Андрей Райчев: Доган играе ролята на мълчаливото ченге. Не ми се вярва, че Пеевски сменя хора на своя глава

Андрей Райчев: Доган играе ролята на мълчаливото ченге. Не ми се вярва, че Пеевски сменя хора на своя глава

50 на 50 е възможността да бъде гласуван кабинет днес. Такава прогноза направи пред БНР социологът Андрей Райчев.  "Политиците преговарят помежду си и това е положително. Трябва да им разрешим да се договорят, но на принципна основа". Райчев смята, че Бойко Борисов е предприел единственото логично действие. "На страната не ѝ трябват още едни избори, но на тези в парламента – съвсем не им трябват", добави той.

Андрей Райчев вижда надценяване на ролята на американското посолство в политическия живот на страната ни. Той обясни, че нещата не се случват по сценария "досега ние подкрепяхме, сега си викнете хората и им кажете да ни подкрепят". 

ПП-ДБ нямат полезен ход, обясни той. "Христо Иванов беше много силна фигура. Неговото излизане личи с просто око. Те в момента се варят в собствен сос. Представях си, че Радан Кънев ще заеме неговите позиции, но той се оттегли. Имаме една партия, която ген. Атанасов ръководи пряко. ПП просто не знаят какво да правят. Тяхното чувство за уникалност – че са призвани да ръководят България, а не да участват в управлението,  е проблемът".

ГЕРБ – най-малко от всички, но също е болен от вътрешни недоволства, обясни социологът. 

"Борисов прави най-силното възможно правителство. Пуснал е най-силните си играчи. Прави го не толкова като послание към България, колкото към своите". Райчев обясни, че за случващото се в ДПС  се изказват две хипотези: "Първо, че има война между Пеевски и Доган. Другата е, че Пеевски, заедно с Доган, прави реформа. Мисля, че е второто. Ахмед Доган играе ролята на мълчаливото ченге. Не ми се вярва, че Пеевски сменя хора на своя глава. Авторитетът на Доган е много по-голям в тази партия. Той е любов и уважение". 

Българското политическо пространство в момента е осакатено, обясни Райчев и посочи, че причина за това е липсата на силна лява или лявоцентристка формация. "Президентът е единствената фигура, около която изглежда възможно да се построи такава формация. Докато това не стане, политическият ни живот ще бъде ненормален, защото имаме хиперразвит център и две много малки крила". 

Социологът обаче не вярва "президентът да се обвърже със случайната динамика на тези избори". Не мисля, че третият мандат е абсолютно невъзможен, посочи още Райчев.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

Източник: БНР

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Райчев вече не чува петела май

    03 Юли 2024 8:54ч.

    Голфът не прощава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И така да е, какво ни топлят боричканията

    03 Юли 2024 9:12ч.

    в окупираната родина, от крадците на ф-ки??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    03 Юли 2024 9:01ч.

    Epic fail от Андрей този път с оглед интервюто на Аталай по бтв от тази сутрин.... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пеевски сменя хората

    03 Юли 2024 9:02ч.

    По указания на Посолството. Доган леко се отмества към "девета глуха"... Американците никога не са му имали пълно доверие, защото е ченге ДС-ар. По дефолт свързан с КГБ - ФСБ и т.н. руснаци. Шиши е обвързан само с канапа от Магнитски. Дръпнеш канапа - Шиши квичи ! Няма тинтири-минтири-философии... Управлението е просто и ефикасно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    03 Юли 2024 9:08ч.

    Тва е ясно за всеки.Реднеците най-обичат по този начин да контролират някой. Отделно с оглед Турция на Ердоган англосаксите може да целят да заздравят "българския контрол" върху ДПС.На прима виста тва мое да е в синхрон с българските интереси, но може и да е нож с две остриета.Турци управлявани от българин може да довде до брожения. Играта е сложна.Много сложна.Мителшпил с почти всички фигури на дъската...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боби Фишер

    03 Юли 2024 9:25ч.

    Мителшпил в който на дъската няма топове, офицери и коне, а фигура-прасе - означава че гросмайсторът зарага на нова и непозната игра . Шахът е ориенталско изобретение и не съм убеден че американците го разбират добре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • восток - дело тонкое

    03 Юли 2024 10:14ч.

    Отлично казано, Боби!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    03 Юли 2024 10:22ч.

    Ех, Райчев! Умно момче се, заявяваш интересен и оригинален поглед върху събития и обстоятелства, които (обаче) вече са с отстояние във времето. Там е силата ти! Усещайки, че притежаваш сила, горделиво се блазниш от мисълта, че можеш да пророкуваш и да вземаш ярки и верни становища и по тещущи проблеми. Правиш го в условия едновременно и кумулативно на: 1. липса на достатъчно информация; 2. невярна интерпретация. Имаш достатъчно жизнен опит е не е редно поне да не се изключва, че нещото от околната действителност, което ти се е струвало и си го представял като феномен, утре може да се обърне срещу теб и да поиска хляба ти. За оформяне не някаква правдива картина, поне като реалистична хипотеза, трябва да се чуят гледните точки на Доган, Касим Дал, Осман Октай, Аталай. Благоприятно е, че имаме много актуални участия на лицата КД и ОО, а днес и РА. Не вярвам някой да си е направи труда да прочете книгата на г-н ОО, а той имаше и една много подробна поредица от изложения в Банкеръ. Когато нещата опрат до интереси и ОСОБЕНО ДО РАЗЧИСТВАНЕ НА ЛИЧНИ СМЕТКИ, не очаквайте да чуете директно Божие слово, но непознавайки тези гледни точки, нямате никакъв шанс да се ориентирате в случващото се. https://www.youtube.com/watch?v=8B-ccDo1s7A Д. Добрева е много деликатен и балансиран човек, който дава възможност на госта да се изяви. Изродчетата от ефирните телевизии, наричащи себе си журналисти, само замъгляват картината. Не се превъзбуждайте поради обстоятелството, че в последните часове, има поредно преобръщане на обстановката. Това е в руслото на цялата житейска логика на събитията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хаха!

    03 Юли 2024 10:38ч.

    Спри се бе, Райчев! Или играта на ибрикчии е за цял живот?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Любопитно

    03 Юли 2024 10:40ч.

    "Борисов прави най-силното възможно правителство. Пуснал е най-силните си играчи. Прави го не толкова като послание към България, колкото към своите". И КОИ СА ТЕЗИ СВОИ, БЕ рАЙЧЕВ? Наистина се посмях от сърце!:)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    03 Юли 2024 12:36ч.

    Колко тъп трябва да си наистина за да повярваш, че Доган е изпуснал юздите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    03 Юли 2024 12:42ч.

    Отиде коня в ряката

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи