Американски изтребители прехванаха руски самолети близо до Аляска

Американски изтребители прехванаха руски самолети близо до Аляска

Американски изтребители прехванаха шест руски самолета в международното въздушно пространство близо до Аляска, съобщи вчера Северноамериканското командване за аерокосмическа отбрана (НОРАД), предаде агенция Ройтерс. В съобщението се уточнява, че руските самолети са били бомбардировачи ТУ-95, самолети за презареждане ИЛ-78 и изтребители СУ-35.

От Северноамериканското командване за аерокосмическа отбрана описват прехващането като „рутинно“. От НОРАД посочиха, че подобно нещо се случва шест-седем пъти годишно в така наречената зона за идентификация на противовъздушната отбрана на Аляска.

Тази руска активност в района се случва редовно и не се смята за заплаха, посочи командването в изявление. НОРАД проследява и идентифицира всички военни самолети, които влизат в зоната за идентификация на противовъздушната отбрана на Аляска, рутинно следи движението на самолети и ако е необходимо, ги ескортира извън зоната, посочиха от Северноамериканското командване за аерокосмическа отбрана.

Американските самолети, които са участвали в прехващането, са били изтребители Еф-16 (F-16) и Еф-22 (F-22), стратотанкери КейСи-135 (KC-135) и разузнавателни самолети Е-3 АУАКС (E-3 AWACS).

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • логото

    15 Май 2023 8:30ч.

    Защо не писахте за американската излагация - че "невидимите" "Раптор"-и са светели като коледни елхи на радарите на руските изтребители.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    15 Май 2023 9:52ч.

    Толкова скъпо нещо трябва поне да свети.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    15 Май 2023 9:15ч.

    И като ги прехванаха, вързаха ли ги? ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Американски позор!

    15 Май 2023 9:18ч.

    Над 60 републиканци от Камарата на представителите са настояли Джо Байдън да бъде подложен на тест за умствена адекватност. Представяте ли си! Ако пък откажел, да се оттегли от президентската надпревара през 2024 г.! Писали са и до Белия дом. Сериозна работа… BIG5 ЦИТАТИ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • SittBull

    15 Май 2023 9:21ч.

    Като се случва редовно и не се счита за заплаха, къде е новината (интригата) в тази информация?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Заглавието на статията както винаги е дебилно

    15 Май 2023 9:22ч.

    За никакво "прехващане" не може да се говори , а за СЪПРОВОЖДАНЕ. Самият текст казва че случката е над международни води, следователно не може да е "прехват". Преххващане имаме когато самолет/и/ нарушител/и/ навлезнат във въздушното пространство на дадена страна. Това е рутинна процедура, излитат самолети "прехващачи" и се залепят за нарушителя като го подканят по ефира или с определени маневри да извърши принудително кацане, да бъде ЗАДЪРЖАН. Ако откаже, по всички международни закони имат право да го свалят... Нищо подобно нямаме в описаната случка. Не за първи път газетата захранва не просто с глупости, а с евтини манипулацийки. Нулева експертиза, щото нали ! Така е по евтинко, ИИ пише статийките, а журналягите си почиват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    15 Май 2023 9:24ч.

    Ето как, от буквално никаква информация се прави едва ли не топ новина.... В случая, "едните, видели другите и се поздравили". Голям праз!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • топ новина ?

    15 Май 2023 9:35ч.

    В момента "топ новината" се пече в интернета, но чака официално потвърждение, засега е само упорит слух. Топ-новината е че Джордж Сорош е хвърлил топа... Бирата, пуканките , и чакаме ! Както казва един диванен експерт...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наследството на този изрод и олицетворяваната от него система ще трови животът на човечеството поне до края на този век, ако не и в следващия

    15 Май 2023 9:51ч.

    Нужни са серия процеси от типа на т.нар. "Нюрнбергски" процеси, последвали втората световна война. А в България - Втори Народен съд. С геноцид.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи