Андреана Атанасова: 5G мрежите отпаднаха от Плана за възстановяване, готви се държавен телеком

Андреана Атанасова: 5G мрежите отпаднаха от Плана за възстановяване, готви се държавен телеком

Развитието на 5G мрежите за високоскоростен интернет са отпаднали от Плана за възстановяване, каза бившият заместник-министър на транспорта и съобщенията и настоящ председател на Алианса на технологичните индустрии в България Андреана Атанасова  в „Тази сутрин“.

В изискванията за Плана за възстановяване е имало изискване 20% от средствата да отиват за цифров преход и цифрова трансформация и то е покрито, но въпросът е какви ще бъдат реализираните проекти.

Според нея в първоначалния план е имало проект за покриване на всички магистрали от европейските транспортни коридори и малки населени места с добра мрежа за високоскоростен интернет.

По думите ѝ обаче сега с новия план ситуацията е неясна. „Беше променен драстично Планът за възстановяване през месец март в много кратък срок, като концепцията е променена и вместо разгръщане на мрежи ще имаме насочване на акцента към държавна мрежа, която ще бъде предоставена на останалите оператори“, каза Атанасова.

Идеята сега е в училищата и държавните институции да има мрежа, която да може да се ползва и да свърже всички учреждения.

По думите ѝ може да се стигне до извода за създаване на държавен телеком, а времето на такива телекоми вече е отминало. Опитът за изграждане на държавна мрежа и и отдаването ѝ на оператори е лош, казва бившият заместник-министър на съобщенията.

Ако предходният план е предвиждал да покрие 500 населени места с 200 000 домакинства с високоскоростен интернет с 200 000 домакинства, сега ще бъдат покрити само 300 хиляди души, казва Атанасова.

 

Източник: бТВ

 

 

 

Коментари

  • Идеята сега е в училищата и държавните институции да има мрежа, която да може да се ползва и да свърже всички учреждения.

    06 Апр 2022 11:52ч.

    Такава мрежа, свързваща всички от държавната администрация /Митница, Данъчни, Полиция, Съд, Прокуратура и т.н./ с опитическо омрежване, последен писък на технологията за онова време не бе ли започната в края на 90-те с помощта на IBM Бълхария, завършена ли е, използва ли се?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отвратен

    06 Апр 2022 13:02ч.

    Да не стане като държавната петролна компания ,усвоиха се едни пари, а резултат - нула!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Андреана Атанасова: 5G мрежите отпаднаха от Плана за възстановяване, готви се държавен телеком

    06 Апр 2022 13:46ч.

    Най-накрая две добри дела. Аферим машаала!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "По думите ѝ може да се стигне до извода за създаване на държавен телеком, а времето на такива телекоми вече е отминало."

    06 Апр 2022 13:53ч.

    Странно как е била държавен зам.-мин. с такава философия, всъщнист може ли да е била не държавен чиновник, а корпоративен, не ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Като гледам как 5-G антените никнат като гъби из София...

    06 Апр 2022 14:24ч.

    ...не е ли крайно време срещу жилището на всеки подписал и участвал в пускането на този вид мрежа държавен чиновник на минимално разстояние от спалнята и детската му стаи да бъдат разположени антени за "развитието на 5G мрежите за високоскоростен интернет"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    06 Апр 2022 14:39ч.

    Защо държавните телекоми да са отживелица? Swisscom е с 51% държавно участие и си се развива много добре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Друг Доктор

    06 Апр 2022 14:48ч.

    Отпадането на 5 G от програмите за развитие в ЕС е една много, МНОГО добра новина за здравето на европейците. Не го трийте това, да не се амбицирам...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Роза Цвайщайн

    06 Апр 2022 15:04ч.

    Слава на Бога, че отмениха тези 5G кретенизми. Браво на правителството !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи