Амал Клуни: Украйна е кланица в сърцето на Европа

Амал Клуни: Украйна е кланица в сърцето на Европа

Адвокатката в областта на правата на човека Амал Клуни призова страните в ООН да се съсредоточат върху международното правосъдие за военните престъпления в Украйна, така че доказателствата за престъпленията да не стоят на съхранение - както е станало с жертвите на "Ислямска държава" (ИД) в Ирак и Сирия, съобщава Ройтерс.

"Днес Украйна е кланица. Точно в сърцето на Европа", заяви Амал Клуни, съпруга на холивудския актьор Джордж Клуни, по време на неформално заседание на Съвета за сигурност на ООН за Украйна, организирана от Франция и Албания.

Клуни припомни гласуването в Съвета за сигурност през 2017 г. за одобряване на мярка, за която тя помогна да се лобира - създаването на екип на ООН, който да събира, запазва и съхранява доказателства за възможни международни престъпления, извършени от "Ислямска държава" в Ирак. Това се случи в същата година, когато на  нея и съпруга ѝ Джордж Клуни се родиха син и дъщеря. "Децата ми вече са почти на 5 години и досега повечето от  доказателствата,  събрани от ООН, са на съхранение - защото няма международен съд, който да съди ИД", казва тя.

Международният наказателен съд (МНС), който се занимава с военни престъпления, престъпления срещу човечеството, геноцид и престъпления на агресия, няма юрисдикция, защото Ирак и Сирия не са членки.

Амал Клуни е част от международна правна работна група, която съветва Украйна относно осигуряването на възмездие за украинските жертви в националните юрисдикции и работи с Международния наказателен съд в Хага.

Прокурорът на МНС Карим Хан започна разследване на случващото се в Украйна седмица след нахлуването на Русия на 24 февруари.

„Това е моментът, в който трябва да мобилизираме правото и да го изпратим в битката. Не на страната на Украйна срещу Руската федерация или на страната на Руската федерация срещу Украйна, а на страната на човечеството", заяви Хан.

Руският дипломат Сергей Леонидченко описа МНС като "политически инструмент". Той обвини САЩ и Великобритания в лицемерие, че подкрепят разследването на МНС в Украйна, след като правят "всичко възможно, за да защитят собствените си военни".

Москва описва инвазията си в Украйна на 24 февруари като "специална военна операция" и отрича да е насочена срещу цивилни граждани.

Службата на украинския главен прокурор Ирина Венедиктова заяви пред Ройтерс, че подготвя обвинения във военни престъпления срещу най-малко седем руски военни.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • Освен че тази е жената на Джордж Клуни

  28 Апр 2022 8:39ч.

  Какво научихме ? Личен Пи Ар, нищо ново. В Краматорск ВСУ изби с ракета Точка У десетки цивилни на гарата. Снимани бяха както посоката на ракетата, така и серийният й номер ! И то снимките разпространиха западни репортери ! И какво казва по това престъпление Клуни ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kohaxw

  04 Юни 2022 12:01ч.

  cheap hydroxychloroquine 200mg - <a href="https://chloroquins.com/">order chloroquine 250mg online cheap</a> purchase baricitinib generic

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Jpzypo

  21 Юни 2022 16:21ч.

  oral modafinil - <a href="https://rbudesonide.com/">rhinocort pills</a> order rhinocort pills

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Rjstti

  25 Юни 2022 1:27ч.

  buy generic cyclobenzaprine - <a href="https://rcyclobenzapri.com/">flexeril for sale</a> inderal us

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Arblht

  19 Юли 2022 8:19ч.

  order generic omeprazole <a href="https://omeprazolef.com/">prilosec online buy</a> methylprednisolone 16mg pills

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  28 Апр 2022 8:45ч.

  Интересно, защо не съветва Йемен по въпросите за правата на човека. Много избирателно. А Йемен поне от 10 години е кланица.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  28 Апр 2022 9:52ч.

  Ми то и в самата Украйна не е от първата седмица на "руското нахлуване" , а от 2014 - та. Но Партия сказала "надо!", Комсомол ответил "есть!". Ще разследваме!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Що за вражески статии?

  28 Апр 2022 8:46ч.

  Добре, че са възрожденските опълченци да коментират геройски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • макдоналд тръмп

  28 Апр 2022 8:50ч.

  мюслито що каже нещо за Йемен какво я еве усранландия

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Джордж Клуни

  28 Апр 2022 8:52ч.

  В чие сърце бяха кланниците в Косово, Ирак, Афганистан, Сирия, Либия, Виетнам, Камбоджа, Корея…..?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  28 Апр 2022 8:52ч.

  Белград е много по в сърцето на Европа , ама го бомбандираха “хуманно” и “демократично” с обеднен уран. И пуделите ръкопляскаха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Преди да бомбардират скъпия ви Белград

  28 Апр 2022 10:55ч.

  Същият с години избиваше братята си в Хърватия, Босна и омразните си сънародници в Косово. Но за тях никога не сте казали и думичка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бандеровка рухна психически

  28 Апр 2022 9:07ч.

  Да се потърси отговорност на укронацисткия режим. Тая нощ пак са обстрелвани мирни жители с балистични ракети Точка У. Това са убийци на собствения си народ - обстрелите са срещу Изюм и Херсон. Преди това пропагандата на режима лъжеше, че и двата града устояват атаките на руснаците и ги отблъскват. Лъжата лъсна, както и фашистката същност на режима, избиващ собствения си мирен народ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майна

  28 Апр 2022 9:30ч.

  Днеска освободените от нацизма в Херсон пак излезли на митинг. Джуджето опорочи дори авторитета, който Раша имаше заради победата си в ВСВ с тая спец операция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • стига дебелоочие

  28 Апр 2022 9:45ч.

  Всичките освободени или няколко агента на наци режима? Айде не говори от името на целия народ - иначе става както тука: натопяват, че България не искала руски газ за рубли, а всъщност става въпрос за едно правителство от назначенци на Нашингтон и неколцина умно-красиви грантаджийчета на Сорос, като тебе.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много ясно

  28 Апр 2022 10:39ч.

  Където е Путин може да се протестира, демокрация. Където са укро-нацистите, а си мъцнал - разстрел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  28 Апр 2022 9:38ч.

  Клоуни от Спешно отделение, придобила и медицинско образование от многото сериали, вече успява да определи къде е сърцето на Европа с лично мнение . Само че, Украйна е АМБРАЗУРАТА на Европа, превърната в такава с многогодишното съдействие и натиск от САЩ !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • голямата завист на Запада, че Херсон е в рублевата зона

  28 Апр 2022 9:58ч.

  Относно ракетните нападения не Херсон, от местен жител: "В Херсоне до этого момента не пострадало ни одно здание, ни один мирный житель не погиб. А пулять по густонаселённому центру города малоуправляемой ракетой- до этого не опускался даже ИГИЛ. По своим же палят, выродки".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  28 Апр 2022 10:02ч.

  госпожата е оправила ливан загрижила се за украина ами иди пред белия дом и развеи един плакат да се спре воината и да почнат преговори

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В Украина в момента

  28 Апр 2022 10:43ч.

  Главното насилие не са военните действия, а МАРОДЕРСТВОТО. Едни украинци (въоръжените) обират и плячкосват другите украинци. При съпротива ги и убиват. Поинтересувайте се какво влиза на границите ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • какво влиза на границите ?

  28 Апр 2022 10:48ч.

  Освен луксозни возила с млади здрави “парни” в мобилизационна възраст, в колите е фрашкано със скъпоценности , пари кеш, скъпа електроника и т.н. Обяснението им че това е тяхно спасявано имущество… Нали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тролски лъжи

  28 Апр 2022 10:57ч.

  Повтаряни до побъркване

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вие сте тролът, козяшки

  28 Апр 2022 11:13ч.

  А това е факт. Позаинтересувайте се колко плащат парни-те за да напуснат Украина, вместо да идат на фронта ? Питайте някой граничен служител на североизточните ни КПП-та, дали някой “бежанец” има някакъв документ за пренасяните пари, ценности, техника ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи