Андерс Фог Расмусен към Елена Йончева: Всяка държава решава за войски в Украйна

Андерс Фог Расмусен към Елена Йончева: Всяка държава решава за войски в Украйна

Бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен обяви в Европейския парламент, че всяка държава решава сама дали да изпрати войски в Украйна. Заедно с началника на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски Андрий Ермак, той представи инициатива наречена Киевски договор за сигурност.

„Господин Расмусен, преди малко Андрий Ермак каза “времето не е на наша страна“. До каква степен очаквате ЕС и НАТО да се ангажират с войната в Украйна? Ако изпратените танкове не обърнат хода на военните действия, както и евентуалното изпращане на военни самолети, очаквате ли включване на военни  сили от страните членки на НАТО? И кои ще бъдат първите държави, от които ще се очаква такава помощ? Можем ли да говорим за Полша, Румъния и България?“ Това попита евродепутатът Елена Йончева, която е член на подкомисията по отбрана, в която се проведе изслушването. Тя поиска открит отговор дали ЕС и НАТО имат стратегия как да спрем войната. Влиза ли Европа във война с Русия или вече сме във война, попита още Елена Йончева.

„НАТО едва ли ще изпрати войски. Не мисля, че ще го видим. Но всяка държава решава сама за това, както и каква помощ оказва на Украйна. Според международното право - чл.51 от устава на ООН, Украйна има право да поиска помощ, а държавите – да предоставят“, отговори на въпроса й Андерс Фог Расмусен.

„НАТО като цяло не е част от войната в Украйна. Отделните държави – по-малко или повече са част от войната, не трябва да го крием. Това е позволено от международното право“, е позицията на Андерс Фог Расмусен. Инициативата му предвижда няколко стъпки, с които Украйна сама да гарантира сигурността си. Сред тях - изграждане на силни военни способности на Киев, разширяване на сътрудничеството между разузнавателните служби, обучение на военнослужещи от страна на НАТО и ЕС, възстановяване и развитие на индустрия в Украйна, която да произвежда сама необходимото й въоръжение.

Депутати от групите на „Обнови Европа“, „Зелените“, „Идентичност и демокрация“ не спестиха критиките си към предложенията.

Как инициативата, която всъщност е коалиция на желаещите, се съвместява със стратегията за колективна сигурност, която изграждаме като част от НАТО и ЕС, попита евродепутатът от Германия Райнхард Бютикофер. И как Андерс Фог Расмусен приема неколкократните изявления на президента на САЩ Джо Байдън и на канцлера на Германия Олаф Шолц, че не трябва да се допуска НАТО да влезе във война.

Напуснах Вашингтон много по-голям оптимист, отколкото отидох, каза бившият генерален секретар на НАТО по повод представянето на инициативата си в САЩ. Но призна, че една малка част от представителите на Демократическата партия и на Републиканската партия имат резерви към нея.

Нека да обсъдим дипломатическо решение за Украйна, предложи евродепутатът Бернхард Цимниок. Той поиска разяснения и допълнителна информация какво се случва с оръжието и финансовите средства, които се изпращат в Украйна, в контекста на сигнали за корупция. В допълнение евродепутатът заяви, че предложението за споделянето на военна информация също представлява значителен риск за Европа. Когато военни цели бъдат поразени, благодарение на предоставена от нас информация, тогава това може да се изтълкува като че ние сме преки участници в конфликта, каза той.

Хавиер Нарт от Испания обяви, че е изключително притеснен от заявките на Андрий Ермак и на Андерс Фог Расмусен, че Украйна трябва да победи Русия – ядрена държава. С много по-малко хора и възможности. Мислите ли, че можете да вземете Крим през Перекопския провлак или ще се дебаркира като в Нормандия – с кого и къде? Морално незащитимо е да водиш война с Русия с кръвта на украинците, каза той. Тази война не може да бъде спечелена. Да не би целта е да направите Афганистан в Европа с надеждата Русия да се разпадне както Съветският съюз. И второ - за да си производител на военно оборудване, трябва да има пазар, купувачи. Не става само за вътрешна употреба, заяви Хавиер Нарт. Искрено съм притеснен от амбицията да спечелите една война, която не може да бъде спечелена, каза той.      

Украйна трябва да получи всичко, което поиска. Не бих изключил нищо, каза Андерс Фог Расмусен. Иначе, според него, Путин ще знае докъде може да продължи. Не смятам, че преговорите ще решат изхода на война. Това ще се случи на бойното поле, допълни той. На реакция в залата в Брюксел дали това означава ядрено оръжие и войски, Андерс Фог Расмусен уточни, че може би ядреното оръжие трябва да се изключи, защото Украйна не го иска. Не трябва да влизаме в изнудване с ядреното оръжие, защото ставаме заложници и роби на този, който го притежава, коментира той.

Елена Йончева поиска допълнителна информация от Андрий Ермак за изпратеното от България оръжие, за което „Ди Велт“ и www.politico.eu писаха, че е било една трета от необходимото за Украйна през 2022 г. Андрий Ермак не отговори.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

Коментари

  • Ретранслатора

    01 Фев 2023 12:33ч.

    В руските СМИ се съобщава, че Украйна е поискала от Запада и ядрени оръжия! https://military.pravda.ru/news/1795759-otkaz_ukrainy_ot_jadernogo_oruzhija/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    01 Фев 2023 12:40ч.

    Европа по време на ВCB се сражаваше на страната на Хитлер. И в строя на немските агресори срещу Русия воюваха австрийци, румънци, унгарци, италианци, испанци, французи, финландци, холандци, белгийци, датчани, словаци, чехи, хървати и даже поляци. А България осигуряваше тилова подкрепа за Хитлер на Балканите. Днес новата русофобия се римува с враждебни планове на страните-членки на НАТО и утре те ще тръгнат на Изток, отново следвайки някакъв обезумял фюрер...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЧЕСТИТО, И ЗА МАЛКО ГОДИНИ

    01 Фев 2023 14:18ч.

    Е ЕС е решил да си ходи с гръм и тясък. От България ще имаме син батальон от умни и красиви да помагат в кухнята на Зеленска.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    01 Фев 2023 20:54ч.

    ...и теляци, и теляци

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    01 Фев 2023 12:46ч.

    Онанисти. Сега за да не афишират НАТО-то като агресор, прехвърлят отговорността върху отделните държави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ОТАН вече повече пречи на психопатите, дето ръководят изодзадзе "Колективния Запад"

    01 Фев 2023 12:49ч.

    Къде-къде по-лесно е да инсталират еничари като Бербок или Кирчо и да действат чрез "суверенните правителства".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    01 Фев 2023 12:57ч.

    "Когато военни цели бъдат поразени, благодарение на предоставена от нас информация, тогава това може да се изтълкува като че ние сме преки участници в конфликта, каза той". А когато са поразени цивилни цели се тълкува като тероризъм...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rover

    01 Фев 2023 12:58ч.

    "Путин ще знае докъде може да продължи." - д.ебили, сър... докъде ще продължи ввп, зависи включително от носителите на ценности. ако бяха седяли мирно, до границата с пшекия (вероятно), а сега...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-това го предвидих

    01 Фев 2023 13:20ч.

    И написах тук в Гласове още пролетта 2022г.Написа и спиралата по която ще се движат САЩ/другите са васали/; 1.Оръжие 2.Наемници 3.Редовни войски но не под егидата на НАТО 4.Войски на НАТО. И всичко това се случва поради слабохарактерноста на Путин.По конкретно не използването на възпиращия характер на ЯО.А спрямо ракетите с ЯО запада и САЩ са беззащитни.Твърде самоуверени са САЩ.Допуснах че причина е ''пробитият''Путин.Всъщност някой знае ли къде е бил Путин м/у 1992г-1996г.Какво е работил,как се е издържал?В интервю е казвал че е бил таксиметров шофьор!?Къде?За мен тоя му период е бяло петно.Това което намирам в нета е смущаващо.Но в нета можеш да намериш всичко,често диаметрално отричащо се.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-прогноза

    01 Фев 2023 13:22ч.

    Войната ще продължи до деня в който Русия/не Путин/ извади Ядрените ракети.И тия два поста ще бъдат изтрити до час два.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "може би ядреното оръжие трябва да се изключи, защото Украйна не го иска"

    01 Фев 2023 13:22ч.

    Глупости. Иска го и още как! И тогава ще се получи маймуна с граната... ядрена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    01 Фев 2023 13:37ч.

    Стигнахме ли и до войски? Ами да не губим време, казвайте кога. Да знаят хората, кога, как и кого да бият. Тъй де... Колкото по-скоро, толкова по-добре. Пък и да натирим форумните трубадури, щото те много горят да ходят на война...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • те много горят да ходят на война...

    01 Фев 2023 16:31ч.

    Горят, вятър. Това, което чета, е че горят да са надзиратели на затвори и лагери с осъдени "путинисти"....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Де бил

    01 Фев 2023 13:45ч.

    Столти заяви, че натото е страж на мира в целия свят. Ни повече, ни по-мално, а в Целия свят. И никой не се сеща да го прибере в "едно лечебно заведение".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    01 Фев 2023 13:52ч.

    Ниска земя, низки хора, но когато ги залее Атлантика, няма къде да бягат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    01 Фев 2023 14:19ч.

    Сета е момента педераската европа която е вековен поробител на светът да стане пустиня за няколко хилядолетия.Естествено и сатанистите, пияниците от острова.Русия ще оцелее.Поне 40 милиона ще останат,не всички са в Москва и Ленинград...Западна педераска Европа с тая гъстота е пътник.Сатанистите същата работа-източно и западно крайбрежие.Това е момента дръпнатите очи и южна Америка с Африка ще станат новите водачи на цивилизацията.Не ме страх.Бъдещите поколения ще са благодарни на Русия че е унищожила поробителите.Слава на Русия.А колонията-майната и.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо директива ЕС 2023/180 се прилага за всички

    01 Фев 2023 14:23ч.

    без да са ни питали??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Срамувам се

    01 Фев 2023 14:59ч.

    Британският депутат и член на 77th Brigade (това е арганизация за разпространение на пропаганда), твърди, че трябвало да се изправят директно срещу Русия, щото не трябавло да оставяме Украйна да върши цялата работа: https://twitter.com/ArthurM40330824/status/1620687953994584066

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Можем ли да говорим за Полша, Румъния и България?“

    01 Фев 2023 15:10ч.

    н George Soros Urged Use Of Eastern European Soldiers To "Reduce The Risk Of Body-Bags For NATO Countries" In 'New World Order' Article HTTPS://WWW.ZEROHEDGE.COM/GEOPOLITICAL/GEORGE-SOROS-URGED-USE-EASTERN-EUROPEAN-SOLDIERS-REDUCE-RISK-BODY-BAGS-NATO-COUNTRIES?UTM_SOURCE=&UTM_MEDIUM=EMAIL&UTM_CAMPAIGN=1208 TUESDAY, JAN 24, 2023 - 01:11 PM Authored by John Cody via Remix News,

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хора, бдете! Капитализмът роди фашизъм. 9-ти май! Нищо не е забравено, никой не е забравен!

    01 Фев 2023 15:18ч.

    Националният състав на военнопленниците в СССР Национальность Общее количество пленных Немцы 2 389 560 Японцы 639 635 Венгры 513 767 Румыны 187 370 Австрийцы 156 682 Чехи и словаки 69 977 Поляки 60 280 Итальянцы 48 957 Французы 22 120 Югославы (в основном хорваты) 21 822 Молдаване 14 129 Китайцы 12 928 Евреи 10 173 Корейцы 7785 Голландцы 4729 Монголы 3608 Финны 2377 Бельгийцы 2010 Люксембуржцы 1652 Датчане 457 Испанцы 452 Цыгане 383 Норвежцы 101

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Български войници в Украйна ?

    01 Фев 2023 15:53ч.

    Ей това ако стане, може и да се откажа от българското си гражданство. Имам си и друго. Ако българите допуснат това - значи сме се закрили като нация и народ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всичко е ясно

    01 Фев 2023 16:52ч.

    Орките първосигнално приемат голяма държава с вел

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Андерс Фог Расмусен

    01 Фев 2023 17:29ч.

    Всеки сам си преценя!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако е така

    01 Фев 2023 17:37ч.

    Доста българи ще преценят, че може да се бият под руски флаг, нали всеки сам си преценява.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Холандия - европейския Тайван

    01 Фев 2023 17:33ч.

    Украйна официално не е регистрирана в ООН-то, и да поиска помощ, особено пушечно месо, трябва сама да си ги лови, както и прави напоследък. Там земята 2/3 е в американските корпорации, излиза че почти 1 млн. украинци и руснаци са умрели точно за американските интереси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Aндерс Фог Расмусен уточни, че може би ядреното оръжие трябва да се изключи"

    01 Фев 2023 17:50ч.

    МОЖЕ БИ! Андерс, вземи си лекарствата - ти не си на себе си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Трифон Изрезан

    01 Фев 2023 17:58ч.

    С приключването на Студената война НАТО се превръща от военен съюз в дипломатически и политически алианс. Общият оперативен капацитет продължава да намалява. Множество страни членки на организацията са изправени пред недостиг на финанси и редица други трудности. - РатМусен в Япония. Брей много кандидати за политически и дипломатически нищонеправци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    01 Фев 2023 18:02ч.

    НАТО не участва във войната, а отделните страни, коалицията на желаещите - полша, румъния, прибалтика и ... България? Румъния е загубила 160 хиляди войници при Сталинград, при нас царят е спрял мераците на войнолюбците, но сега радев ще изпрати, както оръжие с оправданието че парламентът бил решил, той в момента е точно като царя, никой не може да му нарежда, защото правителството е назначено от него, а не избрано от парламента, отново радев нарушава конституцията, както при петков - и за горивото от уестингхаус с 10-годишен договор, като отработеното гориво остава в България, и за американските реактори

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Pied Piper

    01 Фев 2023 18:09ч.

    Дано не се окаже оня позабравен философ от началото на ХХ в., който твърдеше, че противоречията между империалистическите държави неизбежно водят до световна война...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    01 Фев 2023 22:35ч.

    Предполагам (с доста голяма увереност), че нашите власти ще изпратят български войници дори и да не им искат. Че те къде не изпратиха, та в една украйна да не изпратят. Чий го дириха българи в Камбоджа, Ирак и къде ли не още?! Дано доживея да ги видя изпращачите избесени по светофарите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен

    02 Фев 2023 11:09ч.

    Наполеон нацист ли е?Нали напада русия?но сега русия напада.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Черно-белите лупаци питат и сами си отговорят

    02 Фев 2023 11:54ч.

    а Наполеон наистина е урок, но за умни хора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи