Американски експерт прогнозира разкол в ЕС заради Украйна

Американски експерт прогнозира разкол в ЕС заради Украйна

Събитията в Украйна могат да доведат до политическо и икономическо разцепление между страните от ЕС. Тази оценка даде американският анализатор Клайв Крук в в понеделник на сайта на агенцията Bloomberg, съобщава ТАСС.

"Вероятно е преждевременно да се празнува новото единство на Европа под натиск. Изискванията, поставени към съюза, могат да го укрепят или в крайна сметка да го разделят", каза Крук. Според експерта ЕС "реагира бързо" на руската спецоперация в Украйна, която изненада "тези, които са свикнали с обичайната му мудност". Това според Крук се е проявило в антируските санкции, доставката на оръжия за Украйна, желанието на Швеция и Финландия да се присъединят към НАТО и увеличените разходи за отбрана. „Запазването на тези усилия обаче ще изисква много по-дълбоко политическо единство, което обикновено е извън възможностите на Европейския съюз“, казва експертът.

Както признава авторът, неравномерният ръст на инфлацията в еврозоната показва, че „икономическата интеграция на ЕС все още е много далеч, особено по отношение на енергийните доставки“. Според него "няма съмнение, че Европейският съюз трябва да разработи нов подход към сигурността", като същевременно "укрепи европейската идентичност". Според Крук обаче нарастващият икономически натиск, непълната интеграция на икономиките от еврозоната, нарушените финансови договорености, небрежните закони, разминаващите се политически ценности и липсата на единство сред населението могат да попречат на това.

Според анализатора началото на руската специална военна операция в Украйна изискваше солидарност от страните от ЕС. „Въпреки това, докато сраженията продължават, ще има разногласия относно това как да се спре войната“, подчертава Клайв Крук. „Санкциите, наложени на Русия, ще причинят все повече и повече съпътстващи щети на Европа и политическите системи на Европейския съюз.

Инфлацията в еврозоната достигна нов рекорд от 8,1% на годишна база през май след 7,4% през април, съобщи европейската статистическа агенция Евростат. Руският президент Владимир Путин по-рано заяви, че западните санкции срещу Русия удрят икономиките на страните, които ги налагат, и също така провокират глобална криза.

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • ха де, чакаме

    07 Юни 2022 9:39ч.

    дай Боже!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    07 Юни 2022 9:48ч.

    според някой прогнози, още няколко месеца преди голямото икономическо бинго-бонго. нещата са толкова зле, че дори фалшифицирането на статистиката не помага. оказа се, че цялата западна икономика е едно голямо менте, която едва след три месец санкции започна яко да дава фира. този фашистки европейски съюз трябва да се разпадне задължително.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе той се е разпаднал вече

    07 Юни 2022 10:52ч.

    Само дето не знаят как да ни го кажат

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    07 Юни 2022 9:52ч.

    ЕС е солидарно вреден за просперитета на държавите членки, като турим и хомота на Сащ, щетата е тотална.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    07 Юни 2022 10:17ч.

    ами нали това е целта на провокациите които организирате непрекъснато стена между европа и русия сърбия да се изолира от русия ще ни дават втечнен газ ние обаче да вдигнем ветото над македония и за какво се натискат точно за македония малка държава с малки вноски в нато и ес всичко ще ни излезе през носа от 1878 ни управляват цървули и винаги на грешната страна

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • коментар

    07 Юни 2022 11:21ч.

    На краварите отвъд океана нали това им е целта. Да разцепят Европа. На тях силна и единна Европа не им трябва. След това Русия и Китай, но там няма как да им се получи. И накрая ще ,,гризнат дръвчето".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи