Ананиев: За първи път външният дълг ще надхвърли 10 милиарда, наесен ще фалират общини

Ананиев: За първи път външният дълг ще надхвърли 10 милиарда, наесен ще фалират общини

Бившият финансов министър Кирил Ананиев представи мотивите на вносителите на вота на недоверие от ГЕРБ-СДС за провал във финансовата и икономическата политика.

"Липсата на управленска програма е симптом за управленска немощ. Краткосрочният популизъм се превръща в основен инструмен на това управление", каза той, като допълни, че заради некомпетентността на управляващите населението прогресивно обеднява.

"Ще се задълбочават неравенствата и противопоставянето, заключи Ананиев. И прогнозира, че наесен ще има фалити и цели на общини.

Дългът се управлява некомпетентно и неадекватно, плащанията по лихвите ще бъдат по-високи, констатира бившият финансов министър, като беше категоричен, че за първи той ще надхвърли 10 милиарда лева до края на 2022 г.

"За 9 месеца ни се предлага шеста макроикономическа прогноза. За съжаление, и тя не е достоверна, актуална и вярна. Това показва липса на капацитет не само за средносрочно, но и за краткосрочно планиране. Надценен икономически растеж, подценена инфлация, висок бюджетен дефицит, огромен и заробващ държавен дълг, отрицателна текуща сметка за първото тримесечие, както и нереалистично понижаване на безработицата от 4,5 процента и критичен размер на фискалния резерв", формулира мотивите за вота депутатът от ГЕРБ.

Ананиев посочи още сред мотивите за провала на кабинета, че инфлацията е нараснала с 15,6 на сто, което я прави рекордна след 1996. Само при храната инфлацията е над 23%. До края на годината ще надхвърли 13 на сто на годишна база, прогнозира финансистът.

Най-засегнати от ръста на цените са пенсионерите и нискодоходните групи, отбеляза Ананиев.

И предупреди, че ЕК предстои да вземе решение за процедура за прекомерен дефицит срещу България., защото не спазваме ограниченита за публичните финанси при горна граница на дефицит от 3% от БВП, ние планираме 4,1%.

 

 

Коментари

 • Бандеровка

  21 Юни 2022 12:40ч.

  Слава на Украйна. И 100% инфлация сме непобедими в промяната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Яааа, бандеровката я изтървали

  21 Юни 2022 14:33ч.

  от лудницата

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ива прилепа

  21 Юни 2022 13:26ч.

  що не го оставят на мира вехтия ,дано намери мястото си в залата

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  21 Юни 2022 13:51ч.

  Когато се говори за пари, трябва да се казват ТОЧНИ цифри. ТОЧНИ. Парите се изразяват с точност до стотинка. Колко са похарчили ПП за няколкото месеци, колко са взели на заем, за какво са похарчили пари. ГЕРБ трябва да знаят и да назовават сумите. И не трябва да се говори с “ще”.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  21 Юни 2022 17:01ч.

  "трябва да се казват ТОЧНИ цифри." --- Може би ЧИСЛА?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи