AN: Китай подкрепя Путин, докато напрежението около войната се покачва

AN: Китай подкрепя Путин, докато напрежението около войната се покачва

Следвайте "Гласове" в Телеграм

В сряда Китай обеща по-силно партньорство с Русия, а президентът на САЩ Джо Байдън събра съюзниците от НАТО в Източна Европа на фона на нарастващото глобално напрежение преди годишнината от инвазията на Москва в Украйна.

Президентът Владимир Путин заяви на огромен държавно организиран патриотичен митинг в Москва, че Русия се бори за своите "исторически" земи в Украйна, а нейните войници "се сражават геройски, смело, храбро - ние се гордеем с тях".
В Украйна преминаха на онлайн учебни занятия до края на седмицата поради опасения от засилване на руските ракетни атаки година след инвазията от 24 февруари.

 

 

Китайският външен министър Ван И, най-високопоставеният китайски служител, посетил Русия след инвазията, заяви на Путин, че Пекин е готов да укрепи връзките. Времето на криза изисква от Русия и Китай "непрекъснато да задълбочават нашето всеобхватно стратегическо партньорство", каза той.

Путин заяви, че очаква с нетърпение посещението на китайския президент Си Дзинпин в Москва и задълбочаването на партньорството. Очаква се Си да произнесе "реч за мира" в петък, но Киев твърди, че не може да се говори за мир, докато руските войски са в Украйна.

"Тази непровокирана и престъпна руска война срещу Украйна, Европа и демократичния свят трябва да приключи с прочистването на цялата украинска земя от руската окупация и със солидни гаранции за дългосрочната сигурност на нашата държава, цяла Европа и целия свят", заяви президентът Володимир Зеленски.

Русия трябва да започне военни учения с Китай в Южна Африка в петък и изпрати фрегата, оборудвана с хиперзвукови крилати ракети от ново поколение.

Руската агресия в Украйна е променила ситуацията със сигурността в Европа, заяви полският президент Анджей Дуда на среща във Варшава на деветте източни членки на НАТО. Байдън заяви, че Вашингтон е решен да защитава всеки сантиметър от територията на алианса.

"Вие сте предната линия на нашата колективна отбрана", заяви президентът пред срещата на върха на страните, които се присъединиха към западния военен алианс, след като бяха в съюз с Москва по време на Студената война.
Повечето от тях сега са сред най-силните поддръжници на военната помощ за Украйна и в съвместна декларация призоваха за присъствие на НАТО на източния ѝ фланг.

Байдън заяви, че инвазията е поставила света на изпитание, но Вашингтон и неговите съюзници са показали, че ще защитават демокрацията. Той отхвърли твърдението на Русия, че Западът се стреми да контролира или унищожи Русия, и обвини Москва в престъпления срещу човечеството.

Източник: www.arabnews.com

 

 

 

 

Коментари

  • Делта

    23 Фев 2023 14:59ч.

    Защо "Демокрация" започна да звучи като "Демонокрация"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • че тя от 30 години

    23 Фев 2023 15:01ч.

    така си звучи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евро Джендар

    23 Фев 2023 15:06ч.

    Слава на Русия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввв

    23 Фев 2023 15:24ч.

    Слава на Русия! Дано ни отърве за втори път, защото трети няма да има.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За трети, за трети път ще ни отърват братушките.

    23 Фев 2023 15:28ч.

    Слава на Россията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Китайците много приятно тролят нашите пАртнери от САЩ

    23 Фев 2023 15:40ч.

    Китай има право да изпрати каквото си иска оръжие на Русия във войната им срещу НАТО. Подкрепата на Китай за Русия трябва да съответства на количеството оръжие, продадено от САЩ на Тайван. Така че, г-н Путин, тук има каталог от оръжия, в който може да сте заинтересован. Плащането може да е под формата на отстъпки в цената на газа. Цялата нишка: https://twitter.com/zhao_dashuai/status/1628025723297341441

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MarlboroMan

    23 Фев 2023 15:42ч.

    няма да дочакате

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще гледаш какво става от Белене

    23 Фев 2023 17:07ч.

    Ако имате телевизия там де.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще имат.

    23 Фев 2023 17:15ч.

    В Димитровската стая.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Исторически руски земи! Браво!

    23 Фев 2023 15:50ч.

    Право куме в очите! ....... американците да го .....!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Толкова налудничаво звучи, щели да защитават демокрацията!

    23 Фев 2023 15:53ч.

    А демокрацията отдавна е мръсна дума, дума синоним на войни, хаос , безумия! Не на "крилатата" демокрация!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Платон и Аристотел

    23 Фев 2023 22:39ч.

    Платон и Аристотел са презирали демокрацията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ПанАм

    23 Фев 2023 20:09ч.

    Запада свърши парите, свърши патроните, света се обединява срещу тях. Не си правете илюзии - единственото им спасение е глобална война. Това и подготвят. Ще бъдат изтрити от лицето на земята, но си мисля, че няма да ни се размине този път.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • такава е логиката на събитията

    24 Фев 2023 2:04ч.

    Здравият разум е длъжен да предвиди такъв развой на нещата. Китай няма друг избор, освен да подкрепя Русия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • такъв съюз означава отлагане на ядрената война, но край на Америка

    24 Фев 2023 2:11ч.

    Русия не е много щастлива от такава подкрепа, но също няма друг избор. Тази подкрепа и е необходима и тя е готова да плати цената за това. Познавайки китайците, цената ще е солена за дълги години напред. Дали ще бъде сладководен ресурс или част от Сибир, ще узнаем след години. Но залогът е много голям. На мястото на американците, много бих се притеснил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Амин

    24 Фев 2023 2:19ч.

    При ядрена война, хипотетично САЩ биха могли да имат някакви съмнителни минимални шансове за частично оцеляване, но при съюз на Китай и Русия, никакви. Срещу най-голямото население, най-голямата икономика, най-силните армии, най-голямата територия, най-големите природни и енергийни ресурси на планетата, САЩ са едно дребно джудженце (нещо като генерал Атанасов).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • руски "освободител"

    24 Фев 2023 2:40ч.

    Китай не само има друг избор, но и го показва, включително днес-на общото събрание на ООН с внушително мнозинство е приета резолюция по повод първата година от руската агресия срещу Украйна, в която членовете на световната организация остро осъждат действията на Москва. Приятелчетата на Рашистка Фашагия, независимо от пропагандната реч на мазния Небензя как хората по света осъзнавали и подкрепяли РФ, са само 6(шест)-Беларус, Сирия, Мали, Северна Корея, Еритрея и Никарагуа. Китай се въздържа, 141 държави против инвазията на Рашистка Фашагия в Украйна https://img.dnevnik.bg/shimg/zx780_4453449.jpg

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи