АПИ ще обжалва блокирането на магистрала „Струма“ от бившия министър Сандов

АПИ ще обжалва блокирането на магистрала „Струма“ от бившия министър Сандов

В последния си час като министър, Борислав Сандов отмении всички предишни процедури по Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), които даваха възможност в обозримо бъдеще да бъде довършена АМ "Струма" през Кресненското дефиле.

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) ще обжалва решението на бившия екоминистър Борислав Сандов за прекратяване на ОВОС-а за магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле. От ведомството подчертават, че оценката на околната среда е издадена по законоустановения ред през 2017 г. Ако пътната агенция спечели обжалването пред Върховния административен съд, ОВОС.а ще продължи да бъде валиден до края на октомври и ще има възможност за изграждане на последната отсечка от аутобана, така че да не се наложи държавата да връща 1,6 млрд. евро на Брюксел, включително за вече изградените отсечки на пътя.

За успешното реализиране на сложен стратегически инфраструктурен обект на държавата, каквато е отсечката между Крупник и Кресна, е от значение експертизата на специалисти от различни направления, припомнят от АПИ.

За участъка лот 3.2 на АМ „Струма“, с Решение по ОВОС № 3-3/2017, е одобрен вариант „Източен Г10,50“ по прединвестиционно проучване от 2016 г. Той предвижда дясното платно в посока Кулата да е по съществуващия път в дефилето, който ще се рехабилитира, а лявото платно в посока София да е в източна посока от дефилето.

От пътната агенция подчертават, че основно предимство на избраното трасе е еднопосочното движение на превозни средства, което съществено ще намали трафика в дефилето и риска от инциденти. Предприеманите мерки за опазване на човешкия живот, както и на животински видове в района ще подобрят значително настоящата ситуация, заявяват от АПИ. Друго предимство на този вариант е значителната гъвкавост при експлоатацията на участъка, каквато в момента липсва. В случай на инциденти, аварии, природни бедствия или други събития, засягащи едното платно, движението ще може да бъде веднага пренасочено по другото. Това ще позволи бърза и безопасна реакция на институциите, както и ще намали затрудненията и забавянията на трафика през това време.

В становището на МОСВ за съгласуване на екологичната оценка на програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г., по която е предвидено да се изпълнява инфраструктурния обект, са определени мерки и условия при прилагането на програмата за проекта на тасето през Кресненското дефиле на магистрала „Струма“. Условията изискват извършването на допълнителна оценка на алтернативите и възможностите за строителството на две трасета на лота, включително по отношение на специфичните природозащитни цели и мерките за защитените зони „Кресна - Илинденци“ и „Кресна“ при стриктно изпълнение на препоръките на Европейската комисия.  

За да се направи тази допълнителна оценка целите на двете защитени зони, засегнати от проекта, трябва да се определят и приемат от МОСВ. За съжаление повече от две години те не са одобрени от екоминистерството и това възпрепятства АПИ да направи допълнителен анализ, за да се отговори на препоръките на ЕК по апликационната форма на проекта, обясняват от ведомството. Не може да се изпълнят и ангажиментите, поети пред ЕК за изпълнение на мерките за запазване на биоразнообразието, предвид постановено от МОСВ решение от 1 август 2022 г.

В полученото писмо на 27 юли 2022 г. от ЕК ясно се посочва, че на практика определянето на специфичните консервационни цели за засегнатите от проекта защитени зони е основното, което България следва да направи. Посочва се, че след като целите бъдат определени и приети, следва да се ревизира оценката за съвместимост на проекта спрямо тях. Агенция „Пътна инфраструктура“ не е спирала да полага усилия за усъвършенстване и доработване на проектната документация, за да отговори на всички препоръки на ЕК.

 

 

Коментари

 • Виктор

  03 Авг 2022 16:37ч.

  В Америка има един министър(секретар) Пийт Будигей, той направо предлага да се премахват магистралите, защото са расистки... В новото зелено нормално няма да се строят магистрали, защото са производно на фосилните въглеродни суровини, на които е обявена война, също както и на двигателя с вътрешно горене а и на самата популация и на целият въглероден отпечатък който оставя!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  03 Авг 2022 16:44ч.

  Проблема е че не могат да го споделят на обикновените добичета, защото може и да се усетят, че са станали излишни, много по "хуманно и модерно" е да си загрижен за тях, докато ги зануляваш! И на Пийт и на Сандов пожелавам маймунска шарка, и те самите да бъдат занулени, изключително вредни са за околната среда и за планетата, но това е мое мнение...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  03 Авг 2022 16:56ч.

  Ми ако и двамата са гейове, вероятността да хванат маймунска шарка , не е малка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И две папийонки да си сложи...

  03 Авг 2022 16:41ч.

  ...рустикалният му произход лъха от цялото му изражение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дедоф

  03 Авг 2022 17:21ч.

  Абсолютно си прав .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сандов е

  03 Авг 2022 16:42ч.

  Типичният представител на жълтопаветната малобройна каста в България. Завършил География, участник в така нареченото "зелено" движение спонсорирано от американски НПО та, стига до министър на МОСВ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и тоз с папионка

  03 Авг 2022 17:45ч.

  Като божинката! Приликата е поразяваща!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anonimen

  03 Авг 2022 20:53ч.

  тия са истински комунисти. рушат всичко около себе си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи