Аналена Бербок: Германия не разполага с оръжия, които могат да бъдат доставени бързо на Украйна

Аналена Бербок: Германия не разполага с оръжия, които могат да бъдат доставени бързо на Украйна

Аналена Бербок каза, че Германия е доставила на Киев голям брой оръжия, които не се споменават публично. Бербок добави, че доставките на оръжие за Киев не правят Германия „воюваща страна“ в Украйна, съобщава ТАСС.

В момента Германия няма оръжия, които биха могли да бъдат доставени на Украйна в краткосрочен план. Това заяви в сряда германският външен министър Аналена Бербок в Рига на съвместна пресконференция с латвийския външен министър Едгарс Ринкевичс. 

„В краткосрочен план нямаме нищо, което бихме могли да доставим наистина бързо и без забавяне“, каза тя. В тази връзка, по думите ѝ, Берлин се е съгласил да подкрепи партньори, които биха могли да осигурят на Киев оръжия съветско производство, с които украинските военни са запознати. Аналена Бербок каза, че Германия е доставила на Киев голям брой оръжия, които не се споменават публично. Бербок добави, че доставките на оръжие за Киев не правят Германия „воюваща страна“ в Украйна.

„Бих искал ясно и недвусмислено да заявя, че в правителството на ФРГ сме напълно единодушни в мнението си, че само доставката на оръжие няма да ни превърне във воюваща страна“, смята външната министърка.

Доставки на тежко въоръжение за Украйна от резервите на Бундесвера не се предвиждат, съобщи междувременно на брифинг представител на германското министерство на отбраната. „Мога да потвърдя, че основните бойни системи все още са необходими за изпълнение на задачите на Бундесвера, така че доставката на тежко въоръжение от запасите на Бундесвера (на Украйна) не се предвижда“, каза той. От ведомството подчертаха, че германските въоръжени сили, за да изпълняват задълженията си в рамките на НАТО и да гарантират сигурността на страната, се нуждаят и от бойните машини на пехотата Marder, които украинската страна поиска от Берлин.

На свой ред говорителят на германското правителство Германия Щефен Хебещрайт посочи, че „има постоянен поток от оръжия, боеприпаси и оборудване“ от много западни страни към Украйна, добавя ТАСС. "И този поток не трябва да бъде прекъсван. Сега усилията са съсредоточени върху това", аргументира се той. Според него Берлин е в контакт с украинското министерство на отбраната по въпроса за доставките на оръжие.

 

 

 

 

Коментари

 • бандеровец

  20 Апр 2022 14:03ч.

  Швабите и след путинистката Меркел още се умилкват около Путлер. Дрън Дрън. Не можели да пращат тежко оръжие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лицемер

  20 Апр 2022 14:17ч.

  "Не можели да пращат тежко оръжие." Като си платят ще пратят

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Yokodz

  09 Май 2022 8:29ч.

  order augmentin 375mg online cheap - <a href="https://tadalcialis.store/">cialis 20mg sale</a> cialis on line

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kmrjah

  04 Юни 2022 13:17ч.

  oral plaquenil 400mg - <a href="https://baricitinib.store/">baricitinib 4mg pills</a> buy baricitinib online

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Umjlmy

  17 Юни 2022 21:03ч.

  buy lasix sale - <a href="https://doxycycliner.com/">doxycycline 200mg drug</a> buy doxycycline for sale

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Fbruzs

  25 Юни 2022 2:45ч.

  cyclobenzaprine 15mg sale - <a href="https://rcolchicine.com/">order colchicine 0.5mg generic</a> buy inderal 10mg generic

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Hdecng

  19 Юли 2022 13:07ч.

  buy research papers online no plagiarism <a href="https://essaypre.com/">order an essay online</a> order desloratadine sale

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • злобар

  20 Апр 2022 14:19ч.

  Кучко смотана ти се благодари че отрепка като Путкин е начело на руската федерация защото ако бе Рамзан такъв ч.п щеше да го ядеш че надали щеше да можеш да дишаш . Я по добре да отидеш да попасеш малко тревичка или райграс оти за друго не ви бива .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сергей

  20 Апр 2022 15:04ч.

  Злоби, да не си стоял на предния чин,че знаеш размерот

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • montag

  20 Апр 2022 14:23ч.

  Демилитаризация продължава ....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • teridan

  20 Апр 2022 15:21ч.

  В Германия украинци проведоха мирна демонстрация. За първи път в живота си видях мирна демонстрация под лозунга "Дайте ни оръжия"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Напротив, Аналенче,

  20 Апр 2022 15:46ч.

  Воюваща страна сте, много воюваща страна сте! С вашите оръжия се убиват руснаци и по-добре като британците да си признаете, че сте ВОЮВАЩА страна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Щом казвате

  20 Апр 2022 16:01ч.

  Дали доставките на оръжие правят Германия воюваща или почти воюваща страна, ще преценят другите воюващи, а не вие. Иначе може и цялото си Луфтвафе со се пилотите да пратите и после да кажете - "Ама, не, бе, не сме воюващи, вервайте ни". Мдам. Не целия, само втората половина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи