Андрей Райчев: Не виждам пукнатина в коалицията. Никой не иска нови избори

Андрей Райчев: Не виждам пукнатина в коалицията. Никой не иска нови избори

Снимка: Ани Петрова, БНР

 

ГЕРБ и ДПС се стараят да изтощят управляващите и да намерят пробойна. Не виждам пукнатина в управляващата коалиция, коментира в предаването "12+3" на БНР социологът Андрей Райчев.

 

 

"Дали е настъпило неприятно време за управляващите се състои в отговора на въпроса дали се цепи коалицията. Аз нямам чувство, че се цепи, не виждам пукнатина в момента. Тази коалиция започна със страшно подозрение, с което се гледаха помежду си и всички бяха сигурни, че я правят от немай-къде", заяви социологът Андрей Райчев.

 

Той подчерта, че никой не иска нови избори - нито управляващи, нито опозиция: "Всички са слаби в момента, всички са изтощени от поредицата от избори през 2021 г. ... Нито социолозите регистрират разместване на електоралните пластове. Войната в момента не е за победа, това е обсада - дълга обсадна война. Обсаждащите - това са ГЕРБ и ДПС - се стараят да изтощят управляващите и да намерят пробойна".

 

Според Андрей Райчев в т.нар. златни паспорти има потенциал за пропукване: "Това е една стара беля, това не е вина на сегашните управляващи, но опозицията пускат темата, за да видят дали ще се разцепи коалицията".

 

Под обсада е и опозицията, посочи социологът и обясни: "Те трябва да минат на дългосрочен режим, в който да търпят да не са на власт. 12 години те са свикнали, че конкурси и бизнесмени зависят от тях. Те също се изтощават. Това е битка на изтощения, която особено явно личи в примера - Гешев срещу новата власт. Нито единият не може да предприеме действия, които да премахнат другия. ... Това е позиционна битка и как ще завърши е много трудно да се каже - зависи от хоризонтите. Гешев има още 4-5 години (от мандата му на главен прокурор - б.р.), управляващите я имат година и половина, я нямат. Т.е. Гешев се надява рано или късно те да паднат от само себе си. Те се надяват, че рано или късно някой прокурор ще се разбунтува срещу Гешев и ще заведе дело срещу него. Основната мантра да бъде махнат Гешев е грешка". 

 

Андрей Райчев коментира, че главната критика към предишната власт се възприема като критика към съдебната система: "Именно по това, че те са корумпирани, крадат и ние ще ги хванем. Да, ама няма доказателства за това. Има някакви косвени намеци за доказателства - кюлчета в чекмедже, но престъпление ли е това, трябват доказателства. Това не е път, по който има изход. Голямото изпитание (за управляващите сега) по въпроса ще бъде, когато трябва да отговарят за корупцията в собствените им редици. тогава ще разберем борят ли се, или не. На мен ми се струва, че те ще се справят с това". 

 

В предаването "12+3" Райчев определи кризата около Украйна като измислена: "НАТО много рядко зависи от България, но България много зависи от НАТО. В този случай, ако не демонстрираме лоялност, би било безобразие. ... Аз не вярвам в тази война, Русия няма защо да напада Украйна. Това ми се струва вътрешна история за САЩ, с която си решават въпроси, сочейки известния си враг. Реалният враг на САЩ обаче не е Русия, а е Китай. ... Тая криза ми се вижда нищо друго, освен шумотевица. Няма защо да има война, никой не я иска".

 

Социологът изказа предположение, че България ще бъде принудена да се договори със Северна Македония: "Трябва да се отиде на по-стратегическо мислене, но ги е страх от народа. Не могат да направят това, защото ще падне правителството, затова няма да го направят. ... Явно партньорите разбират това и казват: "Добре, тогава постепенно да стане" и в момента сме влезли в един постепенен режим - народният гняв срещу македонците да спадне, македонците да престанат да ни дразнят. По-малко от една година няма да е това".

 

Прогнозата на Райчев е, че "България ще свали ембаргото на РСМ някъде през декември 2022 г.". 

Интервюто на Петър Волгин с Андрей Райчев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

 

 

 

 

 

Коментари

  • Уилт

    17 Фев 2022 13:51ч.

    Не, че не ми харесва, но ми писна от Андрей Райчев. По въпросите на външната политика бих желал да чуя Тома Томов. Нищо, че прогнозите му никога не се сбъдват. А, ето го: https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=4711793618847556

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Pszltv

    04 Юни 2022 12:01ч.

    order plaquenil generic - <a href="https://chloroquins.com/">chloroquine 250mg drug</a> baricitinib 4mg for sale

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Snwvlh

    21 Юни 2022 16:22ч.

    provigil 200mg pill - <a href="https://rpmodafinil.com/">buy generic provigil 100mg</a> oral budesonide

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Mzxnex

    25 Юни 2022 1:28ч.

    buy generic flexeril 15mg - <a href="https://rpropranolol.com/">buy inderal online</a> buy generic inderal

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kszyjc

    19 Юли 2022 14:21ч.

    where can i buy an essay <a href="https://pregabalp.com/">pregabalin 75mg price</a> buy desloratadine generic

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поморийски

    17 Фев 2022 14:22ч.

    Кризите са няколко, правителството е отскоро и неопитно, трябва да меу се помага засега - това каза тези дни Радев. Райчев прави както може същото. Същото засега устройва ГЕРБ и ДПС, сигурни са, че е въпрос на месеци тези да се скапят окончателно, с тях и Радев барабар с коалиционните партии-измислици.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола

    17 Фев 2022 15:13ч.

    Неизбежни са ... и ти си доказателството ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ну какая политика

    17 Фев 2022 16:42ч.

    Аналлизирането на българската политика не може да я породи. У нас повече от поколение, политически процес няма, управленски процес още по-малко. Тази липса е даденост, с която претръпнахме. Българска държавност намираме в аналите на историята и евентуалните си мечти. Дотогава сме на административен ръчен контрол от анонимните чиновници от Фашинктон и Дрюкзел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи