„Апартамент гейт” стигна и до страниците на „Файненшъл Таймс”

„Апартамент гейт” стигна и до страниците на „Файненшъл Таймс”
Скандалът „Апартамент гейт” с евтините или непълно декларирани жилища на властта удря по ГЕРБ, като може да доведе до загуба на евроизборите, а освен това има риск и да провали опитите на премиера Бойко Борисов да убеди ЕС да прекрати мониторинга над съдебната система и борбата с организираната престъпност и корупцията. Това се посочва в материал на „Файненшъл Таймс”, посветен на основния политически сюжет у нас преди евровота, предаде бТВ.

 

В публикацията се посочва, че обществото е било „шокирано” от броя на политиците от ГЕРБ, замесени в скандала, както и от лукса на жилищата им. Изброени са оставките на правосъдния министър Цецка Цачева, зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов и двамата зам.-министри, които „отричат да се извършили нещо нередно”, както и ситуацията с шефа на „Антикорупция” Пламен Георгиев, посъветван от премиера да излезе в дълъг отпуск по време на проверката на терасата му.



Не е пропусната и ролята в скандала на „Артекс”, в чиито луксозни жилищни сгради в елитни столични квартали живеят част от замесените и които междувременно се оказаха принудени да спрат предизвикалия спорове проекти „Златен век”.



Авторитетното издание отбелязва, че всички нередности са станали публично достояние, благодарение на Антикорупционния фонд, поредицата разследвания на БТВ и публикации в „Биволъ”.



„Имиджът на ГЕРБ в Европа ще пострада, въпреки че вероятно правителството ще преживее тази криза. Този скандал няма лесно да бъде забравен – той докосва всеки българин. Хората могат да сравнят финансовите възможности директно с тези на лидерите, като така виждат колко огромна е пропастта”, коментира пред „Файненшъл Таймс” д-р Моис Файон от Центъра за изследване на демокрацията.

 

Източници: бТВ, "Епицентър"

 

 

 

 

Коментари

  • Прокурорчето със знаковото име гешев...

    25 Апр 2019 12:56ч.

    Велизар Енчев: https://www.youtube.com/watch?v=L0JfYnZrxZg

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вие си го избрахте, господа

    25 Апр 2019 13:30ч.

    Кой ли е следващия, виждама братска Украйна....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Айде, айде!

    25 Апр 2019 15:06ч.

    От запад все още деликатно намекват на Тиквата и на Рапоня че за тях е най-добре да си отидат поживо поздраво. Само че те не разбират намеците. За това очаквам нова изненада през последната предизборна седмица. Тогава когато няма да има време за каквато и да е било реакция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    25 Апр 2019 15:43ч.

    На мен пък ми е малко комично. Дни наред наблюдаваме покриви и се оказва, че властимащите живеят по покривите, като някакви гълъби. Гълъбарник след гълъбарник, покрив с тераса, покрив с барбекю, покрив с асансьор, покриви с архитектура, нямаща нищо общо с онази на долните етажи. Министри, депутати и висши чиновници са накацали по покривите, не делят етажна собственост с никой и са жители на нещо като горната земя, като в народните ни приказки. Вероятно имат и принос към световната архитектура, защото едва ли е толкова разпространено в чужбина на покрива на жилищна кооперация да направиш един единствен изолиран апартамент, като къща върху къщата, който при това изобщо да не се вижда отдолу. Може би и въздухът е по-чист там... Апартаментгейт ни разкри един нов горен свят, какъвто не познавахме, романтика. Защо не с още малко усилия да си посадят и зеленина и градинки да си направят, това е писъка на архитектурата. Само дето в Лондон това се прави най-често във фирмени и много луксозни сгради и не всеки може да си го позволи. Особено пък държавен служител. Има за какво да завидят на нашите управляващи, вероятно ГЕРБ отново ще кажат, че хората „от завист“ говорят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КАЖЕТЕ ми,

    25 Апр 2019 17:54ч.

    не е ли за чувство на гордост,когато си спомним за /И НИЙ СМЕ ДАЛИ НЕЩО НА СВЕТА/.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD

    25 Апр 2019 20:24ч.

    Май минаха две години или около /в + или – /, но нищо по т.н. Всемирен Закон " Магнитски ". Защо така бе големи братя ? Или условният рефлекс , в ситл :" кучи син, но наш " е по важен от Закона ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • геЙрб - видими резултати

    25 Апр 2019 23:28ч.

    Не само ви чуват в Европа, а и ви гледат простотията герберастка ! Лоботомирания нещо го скриха напоследък, явно да не дразни матряла!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гледайте си вашите киртици!

    26 Апр 2019 12:57ч.

    Хайде да не почвам, че ако ги подкарам от железобетонната лейди през Блеър, та чак до наши дни! А това, че тук от една кокошкарска история направиха световен проблем, си има съвсем други причини! И те нямат общо с корупция, а с отвличане на вниманието!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи