Американски банки искат гарантирани влогове, за да се избегнат нови фалити

Американски банки искат гарантирани влогове, за да се избегнат нови фалити

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коалиция от средноголеми американски банки призова федералните регулатори в САЩ да гарантират в продължение на две години всички депозити на техните клиенти, дори и да са над обичайния лимит за гарантирани влогове, който е до 250 000 долара, за да избегнат "феномена на заразата" след фалита на банката Силикон вали, съобщава агенция "Блумбърг", цитирана от АФП.

"Тази мярка  ще спре незабавно отлива на клиенти на най-малките банки, ще стабилизира банковия сектор и ще намали до голяма степен рисковете от други фалити", се казва в призива, адресиран до регулаторните власти от страна на средноголемите банки в Америка, посочва БТА.

Фалитите на банките Силикон вали и Сигничър породиха криза с доверието в банковия сектор. Много клиенти на сходни банки изтеглиха парите си, за да ги депозират в по-големи банки, като Джей Пи Морган Чейс или Банк ъв Америка, възприемани като прекалено големи, за да не ги подпомогне държавата в случай на криза.

Сега в САЩ депозитите, които са защитени от банковия регулатор, са в размер до 250 000 долара.

През седмицата банка Фърст репъблик, която обслужва основно заможни клиенти, преживя срив на акциите на борсата с 80 процента. Базирана в Сан Франциско, тя е 14-ата американска размер на активите. В четвъртък 11 големи банки се ангажираха да внесат 30 милиарда долара в сметките на Фърст репъблик.

"Каквото и да е общото състояние на банковата индустрия, доверието бе подкопано за всички банки, освен за най-големите", пише в писмото коалицията от средноголеми банки. Тя призовава банковия регулатор, Управлението за федерален резерв и министърката на финансите Джанет Йелън да възстановят доверието. Групата от банки предлага да финансира гореспоменатата мярка, като увеличи вноските, които вече изплаща на банковия регулатор за гарантиране на депозитите.

Същевременно стана ясно, че холдингът на Уорън Бъфет -  Бъркшър хатауей, е провел дискусии с високопоставени представители на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън относно банковата криза, предаде Ройтерс, като се позова на запознат със случая източник.


Източник: БНР

 

 

 

Коментари

  • Хохомок

    19 Март 2023 16:10ч.

    Същите лицемери, за които "комунизъм" беше най-мръсната дума, сега реват на умряло, щото дилдото на капитализма се оказва малко по-голямо вече. Ако ФЕД са достатъчно тъпи и го приемат това, влизаме в такава криза, че 2008ма ще се види като детска занималня.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    19 Март 2023 23:12ч.

    САЩ наложиха санкции на Северна Корея, Иран, Русия и Венецуела, а техните банки фалират !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    19 Март 2023 16:11ч.

    Значи викаш, капитализмът и неговите пазари се саморегулирали и не трябва да има държавна намеса

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • очаквано

    19 Март 2023 18:13ч.

    Така твърдяха преди 33 години, когато вземаха властта. Оказа се, че прокараха поредната измама - промяната се оказа пак не толкова историческа, колкото истЕрическа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    19 Март 2023 16:36ч.

    Дългата ръка на пазара, а? А сега "Къде е държавата"? Де гиди гьостерица неокастрена...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Балонен

    19 Март 2023 17:49ч.

    Това са бракониери-рецидивисти и шампиони по лицемерие! Има вече надеждна информация, че някаква малка, високотехнологична компания е открила ново смазочно средство, което би позволило да се вдигне двойно скоростта на печатарската машина на ФЕД. При това условие (при изпълнение) вече може да се кандидатства за прием на фед в комунистическия интернационал. До този момент не покриваха един секретен Маастрихтски критерий! Тя работата е малко техническа. Хора, ФЕД не може да фалира в долари, както никоя емисионна банка не може да фалирга във валутата, която самата тя емитира. Ако има неблагоразумието да роема дълг, деноминиран в друга валута, тогава вече говорим за съвсем друга бира, но при фед това не е проблем Е, оттам надолу по веригата се случват едни други неща, но това вече е предмет на съвсем отделен разговор. Спасяването на закъсалите банки ще зависи изцяло от безпринципната намеса на фед. Няма проблем да бъдат спасени, но към края на този акт ще бъдат представени едни сметки за изплащане, което ще доведе маса хора до бяс. Другарите Ленин и Троцки да се вдигат от студените гробове и да вземат знамената! Без намесата на тези двамата НЯМА ДА СЕ ОПРАВЯТ НЕЩАТА. Работата в момента отива в едновременно неизбежно печатане на нови пари и в същото време борба с отпечатването на нови пари чрез агресивно вдигане на лихвените проценти. Живеем в неповторими, уникални времена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи