Арестуваха бившия съдия и депутат от СДС Иван Димов по искане на Австрия

Арестуваха бившия съдия и депутат от СДС Иван Димов по искане на Австрия

Българин, обявен за издирване от Австрия, е бил арестуван, докато шофирал на магистрала “Тракия” в посока Бургас, обяви МВР.

От официалното съобщение става ясно, че за 61-годишния мъж “има европейска заповед за задържане от прокуратурата в австрийския град Велс като заподозрян в изпирането на 170 хил. евро, придобити от престъпна дейност”.

Неофициално запознати с разследването посочиха, че задържаният е бившият депутат от ОДС Иван Димов, който сега е арбитражен съдия. Той е бил председател на Окръжния съд в Сливен и член на Висшия съдебен съвет, но напусна през 2010 г.

“24 часа” потърси Иван Димов на мобилния му телефон. Отговори съпругата му Антониана Благоева, която обясни, че той не може да говори в момента.

Когато репортер на вестника попита дали г-жа Благоева знае причините за изненадващото задържане на нейния съпруг и дали е наясно, че той е бил издирван от Австрия, тя отговори лаконично: “Нямам представа” и прекъсна разговора.

След задържането на Димов ще бъде задействана процедура по екстрадицията му в Австрия. Възможностите са две - той да се съгласи доброволно да го изпратят там за следствените действия или да откаже. Тогава ще решава съдът.

Димов е известно лице в политическите и съдебните среди от 90-те години на миналия век. След промените е съдия във военния съд в Сливен. От 1992-а правораздава в Окръжния съд в същия град. В онзи период избухва спор между български и американски собственици в сливенското предприятие “Декотекс”. Като съдия Димов регистрира промяна на акционерите и приватизационният фонд на Николай Банев “АКБ Форес” измества американския инвеститор Реми Евар, който твърди, че вложил 10 млн. долара в завода. Заради съдебното решение американски сенатори искат обяснение от тогавашния ни посланик в САЩ Филип Димитров, който по-късно е български премиер, а днес конституционен съдия.

През 1997 г. Димов е избран за депутат от листите на ОДС в 38-ото Народно събрание. Остана там до края на мандата през 2001 г. Участва дейно в реформата на прокуратурата, която дава повече власт на тогавашния обвинител №1 Никола Филчев.

След края на мандата в парламента се връща в Окръжния съд в Сливен и става негов председател. След 2004 г. работи като редови съдия. Кандидатства и за Върховния касационен съд, но ВСС не го избира. През 2007-а обаче Димов все пак става част от този кадрови орган на съдебната власт, след като влиза от парламентарната квота на ДПС.

Престоят му във Висшия съдебен съвет приключва през 2010 г., когато сам подава оставка през октомври 2009 г. след скандала с прочутия бележник на Красьо Черничкия, за когото се твърди, че кадрува срещу заплащане в съдебната система. Справка показа тогава, че Иван Димов е провел 33 телефонни разговора с него.

След като напусна ВСС, Димов се върна в Окръжния съд в Сливен, но бе отстранен с официален мотив “уронване на престижа на съдебната власт”.

От 2010 г. досега е председател на частния Международен арбитражен съд към сдружение “Алианс за правно взаимодействие”, чийто шеф на Обществения съвет е той. Зам. шеф е Димитър Абаджиев, а член е Четин Казак, който беше евродепутат от ДПС.

Справка в Търговския регистър показа, че Иван Димов участва в търговски дружества и неправителствени организации.

13 години ръководи арбитраж

През последните 13 години Иван Димов е председател на Международен арбитражен съд при сдружение за правно взаимодействие, където извънсъдебно се решават търговски и граждански спорове. Арбитражните съдилища са алтернативен способ, които преди години бяха създадени, за да се облекчи съдебната система.

Там се гледат въпроси, свързани с имуществени права, например неплащане на наем, невръщане на заем, издръжка и подобни. Също така може да се попълнят празноти в сключени договори. Предварително трябва да се напише, че спорът ще се решава пред арбитраж.

Хората обаче трябва да знаят, дори да не се отговори на исковата молба, делото се гледа. Преди години това пък стана причина да има доста недоволни хора от дейността на арбитражните съдилища, защото те разбираха, че са осъдени, постфактум.

 

 

Коментари

 • Има Господ!

  04 Фев 2023 9:24ч.

  Познавам го добре това лайно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Заради съдебното решение американски сенатори искат обяснение от тогавашния ни посланик в САЩ Филип Димитров, който по-късно е български премиер, а днес конституционен съдия.

  04 Фев 2023 9:51ч.

  Чичо Сам е отмъстителен като невестулка. Забавя, но не забравя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Но и е много благодарен, не може да се отрече.

  04 Фев 2023 19:23ч.

  Особено що се касае за Филип Димитров. Само прочетете wikipedia - страницата му (Ф.Д. https://en.wikipedia.org/wiki/Philip_Dimitrov) НА АНГЛИЙСКИ език, и ще се убедите какъв изключителен човек, заслужил за демократизирането на България, е Ф. Д.! А и на другите заслужили наши политици от 90-те - Петър Стоянов, Стоян Ганев... Вероятно на същото ласкаво отношение ще се радват и хоричка като Наско Пеканов, ако успеят да ни добутат до EUR от 1 януари 2024...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Исак Шорош

  04 Фев 2023 10:04ч.

  Човек от ДС. Бандит. Решил да става международен комбинатор, но в ЕС няма начин да те пази ДС, хващат и отнемат. Там не може да си богат, има си вековен ред на обществото!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Корумпирания ЕС и вековен ред??

  04 Фев 2023 13:21ч.

  Бе къде ви копат такива чавдарчета?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • а дано

  04 Фев 2023 10:42ч.

  Тони Димитрова: "И за най-хитрия гъз се намира една по-хитра клизма",

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да видим

  04 Фев 2023 10:44ч.

  До сега, все му се разминава. Те един на друг си вардят гъзовете. Като свински черва са навързани.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Guest

  04 Фев 2023 12:44ч.

  Република България арестува и екстрадира български гражданин, да бъде съден в чужда държава.... Суверенитет, какво да го правиш!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И какво чудно има

  04 Фев 2023 14:37ч.

  В България никога няма да го осъдят. Някой голям далавераджия за нещо до сега да е осъден?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • а държави като Швеция

  04 Фев 2023 19:30ч.

  които заради несъобразяване с искането на Туркия да им екстрадират няколко кюрди, са на ръба да не бъдат приети в НАТО (заради членството си в което, Украйна се съгласи да бъде изорана с булдозер...!!! https://www.bitchute.com/video/YetvSvrQDk4C/ )

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стани Да Седна

  04 Фев 2023 12:51ч.

  Я го нашия къв е коцкар.. сладур.. Ние кога ще арестуваме някой австрийски съдия за пране на пари? Да не би австрийските съдии да не са корумпирани??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  04 Фев 2023 13:07ч.

  абсолютен глупак! другите прокурори и съдии си купиха хотели и имоти за милиони в Гърция и в Черна гора, където никой няма да ги пита за произхода на парите им, а той - в Австрия ще си купува!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • teridan

  04 Фев 2023 14:00ч.

  Ако пък си мислите, че ни казвате нещо ново, съобщавайки че представителите на Темида са част от престъпността, мисля че се лъжете. Това отдавна всички в България го знаят. Останалите са същите, само че не са ги хванали или не искат да ги хванат - този са го задържали само защото Австрия иска, иначе тук никой нямаше да посегне на него, независимо от престъпленията, които върши.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • teridan

  04 Фев 2023 14:03ч.

  Този и компанията му от СДС са демократите, те ще направят България демократична и справедлива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гори, гори огънче....

  04 Фев 2023 14:25ч.

  Добре де , от статията и обвиненията не става съвсем ясно, какво точно е прал Димов и как го е изпрал. По каква програма и на колко градуса? Със или без предпране? А така излиза, че съдът в България е една голяма пералня, а пералнята е един голям съд. Напоследък много дим, много нещо се върти в барабана на този съд. И все Димови ги ловят в шише. Но където има дим, неминуемо има огън. Защото народът е казъл, че няма дим без огън. А щом има огън, значи има и запалка. А може пък да е малката кибритопродавачка на чичо Ханс?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пере, глади и се подиграва на всички балъци

  04 Фев 2023 14:41ч.

  Добре че са австрийците. Ако остане на нашите пундяци, ще го дундуркаме още.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • John

  04 Фев 2023 14:51ч.

  ако измамиш гражданин на сращ, чичо сам рано или късно ще ти го начука!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  04 Фев 2023 19:19ч.

  Горкият той, как ще си харчи сега парите, ще може ли поне да му се уреди дарение за една партия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи