Американският посланик: В България ще има централа на „Уестингхаус“, за да се гарантира по-голяма независимост

Американският посланик: В България ще има централа на „Уестингхаус“, за да се гарантира по-голяма независимост

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Ще има централа на „Уестингхаус“, която ще бъде построена тук през идните години. Това са все добри, важни и много разумни стъпки, предприети от България, за да се гарантира по-голяма независимост. И накрая, ще спомена нефта като ключов въпрос. До неотдавна зависехте от базирана в Русия компания за рафинирани нефтени продукти. Доколкото разбирам има насърчаване от страна на правителството и други да се намери неруски купувач за обекта тук, в България. Считаме, че това би било добра идея. Бихме се радвали този обект да бъде в български или европейски, а не руски ръце в идните години.

Това каза в предаването „120 минути“ по БТВ посланикът на САЩ в България Кенет Мертен. Той не назова дали санкционния списък за българи ще се разшири.

Според него е важно, че „през последната близо година българският парламент прие закони, насочени към съдебната реформа, предприемайки стъпки в борбата с корупцията“.

Цялото интервю на Светослав Иванов с Н. Пр. Кенет Мертен:

- Две години след началото на войната в Украйна трябва ли в Европа да се готвим за алианс без САЩ в НАТО, след като господин Тръмп покани Русия да „атакува всеки член, който не си плаща сметките“ за отбрана?

- Преди всичко, благодаря Ви за поканата. Второ, относно въпроса – важно е да се има предвид, че НАТО съществува от доста време. Тази година се отбелязват 75 години на Алианса. По-късно тази година ще има среща на върха в САЩ по този повод. Това е доста време, в което всички страни работят заедно.

Тази година отбелязваме и 20-годишнината от участието на България. Вие сте важна част от НАТО. В Алианса са заложени договорни задължения, обвързващи за всички държави членки. Всички те са избрали да членуват в НАТО. Това е, което е важно да се помни, според мен.

Няма да коментирам какво кандидати за политически постове могат да кажат като мнение. Хората казват много неща, когато са в предизборна кампания. Когато осъзнаят ограниченията от това да са на власт, ако това се случи, реалността е различна.

- Аз разбирам, че САЩ вече са в режим на президентска кампания и тезата „няма пари, не получаваш американска защита“ може би е част от това говорене. Но смятате ли, че резултатът от изборите създава потенциален риск за ангажимента по член 5, който е същината на НАТО?

- Това е договор, който САЩ и всяка страна членка на НАТО са се ангажирали да изпълняват. Той е приет от всички парламенти и законодателни органи, заложен е в закона. Това са неща, които съществуват открай време. Мисля, че настоящата администрация вярва и президентът Джо Байдън неколкократно е заявявал, че САЩ ще работят с партньорите си в НАТО, за да се отбранява всеки сантиметър територия на НАТО, ако възникне заплаха. Мисля, че това е най-добрият отговор, който може да се даде.

- Ако времето, през което преминаваме днес, по думите на държавния секретар Блинкен, е „повече от изпитание за световния ред след Студената война“, опасявате ли се, че вътрешната политическа нестабилност и политически зависимости могат да застрашат способността на България да бъде стабилен и надежден партньор и съюзник?

- От това, което съм видял през тази почти година, откакто съм тук, българите, българската политическа класа или поне по-голямата част от нея, разбира, че е направила избора да бъде част от НАТО и този избор е в полза на българите. Българите се възползват от чадъра за сигурност, който се осигурява от 30-е съюзници. Смятам, че България и всички членки на НАТО са в по-голяма безопасност с чадъра за сигурност на НАТО. Доколкото разбирам, независимо от случващото се в която и да е страна в даден момент, хората съзнават, че НАТО е от реална полза за сигурността на държавата.

- Преди няколко години годишният доклад на Държавния департамент описа България като страна с „ендемична корупция“. Корупцията създава и зависимости, защото корумпираният е зависим, не смятате ли?

- Смятам, че е важно да се има предвид, че корупцията съществува във всяка страна, включително в моята, в другите европейски страни, в азиатските страни. Съществува навсякъде.

Важното е да има закони и механизми за засичане на корупция, да се намерят виновните и да се гарантират наказания. Много се радваме да видим през последната близо година, че българският парламент прие закони, насочени към съдебната реформа, предприемайки стъпки в борбата с корупцията.

Много сме горди със съвместната работа, която сме свършили с различни организации от гражданското общество през годините, за да се повиши осведомеността за този проблем. Мисля, че България, както и други страни, работи активно по темата. Всички се борим с това как да се справим с тези предизвикателства и България работи в тази посока.

- Споделяте ли ентусиазма на мнозинството в парламента след приемането на нови закони и конституционни изменения? Или забелязвате скептицизма сред значителна част от българското общество, ставащо свидетел на поредните брокери на влияние и все същата липса на правосъдие?

- Знаете, че всички демократични страни сме изправени пред предизвикателства при гарантиране спазването на правилата и законите от всички. Според мен България е държава също като САЩ, като останалите държави в ЕС, която постоянно търси начини да се справи най-добре с това.

Разбирам хората. Във всяко общество винаги се говори как някои хора не ги засягат толкова правилата, колкото пише на хартия. Нормално е. Затова ние като общества имаме избори. Затова избираме депутати – за да променят законите, както е необходимо, за да се гарантират, че тези правила важат за всички.

- Кое е по-важно за САЩ в момента – да имат съюзник, който постига напредък в правосъдието, демокрацията и общото усещане за справедливост или да има управляващ политически елит с табела „евроатлантици“?

- Според мен и двете се съвместяват. Важно е българите да имат доверие в политическата си система, в съдебната система, в политическите лидери. Важно е за съюзниците на България да разберат, че в ролята си на член на ЕС България участва пълноправно във всички европейски институции и осъзнава, че законите, които се предлагат и гласуват от европейските институции, се транспонират и прилагат тук. Така че според мен имате и двете, като и двете са важни.

- Нека Ви попитам така – евроатлантизмът също означава разделение и независимост на трите власти, свободни граждани и ниски нива на корупция. Кое от тези неща виждате изпълнено в България?

- Смятам, че всички те се изпълняват. Както казах, важно е за всички ни като граждани да сме наясно, да сме осведомени какво се случва в обществата ни. Уверен съм, четейки българската преса и гледайки телевизионните програми, виждайки какво има в социалните мрежи, че българите в общи линии са доста добре информирани. Според мен те следят случващото се в страната, а и извън нея. Това са важни елементи, за да може всички части на обществото и на правителството да функционират нормално.

- Основата и философията на Глобалния закон „Магнитски“ не е ли именно нулева толерантност спрямо тези, които използват власт, за да унищожават държавата? Санкциите изпълняват ли функцията си тук според Вас и имате ли механизъм за разпознаване на вълци в овча кожа?

- Знаете, че глобалният закон „Магнитски“ беше приет от Конгреса на САЩ преди няколко години, за да се даде на правителството на САЩ способ за подкрепа на елементи, на хора в страни, които искат да видят предприети по-нататъшни стъпки против корупцията. Това се прилага за цял свят, не важи само за България или тази част на света.

Глобалният закон „Магнитски“ е начин да се разкрие корупцията, но истинската цел е да се промени поведението на хората – да се спре проблемното поведение и да се отвори нова страница, да се правят нещата по различен начин. Все още следим внимателно случващото се във всяка страна, включително България. Струва ми се, че е още малко рано да оценяваме колко успешно е било.

- Още е рано казвате. В този смисъл, планирате ли да добавите нови имена към списъка в близко бъдеще?

- Ние не говорим за това какви възможности може да има в бъдеще. Това остава способ, който е на разположение. Дали ще го използваме зависи от обстоятелствата и каква информация ни е предоставена.

- Междувременно в публичните дебати някои политици у нас твърдят, че опонентите им са зависими от американската политика, твърдят, че биват „напътствани от посолството“. Като глава на посолството ще използвам възможността да Ви попитам - намесвате ли се и имате ли роля на съветник в местната политика в момента?

- Не. Ние не се намесваме във вътрешната политика нито на България, нито другаде. Не в това се състои моята работа като посланик тук. Работата ми е да отстоявам пред властите и населението в страната и да ги насърчавам да подкрепят политики, които САЩ подкрепя, било то в ООН, било то в други регионални форуми, в НАТО или по други теми, като например околна среда, военни въпроси, каквото се сетите.

Не ни е работа да се намесваме във вътрешната политика. Ние работим с тези, които са на власт, които и да са те. Това е работата ми. Ще работя с всеки, който бъде избран на власт тук. Разговаряли сме с почти всички тук и смятам, че е нормално. Това е начинът, по който повечето дипломати се стараят да работят.

- Приемам отговора Ви, но от друга страна политиците от коалицията на власт търсят ли съвет от Вас? Например във времена на криза като сегашните, когато те преминават през бурни събития, те търсят ли съвет?

- Ако някой ми зададе такъв въпрос, бих им казал, че това е тяхно задължение, това е тяхната работа. Необходимо е да седнат със своите приятели или със своите опоненти и да намерят решение на проблемите. Същият отговор бих дал на всеки, ако се обърне към мен с такава молба.

- Две години след началото на войната в Украйна, според Вас действат ли санкциите срещу Русия? Руската икономика наистина ли е толкова засегната, колкото беше първоначалната идея зад всички тези санкции?

- Мисля, че санкциите са ефективни. Ние, както и съюзниците ни тук в Европа, постоянно обсъждаме какво бихме могли да направим, за да бъдат санкциите ни още по-ефективни. Не мисля, че е тайна, че Русия е активна в това да намира начини за заобикаляне на санкциите, които са наложили САЩ, Обединеното кралство и ЕС. В някои случаи успяват, но ние продължаваме внимателно да анализираме въпроса и да търсим начини за запълване на пропуските или намиране на нови начини да бъдат по-ясни позициите ни и да направим санкциите по-болезнени, ако щете.

- Току-що говорихме за закона, кръстен на политическия затворник Магнитски, загинал в руски затвор. Тази седмица друг силен глас против корупцията в Русия – г-н Навални, почина. Западът вложи ли достатъчно усилия да облекчи съдбата му в затвора според Вас?

- Разбирам какво ме питате... Ако трябва да съм честен, държави като САЩ и други в ЕС например имат ограничено влияние в Русия напоследък. Посолството ни е много по-малко от преди.

Способността ни да разговаряме с части от руското общество, които не подкрепят правителството, е драстично ограничена.

Мисля, че е важно да се има предвид, че смъртта на г-н Навални, за която скърбим и предаваме съболезнованията си на неговата вдовица, се дължи на президента Владимир Путин, на политиката и режима, който е установил в страната. Такива хора, за които може да се спори дали присъдата им е била легитимна… никой не бива да умира в затвор, докато излежава присъда. И мисля, че Русия, за съжаление, е станала държава, която толерира подобен вид неща.

- Говорейки за руското влияние, всяко официално лице от САЩ, гостувало в студиото ми, е подчертавало енергийната зависимост като скрит път за руско влияние в България. Смятате ли, че българските политици дават всичко от себе си, за да намалят или прекратят тази зависимост?

- Смятам, че България свърши много добра работа в намаляването на зависимостта си от Русия, от една-единствена страна. Русия прекрати доставките на газ за България на 27 април 2022 г. Така мисля. Това не беше провокирано от нищо. Русия просто реши да го причини на България.

Гордеем се, че успяхме да работим съвместно с вашите длъжностни лица тук и да се опитаме да помогнем на България да намери алтернативни източници на газ. България също така разглежда начини, по които да диверсифицира от ядрена енергия, съсредоточена само върху руски доставки, източници и оборудване, към други възможности. Това са все добри новини. Много се радваме, че подписахме двустранно споразумение миналата седмица с България за сътрудничество в сферата на гражданската ядрена енергетика.

Ще има централа на „Уестингхаус“, която ще бъде построена тук през идните години. Това са все добри, важни и много разумни стъпки, предприети от България, за да се гарантира по-голяма независимост. И накрая, ще спомена нефта като ключов въпрос. До неотдавна зависехте от базирана в Русия компания за рафинирани нефтени продукти. Доколкото разбирам има насърчаване от страна на правителството и други да се намери неруски купувач за обекта тук, в България. Считаме, че това би било добра идея. Бихме се радвали този обект да бъде в български или европейски, а не руски ръце в идните години.

- В този контекст, проявили ли са интерес американски компании към закупуване на нефтената рафинерия „Лукойл“, след като „Уестингхаус“ ще доставя горивото за АЕЦ „Козлодуй“?

- По отношение рафинерията, има няколко американски фирми, които са били в София, в България. Ако трябва да съм честен не съм в позиция да кажа или оценя колко сериозни или добри биха били и колко активно се стремят да купят рафинерията на „Лукойл“. По темата за ядрената енергия се радваме, че ще бъде построена централа на „Уестингхаус“ тук.

За нас е от значение това който и да е строителят на новата централа, да е от страна, която споделя ценностите, които се споделят и от България, от САЩ и от ЕС. Уверен съм, че това ще бъде така.

- Всяка нова страна крие много изненади за чуждестранен дипломат. Какво Ви изненада най-много тук?

- Бих казал, че най-много ме изненада фактът, че няма повече американски туристи тук. Попътувахме из България и посрещнахме доста гости през последните около девет месеца, откакто сме тук.

Всички, където и да ги заведем – в София, в Пловдив, по Черноморието, във Велико Търново, хората виждат тези места и остават впечатлени. Те са си впечатляващи! Бих казал, че и сред дипломатите преди мен, всички, с които разговарях, служили тук преди, казваха колко много им е харесало тук. За повечето от тях, това е било любимото им назначение в дипломатическата служба.

Така че бих се радвал да видя повече американски туристи тук. Ние даваме своя малък принос в семейството ми, като планираме да доведем възможно най-много приятели и роднини през идните месеци. Ще им покажем колкото се може повече от България и се надяваме да споделят за страната с повече хора.

 

Източник: бТВ

 

 

 

 

 

Коментари

  • Демокрацията изисква конкуренция и конкурс за да построи нещо мистър Кенет

    25 Фев 2024 20:12ч.

    Къде се научихте да правите бизнес с ... посочване на изпълнителя на държавните поръчки, БЕЗ КОНКУРЕНЦИЯ, къде го научихте това ... правило? Поставявате ултиматуми на чужди правителства и изнудвате лидери - това не е демокрация, това е див примитивен колониален метод. САЩ НЕ СА СЪЮЗНИК НА БЪЛГАРИЯ, вие САЩ нямате съюзници, а унижени подчинени васали. Позор за великите САЩ, прав е мистър Тръмп вие разрушавате не само света, а и американския народ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    25 Фев 2024 20:46ч.

    Такова разбиране за демокрацията е руска дезинформационна пропаганда. Съвременната евроатлантическа демокрация е такава система, при която се провеждат избори при многопартийност, след което спечелилата/ите и загубилите политическа/и партии изпълняват каквото сащ кажат. Това е висша форма на демокрацията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    25 Фев 2024 21:20ч.

    Браво ! Друго и не сме очаквали от нашите приятели, които прелитайки към Плоещ ни радваха с красивите си формации, а сега и с богатия си атлантически опит !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Конкурс за празни клишета

    25 Фев 2024 21:25ч.

    Видно е, според желязната логика на господина, че когато се построи хамериканска атомна централа, това е стъпка към гарантиране на независимост. За каква независимост става въпрос можете да отидете и да попитате Михаля. Ако не дай Боже построим френска, албанска или к'ва и да е друга централа, това най-вероятно значи гарантиране на НЕзависимост. Ако сме си имали платени реактори, това си е чиста зависимост. Апропо да беше споменал зависимостта ни и от изхвърлянето на ядрените отпадъци, от които УестингХАОс тотално ще ни освободи да си ги завираме, където сварим и където можем. А относно нефта, леле леле каква оригиналщина, досега сме зависели, а като ги наритаме, повече няма да зависим, просто ще си вкарваме нефта от Марс, Венера и Северна Италия, които вкупом бяха отвъд мечтите ни, тъй като зависехме изцяло от сегашните, които както всички знаем, под заплаха от по-високи цени ни възспираха да си купуваме нефтчето от гореизброените локации. Мадафака логика дей'ба нагла, безочлива и възприемаша ни за маймуни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    25 Фев 2024 23:53ч.

    Само мога да повторя мисълта и думите на бившия американски държавен секретар Хенри Кисинджър, че да си враг на САЩ е изключително опасно, но да си техен приятел е смъртоносно! И това многократно е диказано от Историята! Да когато САЩ ни бяха враг получавахме непрекъснато порции бомби по София и другите български градове, но в последствие руснаците ни помогнаха и Бълагрия оцеля, но сега когато сте ни "приятели" нямаме никакъв шанс! Бълагрия бавно, но сигурно загива и сега Русия няма да ни помогне, защото ни счита за враг благодарение на вашия натиск!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “ България ще има централа на „Уестингхаус“

    26 Фев 2024 1:09ч.

    В България не може да има централа на “Уестингхаус”, централата може да бъде само българска.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Този ще си сдъвче и глътне очите

    26 Фев 2024 5:22ч.

    Ще се погрижа покрай утиилизирането на картотеката Лучников

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аква

    26 Фев 2024 10:19ч.

    ТИ СИ ДО НОЕМВРИ, СКЪПИ $$$$

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аква

    26 Фев 2024 10:19ч.

    ТИ СИ ДО НОЕМВРИ, СКЪПИ $$$$

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Някой си

    26 Фев 2024 18:45ч.

    Демокрация означава власт на народа - демос - народ, кратос - власт. Обаче за губернатор Мъдън демокрация означава колонизация. Когато една държава е колонизирана, тя е поробена, няма право на никакъв суверенитет, никакви самостоятелни решения. Поробените имат единствено право и задължение да работят като роби, да осигуряват пушечно месо и да бъдат ограбвани от метрополията. Колонията съществува дотогава, докато поробеното население не се осъзнае, не скочи с оръжие в ръка и не прогони палачите си - външни и вътрешни. Колониите нямат никакво право на избор, а фантазиите за конкуренция, свободен избор, права и пр. глупости, с които ви омайват, са абсолютно забранени. Реално, демокрацията означава диктатура, а свободата - робство. Произходът и условието за възникването на фашизъм е либерализма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно така, бай Иване.

    26 Фев 2024 19:09ч.

    Явно, сте от умните поколения.Не отписвайте съюза с братска Русия. Може би си спомняте едни от последните думи на Ванга в поредицата интервюта с Димитри Иванов и Тома Томов. Та, тогава тя буквално призова да запазим братските отношения с Русия и предрече, че Русия отново ще спаси България. Ванга никога не греши.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    25 Фев 2024 20:13ч.

    Независимост или зависимост? Кой както го мисли. Бацетата, Шишитата, Кикитата да им е честито. България да го мисли. Мамицата ви ибрикчии и евроибрикчкийки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аха, тя и Русия щяхте да я разделите на 15 части

    25 Фев 2024 23:20ч.

    Все пожелателни намерения. Така правят, винаги заявяват намеренията си, вярвайки, че така обезсилват опонента. В случая няма да стане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БЪЛГАРКА

    25 Фев 2024 23:56ч.

    Пази боже България от американците и наглото им нашествие в Родината ни ! Поиграха си с Украйна , погубиха стотици хиляди славяни и сега я захвърлят като употребена и ненужна вещ . Сега алчните им погледи са насочени към следващата плячка , към нас ! Какво търсите престъпници на хиляди километри от страната си ? Къде сте направили нещо градивно освен войни и почернени майки ! Вън от БЪЛГАРИЯ !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    25 Фев 2024 20:14ч.

    Господ разполага с това което се случва в света на хората, останалото е илюзия и колективна заблуда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Учил е в ейзуитско училище

    25 Фев 2024 23:27ч.

    Какво да се очаква от такъв, жалък кариерист.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Възхитителен!

    25 Фев 2024 20:14ч.

    Нито една истинска дума, само клишета. Клише до клишето, и до клишето - клише! Отворихме шлюзовете и ни наводняват ефективно, нашите приятели. Тя и н. пр. Херата беше в пълен възторг, дори пропя на български... докато не установи, че не сме такива примати, за каквито ни мислеше... Но М-р. Кенет е наясно, че трябва да се бърза и ако успее да вдигне централата на Уестингхаус преди да завършат дебатите в НС за новия блок в Козлодуй - най-добре. Браво Кирца, браво Кокорче! И на Ники също, браво!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аааа,

    25 Фев 2024 22:08ч.

    има и вмъкнали се между клишетата частични откровения - "Вие намесвате ли се във вътрешните работи на държавата?" - "Неее, няма такова нещо, само 'насърчаваме' управляващите, които и да са те, да правят това, което искаме!" К-У-Л-Т-О-В-О!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • шок и ужас н енергетиката

    25 Фев 2024 20:18ч.

    Американушката ни обяснява, че САЩ са започнали операцията "Шок и ужас в енергетиката" в България. Ще плащаме, за да страдаме. А може би вече и плащаме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сатанисти

    26 Фев 2024 0:33ч.

    А бе Мертен , върви си оправи американската кочина , а нас не ни мисли ! Ако САЩ съществува от 248 години , то България датира като държава от 1343 години ! Само това , че ни дишаш въздуха тук за теб е привилегия. Не ни осквернявайте древна земя , ние не сме индианците които избихте и взехте земите им. Тяхното проклятие още ви преследва , защото сте най - тъмната , кървава и мразена страна на света.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма да има такава централа, понеже не умеете да ги правите

    25 Фев 2024 20:21ч.

    Само паразитирането ви се получава

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    25 Фев 2024 20:25ч.

    от кого ще има независимост да не е русия а сащ каква е разликата аз искам руски газ наи близо до нас и наи евтин

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аха

    25 Фев 2024 20:33ч.

    САЩ: Даваме ви газ, за да можем да го спрем, когато не слушкате. Сега и с тока ще ви уредим, но пак ние ще държим шалтера! Ние да не сме Русия, че да си държим на думата. "Дума дупка не прави" е нашият принцип, а дупките сте вие аборигени смотани и малоумни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    25 Фев 2024 22:38ч.

    Да допълня: "Даваме ви Ф-ки, за да можем да ги спрем, когато не слушкате"! https://www.quora.com/If-a-country-having-F-16-fighter-planes-goes-in-to-a-war-with-the-USA-can-the-USA-disable-the-F-16-planes-of-the-country

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    25 Фев 2024 20:37ч.

    Нашенските либерасти реагират по раболепно пред този никаквец, от техните предци пред СССР, направо е жалко да се наблюдава туземните ни евроатлантици как треперят и изпълняват, не рая ами хлебарки... Кенет ти си един лъжец, да ти пикая на тъпият закон магнитски и на тъпите слуги които си назначил, за нищо не стават! Всичко което казва този мръсник е точно на обратно от истината!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    25 Фев 2024 20:37ч.

    Човек предполага, Бог разполага. Всичко си има начало и край.Това мога да отговоря на наглеца от снимката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шок и ужас

    25 Фев 2024 20:43ч.

    Сключили сме договор с Дявола. Плащаме им, а ни убиват всеки ден. Има нещо нередно, не ви ли звънят звънци докато мислите и разсъждавате? Или това не ви се отдава, понеже думата демокрация, има блокиращ ефект в невронните клетки. Лъжа и крадат, и трябва да им се подчиняваме безропотно на манипулациите. Няма да стане!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • След английските педофили...

    25 Фев 2024 20:44ч.

    тоя ще ни радва и с американски педерасти. Куууул?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    25 Фев 2024 20:47ч.

    Да бе и понеже си много сигурен, се чудиш как да задържиш разлопалото се скапано правителство на България в момента ??? до края на годината и си АУТ! ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    25 Фев 2024 20:51ч.

    Демек "САЩ трябва да става по-богата, затова като махнахме руснаците, сега ние американците ще ви цоцаме". Само че разлика от богатата на ресурси Рашка, САЩ вече почти нямат. Затова къде икономически, къде с военна сила се завладяват нови държави -уж да ги направят демократични и "свободни" :))))))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    25 Фев 2024 20:55ч.

    САЩ не може да стане по-богата... те няма как да ти предложат заместител, ти ще се върнеш отново в пещерата на студено и на тъмно ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кени,

    25 Фев 2024 20:53ч.

    чакай поздрави от Тръмп ?, а дотогава бъди по-сдържан.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    25 Фев 2024 20:56ч.

    Германия не мъцна за Северен поток и вече е тотал щета, на България малко и трябва!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • логото

    25 Фев 2024 21:11ч.

    Ректори не можете да построите, нямате вече инженерно-техническия потенциал за такова дело. Ще ви глътнат акули, които са по-компетентни и по-организирани от вас в това отношение. И още: бизнесът ви не може да бъде конкурентен при тая себестойност, която предлагате. Остава ви мутренското изнудване на слабия и невъоръжения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истината

    25 Фев 2024 21:11ч.

    този кога ще хваща колисниците…Тръмп и Путин ще оправят и тези и нашите отпадъци

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Темида

    25 Фев 2024 21:19ч.

    За България уважаемият господин е прав , че работи със назначеното правителство в момента, въпреки , че може да е съставено от ненормални. Но ако приемем , че правителството е съставено от ненормални , тогава всички актове между двете държави са нищожни и нямат правна стойност. Тогава имаме казус който нулира всички решения на правителството. Това важи за всички държави, не само за България. Не може някой посланик да контактува със правителство , съставено от доказани идиоти и тези контакти да имат стойност . Това е нонсенс във всички смисли. Дали не е редно всеки посланик на велика държава да си назначава правителство на съответната държава от нормални хора след психологически тестове за годност и нормалност ? Така е справедливо , иначе всяка откачалка докопала се до властта прави простотии и безумства и после чистачите трябва да чистят доста време.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ехо, Темида,

    26 Фев 2024 19:38ч.

    Посланик е човек, който представлява своята страна в чужбина. Посланиците не назначават правителства и не се намесват във вътрешните работи на държавите. Ако те правят това, то те са губернатори, т.е. администратори, които управляват колония.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дивергент

    25 Фев 2024 21:25ч.

    Айде, айде.. тоя нещо ни сапунисва май..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе, то може и да иман Уестингхаус централа, ама тогава България ще я има ли все още???

    25 Фев 2024 21:34ч.

    Като знаем колко бързо строят реактора в самите САЩ, и как нямат нито майстори, нито технологии за производство... Може и да получим АР1000 някъде към 2050та година, ама до догава дали няма вече да сме вилает на Турция, и да трябва да прилагаме турските стандарти? Впрочем, за сведение на неспециалистите - в САЩ има над 100 ядрени реактора, половината от които са на границата на 60 годишна експлоатация и спешно се нужодаят от ПОДМЯНА с нови! А самите САЩ имат ли капацитет да си подменят СОБСТВЕНИТЕ реактори, или се натискат да ни строят на нас първо??? Предпоследният реактор, преди многострадалния тестови АР1000, е вече към 40-годишен...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • BACHE KIKI

    25 Фев 2024 21:44ч.

    Разкарай се мършо от България и вземи индианеца "журналист" с тебе!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ало,посланика!

    25 Фев 2024 21:47ч.

    Какво правим с почетния член на клуб "МАГНИТСКИ", който посрещнаха на крака? Става въпрос за Пеевски! Вие го направихте член на този клуб, а сега мълчите като пръднали.ЗАЩО?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма такова нещо като “независимост”

    25 Фев 2024 21:49ч.

    Да не зависим от Русия, а да зависим от вас. Каква е разликата? Цената е по-висока!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боги

    25 Фев 2024 21:51ч.

    Искам да обърна внимание на две неща. Лъжецът Мертен казва: "Русия прекрати доставките на газ за България на 27 април 2022 г. Така мисля. Това не беше провокирано от нищо. Русия просто реши да го причини на България. " Кой спря да плаща, за да спре Русия газа? Не беше ли българското правителство? Жалкото приведено журналистче Иванов не смее да прекъсне интервюирания, когато говори абсолютни лъжи. Така от екрана се лее дезинформация, но тя е правилната, "нашата " дезинформация, която трябва да се превърне в информация да туземното население в колонията. Мертен казва също: "...никой не бива да умира в затвор, докато излежава присъда." Я да вземе да обясни къде ще умрат американските затворници с по 140 годишни присъди. Въобще нагласеното интервю идва в твърде неподходящ момент, когато самият началник на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната Буданов твърди, че Навални е починал от кръвен съсирек. Какви песни ще пеят сега Хилъри и Викито с курабийките?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    25 Фев 2024 21:52ч.

    Не 1....50 направете! Но не е луд ядящият баницата, тутаника, чорбата а тоя дето му я дава.Колонията, тя "членка" на ЕС ли е или 50-десет и не знам кой си щат?Но вие там в колонията ще си я плащате и ще си берете гайлето.В "държава" на лобизъм и интереси никога няма правилни решения.Тия, дето това го решиха дали си купуват за вкъщи по тоя "метод" неща или си правят проучване?Вие кажете!Нищо не става от тая гадна колония.Затова-емиграция!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никой

    25 Фев 2024 23:18ч.

    Навремето с помощта на руснаците АЕЦ Козлодуй беше построен за 4-5годино. Но, интересно защо,Россатом не си построиха централа за по- голяма сигурност. Този господин говори и се държи като господар,да не забравяме какво се случи в Хаити по негово време и след това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пор Ошенко

    25 Фев 2024 23:46ч.

    Още един пирон в ковчега на Бтв. Пирон до пирона!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    26 Фев 2024 2:05ч.

    По-скоро тотална зависимост!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Хю

    26 Фев 2024 3:27ч.

    Не е ли време да изпъдим Крюшо Хатянина?!??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    26 Фев 2024 6:30ч.

    Наглия иска да каже за да се гарантира по голяма зависимост от тях като купуваме боклуците им. Това обаче е вредно за нас във всяко едно отношение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател 13

    26 Фев 2024 7:03ч.

    Др. американски посланик е притеснен и с право. Когато др. Си се сбогуваше с др. Путин на стълбището преди да отпътува той каза най-важното -Строим нов световен ред. В този процес на Русия от съдбата е отредена ролята да е бухалката на Пекин. Интересна ще бъде и ролята на мюсюлманските религии, ако си спомняте преди 20-на години имаше едни световни срещи за обединяване на религиите но нещо не се получи Идеята на този световен ред е рязко противоположна на идеите на Четвъртия Интернационал с всички последствия за привържениците му. Горката Украйна, що и трябваше?. Това е положението.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До тук

    26 Фев 2024 7:19ч.

    НИТО ЕДИН позитивен коментар. Посолството ще види, че българите сме информиран народ, и дори знаем рождената дата на САЩ, а знаем и много други работи за Галя и производните и по света. Каквато колонията, такъв и посланикът. Да е жив и здрав!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cjjcjvhcjc

    26 Фев 2024 8:22ч.

    Да ти каже американският посланик каква централа ще има в държавата ти е голям признак на независимост!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан Караджа

    26 Фев 2024 8:23ч.

    Егати наглата мега корупция в Бг!!! 35 години след комунизма и на нас репресираните от режима на бай Тошо ни се реве като ....надали който е под 50 г ще разбере.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ВАСИЛ

    26 Фев 2024 8:31ч.

    ДЕМОКРАЦИЯТА ИДВА У НАС С АТОМИТЕ НА УЕСТИНАУС.ЖЪЛТОПАВЕТНИЦИТЕ ОБВИНЯВАХА НАРОДА,ЧЕ ПРЕДИ 45-ЕТ ГОДИНИ СОЦИАЛИЗЪМА Е ПРИСТИГНАЛ НА ЩИКОВЕТЕ НА ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ.СЛАВА БОГУ,ДОЖИВЯХМЕ ДО НОВА ДЕМОКРАЦИЯ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    26 Фев 2024 8:37ч.

    За каква независимост говори? Явно мисли, че има срещу себе си идиоти!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стани да седна!, т.е. махаме руските и насаждаме американските с лъжа!

    26 Фев 2024 8:43ч.

    Да принудиш една държава да си подари чисто нови ядрени реактори, купени от българския народ за да живее добър живот с евтина енергия, с лъжа - за да насаждаш прескъпи чужди ненадеждни реактори, за десетки дългосрочно неуточени много милиарди, с цел да източваш живителната сили на малка България е Върховна наглост и безгранично нахалство! Лъжа, измама за грабеж - обучават ги специално американските служби, както разкри тук завчера Джефри Сакс. ПРЕД ОЧИТЕ НА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ значи ето така се прави: Лъжем българите, че са зависими от Русия и това е много лошо, но като сложим нашите американски реактори българите ще бъдат много независими, ха-ха-ха-ха... После разчитаме на алчността на няколко човека ДА ПРЕЦАКАТ цялата държава и така с измама ще грабим с пълни шепи от труда, интелекта, бъдещето и развитието на България и българския народ, който ще е принуден да ни робува, а ние ще се разполагаме на територията както си искаме, ха-ха-ха... Примлясване и присвиване на очите от предвкусваното удоволствие... (горното по ненадминатият доц.Карачибук)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Въпрос

    26 Фев 2024 8:44ч.

    Нещо ми се губи смисъла на това интервю. Защо тоя точно сега трябва да излезе по телевизора и да лее тъпотия? Нещо готви ли се? Не е ли по-удобно да си управлява в сянка - така или иначе това се знае, а тези, които не знаят, не ги вълнува особено? Защо?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Gen.Gurko

    26 Фев 2024 8:59ч.

    Арогантен губернатор. Ще зависим напълно от тях във всяко отношение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И кои са американските ценности?! Тези ли...

    26 Фев 2024 9:17ч.

    Кенет Мъртън: "За нас е от значение това, който и да е строителят на новата централа, да е от страна, която споделя ? ценностите, които се споделят и от България, от САЩ и от ЕС. Уверен съм, че това ще бъде така." Брях, какви са тези ценности, каква демокрация ашколсун - 1) реакторите не може да си български/руски, но сме си ги купули - трябва да са от САЩ; 2) изтребители не може от Швеция, трябва да са от САЩ; 3) БТР не може да са си наши произведени български - трябва да са от САЩ; СВЕТКАВИЧНО взеха златните ни находища, които не може да са на България - трябва да са САЩ/Канада... и още, и още грабеж, упс ЦЕННОСТИ на демокрацията?! Нахалството на невъзпитани, завистливи нации.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България - любимото назначение в дипломатическата служба на САЩ

    26 Фев 2024 9:21ч.

    Последния въпрос за американските туристи да идвали повече, понеже всичко в България било много впечатляващо. И че на всички дипломати от САЩ - България много им е харесала. ТАРИКАТИ - ЗАЩО НЕ ПАДАТ ВИЗИТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Prav

    26 Фев 2024 9:39ч.

    Напълно е прав човекът. Ще станем напълно независими в небесното царство където ще ни пратят атомите на централата на независимостта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    26 Фев 2024 13:32ч.

    Ей наглец, вън от България!!! Толкова продажно и безхаберно правителство не сме имали!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мдаа...

    26 Фев 2024 13:44ч.

    Този екземпляр и онуй нещо Смърденков си въобразяват, че те ще са "хората", които ще видят сметката на България и българите най-накрая. Ние не сме рожби на Христа, както се изтърси един сектант-блогър, а на Баал. Поради тази причина българите не са предназначени да бъдат разкодирани и мечтите на някакви мижатурки да ни ликвидират не значат нищо. Между впрочем всички крайно малоумни провокации, които се случват всеки ден се дължат на тази твар от снимката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бобо

    26 Фев 2024 14:02ч.

    Един псевдожурналист и един псевдоспециалист-дасе прегърнат и литнат.........

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иво

    26 Фев 2024 14:02ч.

    "Това са все добри, важни и много разумни стъпки, предприети от България, за да се гарантира по-голяма независимост." На "Уестингхаус". Фалиралата през 2017 г. Собственост на "Тошиба" според клуб Z. Току минат 100 години и тази фирма фалира. Предишният път спасена от Тесла с личният му капитал. Няма обаче други желаещи днес, затова държавно гарантирани заеми. И клишета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иво

    26 Фев 2024 14:05ч.

    https://clubz.bg/52203-uestinghaus_koyato_shteshe_da_stroi_v_aets_kozloduy_falira

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иво

    26 Фев 2024 14:52ч.

    От 1 юли се премахва евтината нощна тарифа и домакинствата ще плащат тока по една цена. Това е една от промените, които ще настъпят с либерализацията на пазара на едро от лятото, предупреждават експерти в енергетиката, съобщава „24 часа“.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мъртън отлично знае, че АЕЦ на Уестингхаус никога няма да имаме,

    26 Фев 2024 19:18ч.

    щото е невъзможно. Мъртън иска единствено парите ни. Чехите затова категорично отказаха такава централа. Не са глупаци да изсмукват кръвта на народа си, за да правят подаръци на американците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи