Американската брегова охрана наблюдава руски разузнавателен кораб край Хаваите

Американската брегова охрана наблюдава руски разузнавателен кораб край Хаваите

Кадър от видео на тихоокеанската брегова охрана на САЩ, показващ руския разузнавателен кораб край бреговете на Хаваите, януари 2023 г. Снимка: Американска брегова охрана чрез АП

Руски разузнавателен кораб патрулира край бреговете на Хаваите, но засега продължава да плава в международни води, съобщи Пентагонът, цитиран от Асошиейтед прес.

Според съобщението бреговата охрана на САЩ наблюдава плаващия през последните няколко седмици край Хаваите разузнавателен кораб "Карелия" от клас Вишня на Русия.

"Не мога да кажа защо руснаците плават с кораба точно сега, моментът е някак си несигурен", каза говорителят на Пентагона Сабрина Сингх и добави, че бреговата охрана още държи под наблюдение кораба, който оперира в международни води.

"Не сме забелязали някакво опасно или непрофесионално поведение и очакваме руснаците да оперират в района в съответствие с международното право", добави Сингх.

Асошиейтед прес отбелязва, че докато появата на руски разузнавателен кораб покрай американската тихоокеанска брегова линия не е нещо необичайно, този път на случая се обръща повече внимание поради засиленото напрежение между САЩ и Русия във връзка с нахлуването на Москва в Украйна и неопределените заплахи за използване на ядрени оръжия.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Путин търси а зойтюитйчу удрезънъта тзитзка

    20 Яну 2023 8:12ч.

    Улулу хъвай ама на нанай!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съвременник

    20 Яну 2023 8:15ч.

    "Не мога да кажа защо руснаците плават с кораба точно сега, моментът е някак си несигурен" Учудващо умозаключение на фона на летящите разузнавателни самолети около границите на Русия. Да не говорим за директната агресия с взривяването на Северен Поток.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жоро

    20 Яну 2023 8:21ч.

    Нали трябва да се сканира бреговата ивица за улеснение на "Посейдон" .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Iтига с тази Карелия :-)

    20 Яну 2023 8:36ч.

    Този кораб май си стои там от години и все нещо им се пречка https://bgr.news-front.info/2021/06/01/korabt-kareliya-kraj-bregovete-na-havaj-mestnite-schitat-che-putin-podgotvya-krim-2-0/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мауна Лоа

    20 Яну 2023 8:41ч.

    На Хаваите е базирано американско тихоокеанско управление на военните. Руснаците кротко си подслушват. Що се отнася до "Посейдон" , той е предвиден за континенталните САЩ , в открития океан е безсмислен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нонсенс:

    20 Яну 2023 9:17ч.

    "Руски разузнавателен кораб патрулира край бреговете на Хаваите, но засега продължава да плава в международни води"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • топ 10

    20 Яну 2023 9:37ч.

    Тия убийци на индианците и бизоните си ще си изядат м...ите от яд, че руснаците прилагат техни отдавнашни тактики.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Игрите на дявола

    20 Яну 2023 11:36ч.

    Просто там са добри в пропагандата, информационните войни, облъчване на обществото с данни, целящи постигане на някакви нагласи, вярвания, настроения. Предварително обработените и умело подготвени идиоти (каквито са масата западняци) вероятно дори стигат до някакви житейски, политически :( и философски :)) убеждения, без да разбират и осъзнават, че така биват принудително закарвани там, където някой иска да бъдат. Трябва да признаем, че в тези отношения американците са просто много добри. Вижте преобладаващата част от филмите им дори! Там по един убедителен и човешки начин се разказват вълнуващи човешки истории. Дори слаби артисти (с подготовка ала бг. пуц) биват приучвани и накарвани да стоят автентично на екран. У нас единици са новите бг филми, които мога да издържа за повече от 15 мин. Вкл. филм за Ботев, който по презумпция би трябвало да те хване за гърлото и да ни размята емоционално! Изпуснах самото начало, но после издържах точно 10 мин. "Великият" Божинов и прословутата му "Вина". Снощи за втори път опитах да погледам. Е, не става! Просто не става! Отделни единици се вписват, но продуктът като цяло е слаб филмово. Крайно време е догонващите общества да си дадат сметка, че обработката и формиране на общественото мнение е много сериозна и отговорна задача. За изпълнението и са необходими изключителни специалисти, които разполагат с щедро финансиране. Ще си позволя една свободна, неангажираща, дори брутална спекула! Ако Русия беше отделила в последните 20 години примерно 20 % от арестуваните и сега на Запад авоари за водене на рекламна, пи-ар, информационна, че защо не и пропагандна кампания чрез най-различни методи и средства (покрай другото), сега вероятно би могла да отложи войната. Под една или друга форма, с една или друга интензивност, войната м/у Изтока и Запада е (беше) неизбежна, защото за това има незаобиколими ПРИЧИНИ. Е, това е спекула - повтарям! Обаче, не се живее лесно при перспектива (напълно реална) за отприщване на реална, голяма война. А Западът си отива, личи му отвсякъде! Няма да я бъде повече неговата, дори в Давос могат да се открият белези. А в горната статия има намеци за плаване в някаккъв "несигурен" момент :))). "Позволявал" си го при засилено напрежение!??? Абе, тези на коя планета живеят?! А най-смешен е хленчът и споменаването на международното право, което самите те безцеремонно и мъчително умъртвиха! О времена, о-ооо нрави!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи