Андрей Делчев, Българска петролна и газова асоциация: Складовете са пълни, имаме запас от горива

Андрей Делчев, Българска петролна и газова асоциация: Складовете са пълни, имаме запас от горива

Паниката за горивата у нас не е базирана на никакви обективни факти. Това заяви за предаването "Денят започва" на БНТ изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев, след като опашки от автомобили се извиха на бензиностанции в София и в други градове на страната снощи заради опасения, че цените на бензина ще скочат.

Той подчерта, че складовете са пълни.

"Ние сме в постоянен контакт и с Държавния резерв, и с рафинерията, която снабдява огромното количество горива в България. Рафинерията работи, има резерви, има горива. Складовете на фирмите са пълни. Държавният резерв поддържа 90-дневния запас от горива", увери Делчев.

Андрей Делчев е категоричен, че в България недостиг на горива няма. Той сподели, че вчера някои фирми, които не са членове на петролната асоциация, спекулативно са вдигнали цените с 30-40 стотинки и са нагнетили паника.

Днес няма опашки пред бензиностанциите, а цените са такива, каквито бяха - с малко увеличение отпреди ден-два и горива има. На големите вериги цените на горивата са под 3 лева, на по-малките бензиностанции са опитали по-високи равнища, каза още той.

Делчев предупреди, че паниката води до повишено търсене, от своя страна то ще доведе до скокообразно повишаване на цените и е по-добре да не си причиняваме това. 

Делчев отново подчерта, че горива има и запаси има достатъчно, както и че доставките не са нарушени.

 

 

Коментари

  • Защото

    03 Март 2022 11:17ч.

    Пниката е не ,че няма да има горива,а защото горивата ща станат по 5 лева.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    03 Март 2022 12:19ч.

    Няма да има проблем с горивата. Нефтохим няма да престане да се подхранва с нефт, все пак е руска фирма и нефта е руски. Проблема ще е в цената.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи