да продължи изграждането им. Според него за търпимо и законно ще бъде обявено за построеното в съответствие с нормите.

За друг недовършен от години аутобан - „Струма“ Шишков посочи като основен проблем откритото свлачище преди тунела „Железница“. За целта, по думите, му при пускането на тунела ще бъде направен опит за временна организация на движението в този участък.

В скоро време ще се проверява и какво е свършено по скоростния път Видин-Ботевград.

 

Източник: segabg.com

 

 

 

 

Коментари

  • Христо

    16 Авг 2022 19:12ч.

    "Бойко взе парите!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лупос Агресивос

    16 Авг 2022 21:32ч.

    Зазимени са само до 2073 година и след това започва експресно да се строи! Хубавата новина е че все пак са платени предварително от ОПГ ГЕПИ( като за последно!)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи