Арестуваха шефката на Агенция "Митници" и заместника ѝ

Арестуваха шефката на Агенция "Митници" и заместника ѝ

Шефката на Агенция "Митници" Петя Банкова и заместникът й Людмил Маринов са задържани за 24 часа по Закона за МВР, предаде БНТ. Общо задържаните са седем. По данни на БНР става дума за първото досъдебно производство на новата антикорупционна комисия, която заработи от 1 март. То е образувано по условията на неотложност и претърсвания е имало на адреси в София, Хасково и област Пазарджик.

Събраните до момента доказателства по разследването се докладват на Софийската градска прокуратура, която следва да прецени на кои от заподозрените ще бъдат повдигнати обвинения и за какво.

Разследването, в което участва и ДАНС, е за покровителство на контрабандни канали. Цял ден продължиха претърсванията, обиските и разпитите - първо в самата агенция, след това в сградата на Антикорупционната комисия. 

Петя Банкова беше изведена Дирекцията на Агенцията на Митници и отведена в Антикорупционната комисия за разпит. 

Обискирани бяха кабинетът на Банкова и жилището ѝ.

Обиски са извършени още в дома и кабинета на Людмил Маринов. Той е заместник шеф на Агенция Митници от 5 март, назначен лично от Петя Банкова. Банкова и Маринов се познават отдавна. И двамата са били служители на ДАНС, преди да се прехвърлят в митниците. Домът и кабинетът на Банкова също са претърсени. 

"В дома на госпожа Банкова не е намерено нищо, бяха иззети лични записки, тъй като изучава много езици и знае, от дома и й взеха договора за потребителски кредит на съпруга й", каза Аделина Натина, адвокат на Петя Банкова. 

"От кабинета на госпожа Банкова бяха иззети документи, в които тя си е водила бележки относно контрабандни канали, които тя ръководи и прави разработка как да бъдат разбити, много интересно, че бяха иззети точно тези записки. И това бяха единствените иззети документи със служебния й компютър", допълни адвокатът на Банкова. 

Според източници на БНТ разследването е за покровителстване на контрабандните канали на Николай Николов - Паскал, за който си твърди, че е контрабандист номер 1 и през последните две години дейността му се била разраснала значително. По разследването е задържан и мъж, отседнал в голям столичен хотел.

По-рано стана ясно, че са извършени обиски и изземвания от ДАНС в кабинета на директора на Агенция "Митници" Петя Банкова и заместника ѝ - Людмил Маринов. 

Според адвоката на Банкова не е извършван арест, а от кабинета ѝ са иззети изготвени от нея документи, в които си е водила бележки относно контрабандни канали, за които тя се е подготвила как да бъдат разбити, както и служебния ѝ компютър. От дома ѝ са иззети лични записки и договора за потребителски кредит на съпруга ѝ.

Според източници на БНТ разследването е за покровителстване на контрабандните канали на Николай Николов - Паскал, за който си твърди, че е контрабандист номер 1 и през последните две години дейността му се била разраснала значително. По разследването е задържан и мъж, отседнал в голям столичен хотел. 

В ранния следобед Банкова беше отведена на разпит в Антикорупционната комисия. 

На излизане от Агенция "Митници" тя коментира, че не познава сочения за контрабандист Николай Николов - Паскал и откакто е на поста се бори с контрабандата. 

"(Паскал - бел.ред.), който аз всячески го разбивам - махнала съм всички служители и това е факт и няма да позволя да върви контрабанда. Ако това е проблемът на държавата - да го заявят. Не познавам Паскал, не знам кой е. Искам да спра контрабандата, която в момента пречи на цялата държава", коментира Банкова. 

От думите ѝ стана ясно още, че докато е била на работа в ДАНС, тя е била в лоши отношения с председателя на Агенцията за национална сигурност Пламен Тончев и затова е напуснала. 

"Преди няколко години Пламен Тончев, по типичния за тях механизъм, реши да ме изпрати да работя в Благоевград за добро наказание и добри резултати. Това е основната им схема - когато някой им пречи, те го командироват някъде. В резултат на което казах, че няма да изпълнявам техни поръчки и напуснах ДАНС", заяви Банкова. 

Петя Банкова беше назначена начело на митниците през март от министъра на финансите в оставка Асен Василев. Дали вижда случващото се като политическа история, Банкова коментира така: 

"Твърде вероятно е, но тук е моментът да кажа, че не знам защо нещата опират само до господин Асен Василев. Може би на всички прави впечатление, че дори международната общност се възмущава от случващото се. Както знаете, в момента на "Капитан Андреево" има служители на САЩ и това е изцяло по моя инициатива и по тяхна партньорска инициатива, защото това е единственият начин. Ето - аз съм първата им жертва - на новото КОНПИ, но няма да се предам". 

Ако няма сериозни доказателства, които да излязат в края на тази акция, за мен това е акция по сплашване на шефката на митниците, която тръгна да пресича контрабандните канали и уволни 20 митничари по сигнали на чужди митнически организации, правителства и служби. 

Това заяви пред журналисти в Министерския съвет министърът на финансите в оставка Асен Василев, цитиран от БТА. 

Така той коментира акцията на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и Комисията за противодействие на корупцията в сградата на Агенция „Митници“. 

Василев посочи, че той и премиерът в оставка Николай Денков не са били информирани за акцията. 

„Това е въпрос, който трябва да зададете към ДАНС. Доколкото разбирам, те са провели акцията. Силно се надявам, че тази акция не е насочена срещу ефективната работа на г-жа Петя Банкова. Знаете, че откакто тя стана шеф на Агенция „Митници“, имаме рекордно заловени количества наркотици, в това число 170 килограма кокаин на пристанището. Освен това по сигнал от австрийското правителство и от няколко други служби бяха уволнени над 20 митничари. В това число бяха сменени и шефовете на пунктове и шефовете на смени по ключовите гранични пунктове, където върви контрабанда“, каза Василев.

 

Източници: БНТ, БНР, "Епицентър", dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

 • Все на жени налитат

  03 Апр 2024 21:00ч.

  Без да вземам отношение кой виновен кой не.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  03 Апр 2024 21:04ч.

  Следва Кокорчо и неговите назначения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  03 Апр 2024 21:07ч.

  Тъз от добрите ли е, или от лошите? Или от грозните?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

  03 Апр 2024 22:52ч.

  'Начи на тая гусжа митничарка, стига само човек да и прочете биографията, за да се сети откъде идва и къде отива. "Банкова е възпитаник на Академията на МВР, а 6 години по-късно завършва право и в ЮЗУ в Благоевград. После става и доктор по национална сигурност в УНИБИТ."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дедо Йоцо

  04 Апр 2024 1:19ч.

  Е какви злоупотреби и корупция е развила, като Кокорчо я е назначил преди няма и месец? Повече ми прилича на лично отмъщение върху нея за някакви дансаджийски конфликти, където е работила преди това дълги години. А също и удар срещу Кокорчо, който искаше да сменя шефа на ДАНС в началото на сглобката. Сега го атакуват чрез лично негово назначение на шефката на митниците. А и тая е сестра на Стефчо Банков, който е в отбора на Гешев. Това също е важно, за да се включи активно и Боби Сарафов в постановката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сабрутко от сабрутковците на Киро и Кокоро

  04 Апр 2024 7:45ч.

  Удар по хаскьойския клон на мафията? На кокорчо?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи