Американски ветеран: Хитлер можеше да победи, ако не беше СССР

Американски ветеран: Хитлер можеше да победи, ако не беше СССР

Нацистка Германия може би щеше да победи, ако САЩ и Великобритания не бяха обединили усилията си със СССР срещу Адолф Хитлер. Това заяви в интервю за ТАСС американският ветеран от Втората световна война, участник в срещата на войските на СССР и САЩ на Елба Франк Кон.

„Трябваше да се предприеме екипно усилие и ние разбрахме, че това е екипно усилие, защото изпращахме оборудване на руската страна (по американската програма Lend-Lease, бел. ТАСС). Защото това ни помогна. Работата е не само в това, че ние помагахме на руснаците. Това помогна и на нас, косвено ни помогна“, каза 98-годишният ветеран.

На Запад, в рамките на логиката на „сдържането на Русия“, сега се правят опити да се премълчава решаващият принос на СССР за победата през 1945 г. Според руските политици това в крайна сметка е насочено към преразглеждане на резултатите от най-кръвопролитната война в човешката история. Москва многократно е подчертавала, че е недопустимо фалшифицирането на историята и преразглеждането на ролята на съветския народ в борбата срещу фашизма, посочва ТАСС.

„Втората световна война нямаше да свърши тогава, ако не бяха Русия, Съединените щати и западните страни“, смята той. „Така че от една страна бяха американците и британците, а от друга – Съветският съюз. Ако някой от тях не участваше, не знам какво щеше да стане в действителност“, каза пред ТАСС американският ветеран.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • СТАЛИНКА

    09 Май 2024 13:13ч.

    Не знам за какво им искат мнението на краварите. Дори и що-годе свестните са с промити мозъци и бръщолевят опорки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На запад има хора, които искрено ценят и уважават подвига на Русия

    09 Май 2024 14:40ч.

    благодарни са и признават усилията и саможертвата на съветските народи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мунчо

    09 Май 2024 13:19ч.

    След заглавието на публикацията: Ей, ЖЪЛТОПАВЕТНАТА "умна" и "красива" ИЗМЕТ, добър ден и здравейте, че бързам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Срещу Хитлер, а?

    09 Май 2024 13:24ч.

    Кратка справка за "общата" победа. 9.04.1940 - Германия окупира Дания. Период на съпротива - 5 часа. 9.04.1940 - Германия напада Норвегия. Период на съпротива - формално един ден. 10.05.1940 - Германия нахлува в Белгия. Белгия капитулира на 28.05.1940. Период на съпротива - 18 дни. 10.05.1940 - Германия нахлува в Холандия. Капитулация на 14 май. Период на съпротива - 4 дни. 10.05.1940 - Германия нахлува във Франция. Капитулация - 24 юни. Период на съпротива - 44 дни. Окупация на Югославия - от 6 до 17 април 1941г. Период на съпротива - 11 дни. Гръцка операция от 6 до 30 април 1941. Период на съпротива - 24 дни. За Полша и Чехословакия знаем. Италия, Испания, Финландия, Румъния, България, Унгария са съюзници на райха. И какво излиза - "Хитлер" воюва с ресурсите на почти целия континент!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калпазанче

    09 Май 2024 13:38ч.

    Не само с ресурсите, а и със живата сила! Известно е че Финландия участва в блокадата на Ленинград. Френска дивизия Шалеман участва в боевете за Одеса и Крим, заедно с румънски девизии. При Москва има освен немци още и австрийци,,французи, унгарци, италианци, испанци датчани, белгийци, холандци и какви ли не. При Сталинград войници и бойни части има от цяла Европа- чехи, поляци,унгарци, власовци, бандеровци наред с немците. Слава на Бога ,там, и въобще на Източния фронт, няма българи!...Самата Украинска ССР е освобождавана близо 2 години. Освободителя на Киев, ген. Ватутин/украинец/ е убит от бандеровци. Така че цялото днешно ЕС като жива сила участва в битката срещу СССР!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    09 Май 2024 13:41ч.

    Кво да излиза, то си е така. Цялата европейска индустрия работи за Хитлер. Отделно Испания(уж неутрална), Италия, Унгария, Румъния пращат жива сила на източния фронт. Май 1945 г. едни от последните които се предават в Берлин са френски есесовци. Такива ми ти аналогии с днешния ден. Европа пак е тръгнала да учи руснаците как да живеят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Монархофашист

    09 Май 2024 14:35ч.

    Бе той брата на крал Джордж се е бил разбрал с Хитлер, но американката развали калимерата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А, не , без лиц. Windows и Qualcom чипове

    09 Май 2024 16:05ч.

    едва ли, освен с Kirin от Huawei, дека ветеро го вей.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Деса

    09 Май 2024 13:27ч.

    Кравар прост хърбаф.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    09 Май 2024 14:14ч.

    Американски компании финансират издигането на националсоциалистите от маргинали до управляващи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    09 Май 2024 14:53ч.

    Ленин взема кредит от щатите за 50 милиона златни долара като залага Крим, " Американските " компании плюс Кайзера финансират преврата през октомври 1917 и по време на Великата депресия СССР правят огромни поръчки основно за парни локомотиви от Щатите да им помогнат финансово .......Съотношението на силите винаги е било на страната на синедриона !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На 98 години с кого "разговаряш" по-често:

    09 Май 2024 14:30ч.

    с Господ, с разума си или?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • а??

    09 Май 2024 15:06ч.

    А ако "съюзникът" на Хитлер - Япония, след чието нападение над Пърл Харбър Германия обявява война на САЩ, беше подпряла Сталин откъм Изток и беше го принудила да воюва на два фронта, дали нямаше да имаме различна история? "Ако" -тата са безсмислени 80 години по-късно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    09 Май 2024 15:10ч.

    Не ги подпря щото преди това Жуков тях ги подпря на Халхин Гол и им държа топло през цялата война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • опс

    09 Май 2024 15:14ч.

    Имат подписан договор за ненападение отпреди войната, какъв Жуков, какви пет лева. Япончетата разсипват руснаците 1905 година за учудване на цял свят, да не мислиш, че руснаците са забравили Цушима?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    09 Май 2024 15:40ч.

    Четете я тая история бре. Договорът е подписан след като през 1939 г. Жуков ги смачква при Халхин Гол. По нататък както писах по-горе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Японска мъдрост

    09 Май 2024 15:56ч.

    Основно образование получихме при езерото Хасан. Средно образование получихме при Халхин Гол. За више не бързаме... А по същото врем в сибир има около 50 динизии, които са си навкичко отгоре у дома и са в съюз с Мао и Чан Кай Ши.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    09 Май 2024 15:13ч.

    В Европа със сигурност. Но самия фюрер в "Моята борба" казва : "Превземането на САЩ остава за СЛЕДВАЩИТЕ ПОКОЛЕНИЯ!" Общо взето Русия даде "живата сила" а САЩ "машинарията". Предимството на реднеците в авиация и флот на целия останал свят е просто грандиозно по сий време. Хитлер е имало точно 0 % шанс срещу САЩ. Руснаците компенсират при оръдията.Единствената позиция където надминават дори американците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Говориш глупости. Флотата на САЩ е предимно търговска. При борбата с подводниците са гола вода, като там британците изнасят борбата. В авиацията работата е същата.

    09 Май 2024 16:13ч.

    Говориш глупости. Флотата на САЩ е предимно търговска. При борбата с подводниците са гола вода, като там британците изнасят борбата. В авиацията работата е същата. Близо две трети от унищожените нацистки самолети са унищожени на източният фронт. При танковете е още по-сериозно, най-добрите американски танкове шърман, ги нарича иронично газови котлони. Иначе помагат, ама с транспортни средства, студебейкър и Уилис, а важни са и доставките на експлозиви, защото след загубата на Домбас СССР губи над 70 процента от производството, за чието възстановяване е нужно време. И още нещо: попитай се (защо французите от дивизията Нормандия-Неман предпочитат Як пред широкият асортименто от възможни британски и американски самолети. Единствено при бомбардировачите САЩ имат предимство, но в този период без превъзходство във въздухът, те са просто летящи мишени срещу нацистките изтребители. Справка многобройните налети над нацистката индустрия, в които САЩ и Великобритания губят по около 50000 души от екипажи на авиациите си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    09 Май 2024 16:16ч.

    вие нали се включихте в последния момент когато знамето беше забито в берлин и 79 години си преписвате големите заслуги в освобождаването на европа от хитлеризма защо не отидохте на днес на червения площад или да пратите телеграма

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    09 Май 2024 16:22ч.

    Този с "търговската флота" вероятно е пълен идиот. Реднеците оперират с около 100 (СТО) САМОЛЕТОНОСАЧА и над 1000 десантни кораба.Мисля имат и към 70 КРАЙЦЕРА. Чудовищна история. Подводниците са оръжието на слабака. Вермахта губи 30 000 подводничари, които са лесна мишена за зловещите разрушители на САЩ и Великобритания.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    09 Май 2024 16:24ч.

    Запомнете: Победители във ВСВ са Онглия, САЩ и Ленд-Лийза!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    09 Май 2024 16:25ч.

    Англия.... де, пуста клавиатура.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • стига оправдания

    09 Май 2024 16:58ч.

    Не е от клавата, ами излъга, както често си правиш...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    09 Май 2024 16:30ч.

    Големите победители са първо САЩ после СССР.Защото си поделят света. Англия затъва в дългове. От 50 милиарда ленд лийз 33 милиарда са за нея а за СССР 11 милиарда. Има секретна клауза в Атлантическия договор от август 1941 където Чърчил се задължава да позволи свободна търговия на САЩ с британските колонии.Де факто това е разпускане на Британската Империя ..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не раздувай

    09 Май 2024 16:59ч.

    САЩ не са никакви победители. Просто като големи хитреци се възползваха от статуквото на издебването. Крадецът от това по-малък крадец няма да стане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сигналиста

    09 Май 2024 19:36ч.

    Ако... Е, още през 1944 щяхте да имате изпълнена мечта: обединена Европа - от Рованиеми до Лисабон и от Рейкявик до Истанбул. Ама - на...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи