Антоанета Цонева от ДБ изнесе подробности за френското предложение за Северна Македония

Антоанета Цонева от ДБ изнесе подробности за френското предложение за Северна Македония

Република Северна Македония да започне реални преговори за членство в ЕС едва след като бъдат направени промени в нейната конституция и българите бъдат записани като държавотворен народ. Това се съдържа в предложението на френското председателство, което праввителството изпрати на парламентарната комисия по външна политика. Това заяви депутатът от ПГ на "Демократична България" Антоанета Цонева в предаването "Денят започва с Георги Любенов" на БНТ. По думите ѝ, проектът предвижда още да се изготви протокол към Договора за добросъседство между България и Северна Македония, който да съдържа конкретни детайли за изпълнението на Договора. Чрез този протокол ще може да се следи дали и как се изпълнява споразумението. 

"Това е безпрецедентно - междудържавни двустранни отношения да бъдат вкарани в европейската рамка за преговорен процес. Този протокол ще включва и мониторинг на езика на омразата - македонските власти и медии ще бъдат следени какво говорят и това ще бъде отбелязвано. Гарант ще бъде не само България, а целия Европейски съюз. Преговорите за присъединяване може да бъдат спрени във всеки един момент, в който се види неизпълнение на договора", каза Цонева.

Тя изтъкна, че не може да разбере посланието на президента Румен Радев по казуса със Северна Македония - от една страна признава, че предложението на Франция е напредък, от друга - говори за предателство. 

"През изминалите години изпуснахме много, но днес имаме на масата предложение, изготвено след консултации с нашето МВнР. В изслушването си пред парламента Генчовска каза, че постигнатото е най-доброто, което някога е било постигано в резултат на тези усилия. Е как тогава да приемем тезата, че това е предателство? Употребата на темата за Македония като дъвка, омазването ѝ в кантран и лепването на етикета предателство, не работи за разрешаването на проблема. В Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ отхвърлят това предложение - е как от една страна те не са доволни, от друга слагаме знак на равенство с мнението на президента и на ИТН. Защо ВМРО-ДПМНЕ не са доволни и президента Радев също не е доволен - нали те не би трябвало да са на една позиция?" - попита Цонева. 

Целия разговор вижте във видеото.

 

Коментари

  • Подробности не ни интересуват

    19 Юни 2022 10:12ч.

    Има договор - да се изпълнява

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    19 Юни 2022 10:28ч.

    Ами точно това пише във френското предложение. Ама го крият и разтягат локуми и лъжат. Разрови македонските медии и ще го намериш цялото да го прочетеш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никакво френско предложение не ни интересува!

    19 Юни 2022 10:50ч.

    Има си вече договор - да се изпълнява.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нито дума доверие на мазните рептилии !

    19 Юни 2022 10:13ч.

    Гънат се , увъртат, лъжат и мажат за да пробутат ултиматума ! Това не е нито френско предложение, нито европейско ! Това е опаковано в целофан л.... което ни заставя да изядем Дълбоката Държава и САЩ ! Французите и другите западноевропейци са същите васали и роби на САЩ, каквито са и нашите колониални наместници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мимето

    19 Юни 2022 10:28ч.

    Текстът на това предложение трябва да бъде пуснат в общественото пространство и всички хора да го прочетат. В противен случай всеки може да казва каквото си иска за неговото съдържание.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    19 Юни 2022 10:49ч.

    Е, хубу де, като е така и то отговаря на нашите щения, що МС, който е компетентен по въпрос, го препраща на НС, който няма как да се произнася от неща, за които отговаря МС? Не беше ли по-просто да се публикува това предложение, то не е тайно, МС да вземе становище и да помоли НС да го подкрепи? Да не са пощаджии случайно?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • vitory

    19 Юни 2022 11:10ч.

    Кога ще публикувате френското предложение в оригинал ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    19 Юни 2022 12:27ч.

    Цонева се прави на по-малоумна, отколкото е. Няколко, че дори и само два държавотворни народа по смисъла на словосъчетанието „държавотворен народ“ на една държава й идват „малко множко“, така ми се струва, затова скачат макетата. А впрочем някой знае ли това понятие „държавотворен народ“ правно понятие ли е и как е на френски, английски или на какъвто език е „френското предложение“?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • интересен въпрос

    19 Юни 2022 14:21ч.

    ??????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    19 Юни 2022 12:35ч.

    Соросоидка и антибългарка! Повече не енужно да се каже, оосвне че е надрънкал една камара глупости! ЕС не може да е никакъв гарант!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ПППППППП

    19 Юни 2022 12:48ч.

    Пореден грант и предават България. Вън от Парламента.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Македонските медии: Българите ще станат държавотворен народ От: Агенция Стандарт - 26 януари, 2022 Копирано от standartnews.com

    19 Юни 2022 12:55ч.

    Велика новина, още от януари. ДБилите явно мислят, че паметта на скотонаселението е по-къса и от тяхната. https://www.standartnews.com/svyat/makedonskite-medii-blgarite-shche-stanat-drzhavotvoren-narod-482960.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вярваме ти,

    19 Юни 2022 13:07ч.

    Цоно, вярваме ти. Тя и Истанбулската конвенция беше да пази жените и децата от домашно насилие, а пък после какви неща излязоха не е за разправяне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • старецът и реката

    19 Юни 2022 18:11ч.

    Някой, ако не му е ясно, защо все сме на дъното и продължаваме да копаем на долу, просте я вижте и чуйте таЯ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи