Ана Бърнабич: Масовите убийства са последица от времената, в които живеем

Ана Бърнабич: Масовите убийства са последица от времената, в които живеем

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Сръбският премиер Ана Бърнабич обвини опозицията, че политизира двете масови убийства в Сърбия, за да атакува президента Александър Вучич и правителството, съобщи независимата регионална телевизия Ен1.

Опозиционни партии и движения свикаха в понеделник протест срещу насилието, като настояват властите да предприемат мерки срещу това явление и да потърсят институционална отговорност за двете масови убийства от тази седмица.

На 3 май (сряда) 13-годишен ученик застреля с пистолетите на баща си осем свои съученици и един училищен пазач в белградско училище. При стрелбата бяха ранени и шест деца и учителка. Сръбските медии съобщиха вчера, че момиче, простреляно в главата, е в критично състояние.

На следващия ден вечерта 21-годишен сърбин стреля с автоматично оръжие от движеща се кола в три села в района на град Младеновац, на около 40 км южно от Белград. Осем души загинаха, а 14 бяха ранени.

Вчера бяха погребани някои от жертвите. Заподозрените стрелци са арестувани.

Премиерът Ана Бърнабич коментира пред телевизия „Хепи“, че когато в други държави станат подобни масови убийства, „никой не ги използва за политически сметки и атака срещу правителството“.

„Невъобразимо е. Скандално и човешки непонятно е да кажеш, че Александър Вучич и Сръбската прогресивна партия са виновни за тези престъпления. Как той да е отговорен?“, попита реторично Бърнабич в ефира на телевизия „Хепи“ и посочи, че политизирането на ситуацията не помага за намаляване на поляризацията в страната.

Бърнабич коментира, че двете масови убийства са „последица от времената, в които живеем“. Сръбският премиер отбеляза, че в социалните мрежи и по принцип, се злоупотребява със свободата на изразяване, а „поощряването на насилието в социалните мрежи се е превърнало в норма и стандарт, в който нашите деца трябва да живеят“.

Депутати от шест опозиционни партии и движения свикаха мирен протест утре, след края на тридневния траур в Сърбия, обявен заради убийствата в основно училище „Владислав Рибникар“ в Белград. Митингът ще започне в 18:00 ч. на централния площад „Никола Пашич“ срещу сградата на парламента.

Опозицията обяви списък с искания, които да бъдат изпълнени в рамките на седмица, включително предприемане на мерки срещу публичното поощряване на насилие, незабавно уволнение на членовете на Регулаторния орган за електронните медии (REM), забрана на реалити програми и шоута, които поощряват насилие, агресия, неморално и примитивно поведение по телевизионни канали с национално покритие.

Опозицията иска също забрана на печатни медии, които поощряват насилие, публикуват фалшиви новини и нарушават журналистическия кодекс, както и отстраняване на ръководството на сръбската държавна телевизия РТС заради излъчването на предавания, които популяризират насилие, престъпност и агресия.

От опозицията настояват за поемане на институционална отговорност и уволнение на министрите на вътрешните работи и на образованието, както и на директора на Агенцията за сигурност и информация (БИА).

Опозиционните депутати призоваха за парламентарно заседание, на което да бъде обсъдена отговорността на правителството за ситуацията в страната.

Източник: fakti.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Тази ще е

    07 Май 2023 19:05ч.

    мъжът в семейството.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тоналд Дръмп

    07 Май 2023 23:41ч.

    Като гледат подигравки, тъпизми и гавра в ТикТок с години по цял ден, това става част от взаимоотношенията, което е предпоставка за много конфронтации, интриги и напрежение. Малоумниците са окрилени, задръстеняците се считат за жертви от космически мащаб. Мнозинството мислят, че са прави да избруталяват, отмъщавайки дори за дребни неща, без да съжаляват, дори когато нещата излезат извън контрол. Маминки са ги възпитали, че са специални и никой няма право да им накривява шапката без да понесе куп истерични заплахи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    08 Май 2023 1:31ч.

    Името на телевизиата "Хепи" звучи доста нелепо в светлината на събитията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи