Антониу Гутериш: Газа е в разгара на епична хуманитарна катастрофа

Антониу Гутериш: Газа е в разгара на епична хуманитарна катастрофа

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви днес, че ивицата Газа се намира в разгара на "епична хуманитарна катастрофа", и призова света да не отвръща поглед от случващото се там, предаде Ройтерс.

"Провеждат се интензивни преговори за удължаване на примирието - което ние силно приветстваме - но смятаме, че се нуждаем от истинско хуманитарно прекратяване на огъня", заяви той на заседание на Съвета за сигурност на ООН, председателствано от китайския външен министър Ван И, чиято страна този месец е ротационен председател на 15-членния орган на световната организация.

И днес продължават преговорите между Израел и "Хамас" за удължаване на примирието в Газа.

Гутериш информира Съвета за сигурност за изпълнението на приетата по-рано този месец резолюция, която призовава за хуманитарна пауза в боевете, за да се осигури достъп на помощи и освобождаване на всички заложници, държани от "Хамас".

По време на примирието ООН увеличи доставките на хуманитарна помощ за Газа - крайбрежен анклав с население от 2,3 милиона души, но Гутериш заяви, че нивото на помощта "остава напълно недостатъчно, за да отговори на огромните нужди".

"Народът на Газа се намира в епична хуманитарна катастрофа пред очите на целия свят. Не трябва да отвръщаме поглед", призова Гутериш.

Постоянният представител на Израел при ООН Гилад Ердан обвини арабските министри, че подкрепят "терористична организация, която има за цел да унищожи Израел".

"Примирието трябва да стане прекратяване на огъня, постоянно прекратяване на огъня. Не може да се позволи възобновяване на кланетата", заяви палестинският външен министър Рияд ал Малики пред Съвета за сигурност.

"Нашият народ е изправен пред екзистенциална заплаха. Не се заблуждавайте по този въпрос. При всички приказки за унищожаването на Израел, Палестина е тази, която е изправена пред план за унищожаването ѝ, реализиран пред очите на всички", каза той.

Междувременно ООН призова международната общност да предприеме стъпки към двудържавно решение на израелско-палестинския конфликт и заяви, че Йерусалим трябва да бъде столица на двете страни, предаде Ройтерс.

"Отдавна е време да се тръгне решително и необратимо към решение с две държави въз основа на резолюциите на ООН и на международното право", каза генералната директорка на канцеларията на ООН в Женева Татяна Валовая, която прочете реч, написана от генералния секретар Антониу Гутериш. По думите ѝ това би означавало "Израел и Палестина да живеят редом в мир и сигурност и Йерусалим да бъде столицата на двете страни".

Тези коментари съвпаднаха с Международния ден на ООН за солидарност с палестинския народ, който организацията отбелязва ежегодно, посочва Ройтерс. Призивите за двудържавно решение се засилиха след атаките срещу Израел от 7 октомври, при които бойци от "Хамас" убиха 1200 души и взеха 240 заложници. В отговор на атаката Израел започна бомбардировки и сухопътна офанзива срещу управляваната от "Хамас" ивица Газа, при които по информация от палестинските здравни власти са били убити повече от 15 000 души.

Двудържавното решение предвижда създаването на палестинска държава на Западния бряг и в ивицата Газа, редом с Израел. Израелската страна казва, че палестинската държава трябва да бъде демилитаризирана, за да не представлява заплаха за нейната сигурност.

Палестинците искат Източен Йерусалим, в който се намира Стария град и множество обекти, свещени за мюсюлманите, евреите и християните, да бъде столицата на държавата им, посочва Ройтерс. Израел казва, че Йерусалим трябва да остане негова "неделима и вечна" столица.

Палестинският представител в ООН в Женева Ибрахим Храиши заяви, че настоящият конфликт е послужил като сигнал за пробуждане за международната общност, че тя трябва да подкрепи двудържавното решение. "Двудържавното решение ще бъде трудно на фона на (израелското) заселване и смаляването (на територията), но то все още е възможно, ако има воля", каза той. "Сега е моментът. И между другото това е добре и за Израел. Ако те не приемат идеята, ще бъде прекалено късно за тях, не за нас", добави той.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Спиноза

  29 Ное 2023 20:20ч.

  Абе, Гутериш, защо не наложите санкции на Израел, защо осъждате Русия, а не ви се обърна езика, да наречете Израел агресор!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Щото са проститутки на Пиндостан

  29 Ное 2023 20:32ч.

  Това е по-голямата част от организацията със затихващи функции - бардак на сащисаните изроди.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • То пък в територията няма криза

  29 Ное 2023 20:38ч.

  5 денонощия без ток и вода кво е!? Боли ги шопите у дирнико...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • PALLYWOOD CLASSICS

  29 Ное 2023 21:37ч.

  Първa част от видеото: Мохамед Назал е освободен от затвора като част от сделка за размяна на терористи с израелски заложници. Той е жив и здрав. Втората част от видеото: Мохамед Назал вече у дома, изпълнява актьорска роля, с превързани и гипсирани ръце, разказва пред репортери, че е бил бит в затвора, двете му ръце са счупени и е оставен без медицинска помощ. Видеото: https://t.me/Netvru/26204

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Офисът на ООН в Женева откри изложба за палестински деца, "убити" от Израел

  29 Ное 2023 21:42ч.

  Сред снимките на деца е и тази на е Идо Авигал ( https://t.me/Netvru/26202?single ). Той не е палестинец. Той е евреин. Идо Авигал беше убит от ракета на Хамас през 2021 г. ( https://www.vesty.co.il/main/article/HJRqoPcdu ). Кой друг има въпроси относно ООН?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пропалестинска пропагандисти разпространяват снимки преди и след като е била освободена палестинката Асра Джабез

  29 Ное 2023 22:08ч.

  ( https://t.me/Netvru/26115 ) Израел я освобождава в замяна на дете заложник. Пропалестинската пропаганда разпространяват фалшив разказ как Израел я малтретирал в затвора. Пропускат само една "малка" подробност: през 2015 г. терорист се опита да взриви колата й в самоубийствен атентат в Западния бряг, прегази полицай, колата й се запали, а тя беше спасена от евреите. Жената е осъдена за участието й в терористичния акт на 11 години затвор през 2016 г., като поиска Израел да плати за пластични операции, които й бяха направени безплатно. https://www.folhape.com.br/noticias/terrorista-palestina-pede-a-israel-pagamento-de-cirurgia-plastica/303571/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ник

  30 Ное 2023 0:01ч.

  Всички ненормалници въртят този изперкал старец. "По думите ѝ това би означавало "Израел и Палестина да живеят редом в мир и сигурност и Йерусалим да бъде столицата на двете страни"." Все едно България да има обща столица с Турция. Нормални ли сте, бе? Давате ли си сметка за какво точно става дума? С колко полестинци сте общували през живота си?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А на МНС

  30 Ное 2023 0:11ч.

  слон му пръднал в ушите. Натаняху лауреат за нобелова за мир.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лора Дан

  30 Ное 2023 0:57ч.

  Антониу Гутериш заяви днес, че ивицата Газа се намира в разгара на "епична хуманитарна катастрофа". Кога ще се престраши ООН да каже, че се извършва геноцид върху палестинския народ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи