Американски генерал за украинската ПВО: Това са 8000 мобилни телефона на кули

Американски генерал за украинската ПВО: Това са 8000 мобилни телефона на кули

Автор: obektivno.bg

Украинските военнослужещи са разположили самоделна аудиоразузнавателна мрежа, състояща се от мобилни телефони, на територията на страната, за да засичат руски дронове камикадзе от типа „Геран“. Това разказа командирът на ВВС на САЩ в Европа и Африка генерал Джеймс Хекер. Той обясни как действа тази самоделна украинската система за противовъздушна отбрана.

Според военния командир на САЩ 8000 мобилни телефона са инсталирани на кули по цялата територия на Украйна. Към тях са инсталирани микрофони. Мобилните телефони са постоянно включени и записват, за да открият пристигащи въздушни цели, и използват локални мобилни телефонни мрежи, за да предадат информацията обратно към централизирана система. С помощта на микрофоните те засичат дроновете „Геран“ по характерния шум, който издават.

 

 

След засичането на приближаващия се дрон на място се насочват мобилни екипи за противовъздушна отбрана, оборудвани със зенитни оръжия – картечници и преносими зенитно-ракетни комплекси (ПЗРК). Според генерала подобно решение е много по-евтино от свалянето на руски безпилотни летателни апарати – камикадзе с помощта на американските системи за ПВО „Пейтриът“ и ракетите SМ2.

Акустичните сензори (в случая телефоните) събират нехарактерни звуци от околната среда, преди изкуственият интелект да бъде използван, за да установи дали аномалиите са входящи дронове камикадзе или ракети.

Д-р Томас Уитингтън, експерт по противовъздушна отбрана в Royal United Services Institute, коментира пред The Telegraph: „Интересно е, че тази технология се завръща, защото беше на мода преди изобретяването на радара през 20-те и 30-те години на миналия век“.

Мобилните телефони обаче не решават проблема на украинската ПВО с руските планиращи бомби.

В интервю за Politico външният министър на Украйна Дмитро Кулеба се оплака от спада на западната военна помощ за Киев през последните месеци.

„Дайте ни проклетите „Патриот“-и“, каза той, имайки предвид произведените в САЩ системи за противовъздушна отбрана. Той настоя, че Киев има нужда от тях, за да ги насочва срещу руски самолети, които изстрелват въздушните управляеми бомби ФАБ. Тези модернизирани боеприпаси са причината „украинските войски да губят позиции“, твърди външният министър на Украйна.

 

Коментари

  • Аман от американските пръчове!

    27 Март 2024 7:55ч.

    Да си прибират и Кирчо, и Кокорчо, че стана много населено!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Неа как да имаме не манипулирани избори

    27 Март 2024 8:06ч.

    Окупирани сме и то за дълго.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    27 Март 2024 7:58ч.

    Е, щом американец разкрива тайните на украинското ПВО, значи нищо от това не се използва. Дезинформация. Или опит да се прави на интересен... Или да заработи някой цент...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    27 Март 2024 8:04ч.

    вероятно на всички на бойното поле това вече е отдавна известно. женералът (да не се бърка с един мераклия за председателското кресло в българския т.н. парламент) просто се прави на осведомен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лукави, "какви невинни жертви си е избрал агресора"

    27 Март 2024 8:09ч.

    Последна мога технологии се използва по заповед на Пентагона, воюват с ресурси от 52 страни с/у Руссия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    27 Март 2024 8:27ч.

    Ексклузивно! Май се задава търкал в Европа! Може би затова падна правителството в България .Защото Радев и Борисов са надушили нещо? Защо никоя медия в България не коментира тези новини. 1.ВУЧИЧ : СМЪРТНА ОПАСНОСТ НАДВИСНА НАД СЪРБИЯ. 2.ЛУКАШЕНКО ПОСЕТИ НАЧАЛОТО НА СУВАЛСКИЯ КОРИДОР и попита генералите колко километра е разстоянието до Калининград и "дали са готови за евентуални бъдещи събития" ! :(( Нещо ще става.Въпроса е какво са замислили Патрушев, Бортников и Путин ? :(((

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    27 Март 2024 10:16ч.

    Очевидно е, че глобалистите няма да пуснат кокала и ще направят мизерия преди изборите в САЩ за да може Тръмп и тия зад него да операт пешкира и да нямат полезен ход- ако не воюват са предатели и страхливци, ако воюват ще отнесат негативите от войната те. Всички европейски Кирчовци в един глас пеят за война от известно време насам, а след атентата и руснаците си преразгледаха стратегията за усраинската територия и са готови на зануляване на Европа. Нещата не са добре за обикновения човек, но предвид неговата дебилна пасивност всичко, което ще последва ще е заслужено. Ако ние чакаме на Доган, Борисов и Тримореца да ни спасят... по-добре отивай в Балкана, че спасение няма да има от сега ти го казвам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    27 Март 2024 8:44ч.

    Ся остава руснаците да пускат записан шум от шахедите по евтин мегафон и глей кво търчане пада...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бай Бай

    27 Март 2024 8:51ч.

    Бих добавил че към 1985-7г. нашето ВПК имаше система за звуково наблюдение за откриване на хора, авто техника и арт. разузнаване. Един Правец му беше мозъка и ДСП-то!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мобилните телефони обаче не решават проблема на украинската ПВО с руските планиращи бомби.

    27 Март 2024 8:59ч.

    То и ЗРК "Пейтриът" не решава проблема с КАБ-овете. Те се пускат на 50 км. от фронтовата линия и летят 2-3 минути преди да ударят. ЕОП е ниска и на практика няма как да се засекат и ударят от ЗРК. Пък и да може да се ударят, ЗРК трябва да е достатъчно близо , на практика на бойната линия. Рисково. Другият вариант е ЗРК /"Пейтриът"/ да обстрелва всяка руска СУ-шка в 100 км. зона до фронта в руската част. Така да не допусне изобщо хвърлянето на КАБ-ове. Но къде ще му излезе сметката ? ВСУ ще трябва да обстрелва стотици СУ-шки дневно, които извършват стотици полети, от къде толкова ракети "Пейтриът" ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вълните от дронове на ВКС РФ

    27 Март 2024 9:03ч.

    Само изтощават украинската ПВО. Те са като рояк комари. Никой комар не може да те убие, но ако цяла нощ те жилят и ти хабят силите ти да ги гониш, накрая пропускаш истинския УДАР. Хитренко !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    27 Март 2024 9:19ч.

    Патриота.е.с ракети с максимален обсег 70 км. Всяка е по 4милиона парчето. На установка качвал максимум 16 ракети(с обсег 15 км) или 4 с обсег 70 км. Пита се колко шахеда по 3000 долара парчето може да си позволи да изхарчи Путин на цената на една ракета, пуснати през десет секунди по една батарея, или масирана атака с КАБ(на практика самолета остава извън обхвата на системата). Ква файда че си видял лавина свличаща се по склона отгоре ти?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Просто бизнес

    27 Март 2024 9:48ч.

    То бива простотия, на чак толкова не бива. До появата на РЛС за въздушно наблюдение основното е било зрително и звуково от специални постове по границата или фронтовата линия. И това е Втората световна. За определяне на всяка цел е нужен точен пелен ( направление ) и разстояние, което се получава от РЛС. Та тези микрофони как ще опредялят посоката на движение ( към Киев или обратно ), точното място на дрона. Скороста е известна по техническите данни. Но с единствен параметър задачата е трудно решима. Та това е рояк от дронове и всеки от тях може да лети към цел различна от другите. И посочената бройка от 8000 кули как ще покрие площа на източна и централна Украйна? Единственото вярно е, че с ракета Пейтриът не си струва да се стреля по тези дронове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    27 Март 2024 10:04ч.

    Тоя телефони се свързват с gsm "клетки". Пита се като удариш едновременно 5-6 съседни колко голяма "дупка" отваряш в системата(за чий ти е да се занимаваш с всеки телефон отделно)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    27 Март 2024 9:51ч.

    По данни на самите украинци Иран продаде партида 2000 драма шахед първо поколение преди година и кусур. По пейсе хиляди долара парчето. Но това включваше чертежи , софтуер и лиценз. По данни на самите украинци Русия вече има две линии произвеждащи първото поколение. (Предполагаем обем 600-1000 бройки на месец) НАТО поръча на Ратеон 1000 броя ракети за Пейтриът преди година и още ги чака(за попълване на собствените си запаси). За справка-от създаването на системата преди повече от 40 години до сега са произведени около 10000 ракети изобщо.По данни на самите украинци вече намират машини с китайски двигатели за мотопед, както и с чипове от пералня, вместо десетократно по-скъпите военно или промишлено изпълнение(оправдана икономия с цел технологичното, пък и за чий ти е надеждност за еднократна употреба). Тъй че производствена цена от 3000 долара парчето може и да съм я засилил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    27 Март 2024 10:16ч.

    Излиза нещо кат оня ,приписван на Корольов, случай , дето на изложение в Бурже му показали автоматична писалка за космонавти, работи в пълен вакуум, при +100 до -100 по Целзий, защитена с двайсе патента на цена само милион парчето. На въпроса с какво пишат руските космонавти в откритият космос(като че ли някой в скафандър ще му хрумне да си води бележки в бележник, че да търсят решение на подобна задача)Корольов на секундата отговорил' С молив за пет копейки). Така че като сравняваме Икономиките само по БВП няма как да отговорим паричният поток каква реална задача решава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател13

    27 Март 2024 10:42ч.

    Това е факт. Това което знам е, че проблема е повдигнат в НАСА като пример за неразумно пилеене на бюджета, фактически при липса на гравитация химикала в пълнителя не се стича надолу. Руснаците са ползвали пиромоливи по това време и не са се главоболели с химикалки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • длагнест

    27 Март 2024 10:17ч.

    А как точно локализират шумовете и най-важното, да не би онова, което бива евентуално локализирано, да стои на едно място? Това са приказки за наивници. С такава система не можеш да унищожиш масирано нападение на дронове, най-много да удариш един-два дрона, а те налитат с десетки. Истината е, че Западът е много изостанал в пво-системите, бойната му организация тепърва се усвоява на базата на съветските устави и все още нямат особени резултати от тази реформа. А че американец възхвалява проста технология - това е още едно доказателство, че суровата реалност на войната променя из основи дори и най-зомбираната менталност, каквато е американската, изграждана от столетия върху техногенна митология.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    27 Март 2024 11:00ч.

    Човека си го изпя- с ИИ анализират Ма теория два съседни биха пеленгирали рояка. Ся остава да запишеш на флашка (за 5долара) звука на приближаващ рояк, да я пъхнеш в китайска тонколона за трийсет долара(дигат 140 децибела) да и сложиш една батерия. След това да я окачиш на някое борче близо до фронта. Трябват ти три 'примамки" през десет петнайсе километра и да ги редуваш да дигат шум през час Стой че гледай как "високо мобилните екипи" търчат кат изоглавени. И туй без ИИ.Благодарение на приказлив генерал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • за американеца войната е невъзможна без презумпция за печалба

    27 Март 2024 10:22ч.

    Не, просто ще им спраскат с високоточно оръжие ретранслаторните вишки за гсм-сигнал (преди всяко масирано нападение) и системата ще спре да работи. Ама американецът е хитър, знае, че така отваря бизнес за продаване на оборудването от страна на свои частни компании и така бизнесът тече пак върху гърба на простите урки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    27 Март 2024 10:35ч.

    https://www.globalsecurity.org/military/world/ukraine/artem.htm Още не е оправен. Та тъй с плановете да се строят военни заводи в Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи