Антон Кутев разобличи ПП за газа: Танкерите са на цена много над 400 лв, няма договорени слотове

Антон Кутев разобличи ПП за газа: Танкерите са на цена много над 400 лв, няма договорени слотове

Служебното правителство работи по всички възможни варианти за доставка на газ, включително и от "Газпром". Това каза в "Още от деня" по БНТ говорителят на кабинета Антон Кутев. И обясни, че вчерашното рекордно увеличение на газа е заради цената, договорена през лятото за танкерите с втечнен газ, за които не са били осигурени и слотове. 

Според него реалната цена на танкерите е много по-голяма от 400 лв (на мегаватчас, бел. ред.), защото на такава цена са сключени договорите. 

„Очаква ни тежка зима. Това е резултат от всичко, което беше направено или не, за доставките на природен газ. Цената на договорения газ за двата танкера е много над 400 лева. Така са сключени договорите. Тепърва трябва да се договорят всички доставки наново“, разкри той. 

„Прекратяването на доставките от „Газпром“ е политическо решение. Ние опитваме да преговаряме с всички. Газовата връзка не е готова, тя е на Акт 15. Направили сме разчети до 1 октомври газовата връзка да тръгне. Занимаваме се с довършителните работи на газовата връзка от самото начало“, заяви още говорителят на служебното правителство. 

„Азерският газ е по-евтин, но той не може да задоволи целия пазар. Той може да влезе в микса. Трябва да се търсят и други доставки. Търсим всички възможности. Невярно е, че има осигурени слотове за разтоварване. Имаше един и той беше използван“, обясни Антон Кутев. 

„Очевидно с газа, който беше доставен от предишното правителство, няма как част от бизнесът да продължи да работи. Нямаме намерение да променяме геополитическата ориентация на България. Но няма да допуснем бизнесът да фалира“, увери Кутев. 

"Има още рискове България да остане без газ или газът да е недостатъчен. Нуждите на България не бяха прекратяване на тези доставки", каза Кутев. 

"Ние започваме разговорите с "Газпром", които до къде ще доведат, е въпрос на българския интерес. Тоест ние преговаряме с всички. Ще се надяваме да влезем в сериозни преговори с "Газпром". Пак подчертавам - само по въпроса за досегашния договор и досегашните доставки. Другото ще бъде работа на следващото правителство. Но, както виждате, се опитваме да преговаряме и с Азербайджан. Вчера президентът Радев беше в ОАЕ, продължаваме да работим по интерконектора с Гърция, обявихме, че ще направим търг за втечнен газ. Трябва да се правят опити за доставка по всички канали - и за втечнен газ и с "Газпром"", каза още той. 

Според него до 1 октомври трябва да тръгне газовата връзка. Цената ще е въпрос на следващи договорки. 

За наводненията в Карловско Кутев заяви, че в момента от изпълнителната власт правят всичко възможно. На място са министърът на регионалното развитие, вътрешният министър, министърът на отбраната и зам.-министърът на околната среда. "Напоителни системи" от няколко часа правят оглед на коритото на реката, задвижено е и следствие, което трябва да установи причините за бедствието. 

"Прави се всичко възможно с наличната техника и възможностите да се спасят хората, да не допуснем жертви", каза Кутев.

 

 

Коментари

  • Христо

    02 Sep 2022 23:54ч.

    кутевчетата и те насрани до уши ... нещо се превъзбуждат...малоумници...цялата пасмина на летеца сте за разстрел

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • sara

    03 Sep 2022 1:20ч.

    Уточни цената! Това "много над 400 лв." означава и 1000 лева! Кутев, уточни точната цена, която тези американски шпоиони са договорили!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Винкело

    03 Sep 2022 6:58ч.

    401, 50лв, сега по топло ли ти стана .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Костов

    03 Sep 2022 8:09ч.

    Хубаво бе,Кутев,ама кажи я тая цена като число! А то само "по-висока,та по-висока ".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ленин

    03 Sep 2022 8:09ч.

    На борсата в Амстердам е 600 лв газа, което означава, че цената на Газпром в момента щеше да е 500 лв. Да видим тези идиоти от къде ще намерят газ под 400 лв

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи