Англиканската църква търси джендърно неутрално назоваване за Бог, може да престане да е „Той“

Англиканската църква търси джендърно неутрално назоваване за Бог, може да престане да е „Той“

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Англиканската църква обмисля дали да спре да нарича Бог "той", след като свещениците поискаха да им бъде позволено да използват неутрални по отношение на пола термини, пише в. "Гардиън".

Църквата заяви, че през пролетта ще създаде нова комисия по този въпрос. Всяка евентуална промяна, която би означавала отстъпление от традиционните учения, датиращи от хилядолетия, ще трябва да бъде одобрена от синода, органа за вземане на решения на Църквата.

Майкъл Ипгрейв, епископ на Личфийлд и заместник-председател на литургичната комисия, отговаряща за въпроса, е заявил, че църквата "проучва джендърно означената употребата на езика по отношение на Бог от няколко години".

"След известен диалог между двете комисии в тази област тази пролет ще започне нов съвместен проект за половия признак в езика", каза той. "Подобно на други потенциални промени в разрешените литургични разпоредби, промяната на формулировката и броя на разрешените форми на опрощение ще изисква пълна синодална процедура за одобрение."

Спецификата на проекта все още не е ясна.

Не е ясно какво ще замени термина "Отче наш" в Господнята молитва - основната християнска молитва, за която се твърди, че Исус е заръчал на последователите си да я произнасят заедно от поколение на поколение.

Консервативните критици отвърнаха на възможността за промени, като преподобният Йън Пол заяви пред в. "Дейли Телеграф", че те биха представлявали отказ от собствената доктрина на Църквата.

Той каза: "Фактът, че Бог е наречен "Отец", не може да бъде заменен с "Майка", без да се промени смисълът, нито пък може да бъде неутрализиран по отношение на пола до "Родител", без да се загуби смисълът. Бащите и майките не са взаимозаменяеми, а се отнасят към потомството си по различни начини".

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

  • malart

    08 Фев 2023 17:37ч.

    Недобро бъдеще очаква англиканското сдружение, основано от многоженеца Хенри Осми. Вярващите отдвна избягаха към католическата църква. Явно в англиканското дружество са останали само лгбт планктон

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вече тръгна икономическия колапс на Великобритания - най-зле представилата се европейска икономика за 2022.

    08 Фев 2023 21:29ч.

    А прогнозите са още по страшни - въобще няма да доживеят до сатанизма, преди това ще изчезнат от Земята! От държава с над 67милиона население и трилиони БВП през 2025 се очаква да останат под 14 милиона на Острова, а БВПто им (на калпак) ще бъде дори по-ниско от Българското, изобщо НАЙ-ЗЛЕ ПРЕДСТАВЯЩАТА СЕ (най-бързо умираща) ЦИВИЛИЗАЦИЯ В ЕВРОПА, дори по-зле от нас в умираща България...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • обречени

    08 Фев 2023 17:43ч.

    Наистина сме в Последните времена .... но за тях...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поручик Ржевски

    08 Фев 2023 17:57ч.

    Тия ще модернизират и историята братче, направо излетяха извън слънчевата система.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    08 Фев 2023 18:00ч.

    Идиоти!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    08 Фев 2023 18:03ч.

    Интересно как ще подходят джендърите към "Ин" и "Ян". И тях ли ще ги направят джендър неутрални? Противоестествениците са обречени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кака Мара

    08 Фев 2023 18:05ч.

    Те не са истински християни, защото християнството на тях им е натрапено от Рим и инквизицията. Да живеят живота си както го разбират, но да спрат да се олицетворяват с кръста и да се водят християни. И без това наводниха света с друидските си секти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    08 Фев 2023 18:10ч.

    Сатанинско сборище а пък се представят за църква, вълци в овчи кожи пазят някой случайно да не открие Господ... Празни са им начинанията на лукавите джендуря, времето им изтече и като си дойде Исус Христос, ще си получат заслуженото, скоро ще плачат, и бъдеще за тях няма!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ники

    08 Фев 2023 18:25ч.

    Когато Той се яви ще им обясни той ли е или тя,но тогава майка им жалка сатанинска.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ИМА САМО ЕДНА ДУМА ЗА ТОВА

    08 Фев 2023 18:34ч.

    Анатема!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • квинтесенциален армаментариум

    08 Фев 2023 18:39ч.

    От Хенри VIII Англия напусна християнството. Започнаха клади , бесила и убийства срещу традиционните католици (напр. Томас Мор). По-късно "прогресивния" Кромуел с обилното финансиране от холандските евреи отрязва главата на монарха им Чарлз I, с което показва как трябва да се прави революция на европейците. По-късно през 1688 г. Оранжевите необратимо правят от Англия еврейски бастион, предават националната си банка в техни ръце, основават първата масонска ложа 1717г.- двеста години след това 1917г. последва ВОСР в Русия. И така до днес с глобализма..до края на света и християнството. Но не би!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    08 Фев 2023 18:48ч.

    Англичаните са си странни хора- сега ще търсят джендър неутрално назоваване на Бог, а следващото им "нововъведение" може да се отнася до Дева Мария? Просто не могат да избягат от новите, "демократични" ценности. Последните десетилетия възникнаха много т.н "църкви", които са по-скоро търговски дружества, отколко храмове на вярата.Католикът Хенри 8-ми си е направил църква, която да служи на интересите му, но според историците продължавал да се придържа към католицизма/тайно/ - лицемерие...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Опа

    08 Фев 2023 20:22ч.

    БОГ Посейдон може да се разгневи и да разбунтува атлантика ,след поредната изцепка ,на англосаксонската гняз

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • mart

    08 Фев 2023 20:41ч.

    Тези са меко казано психично болни. Ще обидя хората с тежка психична болест.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    08 Фев 2023 21:00ч.

    а Христос какъв е, щом не е той? все пак църквата е Христова, създадена от Христос и неговите ученици? забраниха думата Коледа (Christmas), превърнаха църквите в хотели, какво още да очакваме

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не се предавайте

    08 Фев 2023 21:42ч.

    Зеленски декември месец миналата година забрани Православната църква, един месец по-късно милиони черни гарвани летят над Киев. Ютубе е пълно с видеа. "Не бойте се и не се страхувайте от това голямо множество защото войната не е ваша, а Божия"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • марги

    08 Фев 2023 22:08ч.

    Тия очевидно са обладани....все по-ясни стават знаците на "последните времена"...с всеки ден, все по-бързо лети времето, което ни носи към Антихриста!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това с джендърството е

    08 Фев 2023 22:52ч.

    Неактулно. Бойците на Кадиров си водят по една козичка за да си я онождат

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всичките тия "протестни" секти

    09 Фев 2023 3:51ч.

    Не са христяни per se. И никога не са били.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Това с джендърството е 08 Фев 2023 22:52ч. Неактулно. Бойците на Кадиров си водят по една козичка за да си я онождат"

    09 Фев 2023 3:57ч.

    Уважаема редакция, във форума ви се подвизават не инакомислещи, а откровени тролове, които, независимо за какво иде реч в съответната новина, занимават читателите ми с пещерната си русофобия. Вчера еднО (политкоректно се иразявам в неутрален род), rusnak май се беше нареклО, отправяше откровени заплахи за разправа с други форумци. Само обръщам внимание за протокола.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи