Американският институт за изследване на войната: Русия се готви за голяма офанзива в Украйна

Американският институт за изследване на войната: Русия се готви за голяма офанзива в Украйна

Русия се готви за голяма офанзива в Украйна, каза в редовната си оценка за хода на конфликта Институтът за изследване на войната, цитиран от УНИАН.

Руските въоръжени сили продължават да провеждат по-ограничени настъпателни действия, за да попречат на украинската армия да овладее инициативата, заяви американският мозъчен тръст. По негови данни руската групировка в Луганска област, Източна Украйна, възстановява своята боеспособност и трупа сили за по-нататъшна офанзива.

"Когато руското военно командване реши, че се е подготвило достатъчно за подновяване на по-голяма настъпателна операция, то най-вероятно ще продължи с широкомащабно настъпление с повече войски и по-голяма упоритост, отколкото сега. Изходът от оперативната пауза може да бъде постепенен и да не бъде забелязан веднага", прогнозира Институтът за изследване на войната.

Той отбеляза, че главното условие за оперативна пауза е да се създаде вид, че тя или не съществува, или ще бъде твърде кратка, така че противникът да няма време да овладее инициативата и да премине в контранастъпление.

В оценката за развитията на военните действия вчера пише, че руските сили са постигнали незначителни успехи югоизточно от град Северск, в Бахмутски район в Донецка област, и са продължили настъпват западно от вече превзетия от тях Лисичанск.

Руската артилерия е обстрелвала района южно от Барвенково, в Изюмски район в Харковска област. На обстрел са били подложени също Никопол, Новопавловка и няколко населени места северозападно от Славянск, каза Институтът за изследване на войната.

Според него това може да означава, че руските сили искат да заобиколят Барвенково от изток и да достигнат пътя Изюм-Славянск, за да поемат на югоизток към Славянск, или да поемат директно на югоизток от Барвенково към Краматорск.

Русия превзе град Изюм, в североизточната украинска Харковска област, още през март. Краматорск де факто е административният център на онази част от Донецка област, която остава под контрола на Украйна. Славянск, друг голям град в източния украински регион, бе контролиран от проруските сепаратисти в продължение на няколко месеца след избухването на техния бунт през 2014 г. 

В четвъртък Институтът за изследване на войната вече предположи, че руските въоръжени сили може би временно намаляват мощта на офанзивата си в Украйна, за да се прегрупират за ново настъпление.

В сряда Русия "за първи път през 133-те дни от началото на войната" не обяви нови териториални придобивки в Украйна, отбеляза базираният във Вашингтон мозъчен тръст. Той допусна, че е възможно руската армия да прави "оперативна пауза", която не предполага "пълно прекратяване на активните бойни действия". 

"Вероятно руските сили ще се ограничат до сравнително малки нападения, опитвайки се да създадат условия за по-големи офанзиви и да възстановят бойната си сила, от която се нуждаят, за да се заемат с тези по-амбициозни начинания", прогнозира преди два дни Институтът за изследване на войната.

Източник, близък до "Народната милиция" на "Луганската народна република" каза пред ТАСС, че руската армия и сепаратистите са превзели Клиновое, в Бахмутски район в Донецка област. Той съобщи за "активно настъпление" на съюзните сили към град Бахмут, който се намира само на около 6 километра от това село.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Песимист

    09 Юли 2022 8:11ч.

    Наскоро млада британка е умряла след ухапване на комар. Жилото на Запада - Украйна - също не е безобидно, отровата е смъртоносна и за Русия, и за нормалния свят извън нагло-саксонския. Така че Русия да се стяга и бързо да смаже комара.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    09 Юли 2022 8:28ч.

    "Маскировката" е руско изобретение.Създаване на фалшиви атаки а главния удар е съвсем на други място.Съвсем не е сигурно, че главния удар ще бъде към Славянск.Интересни събития има около Харков...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Залагам че

    09 Юли 2022 9:00ч.

    Главният удар на руснаците ще е на юг. Към Николаев в посока Приднестровието и на юг към Одеса. Това се вързва със стратегията на войната за превръщане на остатъчна Окраина в затворена територия без излаз на море.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    09 Юли 2022 9:04ч.

    По принцип да, но има една мисла, че Украйна без Харков няма опция да съществува.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Последните години укро-нацизмът пусна корени в Харков

    09 Юли 2022 10:09ч.

    И този преди "класически" руски град стана люпилня на "нацики" , "укро-фанаты" , азовци... Но все пак. Харков си остава руска територия. Мълчаливото население е повече от крещящите укропатриоти. Така че Харков ще тупне сам като зряла круша на територията на РФ. Когато му дойде времето, но не непосредствено сега. Поради чисто военни съображения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Силно се надявам

    09 Юли 2022 9:08ч.

    че е вярна тази констатация на хамериканските “братя” по оръжие!украината трябва да бъде смазана и приобщена към Русия в качеството си на поредната руска губерния!Тази руска сган зовящи се украини следва да бъде разселена из Сибир!Сталин и Берия много правилно са разселвали някакви племена неподчиняващи се на централната съветска власт!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванов

    09 Юли 2022 11:21ч.

    Тая сган и в момента се разселва из Европа.Просто не трябва да им позволят да се връщат обратно,европата да си ги обгрижва.А ако някой все пак остане за да вреди,ами наистина в Сибир има много място.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    09 Юли 2022 10:05ч.

    Офанзивата може да почака , докато укрити получат дватрийсет Хаймарси .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чародей

    09 Юли 2022 10:16ч.

    Израел има само 18

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чушкопек

    09 Юли 2022 10:10ч.

    Голяма изненада - пиндостанците следят колхозницити на и снасят на укрите . Тов.Сталин щеше да ги разпердушини при толкоз убити генерали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ален Делон

    09 Юли 2022 10:14ч.

    Сега ги бият до 80 километра и Путин им дава почивка. Получат ли ракетите до 300 км , ще има преглед на редиците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Смешно наивни са ютуб възторзите на укрите

    09 Юли 2022 10:15ч.

    От бутиковите количества хаймарси. Като деца на които са подарили водно пистолетче и могат да пръскат минувачите от балкона ... Хаймарсите - и няколко, колкото са в момента, и 20 и 30 ... - не могат да променят хода на бойните действия. Дори всичките произведени около 500 химарса теоретично да пратят в Украина, руснаците ще бъдат затруднени, но не и спрени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Победа в тази война изисква

    09 Юли 2022 10:19ч.

    Комплексно надмощие на бойното поле ! С едно "чудо-оръжие" не става. Същото е било и 1944-1945 , Райхът достига върха на технологичните си постижения - реактивния Месершмит 262 който е изпреварил времето си с 10 години !!! И какво ? Нищо ! Количествата са малки, гориво нямат заради бомбардировките. Пилотите са изпотрепани...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • конфетка

    09 Юли 2022 10:20ч.

    Да благодарим на "свръхумните" американци, че отново откриха за народите топлата вода. Без тях хората извън "Меката на малоумието" даже нямаше да се сетят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Руснаците на бойното поле

    09 Юли 2022 10:22ч.

    Са изключително гъвкави парни. Те се учат в движение, във всяка война почват тромаво, и после стават все по-добри и все по-добри ... Руската армия има смазващо техническо превъзходство над ВСУ и да не се забравя ! Контрол във въздуха ! Хаймърсите не могат да се скрият нито от руските Beriev A-50, нито от руските сателити и дронове. Ударите по тях са неизбежни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баси секретната информация!

    09 Юли 2022 10:24ч.

    "По негови данни руската групировка в Луганска област, Източна Украйна, възстановява своята боеспособност и трупа сили за по-нататъшна офанзива". Какви "негови данни" бе, бате? Това Путин го каза по телевизията. Този институт разпространява путинска пропаганда, сигурно е замаскиран отдел на КГБ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хвалбите как хаймарсите удряли от 80 км дистанция

    09 Юли 2022 10:28ч.

    ... са доста смешни. Първо - и в момента на бойното поле има РСЗО / и у двете страни !!/ с по-голям обсег - "Смерш" , които стрелят на 120 км. Проблемът на укрите е че вече нямат ракети за своите "Смерш"-ове, затова реват за американски РСЗО ! 80 км. от фронта е дистанция която се взема от фронтови щурмовик /Су 25/ за около 10-12 минути...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    09 Юли 2022 11:52ч.

    По-скоро е намеса във войната. Колкото повече САЩ снабдяват с оръжие нацитата, толкова повече се намесват във войната и носят по-голяма отговорност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Но да приемем , както се хвалят укрите...

    09 Юли 2022 11:26ч.

    Че хаймарсите стрелят бързо и се опитат да напуснат мястото на пуска... Срещу тях може да литне и по-бързо нещо от рода на СУ 34, на форсаж ниско над земята 80 км ги взема за 3 минути. Хаймърса няма да стигне далеч за три минути.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    09 Юли 2022 11:39ч.

    Тайното оръжие на братята са биологични оръжия - гълъби, щъркели и жерави. В Сирия пуснаха ято щъркели и Ф 35 спряха да летят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    09 Юли 2022 11:49ч.

    "прогнозира Институтът за изследване на войната" Какво стана с прогнозата за Украинска победа?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Неуморен труд кипи в американския мозъчен тръст. Дежурните научни сътрудници от ISW са вторачени в мониторите и следят бойната обстановка на украинския фронт. Всевиждащите очи на спътниците предват какво ли не.

    09 Юли 2022 12:51ч.

    На монитор 9 - кадри от 503 гвардейски полк. Зад фронтовата линия полкът е разгърнал модерни установки "Mobile banya", по означението на НАТО. Те са изпълнени по схемата на самолетeн фюзелаж с усилени шпангоути. За маскировка са упаковани в стил Кристо като установки на HIMARSТ. От време на време навън изскачат голи солдати. Развеселени плясат зачервените си тела с брезови клонки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карачибук

    09 Юли 2022 12:52ч.

    Стоп кадър - та това е самият ген. Куродедов с три снажни секретарки! Върху гърба на генерала изкуственият ингелект мигновено сигнализира за поява на нова татуировка - френска самоходна гаубица CAESAR. Щом главният армейски теляк е пристигнал на фронта, то скоро ще има болезнена тривка с кесе от козя вълна - така записмат в доклада си дежурните анализатори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи