Антониу Гутериш: МВФ и Световната банка вкараха десетки държави в дълбока задлъжнялост

Антониу Гутериш: МВФ и Световната банка вкараха десетки държави в дълбока задлъжнялост

Следвайте "Гласове" в Телеграм

След Втората световна война бяха създадени три международни институции, които се превърнаха в крайъгълен камък на новия световен ред - Организацията на обединените нации (ООН), Световната банка и Международния валутен фонд (МВФ). 

Сега, най-високопоставеният служител на една от тях - генералният секретар на Организацията на обединените нации (ООН) Антониу Гутериш, настоява за сериозни промени в другите две. Той твърди, че Международният валутен фонд облагодетелства богатите държави за сметка на бедните страни. 

Критиките на Гутериш

Гутериш определя като "очевиден провал" действията на МВФ и на Световната банка по време на пандемията от КОВИД-19. Генералният секретар на ООН обвинява тези две международни организации, че са "вкарали десетки държави в дълбока задлъжнялост". 

"Някои правителства са принудени да избират между изплащане на държавните си дългове и неизпълнение на задълженията си, за да платят на работниците и служителите в публичния сектор, което може да съсипе кредитния рейтинг (на страните им - бел. ред.) за години напред", каза Гутериш и добави, че "Африка сега харчи повече за обслужване на дългове, отколкото за здравеопазване".

Според генералния секретар на ООН правилата на Международния валутен фонд "несправедливо облагодетелстват богатите държави". 

"По време на пандемията богатите държави от групата на седемте най-развити световни икономики (Г-7), с население от общо 772 милиона души, получиха от МВФ еквивалента на 280 милиарда долара, докато на най-слабо развитите държави, с население от 1,1 милиарда души, бяха отпуснати малко над 8 милиарда долара. Това беше направено в съответствие с правилата, но е погрешно от морална гледна точка", отбелязва ръководителят на Световната организация.

Отговорът на МВФ и Световната банка

В писмен отговор на питане на Асошиейтед прес за коментар по темата, Международният валутен фонд заявява, че в отговор на "най-голямата молба за помощ досега, отправена от група страни на фона на сътресенията напоследък, е предприел безпрецедентни" мерки.

След началото на пандемията, МВФ одобри финансиране в размер на 306 млрд. долара за 96 държави, включително заеми за 57 страни с по-малки приходи, отпуснати при по-ниски от пазарните лихвени проценти. Фондът също така увеличи четирикратно безлихвените заеми до 24 млрд. долара и предостави около 964 млн. долара под формата на безвъзмездни средства на 31 от "най-уязвимите" държави между април 2020 г. и 2022 г., за да могат те да обслужват дълговете си, припомня АП.

През януари Групата на Световната банка (WBG) обяви, че нейните акционери са започнали процес "за по-добро отчитане на мащаба на развитието".

Комитетът за развитие към Световната банка публикува през март доклад, в който се казва, че банката "трябва да се развива и да отговори на безпрецедентното струпване на глобални кризи, които застрашават цялата планета и нейните жители".

Какво решиха в Париж?

Критиките на Гутериш са изразени в документ, който беше публикуван преди Срещата на върха за нов глобален финансов пакт, която се проведе в края на миналата седмица в Париж под егидата на френския президент Еманюел Макрон. На нея присъстваха около 40 държавни лидери, много от които на страни от глобалния Юг. Те обсъдиха план за облекчаване на дълговото бреме на по-бедните държави и за осигуряване на повече финансови средства за мерки, свързани с борбата срещу негативните промени на климата. 

Срещата на върха в Париж постигна някои забележителни успехи, които трябва да дадат тласък за по-активни действия преди преговорите за климата, които започват по-късно тази година. Някои участници във форума обаче бяха разочаровани от постигнатото по отношение на напредъка в решаването на проблема с дълговете на по-бедните държави, отбелязва Ройтерс.

Един от основните акценти на срещата в Париж беше реформирането на международните финансови институции на фона на опасните климатични промени и на проблемите, пред които са изправени страните с най-големи държавни дългове.  

Голяма част от дискусиите бяха съсредоточени върху ключовите искания на развиващите се страни, формулирани чрез т. нар. наречената "Инициатива от Бриджтаун". 

Чрез нея лидерите на група развиващи се страни, водени от премиера на Барбадос Миа Мотли, призовават за реформа на настоящата глобална финансова система, в частност на Международния валутен фонд и на Световната банка.

Съветникът на Миа Мотли - Авинаш Персо, заяви, че е доволен от резултатите от разговорите в Париж. 

"Това, (което участниците в срещата приеха - бел. ред.) е пътна карта за истинска промяна", заяви той пред Ройтерс в кулоарите на форума. 

"Това, което беше постигнато тук, е реално... разбиране на (необходимия - бел. ред.) мащаб и темпове на развитие на това, което се изисква", отбеляза Персо.

Сред най-важните решения на форума във френската столица е потвърждаването на ангажимента на богатите държави, че вероятно ще постигнат дълго отлаганата цел да предоставят по 100 милиарда долара годишно на по-бедните страни за финансиране на борбата с негативното изменение на климата. В Париж беше потвърдена решимостта за постигане на дълго отлаганата сделка за преструктуриране на дълга на Замбия и за отпускане на средства за увеличаване на капацитета на Сенегал за развитие на възобновяеми енергийни източници.

Световната банка и други финансови институции обявиха на форума, че при сключването на договори за отпускане на заеми ще започнат да добавят клаузи, които ще позволяват на "уязвими" държави да спират изплащането на дълговете си при настъпването на природни бедствия.

В заключителната декларация, приета на срещата в Париж, за първи път се признава потенциалната необходимост по-богатите страни да предоставят още средства на международните финансови организации, като Световната банка, които подпомагат развитието на по-бедните страни. 

Наред с това беше изготвен план, според който тези международни организации трябва да използват по-голяма част от финансовите си активи в подкрепа на развитието и да отделят още 200 милиарда долара в рамките на 10 години.

За първи път, в декларацията от срещата в Париж, изрично е заложена цел, според която международните банкови институции, които финансират развитието на по-бедните държави, да им предоставят "поне" 100 милиарда долара годишно, които са привлечени от частния сектор.

В документа се споменава и необходимостта от намирането на "нови начини за прилагането на данъчното облагане в международен план". 

В декларацията са залегнали и други искания на участниците в "Инициативата от Бриджтаун", включително и за осигуряване на валутни гаранции за инвеститорите.

Източник: БТА

 

 

 

 

 

Коментари

 • ввв

  02 Юли 2023 18:12ч.

  ДобрЮтро Гути!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Антониу Гутериш: МВФ и Световната банка вкараха десетки държави в дълбока задлъжнялост

  02 Юли 2023 20:14ч.

  Антониу едва сега ли разбра тази работа, ако е така този по глупост може да се мери с миленал, не ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • джо гладника

  02 Юли 2023 18:18ч.

  за т.н. международен валутен фонд нямам достатъчно наблюдения, но т.н. световна банка е толкова банка, колкото аз съм папа римски. дори аз съм повече папа. ;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евровизия

  02 Юли 2023 19:00ч.

  Боже господи, Третият свят иска да спрат да го ограбват, за да може поне да се изхранва, а банкстерите му предлагат нови целеви заеми за зелен преход! Т.е. като няма какво да яде, ами да яде пасти, толкова е просто... Всички знаем какво се случи след тази крилата фраза точно в Париж.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  02 Юли 2023 20:05ч.

  МВФ предлага облекчаване на заемите и евентуалното им временно неизплащане, но не и опрощаването им. СССР опрости на африкански държави 20 милиарда долара, но за МВФ тази мисъл е кощунствена. За редица страни от Африка изплащането на дълговете им към запада, по направо заробващи договори, е основно перо в бюджета им.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Затова сега дойде време за бой по макарите на правилата.

  02 Юли 2023 20:13ч.

  Трябва да се отбележи, че Русия не беше поканена на срещата на високо равнище и освен това на пресконференция Еманюел Макрон отправи обвинения, че тя „е дестабилизираща сила в Африка“, че „тази среща говори за нейната изолация“ и че Русия уж „е една от малкото колониални сили на XXI век." Ако такива речи се правят публично, можете да си представите какво се е говорило в кулоарите и как са се опитвали да повлияят на африканските участници, за да променят позицията си спрямо Русия. От политическа гледна точка за Запада е важно да спечели страните от колективния Юг на своя страна и да ги накара да танцуват по неговата свирка. Конфронтацията с Русия разкри един неприятен за Запада факт - колкото и да крещи, че целият свят е на негова страна, в действителност нищо подобно не се наблюдава. Ето защо, за да се привлекат бившите колонии, се правят гръмки декларации за колониалния характер на Русия. Тези декларации са смешни не само защото тя никога не е имала колонии в Африка (за разлика от Франция), но и защото Русия, за разлика от Запада, не третира африканските страни като гъба за изстискване на пари. Така през март тази година президентът Путин припомни, че Русия е отписала 20 милиарда долара дългове на Африка. Западът не прави нищо подобно и няма да направи: всичките му аргументи за „новия световен финансов пакт“ се свеждат до това, че са възможни индивидуални отстъпки. При условие, че Африка плаща и ще продължи да плаща, независимо от цената. Всъщност политиката на западния колониализъм претърпя трансформация. Лошият стар колониализъм приемаше формата на грабеж чрез заграбване на територия и използване на всичко, което територията може да осигури - било то богатство, допълнителни излази към морето, търговски пътища, човешки ресурси и т.н.Новият колониализъм действа по-фино, с финансови инструменти и в същото време широкоизползва демагогия. Не престават да напомнят на бившите колонии за сегашната им свобода и от време на време дори могат да се извинят за някои от най-варварските действия на колонизаторите, случили се в миналото. В същото време потомците на колонизаторите, например, изобщо не се стремят да върнат откраднатите ценности, които са се установили в западни музеи, да не говорим за по-сериозни случаи. И със сигурност никой на Запад няма да отпише дълговете на бедните африкански страни или значително да облекчи условията им.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тези честни сини очи

  02 Юли 2023 20:33ч.

  Вярвам на гусин Гутиериш. Все пак той от 30-40 г. живее на пустинен остров и чак сега е заббелязъл тези чеща.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Създаването и дейността на МВФ и Световната банка са престъпления срещу човечеството, също като създаването и дейността на ЕС и НАТО

  02 Юли 2023 22:02ч.

  Това е характерно за всички метастази на световния тумор САЩ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  02 Юли 2023 22:08ч.

  какво просветление само след 30 години се осъзнаха какво представляват тези институции пълна порнография

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Антонио Гутериш:

  03 Юли 2023 2:42ч.

  “МВФ и Световната банка го вкараха на десетки държави много дълбоко”

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  03 Юли 2023 3:36ч.

  Наша Кина с коментар?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дубрутру

  03 Юли 2023 15:02ч.

  Ти чак сега ли забеляза какво са направили? Ако ти е припарило под Д-то да знаеш, че колкото и да се правиш на ударен, това няма да те спаси. И ти си в играта и много добре го знаеш, за това не ни се прави на ударен с мокър парцал. Ти, неофициално си щатен служител на Държавния департамент на САЩ и не си никакъв генерален секретар на ООН. И това го знаеш, нали. А така. И ние го знаем. Знаем също, че адвокатите ти ще се опитат да те спасят. Но този път може и да не се получи. За това, спри да лаеш, млъкни и не ни прави на идиоти. Отнася се не само за теб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ало, МВФ и Световната банка ли сте?

  03 Юли 2023 18:18ч.

  Не, ние сме СЗО. Аха и на вас да ви .....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи