"Амнести Интернешънъл" се възмути от езика на омразата на Навални

"Амнести Интернешънъл" се възмути от езика на омразата на Навални
Амнести Интернешънъл, правозащитна неправителствена организация, оттегли определянето на наскоро затворения руски активист и блогър Алексей Навални за „затворник на съвестта“ поради минали ксенофобски изявления, които той никога не оттегли.

 

Групата заяви, че „вече не е в състояние да смята“ Навални за пленник на съвестта, тъй като „се застъпва за насилие и дискриминация“ и никога не е оттеглял нито едно от тези изявления, които е правил в миналото.

 

Те заявиха, че поддържат тезата обаче, както и че все още вярват, че последното му вкарване в затвор е свързано с неговата антиправителствена активност. От групата настояват за „незабавното му освобождаване“, показва писмо, публикувано от журналиста на Грейзон Аарон Мате.

 

Решението беше потвърдено от медийния мениджър на на Амнести Интернешънъл за Русия и Евразия Александър Артемиев.

 

„Да, вече няма да използваме израза„ затворник на съвестта “, когато се позоваваме на него, тъй като нашият правен и политически отдел проучи изявленията на Навални от средата на 2000-те и заключи, че те се квалифицират като реч на омразата“, каза Артемиев пред сайта Медиазона.

 

Той обаче добави, че организацията ще продължи да призовава за незабавното му освобождаване, тъй като счита ареста на Навални за политически.

 

Фактите, които Амнести Интернешънъл споменава, се отнасят до ранния политически живот на Навални.

 

През 2000-те, много преди да се издигне до международна слава, активистът и блогърът беше тясно свързан с руската крайнодясна сцена и беше познато лице в „Руския марш“, ултранационалистическо движение, изразяващо и разпространяващо ксенофобски възгледи както към имигрантите, така и към хората живеещи в руския южен кавказки регион.

 

По това време той също публикува видеоклипове, в които сравнява кавказки мюсюлмани и мигранти с хлебарки и дори предлага да се използват „пистолети“ срещу тях в един такъв клип.

 

Видео, на което Алексей Навални сравнява мюсюлманите с хлебарки, подкрепя правото на оръжие в Русия и размахва пистолет:

 

 

По-късно, докато се кандидатира за поста на кмет на Москва, той значително смекчи своята реторика, но всъщност никога не се отказа от предишните си изявления.

 

През 2017 г. в интервю за „Гардиън“ той заяви, че „не съжалява“ за предишните си изявления и нарече сравнението си на мигранти с хлебарки „артистичен лиценз“.

 

Точно през октомври миналата година той каза пред германското списание Der Spiegel, че има „същите възгледи“, които е имал при влизането в политиката.

 

„Туитове от десетилетия? Невероятно е да се види ревизионизмът около Навални, откакто той се превърна в известно име на Запад.

 

Това е от миналия октомври (2020) в @derspiegel. Той говореше защо е изключен от либералната партия Яблоко (заради крайнодесните му възгледи)", разказва в Туитър Брайън Макдоналд.

 

Последното затваряне на Алексей Навални обаче е свързано със случай от 2014 г., когато той е признат за виновен в присвояване на 30 милиона рубли (400 000 долара) от две компании, включително френската марка за козметика Yves Rocher.

 

По това време той получи условна присъда, която по-късно наруши, според последното съдебно решение. Така условната му присъда бе преобразувана в реална.

 

Арестът на Алексей Навални през януари предизвика протести сред неговите поддръжници в много руски градове и допълнително натовари и без това напрегнатите отношения между Русия и Запада.

 

Съвсем наскоро външните министри на Европейския съюз се съгласиха да шамарят Русия с още един пакет санкции заради затвора на опозиционната фигура.

 

Решението предизвика ярък укор от Москва, според която Европа продължава да „натиска бутона за нефункционални санкции“, вместо поне да се опитва да съживи диалога с Русия.

 

Източник: pogled.info

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • логореята

  24 Фев 2021 13:39ч.

  Излиза, че Западът целокупно пак беше изигран, защото заложи целия си авторитет на куц кон. Това го прочетох върху лицето на Путин, как мазно се подсмихваше, когато успокояваше западните партньори относно берлинския пациент. Предупредих в тоя форум още преди седмица, че антисемитските изказвания на Навални от миналото са скрита подривна лимонка с бавно действие и точно така стана. Изведнъж скритият коз излезе наяве. Сега ще има дране на бели якички по западному.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  24 Фев 2021 13:51ч.

  Навални върши прекрасна работа за "Кантората". Нищо чудно и да работи за нея а западните "полезни идиоти" за пореден пък налапаха гола кукичка, кат шарани..... :)) Всъщност тва е класика в жанра. "Създаването на легенда". Повечето от тия дет си дерат гърлата срещу Русия всъщност са в доста топли отношения с Люблянка.... :))))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  24 Фев 2021 13:52ч.

  Навални е просто един недоволен от властта и Запада гракна след като го вкараха в затвора за измама. А в Грузия властта нахлу в сградата на избран от народа опозиционер и го затвори. Дали ще има санкции и обвинения спрямо правителството на Грузия?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  24 Фев 2021 14:18ч.

  Либералното глобалистко лоби с огромно удоволствие употребява кадри на бившите комунистически служби за сигурност или висши функционери на стария режим. Понеже се нуждае от апаратчици без съвест, свикнали да обслужват сляпо господарите си. И особено са ценни, ако са вещи в пропагандата и говоренето. За тях няма значение дали те или близки до тях по семейна линия са убивали хора, изтезавали са ги в концлагери или са мачкали любимия им "народ", даже това може би е плюс. Изисква се единствено да е направена пълна, почти джендърна трансформация, за да може лицата вече да изговарят опорните точки на Отвореното общество и да дрънкат постоянно за ксенофобия, расизъм и нарушаване на човешки права. Не случайно убиецът Полфрийман им стана знаме на тези. Проблемът с Навални е, че явно не се е трансформирал достатъчно иначе всичко щеше да му бъде простено. Освен да е русофоб, той им е нужен и да бъде заквасен с феминизма и цялата западнокомунистическа пропаганда за равенство или по-точно еднаквост между полове, раси и т.н. Като нашите Бойкикиев, отрови, Манолова и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  24 Фев 2021 14:23ч.

  Против Навални тече още едно дело. Започна през лятото на миналата година и то е за обида на ветеран от войната. В Русия гледат много сериозно на тези наща и в момента обсъждат закон в Думата да приравнят обидни изказвания спрямо ветерани с действия на нацисти. Разбира се, няма да могат да осъдят Навални според новите закони, но и старите няма да му простят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • simo

  24 Фев 2021 14:30ч.

  "Амнести Интернешънъл" се възмути от езика на омразата на Навални, но си го обича, щото ни пази от комОниЗтите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  24 Фев 2021 14:39ч.

  "щото ни пази от комОниЗтите" Напротив. Той е с комунистически разбирания. Да се вземе от богатите и да се раздаде на бедните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  24 Фев 2021 14:49ч.

  на 24.02.2021 в 14:39 Темата за богати и бедни не е тема на западния комунизъм, в него лошите са само традиционните норми и морал. Там комунистическото "равенство" е грубо казано между доброто и злото, като дори опитът е да се постави злото като добро. Там бедните са ОК с наличието на свръхбогати, стига да могат да си правят гей прайдове и да им е осигурен жизнения минимум, да си живеят с някакъв гарантиран базов доход в белите гета. За тях враг е държавата, т.е. законността, те са анархисти. В крайна сметка техните движения само обслужват крупните олигарси, които дори ги подкокоросват да си срутят законите и държавите. Това е тотална деконструкция на цивилизацията ни и Човека.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • simo

  24 Фев 2021 14:50ч.

  Карай, Наблюдател. важно е да се наритат комОниЗтите. И Путин. Не че и той е комОниЗт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • tester1

  24 Фев 2021 15:06ч.

  "Филма" за Навални е от много серии и с обрати в двете посоки, създаден да обслужва интересите на елитите от двете страни на границата между Изток и Запад. Също така запълва времето и скуката на западното население и обезкуражава източното.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  24 Фев 2021 15:06ч.

  Дори може да отидем още по-далеч. Целия свят е сцена и всички ние сме актьори. Нищо от това което ви говорят и от Запад и от Изток не е истина. Байдън, Джонсън, Путин и Си лъжат та се късат. Всички тия уж конфликти са за пред плебса.А зад кулисите всички кукловоди се ръководят само и единствено от "светата троица" - ВЛАСТ,ПАРИ и СЕКС. Точно в тази последователност.... Затова първата работа на Байдън кат дойде на власт беше да забрани новите сондажи за петрол и хоп на борсите той вече е 65 $ за барел.... Но на думи се бори срещу енергийната зависимост от Русия... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Каквото сам си направи човек - цяло село не може да му направи...

  24 Фев 2021 15:14ч.

  Полу-украинецът Навални е учил право в Российския университет за дружба между народите специализирал е (fellowship без сертификат или диплома) в лятното училище на ОО (Сорос) към Йейлския университет (програма за приятелство с "надеждни" Хуан Гуайдовци от цял свят... С този "експериенс" се изправя да "събори" от власт Владимир Путин, дипломиран юрист от Ленинградския държавен университет, който най-малкото е учил в сериозно учебно заведение, и цял живот e работил КАТО ЮРИСТ - борил се е с престъпността като оперативен работник - и в Ленинград, и в Москва... Няма да сравняваме всенародната подкрепа за единия, ВВП, и сексапилния тарикатско-хашлашки вид на другия и подкрепата му от доста "умни и красиви" интелектуалци... За какво сравнение може да става въпрос изобщо? Даже по документи натежава изборът на Путин. Единственото предимство на Алексей - е младостта, но и това е до време :) ... Видяхме как се оттече в Историята "Президентът в сянка" на Венецуела, Хуан Гуайдо, даже е трудно човек да запомни/повтори името му сега... И този ще си замине, само първо ще трябва да се изложи максимално, и така да помогне на руските кариерни дипломати от МВнР да демонстрират класата си, за пореден път. Но като човек си е повярвал - не мож' му помогна...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нещо като да завършиш право в НБУ (Дж. Сорос, ОО)

  24 Фев 2021 16:03ч.

  и ЮФ на Софийският университет! Най-малкото - оценяващите органи на дипломите в световните емиграционни служби са наясно, че в България има само един Юридически Факултет: СУ "Климент Охридски"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха ха

  24 Фев 2021 16:04ч.

  Значи, Проф. Дарина Григорова все пак се оказа дяволски права! https://glasove.com/categories/na-fokus/news/prof-darina-grigorova-navalni-e-politicheski-pitr-pan-koyto-ne-mozhe-da-porasne ... ще си прочетете ли коментарите? :DDD

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  24 Фев 2021 16:49ч.

  И друг път съм писал. Навални вадеше кирливите ризи на властта. Което съвсем не означава, че ако случайно би дошъл на власт, ще е по-добър от предишните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нахални е прав

  24 Фев 2021 20:22ч.

  както ОрлинГоранов наритаха евреите, така сега наритват и Нахални. евреите са напаст божия, дано времето ги отмие както други вируси!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • един българин

  24 Фев 2021 20:32ч.

  Уважение за Heleborus, презрение за Амнести интернешънъл, продуктово позициониране за Холокоста.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • www

  24 Фев 2021 21:44ч.

  туй слузесто соросоидче и майка си продаде, ето че сега и шорош го заплюва като не е полезен и вреди на "каузата" срещу Русия.... ама сам си го избра, нали така беше в приказката!!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Свободе за Навални

  24 Фев 2021 22:59ч.

  Аз подкрепям Навални дори и за изказванията му против мигрантите Той е ляв Бори се против руските олигарси Опитаха се руските служби да го отровят Руския народ е с негоМисля че той ще победи въпреки че съм русофил Путин много сгреши с този човек

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Б.Б пееас,пееас

  25 Фев 2021 6:38ч.

  Навални е фашист...каквито са и шефовете му в Еврогейския Съюз!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  25 Фев 2021 17:02ч.

  Free people own guns, slaves don't! Това видео му изписва вежди вместо да му извади очите! Целта на глобалистите е човек да се отрече от миналото си от спомените и от логиката! Оруелова работа...дяволска!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българин

  25 Фев 2021 18:17ч.

  От кое ли племе е този Грейзон Аарон Мате?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Грейсън не Грейзон

  25 Фев 2021 21:50ч.

  Грейзон не беше ли онази буболечка от Мъже в черно която искаше да ОТКРАДНЕ вселената и обичаше ХЛЕБАРКИТЕ , а убиваше хора или не е този филм и формално погледнато е реално

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Юлия Латинина:

  26 Фев 2021 5:39ч.

  https://youtu.be/cXW_KlaSOzw

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Xa - xa - xa

  26 Фев 2021 20:07ч.

  Га навалния стане бащица, искам да познавам плюещите го тук анонимници...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баба Калинка

  27 Фев 2021 7:12ч.

  Поглед инфо зел страната на ония пусти соросоиди от Амнестито. Жива да не бях!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Емил

  27 Фев 2021 14:59ч.

  Навални сигурно не е цвете. Но основната му грешка е че е противник на Путин, президент от 1999 г. до поне 2036 г. Ето какво става с протовниците на Путин: -Сергей Юшенков: застрелян през 2003 г., -Юрий Щекощихин: отровен през 2003 г., -Анна Политковская: застреляна през 2006 г., -Анастасия Бабурова: застреляна през 2006 г., -Александър Литвиненко: отровен през 2006 г., -Михаил Бекетов: пребит през 2008 г., -Станислас Маркелов: застрелян през 2009 г., -Наталия Естемирова: застреляна през 2009 г., -Сергей Магнитски: елиминиран през 2009 г., -Олег Качин: пребит през 2010 г. (има видео с безмилостността на неговите нападатели), -Владимир Кара-Мурса: отровен през 2015 и 2017 г., -Борис Немцов: застрелян през 2016 г., -Сергей Мохов: намушкан и отровен през 2016 г., -Сергей Скрипал: отровен през 2018 г., -Пиотр Верзилов: отровен през 2018 г. -Алексей Навални: отровен през 2020 г, осъден през 2021 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стига с тоя льольо!

  27 Фев 2021 18:40ч.

  Не ви ли писна? На мен да! И още как!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  27 Фев 2021 20:51ч.

  Навални както и тези дето го защитават от онези дето го съдят , са евреи до един ........................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Амнестито се е аргументирало от Раша тудей,

  28 Фев 2021 9:31ч.

  където млада рускиня, дъщеря на руски милиардер, завършила в Оксфорд и Колумбийския и живееща в Ню Йорк, е заклеймила национализма на Навални, който през 2007 година се изказал лошо за чеченския терорист Шамил Басаев. Между другото младата дама вече десета година пише своя гениален роман за хомосексуалната любов. Има си и псевдоним - Катя Казбек. Иначе Дубовицкая.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гери

  28 Фев 2021 12:19ч.

  Жал ми е за Навални. Прилъстен и изоставен. Горкия! И тези западняри не се ли научиха, първо да съгласуват кандидатурите за опозиционери в Русия със Световната еврейска общност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изправителна колония №2 - сегашният дом на Навални

  01 Март 2021 22:31ч.

  "Разтоварват те от автомобила, взимат ти вещите, слагат те приседнал с лице към стената. А след това бият - веднага. По многочислени разкази, когато попаднеш там, първо те пребиват. Това е профилактика, за да си знае мястото всеки. Навални не са го били и това е толкова поразително, че медиите даже го съобщиха като новина - казват авторите на филма. - Следва проверка и затворникът отива в наказателния изолатор. Там отново те събличат гол и пак сядаш. Дават ти униформа, бельо и връхна дреха и това са ти вещите за следващите години. Остригват те гола глава и те снимат. Следва разговор с психолог, който ти дава цветни картички и те кара да ги нареждаш както ти харесва, за да си прави изводи. И така няколко пъти. Синият цвят символизира спокойствие, червен или оранжев - сила на волята, жълт - стремеж към общуване. Но главното правило на колонията в Покров е никакво общуване и пълна изолация". Следват разговори с лекар и администрацията на затвора. По пътя от наказателния изолатор се спира и на затворника се връчва метла. "Длъжен си да започнеш да метеш, а след това ПРЕД КАМЕРА (снима те администрацията) да кажеш: "Не подкрепям арестантския начин на живот". Това е нещо като специална унизяваща клетва - разказва филмът. - А след това отиваш в карантинното отделение. Там има две седмици издевателства и максимален натиск. Там е забранено да се разговаря - живееш в килия с няколко десетки човека и не можеш да говориш с тях. Денят в карантинното е низ от безсмислени задачи - винаги правиш нещо, изпълняваш разпореждания. Ставаш, следваш заповедта да отидеш на физзарядка, слушаш химна, изпълняваш упражнения, после идва заповед за оправяне на леглата. После - да се разтурят и да се оправят наново. Това става десетки пъти на ден. Следват заповеди за строяване и даване на отчет - това също се прави десетки пъти. Стоиш в строя и докладваш: име-презиме-фамилия, година на раждане, присъда, начало на срока за излежаване, край на срока. После пак може да се оправят легла, или да се прави физзарядка, или да се докладва. Тези ритуали са многобройни, за да сломят психиката".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • външните министри на Европейския съюз се съгласиха да шамарят Русия

  02 Март 2021 7:52ч.

  Що за комична лексика ? Как точно ЕС - военно джудже , ще "шамари" ядрената суперсила Русия ? И след като се видя че за 7 години икономическите санкции не само не действат , ами обратно , развиха "импортозамащение"-то на Русия , дадоха импулс на много сектори в икномоката й... за какво се говори тогава ? Личният пример , европейската икономическа мощ ? Ами тя в момента се срутва, икономиката на Европа загива сега и в реално време !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи