Алина Горгиу: Румъния доказа, че заслужава и има право да бъде в Шенген

Алина Горгиу: Румъния доказа, че заслужава и има право да бъде в Шенген

Следвате "Гласове" в Телеграм

Временният председател на румънския Сенат Алина Горгиу каза, че Румъния „трябва, заслужава и има право да бъде в Шенгенското пространство“, а резолюцията, приета от Европейския парламент, призоваваща държавите-членки на ЕС да допуснат Румъния и България в Шенгенското пространство, е най-важното решение в това отношение, предаде за БТА румънската агенция Аджерпрес.

„Най-големите възможности се раждат по време на криза и днес имаме сериозни аргументи да завършим успешно едно начинание, подкрепено без резерви от най-високото ниво на представителство в румънската държава: президентство, правителство, дипломация, парламент. Говорим за присъединяване към Шенгенското пространство и днес сме свидетели на най-важното решение, а именно резолюция относно присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство, което беше наистина колективно усилие, резултат от последователни усилия на колегите в Европейския парламент. Говорим за 547 гласа в полза на присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство, усилие, което ЕНП положи и искам да благодаря на всички колеги в групата на ЕНП и на румънските колеги в Европейския парламент“, каза Горгиу пред Аджерпрес във вторник.

По нейните думи Румъния е доказала на фона на предизвикателствата в здравеопазването, а напоследък и на фона на предизвикателствата пред сигурността през последната година, че е готова да защитава границата на Европейския съюз.

„Мога да ви кажа твърдо, че Румъния не седеше със скръстени ръце през този период и даде последователен и много стабилен принос към всички европейски колективни усилия спрямо социалните предизвикателства, предизвикателствата в здравеопазването и особено предизвикателствата пред сигурността през изминалата година. И ние демонстрирахме още веднъж, че сме много добре подготвени да защитим източната граница на Европейския съюз. Изминаха 11 години, откакто Европейската комисия препоръча на Европейския съвет Румъния и България да бъдат приети в Шенгенското пространство, но винаги е имало пречки или политически условия, много от тях неоправдани. Днес изглежда, че сме на прав път, в много труден контекст, но се надявам, че няма да пропуснем тази възможност. Мога да ви уверя, че полагаме всички усилия, за да превърнем този национален проект в реалност възможно най-бързо“, добави Горгиу.

Тя посочи, че Румъния отдавна е изпълнила техническите изисквания за присъединяване.

„Румъния изпълни техническите изисквания за присъединяване отдавна; имаше някои пречки поради политически оценки, направени от други, но аз вярвам, че през последните години, особено през последните две години, Румъния доказа, че трябва, заслужава и има право да бъдем в Шенгенското пространство“, каза Горгиу.

В публикация във „Фейсбук“ тя каза, че за румънците „членството в Шенгенското пространство е синоним на пълното упражняване на правото на свободно движение“

На пленарна сесия в Страсбург във вторник Европейският парламент прие предложение за резолюция, призоваваща държавите-членки да позволят на Румъния и България да се присъединят незабавно към Шенгенското пространство за свободно пътуване.

(Новина, избрана от румънската агенция АДЖЕРПРЕС за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)   

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи