Антон Кутев: На този етап няма официални разговори с „Газпром“

Антон Кутев: На този етап няма официални разговори с „Газпром“

"Гласове" вече има канал в Телеграм.

„На този етап официални разговори очевидно не се водят. Иначе верният отговор е, че преговорите са между „Газпром“ и „Булгаргаз“, каза говорителят на служебния кабинет Антон Кутев в предаването „Тази неделя“ на бТВ.​​​​​​ Кутев посочи, че Русия не е спирала газа за България, а ние сме отказали да се съобразим с условията им.

През последната седмица в общественото пространство у нас се появи един много важен въпрос – кой преговаря с „Газпром“? Служебното правителство на Гълъб Донев пое властта на 2 август, а на следващия ден обяви, че няма осигурени количества газ за зимата и ситуацията е критична. 19 дни по-късно информационната служба на МС обяви първото заседание на щаба, където правителството се срещна със синдикатите и бизнеса. Тогава беше обявено, че е неизбежно да се преговаря с „Газпром експорт“. След още четири дни стана ясно, че сме изпратили покана за разговори към „Газпром експорт“ и чакаме отговор. Служебният премиер също потвърди, че чакаме и трябва да определим човек, с който да се водят преговорите.

В същото време обаче Гълъб Донев заговори за вече започнали преговори. Тогава се появи въпросът кой преговаря с „Газпром“ от наше име? От „Булгаргаз“ казаха, че не са те. В кризисния щаб по енергетика също не намерихме отговор. Стана ясно също, че ресорният министър не участва в преговорите.

„На този етап официални разговори очевидно не се водят. Иначе верният отговор е, че преговорите са между „Газпром“ и „Булгаргаз“, каза говорителят на служебния кабинет Антон Кутев в „Тази неделя“.

„Отговорът дали се водят такива разговори трябва да ги даде „Булгаргаз“. Дали са започнали преговорите, вероятно има някакви предварителни етапи. На кой етап е „Булгаргаз“ – аз не знам. Още не са седнали на една маса или аз поне не знам за такава възможност“, каза още Кутев.

„Аз не смятам, че възможностите са изчерпани. Разговорите биха могли да се случат и да доведат до положителен резултат. Очевидно е, че тези разговори не са потръгнали бурно“, каза още Кутев. Той допълни, че крайният резултат е оферта на масата, тъй като търсим възможности за доставка по досегашния договор.

Според Кутев Русия не е спирала газа за България, а ние сме отказали да се съобразим с условията им. „Половината държави в Европа изпълняват тези условия и нямат проблем с доставките на газ“, каза още той.

Повече вижте във видеото.

 

Източник: бТВ

 

 

Коментари

  • англо-саксонската правна система

    11 Sep 2022 10:31ч.

    Никакви преговори не може да има по действащ договор, който не се изпълнява от едната страна, нарочно. Оная г-ца, Деница ли беше каза, че всеки ден изпращат запитвания до Газпром да им дадат съответния газ, но отговор няма. Еми много ясно, че няма да има. Те са си казали условията, ние искаме по старите условия, за които е ясно, че не важат от половин година.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • базиран на правила международен ред

    11 Sep 2022 10:33ч.

    Плащаш по съответния начин - получаваш газ. Не плащаш - не получаваш. Също както договора между Англия и ЕС за Северна Ирландия, дето англичаните го подписаха, а след това казаха, че няма да го изпълняват и искат предоговаряне, а през това време имаме - правна дупка. На всичкото отгоре, виновен бил ЕС. Според тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ... във нас не преплитат...

    11 Sep 2022 10:39ч.

    Президента нали е от лъжливия народ, така действа. Нинова изпраща оръжия за Украйна - да спре! Дойде Стоянов - подписа много повече договори - ама те били подготвени и забавени, няма как да ги спрем, щото партньорите. Пита ли някой СЕГА къде отиват тия оръжия? Не пита! Също - водим преговори с Газпром. Кой? Как?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    11 Sep 2022 13:46ч.

    Разменят си картички и пожелания ...................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СасА

    11 Sep 2022 10:33ч.

    Нормално е да няма разговори с Газпром, след като служебното антируско правителство постави ултимативно условие, което е в ущърб на Газпром, което е = Газпром да не си получи парите! Това го беше казал преди 3 или 4 седмици Румен Овчаров и каза, че Газпром няма да се съгласи на ултимативното условие на България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лека Нощ

    11 Sep 2022 11:07ч.

    Три месеца не мога да намеря читави майстори да монтират дограма, а вие очаквате на най-високите етажи на властта да има интелигентни и можещи мъже?! Всяка нация има около 1% които дърпат останалиоте напред. Българският 1% избяга между 1990-1992. Останалите са 10 пъти рециклиран материал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • по-добрата оферта

    11 Sep 2022 11:09ч.

    Пролетта се усеща. Тази сутрин комшията стържеше леда от стъклата на аудито си по джапанки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    11 Sep 2022 12:26ч.

    До Лека Нощ 11 Sep 2022 11:07ч. Съчувствам ти, приятелю! Аз пък не мога да намеря водопроводчик да ми смени 2-3 тръби в банята и да я оправи както трябва. За прочистване на кухненска тръба за 10 мин. - 50-ак....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мдаа

    11 Sep 2022 12:37ч.

    Мисля, че Газпром няма да даде отговор докато не се разбере кой ще спечели изборите. Въпросът е политически. Ако на власт в България дойде русофилско или поне умерено правителство, газ ще има. Руснаците ни знаят хала, знаят и за зависимостта ни от САЩ, знаят и че народът ни е приятелски настроен към тях и няма да ни оставят да умрем през зимата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Въпросът НЕ Е политически

    11 Sep 2022 22:54ч.

    Елементарно е. Плащаш и получаваш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рукола Z

    11 Sep 2022 12:48ч.

    Циркаджии! Много добре знаем, че сте меки китки и протакате умишлено!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нарочно протакат!

    11 Sep 2022 13:32ч.

    И после ще се оправдаят пак с руснаците! Как другите страни в ЕС можаха да се преориентират от долари в рубли и да си получават газа без проблеми, само нашите тарикати нарочно се офлянкват и после ще прехвърлят вината на други! Ние ли сме най-русофобската страна наред с Полша в ЕС или нашите "управляващи" нарочно се подмазват на някого за лична полза?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Който гласува пак за ПП,

    11 Sep 2022 13:35ч.

    нека знае, че ще е проклет в бъдеще от народа ни! Те ни докараха до това дередже!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Каквото и да се говори официално

    11 Sep 2022 15:28ч.

    гоненето на толкова много дипломати без никакъв повод не би преглътнала нито една страна, още повече пък световна сила. Вярно е, че проклетите пепета ни насадиха на тези пачи яйца, но е вярно и че протести нямаше след изгонването на дипломатите. Никой няма да ти нещо на изгодна цена ако демонстративно не го уважаваш, по-скоро напълно ще приключи вземане-даването с теб. Елементарно, Уотсън!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи