Андрей Райчев: Българинът започва да схваща Запада като необходимо зло, което е голяма беля

Андрей Райчев: Българинът започва да схваща Запада като необходимо зло, което е голяма беля

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"Изборният вероятно резултат ще е близък до последния, но политическата ситуация не е същата. ГЕРБ е много повече склонен към подкрепа на някакво правителство - заради войната в Украйна, заради санкциите "Магнитски", тъй като довършва задачата си – да излезе от изолация." Това заяви пред БНР социологът Андрей Райчев.

В ситуация, в която без някоя от двете големи партии не може да се състави правителство, "ако ПП предложат нещо приемливо за ГЕРБ – името на министър-председателя, и то в пакет със съдебната реформа, ГЕРБ ще подкрепи", смята Райчев. По думите му, с това ГЕРБ ще излезе от изолация.

Политиката на Борисов е максимално сътрудничество с ДБ и максимално противопоставяне на ПП, но за Христо Иванов в момента е немислимо отделяне от ПП в полза на коалиция с ГЕРБ, допълни той.

"Есента е мотивът, по който Христо Иванов със сигурност седи с тях и се доближава до тях, замазва всички противоречия, гледа го като писано яйце този съюз, защото това са местните избори, а на местните избори те имат съвсем реален шанс да победят в няколко големи града, да нанесат фундаментален удар по ГЕРБ, а ГЕРБ се оказа изненадващо здрава конструкция. (…) Като обаче не трябва да забравяме - на масата е поставена любимата играчка на Христо Иванов – съдебната реформа."

"Разпердушинването на политическата сцена означава излизане на хората на улиците. Някакъв вид революция. Дори и тази първа неуспешна революцийка, която имахме 2020-а година, която беше неумело направена, нямаше масово народно участие. Там беше интелигенцията, но да кажем, че масовият българин е излязъл на сцената - не е излязъл. Българинът гледа оцеляването. Оцеляването въобще не му изглежда в момента като активна позиция. Нашият знае – активната игра е грешна игра, по-пасивно. По тази причина Радев печели, а противниците му губят", каза Райчев в предаването "Политически НЕкоректно".

"В този момент ние не трябва да се поляризираме, а да се опитаме да се скупчим", подчерта той. Според него изкуствената поляризация в обществото ни е най-голямото ни нещастие.

"Никакви паметници не трябва да се рушат, въобще. Паметникът на съветската армия наистина е двусмислен. От една страна – победата над фашизма е огромен подвиг, от друга страна няма никакво съмнение, че със сила беше установен режим в много страни. Тази амбивалентност се съдържа в този паметник. Той е и черно, и бяло."

Според социолога "ние подменяме разговора за изгода с разговора за добро", а "България трябва да се съсредоточи върху това какво ѝ е изгодно в момента".

"Изгодно в дълбокия смисъл на думата – за нашата идентичност, за нашето бъдеще и т.н. Вместо това ние започваме да разказваме, че сме на страната на доброто срещу злото."

"Борис III действително успява да спаси България - със серия хитрости, със серия двусмислени ходове, той докарва нещата до сравнително приемлива ситуация – не воюва на фронта на Втората световна война и, както заявява – не пращам български войски на чужди територии", направи паралел между днешната ситуация и исторически събития преди десетилетия Андрей Райчев.

"Това е изключително смело спрямо Хитлер, защото всички останали европейски нации, включително такива, които се кичат с победа във войната - като Франция, пращат. Румънците пращат много. Това довежда до факта, че България не губи територии… Знаейки, че българският народ не иска да се бие с руския народ. Това е едно фундаментално знание за България."

"Ние трябва да намерим точката, в която можем заедно да правим нещо, а не да изтърпяваме някаква гадна власт, в нашите очи, да прави нещо, с което не сме съгласни. Но такъв подход в момента няма. Играе се малко ва банк", коментира Райчев.

Вместо червено - синьо, ченгесарско - античенгесарско, после руско - антируско, сега започва да ни се разказва Алеко - Бай Ганьо, обобщи противопоставянията по време на прехода социологът.

"Ганьо, ние, тези, дето не са умни и красиви, все повече започва да си мисли, че Западът не е онова, което се чува. Скептично, върви към подигравателно и ако съдим по "Възраждане" – върви и към негативно. България винаги, от 90-а година насам разбира много добре – Европа и Европа. Това е правилният път, хубавият път. Криволичения, но натам трябва да се върви. Е, натрупва се маса от 200 000 – 300 000, които смятат, че това е принципна грешка."

"Западът е "соларен", слънчев. Там доброто е победило, всичко, което правим е добро и не бива да правиш нещо, което не е добро. По тази причина идва и чувството за лицемерие. Българинът не живее в ситуация на победило добро. Българинът живее в ситуация на незавършила битка между доброто и злото. Не се знае кой ще бие. Ние сме богомили, дуалисти. Ако злото не е победено, или не е победимо дори, каквото мисли българинът, ти си в ситуация да се договаряш със злото. Нещо, което за западния човек е абсолютно немислимо. Представете ни как му изглеждаме. Българинът започва да схваща Запада като необходимо зло, което е голяма беля", изтъкна Андрей Райчев.

За Унгария не възниква никакво подозрение, че е Троянски кон. Принципно не може да има подозрение, че искат да станат част от руското пространство. Те не са фундаментално заподозрени, а ние сме фундаментално заподозрени, посочи още в анализа си Андрей Райчев.

"Борисов направи тръбата, успя с Ердоган да постигне невероятен успех - в България да не мине един мигрант, а в Гърция да са милиони. Това са все договаряния със злото. Ти си двусмислен, а щом си двусмислен, си лош. Да, ама България винаги е двусмислена. Принципно е двусмислена. Просто сме такива."

"Алеко иска да управлява Бай Ганьо. Това е огромен проблем. Той не уважава Бай Ганьо, той го презира, но по някаква причина иска да го управлява", обобщи в заключение Андрей Райчев.

Цялото интервю на Петър Волгин с Андрей Райчев може да чуете тук.

Източник: БНР

 

 

 

 

 

Коментари

  • Трезво

    25 Фев 2023 15:00ч.

    Зло - да, но чак пък необходимо...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Н.Н.

    25 Фев 2023 17:36ч.

    На мястото, където се намираме географски е невъзможно да оцелеем без силен съюзник. Когато Русия разпусна Варшавския пакт и се оттегли, ние нямахме друг избор, освен САЩ и НАТО. Иначе щяха да ни разпарчетосат и разделят, както стана например с Югославия, само че за нас щеше да е още по-тежко. От там идва и "необходимостта" на злото. Но въпросът е докога това зло ще е необходимо и кога ще започне да ни вреди твърде много, съответно кога и как да се освободим от него. Това е трудният проблем, който имаме в момента.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ахан

    25 Фев 2023 18:13ч.

    Аман от безбожни глупаци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "На мястото, където се намираме географски е невъзможно да оцелеем без силен съюзник"

    25 Фев 2023 20:09ч.

    Любезни, според Вашата теза, Османската империя е била най-добрия ни съюзник. Пет века сме били напълно защитени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Resident Evel" - по-адекватната мантра за Евроатлантизма

    26 Фев 2023 9:13ч.

    А и звучи "чуждестранно" :-) :-) :-) почти като през началото на прехода преди 33 години...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Западът е "соларен", слънчев. Там доброто е победило, всичко, което правим е добро и не бива да правиш нещо, което не е добро"

    25 Фев 2023 15:04ч.

    Лайчевата лъскава киферица такива ги ражда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българинът започва да схваща Запада като необходимо зло

    25 Фев 2023 15:05ч.

    Защо да е "необходимо" злото ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "За Унгария не възниква никакво подозрение, че е Троянски кон"

    25 Фев 2023 15:10ч.

    Това са пропагандни глупости. Унгарските елити са много по-националистични от които и да е други в ЕС и гонят собствени интереси, а не атлантически или руски. На фона на нашия дуп*давен атлантизъм, можем само горчиво да завиждаме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българинът започва да схваща Запада като необходимо зло

    25 Фев 2023 15:12ч.

    Защо да е "необходимо" злото ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Щото върти сучи

    25 Фев 2023 15:21ч.

    Нали трябва да остане сух! Западът е ЗЛО! И винаги е било зло, питайте африканци, индийци, пакистанци и изобщо всичките им колонии. Зло!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А режимът, който е установен у нас днес

    25 Фев 2023 15:19ч.

    Той какъв е? И какви са резултатите какви са? Държавата изчезва, българинът го няма! Какъв паметник да направим на този режим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    25 Фев 2023 15:56ч.

    Българинът е осъзнал вече запада като зло… и вече се чуди как да избяга от него. На никого от нас не ни е необходимо повече зло!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИЛ

    25 Фев 2023 16:29ч.

    3ти УКРАИНСКИ фронт окупира България през 1944,а Цар Борис Три е бил съюзник на фашистка Германия.Не е спасил нищо.България отчасти изкупи своята вина включвайки се във войната срещу доскорошните си съюзници.Ние сме предавали всеки,чиято ръка сме близали преди това.Сега пак ще е същото

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    25 Фев 2023 19:01ч.

    Цар Бирис III е станал съюзник с Хитлер, след като Сталин станал съюзник с Хитлер! И е направил много за това български мъже да не мрат по фронтовете на ВСВ и на българска територия да не с водят бойни действия. Вие го разбирайте както си искате това с окупирането, но то не е предизвикано с нищо! Единствената държава, съюзник на Германия, която до 05.09.1944 г., когато СССР ни обявява война, запазила дипломатически отношения със СССР е Царство България! Имало е българско посолство в Москва и съветско в София. По която линия са се водии неофициалните преговори между воюващите страни. Какво се е случвало... Няма да разберем, щото държавния ни архив прибран като военна плячка от СССР и шанс няма да види бял свят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Западът е "соларен", слънчев. Там доброто е победило, всичко, което правим е добро и не бива да правиш нещо, което не е добро.

    25 Фев 2023 16:47ч.

    Не мога да разбера защо светът не иска да следва американския неолиберален икономически модел и така да постигне следните резултати (картинка): https://twitter.com/GarlandNixon/status/1629170999219437570

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Горните резултати България изпусна някъде към 1970 и възстанови след 1989г та почти до скоро- просто не сте минавали тогава покрай циганска махала

    25 Фев 2023 23:12ч.

    А Циганската ловно-събирателна цивилизация е най-близка по ценности до т.н. неолиберална днешна реализация, с малко особености на почти тоталната олигархизация достигната след дълги години на зомбирано население под змамената на Господ "ЗАДНИК" / или "консуматорско" общество И като дежурен финален резултатреализации на такива цивилизационни - скороше ТОТАЛЕН ЦИВИЛИЗАЦИОНЕН КРАХ!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сава

    25 Фев 2023 17:01ч.

    България намаля с 30% за 30 години. Здравеопазване, образование, социални грижи, култура, качество на информация и мн. други са на съмнително ниво за цената и достъпността си. За сигурността се отнася същото. Срещу това получи стоки и пари/дългове, доставяни от западни банки и доставчици, които изнасят капитали. Сега следва евро, след което дигитални пари и дигитална клетка, защото ние самостоятелна такава, няма как. Със или без война ние сме на изчезване. Чия е тази война в която трябва да измрат и без друго малкото ни млади мъже а на тяхно място да внасяме работници от къде ли не? И наистина ли не можем дори да се изхранваме вече без излишен хедонизъм? Защо Унгария, Турция и мн. други имат национални интереси а ни не? Не е ли време да погледнем нещата такива каквито са: Това което се предлага на изборната трапеза не ли синтетично с ракови клетки? Добро ли е за нас всичко това? Колко още от същото ни е необходимо?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако геополитически се случи нещо добро за нас

    25 Фев 2023 17:31ч.

    Надежда иначе никаква

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо да е "необходимо" злото ?

    25 Фев 2023 17:37ч.

    защото има и абсолютно зло - руското!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Промит мозък

    25 Фев 2023 17:54ч.

    Русия може да не е идеална, но има още много хляб да изяде, преди да достигне по злини най-силното, най-тираничното и най-деструктивното правителство на света - правителството на САЩ. Всеки който не го вижда е или промит мозък или платен трол.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • богомилската доктрина е космогонична, а не политическа

    25 Фев 2023 17:56ч.

    Богомилите не се занимават ни с политика, ни с търгашески алъш-вериш. Примерът му е некоректен - богомилството е предтеча на европейската реформация - пречупено през местните типично западни условия, несъзнавано тласкайки западната буржоазност, богомилството е своеобразен катализатор на процесите на модернизирана Европа, по която Райчев толкова много въздиша.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    26 Фев 2023 7:58ч.

    Поздравления! Трябва да им се говори на гумените глави в този форум, защото те само писатели! А е добре да почетат и понаучан нещо, преди да пишат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тъп, но упорит

    25 Фев 2023 18:30ч.

    Бива ли такова тесногръдие! Заради една дума да триете! Контекстуално тя имаше смесено звучене - нещо мило, но и нещо достойно за упрек! Дайте да видим, дали наистина ви е толкова яка бухалката! "Признавам, има попадения, има оргинален поглед или поне изказ. .........! Само дето ужасно се дразня, мразя и категорично не разрешавам някой да ми говори снизходително и гнусливо, наблюдавайки с насмешка отстрани, че видите ли, през 2020 била станала "революцийка". Ами, Райчев, това са изразните средства и възможностите на модерността! Нали видяхте преди години, как един тогавашен главен секретар вдигна цяла армия срещу един сам разбойник и накрая го гръмна с гранатомет. Тогава дори нямаше Мъск, а сега вече не можеш дори Балкана да хванеш, Мъск веднага ще те изпорти на добрите. Ти твоето го направи и сега седиш с каменна физиономия отстрани и ме коментираш, ама аз бях 9 месеца на улицата, частично заедно с дъщеря ти! Теб не те помня. Ти очевидно не се привиждаш като час от народа, разсъждаваш за него като нещо, което е отделено от теб. Ама пък интелектуалците били участвали, ти поне претенции за интелигентност нямаш ли?! Иначе, мнозина сега се топлят с мисълта, че чак такава гнусотия, която се точи с години, повече няма да е възможна в България. Друга, по-голяма гадост може и да дойде, разбира се от посока на доброто и светлото, но чак такава като 2009 до 2021 - вече НЕ!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    25 Фев 2023 19:04ч.

    Българинът е дуалист господин Райчев защото е недоверчив най-вече към своите. Щото в исторически план собствените са го мамили по-вече от чуждите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Idealist

    25 Фев 2023 19:26ч.

    ".....имахме 2020-а година, която беше неумело направена, нямаше масово народно участие. Там беше интелигенцията......." Там бяха джендърчетата , напушени с празни погледи, защото морето беше под карантина! Това не беше никакъв протест, беше активно мероприятие на сегашната "Коалиция на войната".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Андрей Райчев: Българинът започва да схваща Запада като необходимо зло, което е голяма беля

    25 Фев 2023 20:19ч.

    Българинът винаги е схващал Запада като зло, носещо голяма беля.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    25 Фев 2023 20:21ч.

    Протестна декларация–призив против включване на България във военния конфликт в Украйна /Поглед.инфо/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "В ситуация, в която без някоя от двете големи партии"

    25 Фев 2023 20:23ч.

    Пустият му Райчев. Изглежда е някъде много далеч, в Нова Зеландия вероятно, та не знае, че втората "голяма" партия на изследователските агенции са пет файтона жълтопаветни измекяри.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • уви

    25 Фев 2023 21:02ч.

    за тези мекерета са гласували 1/2 млн души ( ПП) и още 186 000 за ДБ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гласували са машините

    25 Фев 2023 21:31ч.

    С любезното съдействие на ЦИК.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бараба

    25 Фев 2023 20:49ч.

    Брътвежите на психично болен с физически деформации олигофрен!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поморийски

    25 Фев 2023 21:45ч.

    Тоя дори не е българин, но не спира да лъже и маже по наш адрес. Отврат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поморийски

    25 Фев 2023 21:45ч.

    Тоя дори не е българин, но не спира да лъже и маже по наш адрес. Отврат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гласове спрете да се излагате !

    25 Фев 2023 22:51ч.

    Овършахте половината коментари, за да се кипрят безграмотните тъпотии на това нещо ВИВА-та ? Наистина ли ви е служител на редакцията , ужасТ !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    26 Фев 2023 8:02ч.

    Верни ли го мислите това? Най-малкото не използвам обиди към останалите пишещи и излагам аргументи, които могат да бъдат проверени! Тоня не заслужава ли да бъде четено? Или нивото на този форум е на фенове, които пишат за да се надъхват един друг, а не да споделят МНЕНИЯ? Аргументите в които да са проверими?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи