Андрей Райчев: Ако кабинетът "Главчев" спечели доверие, може да остане като коалиционен след вота

Андрей Райчев: Ако кабинетът "Главчев" спечели доверие, може да остане като коалиционен след вота

Следвайте "Гласове" в Телеграм

В много странна ситуация се озова електоратът. Не мисля, че нищо не се случва. Това каза пред БНР социологът Андрей Райчев и уточни:

"От данните от няколко социологически агенции излиза, че нищо не се случва. Малко расте разстоянието между ГЕРБ и ПП-ДБ, но не мисля, че нищо не се случва. Изборите явно ще бъдат 2 в 1, което означава, че сега ще гласуват не 2 милиона, а 3 милиона души, което означава освен твърдите ядра - ще гласуват и огромно количество нетвърди, а как ще решат те - не знам".  

Според него ситуацията, в която е светът, е временна:

"Тя се определя от войните - украинската и палестинската. ... Светът чака да види кой ще е президент на САЩ и как ще завършат войните. Всичко е много вързано, а плюс това има и европейски избори. Това ще е ключова година, защото има много избори по света. Тя тече бавно, все едно нищо не се случва. Но тя ще е решаваща година за света".

Андрей Райчев подчерта, че досега Димитър Главчев не играл в политическа игра:

"Не сме го виждали как играе политически шах. Той трябва да реши два много трудни въпроса - хем да спечели доверието на десните, хем да не загуби доверието на своите - на ГЕРБ, а и да построи някакви отношения с президента. Румен Радев играе нещо абсолютно неочаквано. Всичко очакваха от него той да започне да налага някакви свои хора. Не виждаме нищо подобно. Радев се дръпна и каза, че изборът му се свежда до 6 души и от тях избира Главчев". 

Според него, ако Главчев "успее да изтанцува този танц" с десните, със своите и с Радев, може да създаде дълго правителство:

"Ако построи кабинет, на който му се има доверие, този кабинет може след изборите да се прехвърли като търсения коалиционен".

В предаването "12+3" социологът коментира, че предизборното състояние на политическия живот в България е толкова особено, че журналистът Петър Волгин е номиниран за евродепутат от "Възраждане"-Варна:

"Ако някой преди две години ви беше казал, нали щяхте да му дадете термометър да си премери температурата, а сега обмисляте дали да приемете. Толкова особен е нашият политически живот. Целият български народ също обмисля - това се случва".   

Интервюто на Петър Волгин с Андрей Райчев в предаването "12+3" можете да чуете тук.

Източник: БНР

 

 

 

 

Коментари

 • То кабинет няма

  02 Апр 2024 14:38ч.

  Той доверие спечелил.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  02 Апр 2024 18:43ч.

  Не ни интересува доверието на партиите, а нашето на избирателите .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дивергент

  02 Апр 2024 14:39ч.

  Да не се окаже само, че кабинетът главчев е кабинетът габриела,т.е. денков на герберски стероиди, кажи-речи на ПосолствотО. И да остане,нема да е щот много го искат, а щот нема кой да го свали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Музикант

  02 Апр 2024 15:15ч.

  Повръща ми се от Райчев. На тоя няма ли кой да му каже да се разказа от екраните. Никога не казва нещо съществено, естествено, ако някой успее да разбере нещичко от фъфленето му. Приискало му се служебното правителство да се превърне в редовно. Въх мар Марийке, дръж ме да не падна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  02 Апр 2024 15:23ч.

  Нероден Петко...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  02 Апр 2024 15:27ч.

  колко години искате да ни управлява борисов това е позор стига вече едно нещо не върви в тази държава член на нато и ес в 21 век ама без референдум

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Може да го дарим на Брюксел. Да си скалъпят служебна комисия, че и там цирковете тепърва предстоят, след така наречените европейски "избори"

  02 Апр 2024 15:32ч.

  И ний да дадем нещо на света и оклностите му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ядосан

  02 Апр 2024 15:43ч.

  Значи, от изборите нищо не зависи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  02 Апр 2024 15:58ч.

  Изборите в репрезентативната "демокрация" със свободен мандат на "народните представители" са ритуал , имащ за цел легитимация на "елит" без касапчилък, затвърждават статуквото .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пешо

  02 Апр 2024 17:08ч.

  Може, но онези неврастеници на Амбасадата не стават ни за сглобка, ни за слепка. С тях само можеш да запушиш отходната тръба на блока. Изобщо, на кого му пука? Не съм си заплюл обществена поръчка. Не виждам кой ще каже "Не" на заповед за включване във военна авантюра.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Очевидно е, че така наречините избори са една подигравка с българите

  02 Апр 2024 17:39ч.

  Гласувайте си самички на тия фарсове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи