Андрей Райчев: България без Европа е изключително лошо място, за три месеца ще се мутризира

Андрей Райчев: България без Европа е изключително лошо място, за три месеца ще се мутризира

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

България без Европа е изключително лошо място. За три месеца ще се мутризира, ще се появят новите олигарси, които са си чисти бандити, ще се появят силови групировки, каза пред БНР Андрей Райчев.

"Символични са опитите за правителство с първите два мандата. Донякъде това е предизборно, но не в лош смисъл, показват, че имат силни и компетентни хора. ... Не очаквам нищо, освен омръзнали на хората дрязги". Това коментира социологът Андрей Райчев в предаването "Политически НЕкоректно" с Петър Волгин по БНР.

"До предсрочни избори през март нищо няма да се промени, до септември - да", посочи той и подчерта, че политиците трябва да прекратят сатанизацията помежду си: "Това развращава и хората".

По думите на социолога, България в момента "прехарчва": "Не може пенсиите да са със заеми, те трябва да се изкарат от работещите хора". 

"България много се различава от Европа по темите за войната и мира, за "зеленото" и за ЛГБТ. ... Това е ценностно разминаване, фундаментално е това различие!. ... Но България не може да си позволи остра политика по тези теми, защото няма да ни разберат и ще изглеждаме в техните очи като "троянски кон" и ще бъдем низвергнати. България е лоялен съюзник на НАТО, не че обичаме особено НАТО, но българинът съзнава ясно, че без това НАТО няма как. Със сигурност България е една от най-проевропейските страни, но няма как, разминаваме се. ... България трябва да е по-ниска от тревата, защото, ако блесне това ценностно различие, ще ни изхвърлят. България без Европа е изключително лошо място. За три месеца ще се мутризира, ще се появят новите олигарси, които са си чисти бандити, ще се появят силови групировки ...", коментира Андрей Райчев.

Социологът подчерта, че политиците у нас говорят неискрено по тези теми или не говорят, но има само една зона, където свободно може да се говори:

"Можеш да кажеш, че Бойко Борисов или Кирил Петков е мошеник. И това няма да направи впечатление на никого. Но не можеш да кажеш, че Володимир Зеленски е мошеник? Не, край! Получаваме абсурда, при който можем да обиждаме собствените си ръководители, но не можем да обиждаме някой чужд ръководител. Това е истински парадокс. Това е автоцензура, свързана с едно двусмислено положение на България, в което тя е в Европа".

Според Райчев Европа е пълна с консенсуси, но няма цели:

"Голямата жертва на войната в Украйна е Европа. ... Няма политика и се е самообрекла на загуба, каквото и да се случи. Виждаме само реакция, а реакцията е поведението на жертвата. ... Европа е 600 млн. души и не може да си направи армия ли? Без армия е придатък на Вашингтон. Трябва да се поляризира, а не да върви по зелено-либералния консенсус. ЕС трябва да престане да бъде договор между Германия и Франция, а да бъде отношение между 300 млн. леви и 300 млн. десни".

Източник: БНР

 

 

Коментари

  • България се мутризира точно под влияние на европа

    17 Дек 2022 18:10ч.

    айде да не бъркаме причина и следствие

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    17 Дек 2022 20:18ч.

    България се мутризира и провали, щото имаше руски модел на прехода.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Франк & Щайн

    17 Дек 2022 22:05ч.

    Самият руски модел на прехода кой го наложи по времето на Елцин? Кому беше изгодно огромната индустрия на соц.блока да не се превърне в конкурент на западното производство. Как точно най-продажните и самовлюбени политици поеха юздите още по времето на Горбачов? Как ашкеназитата станаха собственици на добиваната промишленост? Моделът се нарича руски, но няма почти нищо руско в него, експеримент, подобен на болшевишкия, за който Русия е била просто опитно поле.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    17 Дек 2022 22:23ч.

    На крива ракета космоса и пречи. Има два успешни модела на преход - китайски и чешки и един, който е пълен провал - руски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ники

    18 Дек 2022 6:49ч.

    Даже един проеевропейски мутро-павиан ни управлява 12 години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ИМА

    17 Дек 2022 18:24ч.

    Верни неща казва.Само по въпроса за групировките,те не са си ходили.Сеега се крадат еврофондовете по меко по рафинирано, пари в чували като дядо мраз.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    17 Дек 2022 18:25ч.

    По мутренска и престъпна от сега не може да бъде, това че мутрите си направиха джамахирия и тънат в охолство и държавен протекционизъм не значи, че ги няма, просто има чадър над тях! Вижте как си избраха главен прокурор, всичките мутри на митинг,със скандирания Гешев е Радост... Пеевски какъв е, да не би да не е мутра?! ТОЧНО ЕВРОПА хранеше тези паразити, Боко Тиквата и мутропитеците с джиповете, които усвояваха фондове и каквото им падне като скакалци! Всяка не умряла мутра в България от 90те, в момента живее прекрасен живот със заграбените държавни и европейски пари и никой не ги закача! Другите държави си и имат Мафия, а в България стана точно обратното, мутромилиционерите си имат "държава"- джамахирия и това може да бъде видяно от всеки! Най големия проблем на мутрите е че заталчват нормалният живот и предизвикват блатен ефект, таланта бива унищожаван от грубата посредственост и бездарие!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ГАГА

    17 Дек 2022 19:20ч.

    Пеювски е "жопа в рожу".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    17 Дек 2022 18:34ч.

    Че тя и в момента е мутризирана България! Сляп ли си или обслужваш мутрите ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Zеленски е нищожество

    17 Дек 2022 18:55ч.

    Тече борба за смисъла на думите и понятията. "Мутра" е придаване не негативен смисъл на едно исторически трайно социално-икономическо явление у нас, проявило се по-назад в историята, като хайдушко движение, само че там в положителен смисъл. България е пак под робство и е напълно нармално да имаме хайдути - това е рецепта за народно оцеляване. Мутрите са децентрализирани звена на власт, които са способни в един момент да сложат вратовръзките и да се намърда в конституционна рамка, както и стана с банкянската мутра. У нас Европа няма никакво място и тежест, социологията се срамува да го признае, освен в един кратък исторически етап, когато по стечение на обстоятелствата едни евробудали изтупаха едни пари и тогава макар с голямо подхилкване и почесване по тила, мутрите поеха парите и ге усвоиха баш по мутренски. Може би Райчев иска да каже, че мутрите отново могат да решат да махнат вратовръзките и да сложат анцузите - ако Райчев беше човек от народа щеше да знае, че за народа разлика няма абсолютно никаква между двете положения. Вари го, печи го - все мутра!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много важно

    17 Дек 2022 19:08ч.

    "У нас Европа няма никакво място и тежест, социологията се срамува да го признае..."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българите не са проевропейски настроени

    17 Дек 2022 20:38ч.

    Българите са русофили

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • София

    17 Дек 2022 19:05ч.

    Вече 30 години се радваме на европейските "ценности" изразени чрез брутален геноцид и безогледен грабеж ,а прекрасната ни страна е превърната в развалина по нареждане и в интерес на господарите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • веган

    17 Дек 2022 19:15ч.

    Да, и моето мнение е такова. Не прочетох статията, а само заглавието-твърдение. Съгласна съм с почти всичко, което пишете за ЕС, за сатанизацията му, но за България си е добре, защото ние усвояваме малкото хубаво, останало от Европа, при нас блещукат някакви реминисценции от порядъка и хармонията на битието Европа. Мисля, че ще ги загубим веднага, ще ги загубим за минути при подходящи обстоятелства. Ще се върнем към ориентализма на бай Ганьо и диващината.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • неактулен и постфактум гадател

    17 Дек 2022 19:20ч.

    се пиари за хала на одрипавяването ни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • XрИ

    17 Дек 2022 19:29ч.

    Друго си е да седиш на крана на евро-фондовете и разпределяш порциите. Много ясно, че ще се бориш със зъби и нокти да не ти вземат копанята.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кольо Вейронов

    17 Дек 2022 19:31ч.

    Евреинът Андрей Райчев е втръснал до болка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    17 Дек 2022 20:17ч.

    Тия дето искат да излизат от Ес трябва да знаят какво ги чака.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Андрей Райчев: България без Европа е изключително лошо място

    17 Дек 2022 20:20ч.

    Райчев, Райчев, де факто България поради Европа /и не само/ е изключително лошо място.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван Пеев

    17 Дек 2022 22:31ч.

    С напускането ни на ЕС в същата посока ще се изнесе и цялата евросган. Дребните джебчии, които ще останат, бързо ще изядат тоягите и ще полегнат кротко. Райчев лъже!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поморийски

    18 Дек 2022 0:06ч.

    Райчев все по-грубо манипулира, все по-ниско се смъква. ЕС и НАТО се скапват, ако сме в тях , скапва се БГ задължително, ако не сме - все има някакъв шанс да минем с по-малко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо се чудите на Райчев

    18 Дек 2022 9:25ч.

    Той е един от тях. Разбиа се, че защитава европа, нали това им е хранилката....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    18 Дек 2022 15:54ч.

    Тезата на Райчев: папкайте и слушкайте, сакън да не ни изгонят от Европата!? Много ми прилича на борбата на ПП с корупцията и беззаконието. Те от Европата ако имаха интерес, да са ни изгонили досега, ама по-скоро обратното ако се случи, ние да си тръгнем ще е в наш интерес.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рис

    18 Дек 2022 17:52ч.

    Бюрокрацията е родена в Европа и оттам е придошла при нас и на други места. От там идват и корупцията, търовските измами, корпоративните преструвки на демокрация. Същата тази Европа донесе на България Плевнелиев, Борисов, Гешев и ПП-бандата. Преди тях нато ни донесе Костов и царя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи